Recensie over: Berini

Kees Klok over ‘Berini’

‘Berini’ kan mee op vakantie om een kloek boek te lezen te hebben.
Dick Gebuys is een bekende naam in Dordrecht, een Rotterdammer, opgegroeid op Feijenoord en Charlois, heeft daarna in Amsterdam Nederlandse Taal- en Letterkunde gestudeerd en daar heeft hij zich gespecialiseerd in de Middeleeuwse literatuur en dan kom je in Amsterdam bij Herman Pleij terecht. Daar organiseert hij nog wel activiteiten mee, ik heb een paar jaar geleden mee mogen doen aan een activiteit in de Pauluskerk waaraan ook Herman Pleij meedeed.
Dick studeerde Middeleeuwse geschiedenis in Gent, de ideale plek om dat te doen. En ging daarna in Zuid-Limburg wonen en werken, als ik het goed heb in Voerendaal.
Dick deed allerlei literaire activiteiten – ook in Dordrecht in De Compagnie bij Victor Deconinck. Waar Stella en ik regelmatig aan mochten meedoen. Maar ook in Rotterdam, Stella en ik zijn daar ook bij geweest, in een sfeervol café in Delfshaven, de enige mooie plek die Rotterdam nog heeft. In Gent, in Hasselt, in Maastricht, zelfs in Hanoi. Dick’s gedichten zijn ook in het Vietnamees vertaald. En hij heeft dus een lijn naar Vietnam lopen.
Dick heeft een belangrijke rol gespeeld bij het tot stand komen van het Verzameld Werk van Wim de Vries, twee jaar geleden. Daar hebben Dick en ik samen aan mogen meewerken en er staat een uitgebreid verhaal van hem over Wim in.
Dick Gebuys is een veelzijdig schrijver. Dichter. Schreef in tijdschriften artikelen.
Door zijn studie en activiteiten heeft hij een ongelofelijk netwerk opgebouwd. Allerlei schrijvers, feitjes, belevenissen kom je tegen. Het levert een caleidoscopisch boek op. Het heeft het over Frans Erens, over schrijvers in Gent, over kunstenaars. Veel schrijvers leren we zo kennen. Hij gaat op reis in allerlei landen, waarheen hij de lezer meeneemt.
Ik vind het wel slordig uitgegeven, maar dat doet aan het schrijven niets af. Het doet niets af aan de inhoud, Dick schrijft heel goed. Er hoort een inhoudsopgave in en de zetfouten moeten verbeterd worden voor een 2e druk. Ik ga ervanuit dat hiervan een tweede stuk komt, dat verdient dit boek.
Er staan ook Rotterdamse herinneringen in, uit de tijd dat Dick hier opgroeide. Het boek grenst zodoende af en toe aan de weemoedigheid, maar dat is juist mooi. Al was ik bij dat wij indertijd uit Rotterdam naar Dordt zijn gegaan.
Dick schrijft ook vol warmte over zijn leerlingen en zijn werk op school. Hij heeft het over de dingen die hij persoonlijk meemaakte, ook over de liefde. En hij is daar heel eerlijk in, ook over de momenten dat het daarin misging.
Ik zou het iedereen willen aan raden: Berini van Dick Gebuys – ‘Ich möchte am liebsten wegsein und bleibe am liebsten hier’, een man tussen twee werelden. De ‘Berini’, de armeluisbrommer. Dick komt ook uit een eenvoudig gezin, net als ik, ook ik reed vroeger op een Berini.
Ga het maar lezen, dan kom je er wel achter.

Recensie door: Kees Klok