Recensie over: Blik op scherp

Blik op scherp, Ralf Habets

100 en één gedachten uit het leven van een blinde.

Blik op Scherp, dat is de titel van het boek van Ralf Habets uit Sittard. Daarin beschrijft hij waar hij als blinde tegen aanloopt, soms zelfs letterlijk. Ralf Habets, geboren op 10 december 1980 in Geleen verhuisde naar Grave omdat hij zeer slechtziend ter wereld kwam. Daar volgde hij de lagere school en de vervolgopleidingen in een internaat. Later ging hij, inmiddels blind geworden, voor zijn voormalige school werken.

De kantoren van de Koninklijke Visio in Grave werden gesloten. Gelukkig kon Ralf weer in zijn geboortestreek gaan werken. Ralf ging in Sittard wonen. Dat was fijn voor hem, maar ook lastig. Hij ging een eigen huis kopen en moest nu zelf zijn leven vorm gaan geven. Het huis van Ralf is mooi ingericht. Hij kan het zelf niet zien maar hij wil dat zijn visite, ziet dat hij mooi woont. Door al de veranderingen, kwamen er vragen. Wie ben ik? En wat wil ik met mijn leven.?

Het leven van Ralf was erg druk. Toch ging hij columns schrijven. Deze kun je lezen in Blik op scherp. Natuurlijk komt hij als blinde heel veel tegen in zijn leven. Hij schrijft hier heel vlot over. Het is beslist geen tranentrekker. Ralf bespreekt de praktische zaken maar ook gevoelige onderwerpen gaat hij niet uit de weg.

Erg mooi vind ik het stukje communicatie met dieren. Ralf heeft al vanaf zijn kinderjaren een bijzondere band met dieren. Met veel liefde schrijft hij over paarden. En Ralf heeft gelijk, als jij lief bent voor een dier, is die dat ook voor jou. Zo werkt dat meestal ook met mensen. Ralf kan niet alleen mooi schrijven.
Hij kan ook leuk vertellen. Luister maar, naar dit leuke gesprek.

Ik vind Blik op scherp, in een woord prachtig. Zijn blik is zeker scherp en hij schrijft met een lach en een traan. Ik ben er stil van.

Recensie door: Anja Schuller