The post-industrials

de subculturen van Heerlen en omstreken

Auteur: Diverse auteurs

Boek is uitverkocht. Er komt een hiernieuwde uitgave in het voorjaar van 2024.

The Post-Industrials, de subculturen van Heerlen en omstreken

Na het sluiten van de mijnen kleurde Heerlen en omgeving ‘grijs’. Massale nieuwbouw leek de stad niet te redden en arbeiders bleven gedesillusioneerd thuis. Het beeld van de recente geschiedenis in de voormalige mijnstreek wordt gedomineerd door economisch verval en drugsgebruik.

Maar tussen de kieren van het grauwe beton groeide ook iets nieuws, in alle kleuren van de regenboog. De jongeren van de postindustriële steden vonden namelijk hun eigen weg en gaven hún leven en de stad opnieuw kleur met talloze subculturen.

Zo werd er door de alternatieve jongeren tijdens de jaren ’60 op alle fronten geëxperimenteerd, vierde de punk in Heerlen en omgeving hoogtij vanaf de late jaren ’70, bood gothic een oase van donkere romantiek in een kille buitenwereld, vonden jongeren verbroedering in de snoeiharde muziek van metal en hardcore, werd er in het holst van de nacht graffiti en vooral héél veel muziek gemaakt, van folk tot gabber.

Met meer dan 140 unieke foto’s uit particuliere collecties, tientallen persoonlijke geschiedenissen en een uitgebreide cultuurhistorische inleiding, geeft dit boek een inkijk in de rijke geschiedenis van de subculturen van Heerlen en omstreken.

Samengesteld door Michel Lemaire en Jens Rademakers