Recensie over: Het belang van schone ramen

Operatie Market Garden

Vlak voordat de geallieerden in september 1944 Operatie Market Garden inzetten, wordt de jonge Duitse soldaat Hermann tijdens een verkenningspatrouille alleen op onderzoek uitgestuurd. Hermann herkent de omgeving. Hij is in de buurt van Grave. Zijn moeder is Nederlands en komt hier vandaan. Hermann was hier regelmatig bij zijn grootouders.
Dan komt er een onverwachte geallieerde aanval. Hermann zit letterlijk tussen twee vuren. Het vuur van de vijand, maar die is niet zijn persoonlijke vijand. En dat van het Duitse leger dat hem, als gedwongen lid van de Hitlerjugend, tegen zijn wil in het leger heeft ingelijfd. Hermann vlucht een kerk binnen. Door het orgel vergeet hij even de oorlog. Als Hermann het orgel aanraakt dan weet hij dat dit het instrument is waarop hij altijd al heeft willen spelen. Hij neemt plaats achter het orgel en speelt. Het wordt een concert voor zichzelf en voor zijn vriend en medesoldaat Manfred Reifsche, het wonderkind op de piano. Zijn gedachten gaan terug naar zijn jeugd. Hermann denkt ook aan Manfred, die als deserteur omgekomen is voor het vuurpeloton. Buiten gaat de oorlog door. Hermann levert een innerlijke strijd met een gebeurtenis die zijn jonge leven zo zwaar heeft getekend dat hij niet meer aan het noodlot kan ontkomen.

Het verhaal is gebaseerd op een ware gebeurtenis in het kleine dorp Velp bij Grave.

Ton van Reen heeft dit prachtig onder woorden gebracht. Zijn zinnen hebben ritme en stijl. Als hij de muziek beschrijft voel ik dat in mijn hart. Hij schrijft erg beeldend, dus het verhaal komt binnen. Ik ben er stil van.

Recensie door: Anja Schüller