Recensie over: Het belang van schone ramen

‘Het belang van schone ramen’, de tweede roman van Frits Criens, is een tragikomische geschiedenis die zich binnen twee dagen afspeelt.
Viktor Bayan heeft een manische stoornis. Als zijn moeder is overleden stopt hij met zijn medicatie en gaat drinken. Viktor denk dat hij nu zichzelf is en in zijn beleving kan hij heel de wereld aan. Met zijn buurvrouw heeft hij lastige confrontaties. Hij voert soms de gesprekken met zijn innerlijke alter ego. En dan is er ook nog die vreemde bezoeker die aankondigt ‘Morgenavond klokslag tien voor zes komt halen’. Er volgen trieste en soms komische gebeurtenissen. Hij verliest de regie over zijn eigen leven, maar hij is hier zelf niet van overtuigd. hij is immers de gunsteling van de enige god Bayan.

In Het belang van schone ramen speelt Frits Criens met waan en werkelijkheid: niets is wat het lijkt. Kan een mens zijn lot beïnvloeden? Het perspectief van waaruit je kijkt, bepaalt alles. Of toch niet?

Het belang van schone ramen is lekker vlot geschreven. De auteur zet je aan het denken. Ik vind het een onderwerp dat meer aandacht verdient. Een aanrader voor iedereen.

Frits Criens(1949) is als schrijver van vele markten thuis. Hij stond zelfs met zijn zoon, Quirien van Haelen, in Nijmegen in een landelijke slamfinale. Veel werk van hem verschijnt in literaire tijdschriften en bloemlezingen. Regelmatig is hij te beluisteren op de radio. De performer Frits Criens kan zijn publiek hilarisch vervoeren of stil ontroeren, al naar gelang, want humor en ernst horen voor hem bij elkaar. Ook daarmee staat Frits Criens sterk in de traditie van de Romantiek.

Recensie door: Anja Schüller