Retour Natzweiler

.

Auteur: Jos Schoenmakers

“Drie vrouwen waren boos op me tijdens mijn noodlanding op aarde: mijn moeder omdat ik te vroeg kwam, de vroedvrouw omdat ik mijn stuitje liet zien en de wijkzuster omdat ik in haar ogen plaste. Ik werd op vrijdag de dertiende geboren.”
Tijdens de geboorte van Rochus Delabatte verdwijnt zijn vader spoorloos. Hij zit in het verzet en wordt als Nacht und Nebel Gefangene afgevoerd naar het concentratiekamp Natzweiler. Drie jaar later keert Rochus’ vader terug in het gezin, maar weigert daarover te praten. Als student gaat Rochus op zoek naar het kampverleden van zijn vader en loopt op onfortuinlijke wijze Jean Paul Sartre tegen het lijf. Dat leidt tot een aantal hilarische confrontaties met de wereldberoemde filosoof. De zoektocht eindigt in Natzweiler, waar Rochus antwoorden hoopt te vinden op de vergeefse vragen aan zijn vader.
Het Limburgse leven in de jaren vijftig, de “existentiële” jaren zeventig in Parijs en de naweeën van de tweede wereldoorlog vormen het decor voor deze tragikomische roman. Een verhaal dat alle (afvallige) Limburgers en (voormalig) existentialisten met rode oortjes zullen lezen.