Recensie over: De geur van kolen

Gisterochtend mocht ik van mijn moeder Finy Jongen haar gesigneerde exemplaar lenen van jouw laatste boek en vanochtend las ik de laatste hoofdstukken: in één adem uit. (Ik ga het boek ook zelf kopen want dit moet bij mijn stamboomboekje bewaard).
Prachtig om een blik in het verleden te kunnen werpen, in het Heerlen van mijn opa's en oma's, en van mijn ouders. Ik ben in 1970 geboren in de Vroedvrouwenschool en vanaf mijn 18e weg uit Heerlen, woon via omwegen nu in Barendrecht en proef de sfeer van Heerlen dus alleen nog maar sporadisch, maar wel duidelijk.
Naast dat ik de geschiedenis van de mijnbouw zo helder beschreven vond (en de beslissingen gedurende WOII), genoot ik ook van de mensen die je bezocht: Lien en Wiel, met de papegaai en hond vroeger, Max de Bruin die prachtig gedichten voordroeg in de klas op Coriovallum Collega, en natuurlijk de verhalen van jouw moeder die ik me ook erg goed kan herinneren. Bert had warme bewondering voor Annemiek.
Mijn oma Martha was altijd trots op haar werk bij Vroom en Dreesmann, voor haar trouwen: zo mooi dat ik nu een kader heb bij haar verhaal.
Dankjewel dat je dit boek hebt geschreven. Ik hoop dat iedereen uit Heerlen dit leest: ik ga mensen erop attenderen in ieder geval.

Recensie door: Evelyn Sloots-Jongen