Recensie over: Het belang van schone ramen

Beste Frits,

Mag ik je net voor kerst even een warm woord sturen? Ik heb je boek gelezen en vond het verbazingwekkend goed, een van de beste boeken die ik dit jaar las. Ik lees 50-100 boeken per jaar, het is dus niet zo dat je het op een na beste boek geschreven hebt in een jaar dat ik er twee las. Verbazingwekkend goed, omdat ik nog nergens een fatsoenlijke recensie heb gelezen. Hoe kan dat? Ik heb deze week ook de nieuwe Christaan Weijts gelezen ('De linkshandigen'). Ook goed. Weijts is al 'de nieuwe Mulisch' genoemd. Dat is mogelijk wat voorbarig. Zijn schrijfstijl is zonder discussie fijn + vlot te noemen, zijn verhaalinventiviteit is ook prima. Maar jouw schrijfstijl en inventiviteit zijn net zo goed ver boven het gemiddelde!
Ik heb 'Het belang van schone ramen' werkelijk in recordtempo gelezen. Heel eventjes, ergens rond bladzijde 160, meende ik dat je een versnelling had moeten aanbrengen, maar dat kwam misschien omdat je ineens dat onwaarschijnlijke aanbod van het pistool bedacht. De passage die van bladzijde 254 naar 255 loopt vond ik zelfs heftig. Heel mooi. (Ik heb ook de hebbelijkheid notities te maken: moet Veronese niet zonder streepjes? Is het een steek onder water zitten (190), bijkomen (218)?) Ik denk dat je je inderdaad heel goed hebt ingeleefd in iemand die afhankelijk is geworden van pillen. Eng ook wel, niet?

Op je site zag ik dat je Frank van Pamelen kent. Het zou een stuntje zijn als je via hem op de volgende TiLT bent, het literaire festival in Tilburg - waar wij elkaar dan ontmoeten, jij de doodgewaande, ik de verse fan. Ha! Man, wat is het fijn een goed boek te lezen en dan de auteur een compliment te kunnen sturen. Zeker in dit geval.

Henri van der Steen

Recensie door: Henri van der Steen