Recensie over: Het belang van schone ramen

Vandaag krijgt 'Het belang van schone ramen', de tweede roman van Frits Criens, in Dagblad De Limburger vier sterren van recensent Guus Urlings. Volkomen terecht, zonder dat Urlings overigens echt de diepte in gaat in zijn beschouwing.
'Het belang van schone ramen' vertelt het verhaal van Viktor Bayan, een man met een bipolaire stoornis. Als zijn moeder sterft stopt hij met zijn medicatie en begint opnieuw met het drinken van veel alcohol. In zijn beleving keert de enige echte Viktor terug in de wereld: een man die iedereen de baas is.
In vergelijking met het debuut van Criens, 'Verzwegen Oorlog', is het -zonder iets nadeligs over dat boek te willen zeggen- duidelijk dat de de schrijver een positieve ontwikkeling heeft doorgemaakt. 'Het belang van schone ramen' is weliswaar een heel ander soort vertelling (totale fictie), maar zo beeldend geschreven dat het boek je daadwerkelijk van de eerste tot de laatste pagina meesleept. Menig filmmaker zal hier zijn vingers bij aflikken. Dialogen zijn hilarisch en bij vlagen meesterlijk, zowel die tussen Victor en zijn opponenten als de gesprekken die hij met zijn innerlijke alter ego voert. Hoewel de toenemende verwarring van Victor voelbaar is en hij steeds meer gaat drinken, is het voor de lezer bijna onmogelijk niet van hem te houden. Zijn drijfveren zijn goed uitgewerkt en blijven geloofwaardig.
Frits Criens zelf daarover: 'Als ik het niet op die manier gedaan had, zou Bayan als bipolaire een karikatuur geworden zijn, een lachwekkende zielenpiet. Daarmee zou de roman zijn mislukt. De dialogen zijn er op deze wijze manier ingebracht voor de levendigheid, maar ook om mezelf de kans te geven luchtigheid te scheppen in een redelijk zwaar thema.'
Criens houdt de lezer daarnaast op een effectieve manier diverse spiegels voor. Wat is werkelijkheid, wat niet? Wat of wie is normaal? En wie bepaalt dat? Het zijn vragen die zich opdringen zonder dat ze echt benoemd worden. Bovendien is de vaak verrassend gekozen intertekstualiteit doeltreffend én toevoegend.
Kortom, dit is een erg goed geschreven boek, dat nog veel meer aandacht verdient...

Recensie door: JondenDon