The post-industrials

de subculturen van Heerlen en omstreken

Auteur: Diverse auteurs

Na het sluiten van de mijnen kleurde Heerlen en omgeving grijs. Massale nieuwbouw leek de stad niet te redden en arbeiders bleven gedesillusioneerd thuis. Het beeld van de recente geschiedenis in de voormalige mijnstreek wordt gedomineerd door beelden van economisch verval en drugsgebruik.
Toch groeide er in de kieren van het grauwe beton ook nieuwe creativiteit. In de subculturen van de westerse postindustriële steden vonden nieuwe generaties hun eigen weg.

Het op korte tijd wegvallen van een allesoverheersende identiteit waarin de mijnbouw voorzag en de economische crisis die in de decennia erna hard insloeg, bleek de ultieme voedingsbodem voor subculturen. Zo vierde de punk in Heerlen en omgeving hoogtij vanaf de late jaren ’70, in de snoeiharde muziek van de hardcore vonden jonge mensen verbroedering en wave en gothic bood een oase van donkere romantiek in een kille buitenwereld.

Vandaag de dag plukken steden als Rotterdam, Eindhoven en Heerlen de vruchten van de creativiteit van deze volhouders en lopen voorop in hun culturele vernieuwing. The Post-Industrials - een fotoboek aangevuld met artikelen en oral history - is meer dan nostalgisch terug- en vooruitkijken. Het is een zinnenprikkelende casestudy over het nieuwe immaterieel erfgoed van de stad, de jongerensubculturen, van hippies tot gabber en van metal tot hiphop.

Samenstelling door Michel Lemaire en Jens Rademakers. Met bijdragen van diverse auteurs, met o.a. Leon Verdonschot en Emile Roemer.

verwachte verschijningsdatum augustus 2019