Verhalen langs de grens

Oorlog en bevrijding van Vaals tot Venlo, een scholierenproject

Auteur: Martin van der Weerden

In september 1944 begon vanuit het zuiden de bevrijding van Limburg. Door een aantal militaire tegenslagen duurde het ruim zeven maanden voordat onze hele provincie bevrijd was. Deze episode van nu 75 jaar geleden heeft in sterke mate het verdere verloop van onze geschiedenis bepaald. Het leergeld van een ellendige periode is goed besteed. Terreur en onderdrukking maakten in ons deel van Europa plaats voor mensenrechten en democratie.
De duur betaalde lessen uit het verleden mogen niet vergeten worden. Vrijheid en mensenrechten zijn helaas niet vanzelfsprekend. Onze vrijheid moet goed verzorgd worden. Het behouden van de verhalen speelt daarbij een grote rol. Jonge mensen daarbij betrekken is wezenlijk. “Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst.”
De te beschrijven geschiedenis heeft meerdere kanten. Het verschil tussen “de goeden” en “de slechten” is vaak flinterdun. Daarom moet het verhaal van de bevrijding van Limburg ook vanuit beide kanten van de grens verteld worden. De huidige goede verstandhouding met onze oosterburen schept daarvoor ook de ruimhartige gelegenheid.

Een fruitmand vol verhalen
Vanuit middelbare scholen aan beide kanten van de grens togen in 2019 enkele tientallen enthousiaste scholieren van 14 tot 18 jaar aan de slag om de wederwaardigheden van de laatste generatie overlevenden van “de oorlog” vast te leggen. Een selectie hiervan, een fruitmand vol verhalen, wordt u hier in de bundel “Verhalen langs de grens” aangeboden. “Ter lering ende vermaak”. Een aantal verhalen zijn schokkend; ook die moeten verteld worden. Maar wij gaan er van uit dat naast de traan ook regelmatig de glimlach op het gezicht van de lezer zal verschijnen.

ISBN: 9789079226696|Pagina's: 156|softcover