Veurvaajers

Een crossmediale geschiedenis van Zuid-limburg in tien familieverhalen, 1780-1980

Auteur: Chris Dols

Wie zijn we? Waar komen we vandaan? Luister naar de liedjes en blader tegelijkertijd door dit boek. Op Veurvaajers neemt vooral historicus, erfgoedspecialist en liedjesmaker Chris Dols (1985) zijn familiegeschiedenis onder de loep. Om erachter te komen hoe bepaalde vertellingen en zekere kernwaarden – hard werken, zelfontplooiing, niet opgeven, kansen grijpen, jezelf nuttig maken – vanuit de laatste generaties aan hem en zijn tweelingbroer Stijn zijn doorgegeven. In treffende miniatuurtjes over hun voorouders, telkens passend muzikaal omlijst en gezongen in onvervalst Limburgs dialect, voeren zij je mee in hun stamboom. Door de alledaagse gebeurtenissen die zij vertellen, roepen zij een wereld van weerbaarheid op die vaak vreemd lijkt maar tegelijkertijd opvallend vertrouwd.

Ontmoet bijvoorbeeld Jan Michiel (1828). In de jaren 1880 verruilde deze landbouwer het vertrouwde dorpse Munstergeleen voor het onbekende van Maastricht, waar hij als dagloner een nieuw bestaan opbouwde. Of neem zijn zoon Peter Laurens (1866), die als arbeidsmigrant meer dan tien jaar lang vertoefde in het Duitse Ruhrgebied en terugkeerde naar de eerste grootindustriële stad van Nederland, en diens zoon Peter Jozef (1894), die net als enkele andere familieleden arbeider werd bij nakomelingen van schoorsteenaristocraat Regout en daarna jarenlang zwoegde in de zinkwitfabriek Eijsden. De voornaamste hoofdrolspeler is Antoon Peter (1925): meester-meubelmaker en ondernemer in het stadsdeel Wyck, vorst van carnavalsvereniging De Keemeleers, en politicus.

Het familiearchief en gesprekken met naaste verwanten vormden de sleutels tot zulke episoden uit een vervlogen Limburgs verleden. In tien hoofstukken plaatst Veurvaajers deze kleine verhalen, gelardeerd met anekdotes en inzichten die nu eens aangrijpend en dan weer grappig zijn, tegen grotere lokale en regionale decors in binnen- en buitenland. Aangezien die verhalen ook worden vertaald naar het nu, door middel van foto’s van Roy Soetekouw, is Veurvaajers boeiend voor iedereen die geïnteresseerd is in het heden en het verleden van Limburg, en zich afvraagt waar zijn of haar wortels liggen.


“Met een paar sterke protagonisten een hele streek neerzetten, in tien scènes die feitelijk als korte films partjes Limburgse werkelijkheid verbeelden”.
Harold Konickx, singer-songwriter, winnaar Jo Erensprijs 2018

ISBN: 978-90-79226-86-3|Pagina's: 176|Softcover