Nieuws

Overlijdingsbericht Herman Kaldenhoven
25-04-2022
Geschreven door: Dick Gebuys

Herman Kaldenhoven
Gisteren bereikte me in Boekhandel Van der Velden Van Dam bij Monique het droeve bericht dat Herman Kaldenhoven is overleden. Er zijn van die namen die klinken in de onderwijsgeschiedenis van onze regio als een schoolklok. Die van Herman is er zo een.
Jarenlang een vermaard leraar Frans op het Eijckhagencollege. Een man die hield van zijn vak. Die hield van de taal. Die hield van boeken en literatuur en daarover praten. Maar Herman was ook een gepassioneerd rugbyspeler en rugbykijker. Hij schreef in feite het rugbyhoofdstuk in de Heerlense sportgeschiedenis.
We kennen hem tevens van het interessante boek dat hij voor Uitgeverij Leon van Dorp schreef over de ontstaansgeschiedenis van plaatsnamen. Een paar jaar geleden mocht ik met hem bij Café Schuttershof de herziene uitgave van dit boek presenteren. Ik interviewde hem er ook over bij mijn boekenlunch in Mariagewanden.
En nu we het over cafés hebben: er was een aantal jaren enige discussie over wie nu de echte nachtburgemeester van Heerlen was: Lex Nelissen of Herman Kaldenhoven.
Want wie de Heerlense cafés kende, kende Herman. Overal liep hij in zijn vaste rondgang wel binnen, zoals dus in Schuttershof, maar ook in La Veneziana bij Gianpaolo Belfi. En in al die cafés die ik nu niet noem maar die hem zullen missen straks.
Onze ontmoetingen waren niet zó talrijk, maar ze zijn me wel goed bijgebleven, zoals in Café-Restaurant 't Landsfort dat ooit zat op de hoek van de Geerstraat en de Valkenburgerweg zat en waar ik in de jaren '80 voor het eerst de man sprak achter die naam die ik al regelmatig gehoord had.
Herman hield dus van een mooi gesprek bij een goed glas. Maar hij was ook gek op lekker eten, recepten en koken, heb ik gisteren van Monique begrepen. Een mens die dus ten volle van het leven genoot. Een man van wie het mooi is je hem te kunnen herinneren.
Enkele jaren na de dood van zijn vrouw Carla, is nu dus Herman ook overleden. Trieste momenten om bij stil te staan. Ik wens zijn naasten heel veel sterkte bij het dragen van dit verdrietige verlies.
Opening Nicolaasjaar! Nicolaasreliek vandaag bijgezet in de Amsterdamse basiliek van de Heilige Nicolaas. Pastoor Marcus Vankan
06-12-2021
Opening Nicolaasjaar! Nicolaasreliek vandaag bijgezet in de Amsterdamse basiliek van de Heilige Nicolaas.

Pastoor Marcus Vankan was er uiteraard bij en hij overhandigde de bisschop Mgr. Dr. Jan Hendriks zijn Sint-boek* in Amsterdam.

Lees de overigens prachtige verhandeling op: https://www.arsacal.nl/?p=contentitem&id=2782 /w @mgrhendriks & @SNicoladiBari1 (twitter).

‘...Sint Nicolaas is niet zomaar een wil­le­keu­rige heilige.
…Sint Nicolaas komt dus naar voren als een man met een liefde­vol, sociaal hart, bewogen om het lot van de naaste.
...Van harte wens ik U toe dat die sociale bewogen­heid van de heilige ons in dit Sint Nicolaas­jaar zal in­spi­re­ren en dat wij zo de weg berei­den voor de komst van Jezus Christus.’ aldus de bisschop.

Mooi.

* Heilige Nicolaas, bruggenbouwer tussen Oost en West: https://www.leonvandorp.nl/boek/heilige-nicolaas-bruggenbouwer.

#sintnicolaas #sintnicolaaskerk #mgrhendriks #amsterdam #marcusvankan #nicolaasparochie
Pierre is te gast bij Paperback Radio (AmsterdamFM), 2 december 2021. Presentatie Frans van der Beek. Pierre Hupperts beschrijft
03-12-2021
Pierre is te gast bij Paperback Radio (AmsterdamFM), 2 december 2021. Presentatie Frans van der Beek, luister: https://www.amsterdamfm.nl/pierre-hupperts-beschrijft.../ < Pierre Hupperts beschrijft Gulpense familiegeschiedenis.

In 1810 arriveert de tweejarige Jan Hendrik Hupperts samen met zijn moeder en zus in Gulpen, het geboortedorp van zijn moeder, weduwe Eva Maria Hupperts-Vinck. De nakomelingen van de aanvankelijk zeer arme en analfabete familie zullen zich binnen een paar generaties ontwikkelen tot schoenmakers, middenstanders, onderwijzers, diri­genten, mijnwerkers, kosters en hooggeplaatste geestelijken.
In Het dorp en mijn familie: Gulpen en de familie Hupperts 1810–2010 vervlecht mijnwerkers­zoon Pierre Hupperts op toegankelijke wijze tweehonderd jaar geschiedenis van zijn geboorteplaats Gulpen met die van zijn familie in negen generaties. Bezien vanuit het dorp en door de ogen van de familie laat hij zien hoe maatschappelijke ontwikkelingen in de lokale samenleving doorwerken.

‘Een prachtig en heel herkenbaar inkijkje in de Zuid- Limburgse geschiedenis!’ Lilianne Ploumen (fractievoorzitter PvdA). Pierre is te gast bij Paperback Radio. Presentatie Frans van der Beek.


#pierrehupperts #gulpen #amsterdamfm
Sint Nicolaas: ‘De Gever van goede gaven heeft ons opgeroepen Zijn schenking na te bootsen, door genade, door geloof, en niet na
30-11-2021
Sint Nicolaas: ‘De Gever van goede gaven heeft ons opgeroepen Zijn schenking na te bootsen, door genade, door geloof, en niet namens onszelf’ - NRC


https://www.nrc.nl/nieuws/2021/11/29/de-gever-van-goede-gaven-heeft-ons-opgeroepen-zijn-schenking-na-te-bootsen-door-genade-door-geloof-en-niet-namens-onszelf-sint-nicolaas-a4067240 < Levenslessen. Dit heeft Marcus Vankan geleerd van Sint Nicolaas over vrijgevigheid.


‘Sinds 1995 heb ik een Sint Nicolaas-tic. Een studievriend vroeg mij toen Sinterklaas te spelen voor een kindergroep in de oostelijke mijnstreek. Op ons seminarie Rolduc in het bisdom Roermond vond ik welgeteld twee boeken over de Heilige Nicolaas. Ik wilde meer weten, en nóg meer, en zo ben ik erin gerold. In mijn huis heb ik nu zo’n 1.500 voorwerpen die Sint Nicolaas verbeelden: iconen, schilderijen, prenten, speculaasplanken, tot en met poppetjes van Playmobil en toeristische kitsch. Van alle kanten is het naar me toe gestroomd.


„Voor mij heeft het feest van Sint Nicolaas niets met commercie te maken. Juist niet. Het gaat over barmhartigheid, rechtvaardigheid, vrijgevigheid. En dan niet in de betekenis van: ‘Kijk mij eens gul zijn.’ Ik heb grote moeite met deze tijd van overconsumptie, met de ik-maatschappij. Sint Nicolaas leert ons wat eerlijk delen inhoudt: het gaat over een ‘wij-maatschappij’, over licht en verlichting brengen in duisternis.

„Sinds 2007 ben ik jaarlijks op 8 en 9 mei in Bari, vlak bij de hak van de laars van Italië. In 1087 kwamen daar de relieken van de Heilige Nicolaas aan. Jaarlijks wordt dit in Bari door honderdduizenden herdacht en gevierd. Het is een feest van de oecumene, dat pelgrims samenbrengt uit verschillende stromingen in de christelijke kerken: rooms, orthodox en protestants.


„Op de laatste zaterdag van november vieren wij in mijn eigen Sint-Nicolaaskerk een speciale sinterklaasmis voor gezinnen. De Sint en zijn pieten zijn erbij aanwezig. De leden van onze schutterij en trompetterkorps Sint Nicolaas doen mee. Het is echt een prachtig feest.


„Voor mij is dit tegelijk een kans om spirituele diepgang aan het feest te geven. De legendes rondom de Heilige Nicolaas zijn niet zomaar verhaaltjes. Ik heb dat onderzocht en opgeschreven in een boek dat vorig jaar uitkwam. Ik vertel deze verhalen ook heel graag. Het zijn verhalen vol prachtige symboliek.


‘Al heel lang zingen kinderen: ‘Gooi wat in mijn schoentje.’ Het voert terug op het verhaal waarin Nicolaas ’s nachts tot drie keer toe een geldbuidel naar binnen gooit bij een arm gezin. In oude verhalen stonden die schoenen naast het bed. Later werd dat bij de schoorsteen, als symbool voor de verbinding tussen hemel en aarde. In Nederlandse bronnen uit de vijftiende eeuw kun je lezen dat kinderen op de avond van 5 december hun schoen bij het altaar in de kerk mochten zetten. Op 6 december haalden zij hun schoen weer op, gevuld met ‘zoet en lekkers’.


„Afgelopen voorjaar heb ik met enkele goede vrienden een Sint-Nicolaas-broederschap opgericht. We zijn nu met negen leden: parochianen die met mij een bijzondere belangstelling voor Sint Nicolaas delen. Enkelen van hen spelen zelf ook jaarlijks Sint of Piet. Samen duiken we dieper in het feest, voor onze eigen religieuze ontwikkeling én om de ware betekenis van deze prachtige viering over te dragen op nieuwe generaties. Want, zeg ik, in volle overtuiging: dat is hard nodig.”


Marcus Vankan (1974) is pastoor van vijf parochies tussen Weert en Roermond, waaronder die van de Heilige Nicolaas in Heythuysen. In november vorig jaar verscheen zijn boek Heilige Nicolaas, bruggenbouwer tussen Oost en West.


Sint Nicolaas (ca. 270-ca. 335) was bisschop van Myra (Zuidwest-Turkije). In 550 is hij heilig verklaard. Een zestal legendes heeft bijgedragen aan zijn verering, vooral in Russisch- en Oosters-orthodoxe kerken. Onder andere in Nederland is de viering van zijn ‘naamdag’ (6 december) uitgegroeid tot een volksfeest: Sinterklaasavond.
Tweelingbroers Chris en Stijn Dols uit Susteren lanceren nieuwe single Gein Luuj van Pen en Pepier, kopte De Limburger
28-11-2021
Tweelingbroers Chris en Stijn Dols uit Susteren lanceren nieuwe single Gein Luuj van Pen en Pepier, kopte De Limburger: https://www.limburger.nl/cnt/dmf20211126_93458924 <
Tweelingbroers Chris en Stijn Dols uit Susteren hebben hun nieuwe single ‘Gein Luuj van Pen en Pepier’ gelanceerd op de streamingdiensten. Het nummer is het eerste voorproefje van hun nieuwe album.
Dankzij het nummer, dat ook te beluisteren is op Spotify, sleepte het duo onlangs een plaats in de wacht in het voorprogramma voor het concert van Anne Soldaat in Poppodium Volt dat op vrijdagavond 25 maart plaatsvindt.
Het nummer Gein Luuj van Pen en Pepier is geschreven op basis van een trouwakte uit 1817 en voert de luisteraar mee naar een tijd waarin het leven van de meeste Limburgers in het teken stond van de overlevingslandbouw. Akkers waren de 38-jarige Pieter Antoon Dols en zijn 24-jarige echtgenote Maria Elisabeth Kesmeekers uit Munstergeleen meester, maar het schrift niet: ze hadden ‘verclard niet schriven te konnen’.
Album
Bij hun nieuwe album, dat in het voorjaar van 2022 uitkomst, zit ook het koffietafelboek Veurvaajers. In tien liedjes en evenveel hoofdstukken schetsen Chris (historicus en erfgoedspecialist) en Stijn Dols aan de hand van hun eigen familiegeschiedenis hoe Zuid-Limburg zich in de periode 1780-1980 ontwikkelde van een agrarische en vervolgens een industriële samenleving tot een maatschappij waarin de dienstensector een rol van betekenis ging spelen.
NB ZIe eveneens: https://www.leonvandorp.nl/boek/veurvaajers < Chris Dols Stijn Dols & DOLS
Christopher Dols. Eerste single “Gein Luuj van Pen en Pepier” is uit, voorbode plaat en boek “Veurvaajers”
24-11-2021
Proficiat met die 1e single; nu op naar het voorjaar, album & boek: https://www.leonvandorp.nl/boek/veurvaajers ????????

#regram • @christopherdols Hiep hoi ????????⚡️ Na een paar jaar klussen aan ons nieuwe album mét boek “Veurvaajers” (2022) is het dan nu zover: de eerste single “Gein Luuj van Pen en Pepier” is uit op Spotify (https://open.spotify.com/track/3Ur68GQegnwjKRjZmyqKPM?) en de andere grote platforms. Er zit zóveel werk en liefde in. Hopelijk beleven jullie iets daarvan tijdens het luisteren!

???? @roysoetekouw
#dolsthemusic #dolstheband #music #indie #folk #independentmusic #indiemusic #indiepop #folkmusic #indiepopmusic #indierock #rock #rocknroll #guitarmusic #singersongwriter #limburgseroots #popinlimburg #popuitlimburg #limburg #maastricht #naoutzuuje #nieuweplaat #veurvaajers #singlerelease
‘Een Sinte Klaas heel op syn Frans gekleet’ - kopt Historiek
23-11-2021
‘Een Sinte Klaas heel op syn Frans gekleet’ - kopt Historiek.net (auteur Roelof-Jan de Wild)
https://historiek.net/een-sinte-klaas-heel-op-syn-frans-gekleet/145696/
Hedendaagse onderzoekers van het Sinterklaasfeest hebben zich al meermaals gebogen over een achttiende-eeuwse tekst van dichter Jan van Gijsen. Hij gaf in 1720 namelijk zeer opmerkelijke omschrijvingen over de Sinterklaas van zijn tijd. Die zou als een Franse bisschop over straat gaan of vermomd zijn als een harlekijn. Dat gedicht wordt tot op heden enkel geïnterpreteerd vanuit de invloed die de Reformatie op het feest zou hebben gehad. Het boek De bisschop, de boeman en de beloner, waarin Roelof-Jan de Wild het Sinterklaasfeest uit de achttiende en negentiende eeuw centraal stelt, werpt echter nieuw licht op het dichtwerk van Van Gijsen en trekt nieuwe conclusies over hoe dit gedicht gelezen moet worden in relatie tot Sinterklaas.

Calvinistische tijdgeest

Een tastbaar gevolg van de calvinistische wind die voor eeuwen door ons land heeft gewaaid, is wel de omgang met het Sinterklaasfeest. Een feest dat gewijd was aan een katholieke heilige kon lange tijd rekenen op protestants hoongelach. Toch verdween de heilige niet uit de hoofden én de harten van de tijdgenoten. Zeker niet rondom de stad Amsterdam, waar men een sterke verbondenheid met Sint-Nicolaas bleef behouden. Kerken en kloosters raakten de katholieken weliswaar kwijt, maar hun liefde voor Sint-Nicolaas niet.

Het is dichter Jan van Gijsen (1668-1722) die in 1720 de invloed van die calvinistische tijdgeest, evenals de Amsterdamse omgang met Sint-Nicolaas, treffend had verwoord. Hij nam het lezerspubliek, middels een, enigszins boertig geschreven, gedicht mee terug naar deze historische Amsterdamse Sint-Nicolaas:

“Een langen tyd daar na, wierd het Geloof Hervormd,
De meeste Beelden van de Heylige bestormd,
En ‘t grootst gedeelte wierd van ’t by Geloof geneezen.
Zo bleef zyn Naam by de Hervormde nog in Weezen;
De Kindere wouden niet van Sinte Klaas afstaan,
Vermits al ‘t goed dat hy hun Jaarlyks had gedaan,
En al de Kerken die men ’t zynder eeren Bouwden,
Gelyk tot Amsterdam nog met zyn Naam praald de Ouwden.
Dees Kinder Minnaar kreeg toen evenwel een krak,
En wierd van Jaar tot Jaar hoe lang hoe meerder vrak;
Maar egter heeft hy nooyt geheel de zak gekreegen;
De Kinders waaren al te veel tot hem geneegen.”


Vreemde Sinterklazen

Ondanks de Hervorming bleef de verbondenheid met Sint-Nicolaas dus zeer sterk aanwezig (“Maar egter heeft hy nooyt geheel de zak gekreegen”). Met als verbindend element de Oude Kerk die in oorsprong de naam van Sint-Nicolaas droeg, hetgeen men niet vergeten was (“Gelyk tot Amsterdam nog met zyn naam praald de Ouwden”). Het eerste fragment uit Van Gijsens werk was dan ook nog helemaal gewijd aan de heilige en historische Sint-Nicolaas, die hij als inleiding op zijn verhaal centraal stelde. In het tweede deel van het gedicht gooide Van Gijsen het echter over een geheel andere boeg. Hij presenteerde zijn lezers nog twee andere, vreemde ‘Sinten’:

“Eerst kwam een Sinte Klaas heel op syn Frans gekleet,
Die niet als Wit Papier door Schouw, of Schoorsteen smeet,
De Kinders grabbelden, vast denkend dat het waaren
Wat leege Briefjes om iets mooys in te vergaaren,
Maar siende dat het was, en bleef, en niet een sier
In ‘t eynd sou weesen als beschreeven Wit Papier;
Waar door veel Kindertjes het setten op een huylen,
Die het Papier wel voor wat lekkers wilden ruylen;
Wy maakten aan hun wys dat het wel ‘t aldermeest
Hun eyge schuld was, wyl sy waaren stout geweest;
Dog sy beweerden dat zulks valslyk was geloogen,
Maar dat hun Sinte-Klaas te elendig had bedroogen”,
(…)
Een Amsterdammer kwam gekleed als Harlekien.
In schyn van Sinte Klaas, en deelden aan hun meeden
Wat lekker was, of mooy, gelyk de Al-Ouwde deeden;
Waar door zig alles weêr ten goede heeft geschikt,
En ‘t hert der Kinderen niet weynig heeft verkwikt;”

Hoewel deze tekst de suggestie wekt dat Sint-Nicolaas in de achttiende eeuw in zowel een Franse áls een Amsterdamse creatie werd uitgebeeld, is dat toch niet het geval! De tekst moet namelijk niet letterlijk geïnterpreteerd worden als een fysiek optreden van Sint-Nicolaas. Een uitleg die men er op basis van dit gedicht tegenwoordig aan wil geven. Of een uitleg om het standpunt te voeden dat Van Gijsen met dit gedicht juist een doelbewuste poging had ondernomen om het katholieke uiterlijk van Sint-Nicolaas te veranderen in dat van een harlekijn of komediant. Als een list om de kinderen af te helpen van hun geloof in de katholieke bisschop. Die ‘eer’ kan Van Gijsen echter niet toegeschreven worden.

De eerste wereldwijde beurscrash

Voor Van Gijsen was het Sint-Nicolaasfeest enkel een haakje om een indertijd gevoelige financiële en maatschappelijke kwestie aan op te hangen. Hij schreef erover in zijn weekblaadje, de Maandagse Amsterdamsche Merkurius. Van Gijsen gebruikte Sint-Nicolaas als de gulle gever als een metafoor, om daarmee te reageren op een in 1720 gevoelige maatschappelijk-financiële kwestie.

In de laatste maanden van 1720 bracht de eerste wereldwijde beurscrash speculanten in Frankrijk, Engeland en de Nederlanden aan de rand van de financiële afgrond. Na het overlijden van de Zonnekoning, Lodewijk XIV († 1715), stond Frankrijk er financieel heel slecht voor. De Franse regering zocht naar een oplossing om de financiële problemen op te lossen. Zij kwam in contact met John Law, een Schotse bankier. Law reisde tussen 1694 en 1714 van land naar land. Ook verbleef hij een periode in Nederland en woonde in het toenmalige financiële centrum van de wereld, Amsterdam. Daar zag hij de effecten van een goedlopende economie. Hij raakte met name geïnteresseerd in de Amsterdamse Wisselbank. Die had een betaalsysteem opgezet met papieren wisselbrieven die onder meer gedekt werden door de reserves van kooplieden en ondernemingen. Dat maakte financiële transacties mogelijk zonder dat er contant geld nodig was.

Later kwam Law in Frankrijk terecht alwaar hij de protectie genoot van het hof. De hertog en regent van Frankrijk, Filips van Orléans, had wel oren naar de ambitieuze, financiële plannen die Law het Franse hof voorhield en hij stelde hem aan als staatsbankier. De lucratieve onderneming van Law vulde de schatkist aanzienlijk. Ook in de Republiek liep de geldkoorts hoog op door het speculatievirus in de zogeheten acties ofwel aandelen. De Hollanders stortten zich massaal op deze actiën en in verschillende steden werden eigen compagnieën opgericht om handel te drijven in alles waar maar geld mee te verdienen was.

De Franse Sinte Klaas

Op díe situatie heeft “de Sinte Klaas heel op syn Frans gekleet” betrekking. De Franse Sint stond in het gedicht van Van Gijsen symbool voor Law’s speculaties, die ook op de Republiek het effect kregen als van een heuse Sinterklaas die maar strooide met speculatieve waardepapieren. Het kon allemaal niet op! Het bracht de mensen het hoofd op hol (“de kinders grabbelden, vast denkend dat het waaren wat leege briefjes om iets mooys in te vergaaren”). Helaas, de ‘gestrooide verwachtingen’ van “Vrankrijks Sinte Klaas” kwamen niet uit. De financiële luchtbel klapte toen investeerders zich terugtrokken en hun aandeel wilden verzilveren. Daar bleek onvoldoende dekking tegenover te staan en de hele financiële markt stortte in (“waardoor veel Kindertjes het setten op een huylen, die het Papier wel voor wat lekkers wilden ruylen”). De waardepapieren waren letterlijk waardeloos geworden. De rol van Law was uitgespeeld (“maar Vrankryks Sinte-Klaas die is zyn Byltje kwyt; maar Vrankryks Sinte-Klaas die kon hun niet behaagen”). Dat verklaart ook gelijk de titel van het gedicht, De op en ondergang van Sinte-Klaas. Die gulle, doch valse, Sinte-Klaas was ‘uitgestrooid’ en ging ten onder in de Republiek. Net als velen die een te hoog financieel spel hadden gespeeld…


Geliefd onderwerp voor spot

Dichter Pieter Langendijk (1683-1756) had in de weken rond deze actiënhandel een aanzienlijk aandeel in de opinievorming over de fortuinzoekers. In veel van zijn werken zette Langendijk de sociale milieus uit zijn omgeving scherpzinnig te kijk. Zijn toneelstukken over deze windhandel, Quincampoix of de Windhandelaars en Arlequin Actionist, hadden de sentimenten zeer gevoed. In oktober 1720 keerde de volkswoede zich dan ook tegen de speculanten en allen die zich ingelaten hadden met deze actiehandel. In hun ogen hadden de speculanten de economie van de Republiek grote schade toegebracht.

Niet alleen Langendijk maar óók Van Gijsen betrok dat sentiment onder de bevolking in zijn dichtwerk (“wy maakten aan hun wys dat het wel ’t allermeest hun eygne schuld was, wyl sy waren stout geweest”). De speculanten probeerden wellicht nog de bedrogen onschuld te spelen en gaven af op de valse Franse Sint die hen de zaken te mooi voorgespiegeld had en zo hun rijkdom geruïneerd had (“dog sy beweerden dat zulks valslyk was gelogen, maar dat hun Sinte-Klaas te elendig had bedrogen. En hun ontsteeken van de ouwde welvaart daar hun in voorleên tyd soo veel aan gelegen waar”). Ook de speculanten voelden wel aan dat de valse Sinte Klaas en hun eigen hebzucht ze in de greep gehouden had (“Maar dat sy hadden al te duydelyk bescheyd hoe zy wierden by hun neusjes omgeleyt”).

Een Amsterdammer, gekleed als Harlekien

In zowel de vele spotprenten en pamfletten over deze windhandel als in het werk van Langendijk dook de harlekijn uit de commedia dell’arte op. Een bekende theater- en kluchtfiguur die in de Republiek overigens zijn bekendheid verwierf via het Franse Théâtre-Italien dat vele Arlequin-stukken kende. De toneel-Arlequyn is een slimme, geestige figuur die steevast zijn domme, verblinde tegenspelers voor schut zet. Zoals hij in Langedijk’s Arlequyn Actionist uiteindelijk de actiehandelaars liet zien dat hun aandelen volstrekt waardeloze papiertjes waren.

Van Gijsen’s “Amsterdammer, gekleed als Harlekien, in schijn van Sinte Klaas” is slechts een zwakke afspiegeling van die toneel-Arlequyn. Zijn Harlekien haalde geen slimmigheden uit om de speculanten effectief aan de kaak te stellen. Hij was gewoon een verstandige Amsterdammer die zich niet inliet met speculaties en hij deelde betrouwbare, echte Sinterklaas-cadeautjes uit, zoals “Kleagie en Banket”, kleding en lekkernijen. Waar “Vrankrijks Sinte Klaas” niet letterlijk genomen moet worden, zo is dat ook bij “de Harlekien, in schijn van Sinte-Klaas” het geval. Het is wederom overdrachtelijk bedoeld en geen vertolking van Sint-Nicolaas die bewust gekleed zou zijn als een harlekijn of komediant.

Een achttiende-eeuwse prent van Sint-Nicolaas, uitgegeven bij de Amsterdamse uitgeverij Kannewet (ca. 1750), mag eveneens niet gezien worden in het licht van Van Gijsen’s dichtwerk. Hoezeer men meent ook daarin Sint-Nicolaas te zien als een harlekijn of komediant te paard, stelt hij in origine hoogstwaarschijnlijk Tijl Uilenspiegel voor. Met in zijn ene hand een spiegel en in de andere een uil. Een geliefd volksfiguur, die met wat gemak ook door kon op een prent voor het Sinterklaasfeest.

‘De enige echte’

Is er in Van Gijsen’s werk dan geen enkele directe bedoeling met Sint-Nicolaas? Gelukkig, toch wel.
Zijn werk hield, met de historische Sint-Nicolaas-bisschop in gedachten, de gretige Amsterdammers een spiegel voor.

De spiegel zei dat overdaad schaadt en niet alles is, wat het lijkt.
Daarvoor trok Van Gijsen de lijn terug naar de oude, vertrouwde en onveranderlijke Sinterklaas, “Amstels Sinte Klaas”, van wie men toch wist dat hij door alle eeuwen heen de ware brenger was van gulheid (“dies Sinte-Klaas nog blijft in Amsterdam in wezen en in die staat nog is gelyk hy was voor dezen (…) gelukkig is dat Land daar Sinte Klaas blijft bloeijen gelyk van Oud, want al het aâr is te verfoeijen”)?

Dat zijn de lessen uit zowel het werk van Langendijk als Van Gijsen: het goede wordt beloond, het slechte bestraft. Zowel bij Sint-Nicolaas als in de publieke opinie van de vroege achttiende eeuw.
#afgelast Pierre Hupperts vertelt over Gulpen en zijn familie - donderdag in Maastricht
16-11-2021
#AFGELAST Pierre Hupperts vertelt over Gulpen en zijn familie, kopt dagblad De Limburger: https://www.limburger.nl/cnt/dmf20211113_94140373 < 'Pierre Hupperts vertelt op donderdag 18 november om 19.30 uur in boekhandel Dominicanen in Maastricht over zijn boek Het dorp en mijn familie (Gulpen en de familie Hupperts 1810-2010).

Pierre Hupperts vertelt op donderdag 18 november om 19.30 uur in boekhandel Dominicanen in Maastricht over zijn boek Het dorp en mijn familie (Gulpen en de familie Hupperts 1810-2010).

Hij beschrijft twee eeuwen maatschappelijke en sociaaleconomische veranderingen in Zuid-Limburg en hoe die doorwerken in zijn geboortedorp Gulpen en zijn muzikale familie. Hij wordt geïnterviewd door LGOG-bestuurslid en historicus Martin van der Weerden. Zang wordt verzorgd door Mariëtte van der Ploeg.'


#pierrehupperts #gulpen #boekhandel #boekhandeldominicanen #maastricht #lgog #martinvanderweerden #MariëttevanderPloeg #GulpenendefamilieHupperts #hetdorpenmijnfamilie


https://www.leonvandorp.nl/boek/het-dorp-en-mijn-familie
De Sinterklaasdiscussie van de 19e eeuw, “Heidensch of christelijk”, kopt Historiek.net.
13-11-2021
De Sinterklaasdiscussie van de 19e eeuw, “Heidensch of christelijk”, kopt Historiek.net. Zie: https://historiek.net/de-sinterklaasdiscussie-van-de-19e-eeuw/145429/

Bij uitgeverij Leon van Dorp verschijnt medio november De bisschop, de boeman en de beloner. Hierin neemt Roelof-Jan de Wild zijn lezers mee terug naar het Sinterklaasfeest van de achttiende en negentiende eeuw en schetst tal van achtergronden bij het feest uit die tijd.

Destijds stond men voor de opgave een nieuwe, zinvolle invulling aan het Sint-Nicolaasfeest te geven, zodat het doorgegeven kon worden aan een nieuwe generatie. In acht hoofdstukken zet De Wild die ontwikkelingen uiteen en schetst hoe men het feest vierde, bediscussieerde en veranderde, al naar gelang de tijdgeest.

Op Historiek een fragment over ‘de Sint-Nicolaasdiscussie van de 19e eeuw’, waarbij men zich met name in de tweede helft van die eeuw afvroeg waar het Sinterklaasfeest nu eigenlijk op gestoeld was.


Groeiende belangstelling

Wat een positief gevolg is van de inmiddels jarenlange discussie rond Zwarte Piet is de enorme toename aan onderzoeken en publicaties. Voordien waren publicaties over de geschiedenis van Sint-Nicolaas en zijn knecht hoogstens nog het terrein van een beperkt aantal historici en belangstellenden, die zich graag bezighielden met het Sint-Nicolaasfeest.

In de afgelopen tien jaar heeft echter een grotere groep belangstellenden zich weer nadrukkelijk gebogen over Sint-Nicolaas, zijn helper en het feest. Vanuit een bredere maatschappelijke context wordt momenteel opnieuw naar het feest gekeken. De roep om het behouden, het veranderen of het afschaffen van de metgezel van Sint-Nicolaas heeft dit mogelijk aangemoedigd of uitgelokt. Er wordt gezocht naar een historisch verantwoorde onderbouwing van én uitleg over het ‘hoe’ en ‘wat’, maar vooral ook het ‘waarom’ van dit feest.


De negentiende-eeuwse hoogleraar en verlicht predikant Wessel van Hengel (1779-1871) stelde in zijn essay over het Sint-Nicolaasfeest (1831) al dat onderzoek naar het feest zinvol was:

“De Heilige, die twee dagen van het jaar geheel de kinderwereld vrolijk maakt, verdient ook zeker wel, dat men zich eenige moeite geve, om de geschiedenis van hem zelven en van zijn feest te kennen.”

Nadat hij zijn lezers trakteerde op een rijke bespiegeling op de herkomst van de christelijke Sint-Nicolaas, het ontstaan van de gebruiken in het feest en de wijze waarop Sint-Nicolaas verscheen in ons land, meende hij dat daarmee het onderzoekswerk wel zo’n beetje rond was. Toch hield hij een deurtje open voor diegenen die in navolging van zijn werk wellicht nog nieuw licht wilden werpen op de geschiedenis van Sint-Nicolaas:

“Misschien voelt zich de een of ander opgewekt, om op het door ons ingeslagen spoor verder voort te gaan, en zijne krachten aan de toelichting van hetgeen nu nog duister gebleven is te beproeven.”

Titelblad van Van Hengel’s onderzoek

Verscheidene onderzoekers van de volkscultuur publiceerden vervolgens uiteenlopende werken waarin de oorsprong en het vieren van het Sint-Nicolaasfeest op een rij werden gezet. Met veelal de constante onderliggende vraag: “wie is toch St. Nikolaas en waar is de oorsprong van dit feest toch te vinden?”, zoals het Leidsch Dagblad zich dat ook afvroeg in de decemberuitgave van 1860:

“Wie is die Heilige Klaas toch, die alle gemoederen zoo in beweging zet en wiens naam met deze jaarlijkse kindervreugde zoo nauw is verbonden?”

Sint-Nicolaas als een sprookje?
De antwoorden op die vragen liepen in de negentiende eeuw nog best sterk uiteen, maar tonen nu vooral nog aan hoe het Sint-Nicolaasfeest telkens een spiegel bleek te zijn van een tijdgeest. Een tijdgeest die na de Verlichting ook sterk werd beïnvloed door de Romantiek. Waarbij men in toenemende mate van mening was dat het feest duidelijke overeenkomsten vertoonde met voor-christelijke aspecten uit de Wodan-cultus. Hoewel men later, in de twintigste eeuw, deze Germanen-theorie gaandeweg weerlegde, wegens onvoldoende wetenschappelijke onderbouwing, was deze in de tweede helft van de negentiende eeuw nog springlevend en vond men in Sint-Nicolaas een basis voor ‘een sprookjesverhaal’.

In Sprookjes in waarheid en verbeelding (1884) stond Sint-Nicolaas dan ook vermeld tussen Roodkapje, Klein Duimpje en de Rattenvanger van Hamelen. Dit boekje had tot doel uitleg te geven over de betekenis en de oorsprong van oude sprookjes, die volgens de schrijfster van het boekje veelal in oorsprong oude volkssagen waren en was dat bij Sint-Nicolaas ook niet het geval? Want de oude god Wodan had immers “onder de doorzichtige vermomming van den bisschop van Myra tot onze dagen voortgeleefd”, zo meende zij.


Verzet tegen christelijke oorsprong

Met name in de jaren 1896-1898 woedde de discussie over de al dan niet Germaanse herkomst van het Sint-Nicolaasfeest op zijn hevigst. De laatste jaren van de negentiende eeuw mogen gerust gezien worden als ‘de Sinterklaasdiscussie van de 19e eeuw’. Vrijwel het gehele jaar stonden in diverse kranten uiteenlopende artikelen en ingezonden brieven over de pennenstrijd tussen drie katholieke auteurs. Zij dachten zeer verschillend over de oorsprong van ‘hun’ Sint-Nicolaas en de gebruiken van het feest.

Eelco Verwijs

Aan de basis van die discussie lag een ruim dertig jaar eerder uitgegeven werk van Eelco Verwijs (1830-1880). Die publiceerde in 1863 een uitgebreid boekwerk, getiteld De Christelijke feestdagen. Eene bijdrage tot de kennis der germaansche mythologie. Hij beschreef hierin zijn visie op het ontstaan van het Sint-Nicolaasfeest en streefde ernaar om de inzichten, die reeds in Duitsland waren verworven, “ten nutte van den beschaafden lezer hier te ontginnen, en de ruwe grondstof zoo mogelijk in een enigszins behagelijken vorm te gieten.” Verwijs zette daarvoor in zijn inleiding al de toon:

“Volksoverleveringen, volksgebruiken, volks- en kinderliederen, ze bevatten toch dikwerf de kiem der oud-Germaansche wereldbeschouwing, en als zodanig mogen we ze niet verwaarlozen noch met geringachtend schouderophalen beschouwen.”

Hij vervolgde zijn betoog met een uitleg over de kerstening van de Germaanse volkeren, waardoor het christendom uiteindelijk de bepalende godsdienst is geworden. Hij zette met zijn werk ook een trendbreuk in gang rond de heersende overtuiging dat Sint-Nicolaas bezien moest worden vanuit een louter christelijke oorsprong. Hoogleraar en predikant Van Hengel had dat zo’n dertig jaar eerder immers nog inhoudelijk uitgewerkt.
Verwijs echter had ondanks of dankzij een studie theologie een sterke afkeer gekregen van het christendom en de Kerk. Dit vormde, anders dan bij Van Hengel, zijn beeld. Hij wees zijn tijdgenoten erop dat Sint-Nicolaas zich door de eeuwen heen op een wijze had vertoond, die volstrekt niet aansloot bij de legenden over de heilige Nicolaas van Myra:

“Doch hoe dat geraas en gestommel, dat gerammel van ketenen, die gruwelijke vermomming, die holle stem, dat bullebakkige en wat men al niet verschrikkelijks voor het kinderhart kan uitdenken, hoe dat te rijmen met de rol van goed heilig man waarmede het kinderlijk gezang hem telkenjare begroet; hoe ons te verklaren die vreesaanjagende attributen, die zoo slecht voegen bij den liefelijken stralenkrans, waarmede de kerk het hoofd van den heiligen Nikolaas als kindervriend heeft versierd?”

“In ‘Sprookjes in waarheid en verbeelding’ (1884) stond Sint-Nicolaas dan ook vermeld tussen Roodkapje, Klein Duimpje en de Rattenvanger van Hamelen.”

Verwijs trok die constatering in één lijn door naar de uitbeelding van Wodan en de inhoud van Germaanse winterfeesten, waar de achttiende en negentiende-eeuwse volksvoorstellingen van Sint-Nicolaas en zijn feest volgens hem op gebaseerd waren. Sint-Nicolaas die te paard door de lucht raasde zou immers niemand anders kunnen zijn dan Wodan die op zijn achtbenige paard Sleipnir door de lucht zweefde. Wodan was tevens de aanvoerder van een dodenleger en dat verklaarde het geraas en gerammel in het Sint-Nicolaasfeest. Sint-Nicolaas’ kleding zou ook sterke gelijkenis tonen met die van Wodan. Nicolaas droeg namelijk een mijter en Wodan een hoge muts. De speer van Wodan leek sterk op de staf van Sint-Nicolaas. Meer nog:

“Wodan was in het bezit van een wonderdoenden mantel waarmede hij door de lucht kon rijden en dien hij als de bevrediger van de wenschen der stervelingen omhing daar hij als Wenschgod bijzondere vereering genoot. Welnu keert diezelfde trek niet weer in ons kinderrijmpjen ‘Sint Niklaas goedheilig man, trek je besten tabbaard ân, rijd er mee naar Amsterdam, van Amsterdam naar Spanje.’”

Tegen het zere, katholieke been

Niet iedereen was enthousiast over Verwijs’ boekwerk. Vooral binnen de meer conservatief-katholieke kringen formeerde zich de tegenstand. Tegen het einde van de negentiende eeuw liet iemand, die publiceerde onder het pseudoniem Joës a Leydis, stevig van zich horen. Hij zette alle bevindingen rond Sint-Nicolaas vanaf Van Hengel nog eens op een rij. Dat deed hij voor het eerst in een artikel in de katholieke krant De Tijd van 7 december 1896, met een aanvullende bijdrage in de editie van 21 december 1896. Dit als een reactie op het commentaar dat werd geuit op zijn eerste publicatie. Hij schreef vervolgens in 1897 een boekwerk onder de titel Sint-Nicolaas, zijn feest en gebruiken, waarin hij met de titel van zijn eerste hoofdstuk gelijk ‘de vraag van de eeuw’ poneerde “Heidensch of christelijk”? Deze vraagstelling werd vervolgens nadrukkelijk in 1898 bediscussieerd binnen de rooms-katholieke kringen.

Het motief van Joës a Leydis was overduidelijk: de overtuiging tenietdoen dat Sint-Nicolaas terug te voeren was op een uitgesproken heidense oorsprong. Het was hem een doorn in het oog dat uiteenlopende Nederlandse schrijvers beweerden dat alle christelijke feesten bezien moesten worden door de bril van het heidendom. Deze schrijvers volgden volgens hem het spoor van de calvinistische schrijvers uit de zestiende en zeventiende eeuw, die alles rond Sint-Nicolaas afdeden als bijgeloof. Het waren in zijn ogen vooral de overwegend liberale dagbladen die, tegen het einde van de negentiende eeuw, die laster opnieuw beweerden en die zich met de tijd vervreemd hadden van de katholieken. Hoewel Joës a Leydis ook geen hoge pet op had van het onderzoekswerk van Van Hengel, laakte hij toch voornamelijk de manier waarop schrijvers als Verwijs de goede kanten uit het werk van Van Hengel steeds probeerden teniet te doen:

“Is er bij uitzondering een, zoals bijv. prof. Van Hengel, die, hoewel niet voorgelicht door de fakkel des geloofs, der waarheid nabij komt, dan staat dadelijk een dr. Eelco Verwijs klaar om het te betreuren.”

Herrie in de katholieke kerk

Het zal vermoedelijk een optelsom van uitwerkingen door Joës a Leydis geweest zijn, die juist bij anderen de spreekwoordelijke emmers deden overlopen. Want hoezeer Joës a Leydis zijn katholieke heilige Nicolaas ook verdedigde ten opzichte van schrijvers als Verwijs, binnen zijn eigen katholieke kring konden zijn strijdvaardige standpunten niet enkel op waardering rekenen. Twee vooraanstaande katholieke geleerden, Gisbert Brom (1864-1915) en Joseph Schrijnen (1869-1938) dienden Joës a Leydis uitvoerig van inhoudelijke repliek. Zij stoorden zich primair aan de in hun ogen amateuristische onderbouwing van zijn historische ‘feiten’. Maar tevens om zich door Joës a Leydis, ‘uit naam der katholieke kerk’, niet buitenspel te laten zetten. De katholieke emancipatie van de negentiende eeuw was gebaat bij bijdragen van hoger wetenschappelijke aard en niet bij dilettante schrijfsels onder een pseudoniem en gebaseerd op een onzekere geschiedkundige basis. Hoezeer de auteur zich ook had ingezet voor de katholieke zaak…

In de kern ontkende Brom het bestaan van de heilige Nicolaas als bisschop van Myra niet. Daar waar Joës a Leydis zichzelf in staat achtte een vrij uitvoerige levensgeschiedenis van Sint-Nicolaas te kunnen leveren, bleef Brom in dat opzicht veel terughoudender. Hij probeerde vooral te achterhalen wat historisch gezien vaststond en alleen datgene als uitgangspunt te nemen voor de herkomst van Sint-Nicolaas en zijn feest. Het enige dat volgens Brom historisch gezien vaststond, was dat Nicolaas in de vierde eeuw bisschop was in Myra en mogelijk deelnam aan het concilie van Nicea. Anders dan Joës a Leydis moest men volgens Brom de Nicolaas-legenden niet als loutere waarheid aanmerken en dus ook niet gebruiken als bouwstenen voor Nicolaas’ biografie. Wat volgens Brom niet wegnam, dat die legenden hem zeer dierbaar waren, zoals verwoord in De Katholiek van 1897-1898:

“Op de eeuwenoude muren van het nooit verouderde Christendom groeien ze welig als het altoos groenen klimop. Een frisse geur van poëzie en geestelijk leven waait er ons uit tegen. En wanneer dat loofwerk prijkt om de beeltenis van een eerbiedwaardige Heilige, dan lijkt het bijna heiligschennis, er onbarmhartig het snoeimes in te zetten.”

Broms publicatie in De Katholiek leidde uiteraard weer tot een tegenreactie van Joës a Leydis. In een naschrift bij een artikel in De Tijd van 6 januari 1898 schreef Joës a Leydis dat hij de “alles behalve malsche” kritiek van Brom gelezen had. Hij was evenwel van mening dat Brom hem toch bijviel in zijn argumentatie. Brom had namelijk beweerd dat “niet de christelijke feesten – die hebben grond van bestaan genoeg reeds in zich zelve alleen – maar enige daaraan verbonden gebruiken ontlenen hun oorsprong aan de afgodische feesten en gewoonten van onze heidensche voorouders”. Waarop Joës a Leydis op zijn beurt kon betogen dat als het slechts om enige gebruiken ging, het de vraag was of die dan nog altijd voortleefden in het Sint-Nicolaasfeest? Die vraag zou Joës a Leydis beantwoorden in zijn slotartikel, dat hij voornemens was over deze kwestie te schrijven. Voor het zover was, zal eerst nog een andere auteur zijn visie schetsen.


Dat is Joseph Schrijnen, leraar aan het Bisschoppelijk College te Roermond die in mei 1898 zich in de discussie mengt. Van zijn hand verscheen De H. Nicolaas in het folklore. Er lagen toen maar liefst drie stevige traktaten voor rond de kwestie of de oorsprong van Sint-Nicolaas en zijn feest heidens of christelijk was? In het Venloosch Weekblad van nota bene 14 mei 1898 werd het werk van Schrijnen gunstig beoordeeld. Wat eens te meer liet zien dat dit onderwerp in het voorjaar van 1898, ver voor of na het Sinterklaas-seizoen, een serieuze aangelegenheid geworden was!

In essentie lag de overtuiging van Schrijnen inhoudelijk dicht bij Brom. Voor Schrijnen was het goed te verdedigen dat er onder de katholieken óók folkloristen waren, die betoogden dat ook niet-christelijke aspecten een belangrijk onderdeel waren van het volksfeest rond Sint-Nicolaas en dat volksgebruiken en volksvoorstellingen die niet direct terug te voeren waren op de Goedheiligman er deel van uitmaakten. Wat voor Schrijnen dan weer niet betekende dat het Sint-Nicolaasfeest uitgelegd mocht worden als een feest van louter Germaanse oorsprong:

“En nu de gevolgtrekking: dat de oorsprong van het Sinterklaasfeest uitsluitend in het heidendom te zoeken is? Geen haar op mijn hoofd, dat er aan denkt.”

Na Schrijnens publicatie vlamde de discussie tussen met name Brom en Joës a Leydis weer op. Laatstgenoemde nam wederom de pen ter hand en zo verscheen medio mei 1898 een nieuw boekwerk, getiteld Een boekbeoordeling?, waarin hij het, reeds in De Katholiek geuite commentaar van Brom op zijn Sint-Nicolaas, zijn feest en gebruiken verder van repliek diende. Pas in 1899 eindigde deze discussie enigszins, nadat de gezaghebbende Bollandisten de bovenbeschreven publicaties van Joës a Leydis, Brom en Schrijnen bestudeerd hadden. Zij stelden Joës a Leydis in het ongelijk in de Roermondse Maas- en Roerbode:

“Wij meenen dat thans, door een tweevoudige en bij uitstek gezaghebbende uitspraak, als die der geleerde Bollandisten in de quaestie ongetwijfeld is, dat de polemiek met Joës a Leydis voor eens en voorgoed afgedaan heten mag.”

‘Vraag van alle eeuwen’

De discussie over de heidense of christelijke oorsprong van Sint-Nicolaas was daarmee niet beslist. In tegendeel, zij heeft nog lang aangehouden. De Duitser Karl Meisen voegt in 1931 zijn uitgesproken visie over de louter christelijke oorsprong toe aan deze discussie. Hoewel er parallellen zijn met oud-Germaanse gewoonten, zijn deze te verwaarlozen. De oorsprong moest volgens Meisen vooral gezocht worden bij de bron zelf, het leven van Nicolaas van Myra. “Zoveel folkloristen, zoveel meningen”, vatte Het Volk deze negentiende-eeuwse kwestie samen in de editie van 4 december 1943.
Tot op de dag van vandaag is deze discussie niet verstomd en verschijnen er tal van publicaties van de wederzijdse pleitbezorgers
Sinterklaas in aantocht! Minder drukte, wel een nieuw boek
12-11-2021
Sinterklaas in aantocht! Minder drukte, wel een nieuw boek.

Zaterdag begint ‘het seizoen’. Onze Sint-kenner Marcus Vankan* - hij bracht bij ons het standaardwerk Heilige Nicolaas, bruggenbouwer tussen Oost en West (1700 jaar devotie, legenden en volksgebruiken) uit - voorziet (alweer) minder lezingen. Een paar zijn al in de ijskast gezet, helaas. Toch staat de Sint weer in de schijnwerpers.

Morgen, zaterdag staat de Sint Nicolaas-connaisseur uit Heythuizen (Gemeente Leudal, R.K. Cluster Tabor Heythuysen) met een verhaal over de druk besproken knecht van Sint Nicolaas in de Limburgse krant. Ook een verhaal over zijn collectie staat op de rol bij De Limburger, dus lees die krant.

Zondag is pastoor Vankan te gast bij zijn collega Sint-expert Roelof-Jan de Wild in 't Wapen van Odijk (Odijk ligt bij Utrecht) op de boekpresentatie van: De bisschop, de boeman en de beloner. Achtergronden bij het Sint-Nicolaasfeest in het Nederland van de 18e en 19e eeuw. Dit nieuwe boek belicht specifiek twee eeuwen Nederlandse Sint-ontwikkelingen en -tradities!

De Wild (alias Sint Nicolaas de Bari) werkte overigens mee aan het boek van Vankan, en omgekeerd. En hij is o.a. voorzitter van het Sint Nicolaas Genootschap Nederland (al meer dan 25 jaar een ontmoetingsplek voor Sint- en Piet-vertolkers én verzamelaars).

Kortom, beide ingewijden zijn uitstekende vertellers, en schrijvers uiteraard. Zie: https://www.leonvandorp.nl/boek/heilige-nicolaas-bruggenbouwer en https://www.leonvandorp.nl/boek/de-bisschop-de-boeman-en-de-beloner voor méér achtergronden over de Sint in en rond Nederland.

* Herbeluister bijvoorbeeld zijn bijdrage in Met het Oog op Morgen: https://www.facebook.com/watch/?v=584316662387323 < 5 december vorig jaar.

#sinterklaas #sintnicolaas #zwartepiet #marcusvankan #roelofdewild #roelofjandewild #oogopmorgen #delimburger #sintkenner #sintnicolaasgenootschap #sng #sinterklaasfeest #kinderbisschop #reformatie #odijk #heythuizen #uitgeverijleonvandorp #heerlen
#boekpresentatie De bisschop, de boeman en de beloner. Achtergronden bij het Sint-Nicolaasfeest in het Nederland van de 18e en 1
11-11-2021
#boekpresentatie De bisschop, de boeman en de beloner. Achtergronden bij het Sint-Nicolaasfeest in het Nederland van de 18e en 19e eeuw. Auteur: Roelof-Jan de Wild.

Vandaag exact 190 jaar geleden schreef de Leidse hoogleraar en predikant Wessel van Hengel een essay over zijn onderzoek naar Sint-Nicolaas en het Sint-Nicolaasfeest (1831). Hij schreef over de opmerkelijke verschijningsvorm van Sint-Nicolaas uit zijn tijd en welke uitleg men volgens hem moest geven aan dit historische en van oorsprong christelijke feest.

“Nu, 190 jaar later, mag ik mijn eigen boek aankondigen over dat Sint-Nicolaasfeest. Een boek dat terugblikt op de viering van het feest in de 18e en 19e eeuw.” meldt Roelof-Jan de Wild (alias Sint Nicolaas de Bari op facebook).

De bisschop, de boeman en de beloner keert terug naar het einde van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden en ontdekt vervolgens in acht hoofdstukken hoe het Sinterklaasfeest tot ver in de 19e eeuw ingezet werd bij uiteenlopende historische gebeurtenissen, maatschappij-opvattingen en religieuze twisten.

Prominente en minder prominente personen uit de voornoemde eeuwen komen uitvoerig aan het woord. Voelbaar en zichtbaar wordt in dit rijk geïllustreerd boek hoe zij het feest stevig onder handen namen. Tradities worden immers uitgevonden!

Niet alleen de bisschop zelf, staat in dit boek centraal, maar ook zijn metgezel. Die toen zowel zwart van roet áls zwart van kleur kon zijn.

Zondag 14 november is de besloten boekpresentatie in ‘t Wapen van Odijk (ook daar ligt overigens een connectie, Sint Nicolaas prijkt er in het wapen op de gevel).

Het boek is vanaf die 14e november verkrijgbaar bij de boekhandel evenals via Uitgeverij Leon van Dorp: https://www.leonvandorp.nl/boek/de-bisschop-de-boeman-en-de-beloner < (308 pagina's; hardback/fullcolor).

NB Bij Uitgeverij Leon van Dorp verscheen vorig jaar 'Heilige Nicolaas, bruggenbouwer tussen Oost en West' https://www.leonvandorp.nl/boek/heilige-nicolaas-bruggenbouwer < geschreven door Marcus Vankan.
Jan Stuyt, vormgever Marcel van der Heyden vervat nalatenschap met Emile Hollman en Klaus Tummers!
28-10-2021
Jan Stuyt, vormgever Marcel van der Heyden vervat nalatenschap!

Heerlen eert architect Jan Stuyt, die met zijn scholen, kerken en arbeiderswoningen zijn stempel drukte op Parkstad, kopt Dagblad De Limburger. Zie: https://www.limburger.nl/cnt/dmf20211027_94231986 < Heerlen wijdt komend weekend in archeologisch centrum ‘De Vondst’ een expositie aan de architect Jan Stuyt. Hier wordt ook een boek* over de stedenbouwer onthuld (...lees verder via bovenstaande link).

Zie eveneens: https://www.leonvandorp.nl/boek/jan-stuyt < Jan Stuyt. Architect en stedenbouwer in Parkstad - auteur Emile Hollman. ‘Bij de tentoonstelling is een 180 pagina’s tellende publicatie verschenen met teksten van Emile Hollman en prachtige nieuwe foto’s van Jan Stuyt’s gebouwen door Klaus Tummers.’

NB Over de expositie in de voormalige Stadsgalerij, De Vondst, https://www.devondst.nl/agenda/janstuyt/ < '...thuiskomen in een mooie woning in een groene omgeving.'

* Besloten boekpresentatie is vrijdagmiddag; vanaf zaterdag 30 okt. beschikbaar in de boekhandel.
Boekpresentatie Tijdschouwers - Ivo Senden 9 november 2021 om 19:30 uur in het Royal Theater
26-10-2021
Boekpresentatie Tijdschouwers - Ivo Senden.
Graag nodigen wij u uit voor de presentatie van Tijdschouwers, de nieuwe roman van auteur Ivo Senden.
Dinsdag 9 november 2021 | 19:30 uur | Royal Theater Heerlen. Entree gratis (invitees welkom).

In de prachtige ambiance van Limburgs mooiste bioscoop presenteert Ivo Senden zijn nieuwe roman. Gastsprekers zijn Roy Hamers en Rein de Boer.
Aansluitend is er gelegenheid tot aankoop en signeren van het boek. De bar is geopend om gezellig na te borrelen.

Tijdschouwers is na afloop van de presentatie verkrijgbaar à € 22,50 (vanaf de 10e ook bij uw boekhandel en online https://www.leonvandorp.nl/boek/tijdschouwers).
Ook Ivo Sendens eerdere werken (Zwarte droom, Gevallen land) zijn aldaar verkrijgbaar. Let op: er is enkel contante betaling mogelijk (bij voorkeur gepast). Gelieve rekening te houden met de door de overheid verplichte toegangscontrole.
Hoe Franse zusters aan de wieg stonden van Zuyderland
23-10-2021
Hoe Franse zusters aan de wieg stonden van Zuyderland, kopt @1limburg. Door
Frank Ruber: https://www.1limburg.nl/hoe-franse-zusters-aan-de-wieg... < Buitenlandse religieuzen kwamen vanaf de late 19e eeuw in groten getale naar Limburg. Hoe kwam dat toch? In de tentoonstelling 'Leven voor de zorg' in Erfgoedcentrum De Domijnen in Sittard is dit te zien.

Paters en zusters uit Duitsland en Frankrijk verhuisden vanaf de late 19e eeuw massaal naar Limburg. In talloze dorpen en steden bouwden de buitenlandse religieuzen kloosters. Ze begonnen met kleuterscholen en gingen zorgen voor zieken en bejaarden.

Werk van historicus
De Domijnen maakt voor de tentoonstelling gebruik van het recent verschenen werk van historicus Antoine Jacobs die de geschiedenis van één congregatie die naar Limburg is gekomen helemaal heeft uitgeplozen. In het boek* Geroepen en gezonden beschrijft Jacobs de geschiedenis van de Franse dochters van de Goddelijke Voorzienigheid van Créhen.

Geschiedenis
Daarin is te lezen dat talloze kloostercongregaties noodgedwongen naar Limburg kwamen. In Duitsland werden ze verdreven door kanselier Bismarck die katholieken wantrouwde. Ook in het republikeinse Frankrijk beschouwde de overheid katholieken als een gevaar voor de natie.
Vele tientallen congregaties vluchtten naar het door en door katholieke Limburg waar ze met open armen ontvangen werden. Ze bouwden vele tientallen kloosters van waaruit ze zich bezighielden met de opvang van bejaarden, ziekenzorg, bewaarscholen, lager onderwijs en weeskinderen.

Ziekenhuis
Bij het klooster in Sittard begonnen de zusters begin vorige eeuw zelfs met iets nieuws, iets wat in Limburg nog nauwelijks bestond: een ziekenhuis. Jacobs: "Aanvankelijk was het alleen een ziekenzaal. Maar snel daarna komt er een eerste operatiekamer. De grote ontwikkeling komt als de staatsmijn Maurits wordt geopend. Toen is in 1925 een groot ziekenhuis tegen het klooster aangebouwd. Dus daarmee zijn de zusters de grondleggers geweest van het huidige Zuyderlandziekenhuis."

Kloostercongregaties
De kloostercongregaties die zorg en onderwijs in Limburg lang gedragen hebben zijn inmiddels bijna helemaal verdwenen uit de scholen, bejaardenhuizen en het ziekenhuis. Langzaam maar zeker verdween het habijt van de werkplek. "Na 1965 is het definitief voorbij, dan meldt niemand zich nog aan. Het aantal leken in de zorg en het onderwijs groeit, het aantal zusters neemt af. De echte kloosterlijke sfeer in het ziekenhuis die in de jaren twintig aanwezig was neemt dan af", concludeert Jacobs.


* Zie: https://www.leonvandorp.nl/boek/geroepen-en-gezonden < het boek bij de tentoonstelling.
De boeiende geschiedenis van Gulpen: ‘Ondanks ingrijpende veranderingen is het dorp toch zichzelf gebleven’ kopte De Limburger
22-10-2021
De boeiende geschiedenis van Gulpen: ‘Ondanks ingrijpende veranderingen is het dorp toch zichzelf gebleven’ kopte De Limburger een week geleden. Lees het hele artikel hier: https://www.limburger.nl/cnt/dmf20211015_93257045 René Willems schreef: 'Door zijn centrale ligging in het Heuvelland is Gulpen altijd een strategische plek geweest. En toch is de boeiende geschiedenis van het dorp nooit uitvoerig beschreven. Tot nu. Met zijn boek ‘Het dorp en mijn familie’ vult socioloog Pierre Hupperts die leemte nu in. Een mooi portret van een dorp dat steeds verandert, maar toch zichzelf blijft.'
NB Over het boek Het dorp en mijn familie. Gulpen en de familie Hupperts 1810-2010, zie: https://www.leonvandorp.nl/boek/het-dorp-en-mijn-familie < auteur Pierre Hupperts.
Jubileumboek! Geroepen en gezonden. Geschiedenis van de Dochters van de Goddelijke Voorzienigheid van Créhen in Nederland
12-10-2021
Jubileumboek bij expositie*! Geroepen en gezonden. Geschiedenis van de Dochters van de Goddelijke Voorzienigheid van Créhen in Nederland (1903-heden) - Antoine Jacobs.

De congregatie van de Dochters van de Goddelijke Voorzienigheid werd bijna 200 jaar geleden door pastoor Guy Homery in het Bretonse dorpje Créhen gesticht. Zijn zusters ontfermden zich over weeskinderen, gaven meisjesonderwijs en verzorgden bejaarden en zieken. Dit caritatieve werk breidde zich gestaag uit. Begin 20ste eeuw namen de spanningen tussen de Franse staat en de religieuzen zodanig toe, dat tientallen ordes en congregaties zich genoopt zagen in het buitenland hun heil te zoeken.
Zo arriveerden de eerste Dochters van de Goddelijke Voorzienigheid in 1903 in Limburg. Zie: https://www.leonvandorp.nl/boek/geroepen-en-gezonden < Zij stichtten kloostertjes in Herten, Grevenbicht en Montfort. De zusters openden in 1905 ook een klooster in Sittard dat in de jaren twintig uitgroeide tot een modern hospitaal.

NB Dinsdag 19 oktober geeft dr. A. Jacobs, onderzoeker en auteur van het jubileumboek, een lezing om 15:00 uur in het Erfgoedcentrum De Domijnen over de geschiedenis van deze orde en hun betekenis voor de regio. De lezing is gratis. Aanmelden via .

* De expositie Leven voor de zorg. 200 jaar Dochters van de Goddelijke Voorzienigheid loopt t/m zondag 9 januari 2022 en vertelt de geschiedenis van de Dochters en hun betekenis voor de regio aan de hand van 7 gidsfiguren. Zie: https://www.dedomijnen.nl/tentoonstellingen/expositie/leven-voor-de-zorg/ < Na hun komst naar Limburg worden de Dochters actief in het onderwijs, kinderopvang, verpleging en zielzorg. Zo’n dertig Franse ordes en congregaties emigreren naar Nederland. In Sittard vestigen zich met name Duitse kloosterlingen: franciscanen (kasteel Watersleyde), priesters van het H. Hart (Leyenbroek), karmelietessen van het Goddelijk Hart van Jezus (Kollenberg), jezuïeten (dominicanenklooster). Ook aan hen wordt kort aandacht besteed.
Er zijn diverse activiteiten. Zondag 17 en 31 oktober en 28 november bijvoorbeeld is er om 11 uur een rondleiding door conservator Kitty Jansen-Rompen.

#antoinejacobs #jubileumboek #domijnen #erfgoedcentrum #zusters #levenvoordezorg #dochtersvandegoddelijkevoorzienigheid #congregatie #westelijkemijnstreek #sittard #limburg #uitgeverijleonvandorp
Nieuwe uitgave! Het dorp en mijn familie: Gulpen en de familie Hupperts 1810-2010 - auteur Pierre Hupperts
11-10-2021
Nieuwe uitgave! Het dorp en mijn familie: Gulpen en de familie Hupperts 1810-2010 - auteur Pierre Hupperts. Aan de hand van krantenartikelen, interviews, archiefmateriaal, historische studies en eigen ervaringen van Hupperts schetst dit boek een boeiend beeld van het dagelijks leven in een dorp op de grens van Nederland.
In 1810 arriveert de tweejarige Jan Hendrik Hupperts samen met zijn moeder en zus in Gulpen, het geboortedorp van zijn moeder, weduwe Eva Maria Hupperts-Vinck. De nakomelingen van de aanvankelijk zeer arme en analfabete familie zullen zich binnen een paar generaties ontwikkelen tot schoenmakers, middenstanders, onderwijzers, diri­genten, mijnwerkers, kosters en hooggeplaatste geestelijken.

Mijnwerkers­zoon Pierre Hupperts vervlecht op toegankelijke wijze tweehonderd (!) jaar geschiedenis van zijn geboorteplaats Gulpen met die van zijn familie. Zie: https://www.leonvandorp.nl/boek/het-dorp-en-mijn-familie < hoe maatschappelijke ontwikkelingen in de lokale samenleving doorwerken. Denk aan de gevolgen van oorlogen, de rol van adellijke grootgrondbezitters, de invloed van de rooms-katholieke kerk, het opkomend toerisme, de steenkoolmijnen en de groeiende emancipatie. Ook is er aandacht voor het rijke verenigingsleven, zoals bijvoorbeeld het binnen en buiten Gulpen succesvolle operagezelschap van de Figaroclub, waarin de familie Hupperts heel actief was.

Burgemeester Nicole Ramaekers van de gemeente Gulpen-Wittem ontving zaterdag jl. het eerste exemplaar in ‘t Gulper Hoes.

‘Een prachtig en heel herkenbaar inkijkje in de Zuid-Limburgse geschiedenis!’ aldus Lilianne Ploumen (fractievoorzitter PvdA).


NB Er is ook een speciale website: https://HetDorpEnMijnFamilie.nl < met méér nieuwsberichten.

#hupperts #gulpen #gulpenwittem #familiehupperts #tweehonderdjaar #pierrehupperts #nicoleramakers #tgulperhoes #zuidlimburg #lilianneploumen #uitgeverijleonvandorp #hetdorpenmijnfamilie
Een Heerlens sprookje, nieuw boekje van Paul van der Velden zaliger, presentatie a.s. zaterdag
07-10-2021
Happening! - Paul van der Velden in Boekhandel Van der Velden Van Dam.
Zaterdagmiddag 9 oktober overhandigt Pauls weduwe Jenny van Houdt het 1e exemplaar van Een Heerlens sprookje (nieuw boekje van Paul van der Velden, Uitgeverij Leon van Dorp) aan directeur Johan de Niet van poppodium NIEUWE NOR, Filmhuis De Spiegel Heerlen.
Er is een praatprogramma (start om 16u): Wiel Beijer stelt Frits Pelt en Lex Nelissen de vraag: ‘Denkend aan Paul zie ik...’. Met ook live-muziek Bolton & Jeninga, plus de dichters Jan Widdershoven en Merlijn Huntjens en Ben van Melick haalt literaire herinneringen op!
En, zaterdag opent óók de groepsexpositie Centrum-Back met Leida Wieland, Theo Lenssen, Jos Laven, Hans Keuls, Michel Huisman, Dazetwo, Toon Hezemans, Nicole Bolton en John Herstein. Deze loopt tot en met 31 oktober 2021 #Heerlen.
Een heilige koe in Heerlen - Hans Dupont. #nieuw
17-08-2021
Een heilige koe in Heerlen - Hans Dupont. #nieuw ‘Veel mensen zoeken naar zekerheden in het leven, terwijl je het grootste geluk volgens mij ervaart als je je blootstelt aan onzekerheden.’ 40 (reis)verhalen, beschouwingen en gedichten.
ISBN: 9789079226832 | Pagina's: 74 | softcover Zie: https://www.leonvandorp.nl/boek/een-heilige-koe-in-heerlen
De Dreksbere is het 22ste boek van Leonie Robroek. Dagblad De Limburger vandaag
27-07-2021
De Dreksbere: Bommelsaga door Leonie Robroek vertaald in het Limburgs kopt De Limburger vandaag.
Hub Bertrand schrijft: https://www.limburger.nl/cnt/dmf20210726_94963733 < 'De Dreksbere is het 22ste boek van Leonie Robroek.
Onlangs publiceerde uitgeverij Leon van Dorp ‘De Dreksbere’, een nieuw boek van auteur Leonie Robroek (60) uit Landgraaf. Het is de Limburgse vertaling van de Bommelsaga ‘De Bovenbazen’.'
Lees het hele verhaal via bovenstaande link.
Debuutroman Het zesde gebod in De Limburger
16-07-2021
Debuutroman Het zesde gebod vertelt over de wijk in Geleen waar schrijfster José van de Burgt opgroeide, kopte De Limburger. Paul Dolhain duidde verder: 'Schrijfster José van de Burgt woont al zo’n 45 jaar in Amsterdam, maar is geboren en getogen in de Geleense wijk Lindenheuvel. Haar debuutroman Het zesde gebod speelt zich af in het fictieve dorp Belvedère, maar de gelijkenissen met Lindenheuvel zijn talloos.'
Lees het hele artikel via: https://www.limburger.nl/cnt/dmf20210705_92245899 < Dagblad De Limburger.
Radio-interview José van der Burgt - Bie Os streekomroep
16-07-2021
'José van der Burgt, groeide op in Geleen-Lindenheuvel maar woont al jaren in Amsterdam. Haar Geleense jeugd heeft ze beschreven in haar boek Het Zesde Gebod dat onlangs door de Heerlense uitgever Leon van Dorp is uitgegeven.' Dat meldde Bie Os. mijn streekomroep (https://www.bieos-omroep.nl/2archief2/forum-op-woensdag-9/). Het gesprek met Ray Simoen is terug te beluisteren via https://www.bieos-omroep.nl/forum-op-woensdag-terugluisteren/ < halverwege het tweede uur.

NB Het zesde gebod: https://www.leonvandorp.nl/boek/het-zesde-gebod < José van der Burgt.
Herbeluister. Leonie Robroek en Wouter Nelissen in gesprek. L1 Cultuurcafé
28-06-2021
Herbeluister. L1-Cultuurcafé: https://l1.nl/l1-cultuurcafe-26-juni-2021-165277/ < 'De Limburgse schrijfster Leonie Robroek heeft onlangs het boek De Bovenbazen van Marten Toonder vertaald naar het dialect. Daarnaast heeft ze inmiddels al dertien boeken op haar naam staan. In de studio praten we met haar over het schrijven in het dialect.'

Méér dan tien minuten zijn Leonie Robroek en Wouter Nelissen in gesprek over de recentelijk bij ons verschenen Limburgse versie van het boek De Bovenbazen van Marten Toonder. Een fraai interview.

NB Zie eveneens: https://www.leonvandorp.nl/boek/de-dreksbere-de-bovenbazen-marten-toonder < of vraag uw lokale boekhandel.
Toondercompagnie BV meldt: De Dreksbere: De Bovenbazen in het Limburgs vertaald
09-06-2021
Toondercompagnie BV meldt:
De Dreksbere: De Bovenbazen in het Limburgs vertaald. Leonie Robroek vertaalde de tekst van De Bovenbazen in het Limburgs:

’t Woar ’s inne brónsgreune ekebusj…. Went heer Bommel óp ’ne vieze daag da e weddesjap van d’r Tommes Wies wint, waast zie kappitaal zoeë fosj dat heë inne van de Böavesjte Tieën weëdt.

Namenregister
Ook de namen van de personages en voorwerpen zijn verlimburgt, en keurig achterin het boek vermeld: Joeës d’r deenheer (Joost), Ouwe Blits (Ouwe Schicht) en Sjlot Bómmelsjting (Slot Bommelstein). De namen Olleveer B. Bómmel en Tom Wies spreken voor zich.

Prölwiets
Opmerkelijke uitzondering vormt professor Prlwytzkofski, die zijn eigen naam heeft behouden, en enkel Prölwiets als bijnaam meekreeg. Omdat zijn gebruikelijke Duits-Poolse accent in het Limburgs niet zou opvallen, kreeg hij voor dit verhaal Limburgs dialect met een Hollands accent aangemeten (ofwel plat mit knoebbele). Dat daarin uiteindelijk toch nog lichte Oost-Europese invloeden zijn te ontwaren, is een aardige indicatie voor welke opgave een vertaler van het werk van Toonder soms komt te staan.

Marten Toonder: De Dreksbere (De Bovenbazen)
Vertaling: Leonie Robroek
Uitgever: Leon van Dorp
https://www.leonvandorp.nl/boek/de-dreksbere-de-bovenbazen-marten-toonder
Jean-Paul Sartre herleeft in de nieuwe roman Retour Natzweiler van Jos Schoenmakers
01-06-2021
Jean-Paul Sartre herleeft in de nieuwe roman Retour Natzweiler van Jos Schoenmakers
https://www.leonvandorp.nl/boek/retour-natzweiler
Het leven in de Limburgse mijnstreek gedurende de jaren vijftig en zestig, de jaren na mei ‘68 in Parijs en de naweeën van de Tweede Wereldoorlog vormen het decor voor deze aangrijpende, maar ook tragikomische roman.
Bij de geboorte van Rochus Delabatte wordt zijn vader, die mijnwerker is, afgevoerd naar het concentratiekamp Natzweiler. Drie jaar later keert hij terug, maar weigert over zijn ervaringen te praten. Rochus gaat op zoek naar het kampverleden van zijn vader en loopt in Parijs de beroemde filosoof Jean-Paul Sartre tegen het lijf. De zoektocht eindigt uiteindelijk in Natzweiler, waar Rochus niet alleen geconfronteerd wordt met het verleden van zijn vader, maar ook met Sartres omstreden visie op het gebruik van geweld.
Een verhaal dat niet alleen (geloofsafvallige) Limburgers en (voormalige) existentialisten zal boeien; ook universele thema’s rond hechting en losmaking, vriendschap en verdriet, trauma en herstel lopen als een rode draad door dit boek.
De Limburgse schrijver Jos Schoenmakers (Heythuysen, 1948) studeerde psychologie en culturele antropologie en werkte jarenlang in de zorg voor getraumatiseerde oorlogsgetroffenen en vluchtelingen. Bij toeval ontmoette hij in 1970 zijn idool Jean-Paul Sartre in Parijs. Die gebeurtenis en zijn werkervaring in de zorg aan getraumatiseerden, inspireerden hem tot het schrijven van deze roman.
Govert Derix las Moderne tijden - Joos Philippens: 'Een boek dat je meteen verliefd maakt op Heerlen.'
12-05-2021
Govert Derix las Moderne tijden - Joos Philippens:
'Moderne Tijden van Joos Philippens is een boek dat je meteen verliefd maakt op Heerlen. De wijze waarop de auteur de eigenzinnige relatie tussen burgemeester Marcel van Grunsven en architect Frits Peutz tot leven wekt en verweeft met de mijnhistorie en de explosieve groei van 'Coriovallum', is virtuoos en leerzaam.

Dat achter de ooit rijkste stad van Nederland (de Lichtstad van de Lage Landen!) zo'n boeiende geschiedenis schuilgaat, is voor relatieve buitenstaanders een ontdekking. De verhalen van de hoofdpersonen maken deze 'vie romancée' daarmee ook tot een biografie van de stad die doet wat elke goede biografie doet, namelijk het zichtbaar en voelbaar maken van de onderstromen van het leven.
Philippens slaagt daarin met vaardige pen. Het strakke spel met werkwoordstijden, bijvoorbeeld, is meesterlijk, net als het letterlijk tot spreken brengen van de diverse persoonlijkheden (soms zijn de dialogen om te smullen), het oog voor detail en emotie en, natuurlijk, de beschrijvingen van iconische gebouwen.'
Moderne Tijden lezen is als het wandelen door een stad in wording, waarbij de lezer onwillekeurig besmet raakt door de overtuiging dat Heerlen opnieuw kan worden (en wellicht al aan het worden is) wat ze in de 'ziel' altijd al was: een 'anti-stad' die tot de verbeelding spreekt en op eigen wijze het verhaal vertelt van misschien wel alle steden.
Tegelijk is het een inwijding in het modernisme en de Heerlense School die verder gaat dan architectuur (ook dichtkunst en de beeldende kunsten zijn aanwezig; het raadhuis van Peutz was nota bene een markant museum voor hedendaagse kunst).

Slotsom na de heerlijke lectuur: de ziel van Heerlen moet verder groeien en bloeien. Lees dit boek en raak verliefd!'

https://www.leonvandorp.nl/boek/moderne-tijden

#govertderix #joosphilippens #modernetijden #heerlen #HeerlenMIJNstad #fritspeutz #marcelvangrunsven
L1: Met recensent Ben van Melick bespreken we het boek 'Limburg door vreemde oogen, Reisverhalen uit de 19e eeuw'
11-05-2021
L1: Met recensent Ben van Melick bespreken we het boek 'Limburg door vreemde oogen, Reisverhalen uit de 19e eeuw'.
Ben van Melick's column bij L1 Cultuurcafé zaterdag jongstleden: 'Waar ik al een paar avonden met rode oortjes in lees...': https://l1.nl/l1-cultuurcafe-limburg-door-vreemde-ogen-164316/ < 'Limburg rijst er uit op als vreemd, buitenissig, extravagant buitenland. Helemaal geen uitvinding van de Limburgers zelf. En vol onmogelijke negentiende-eeuwse zinnen.'
Wederom een fraaie beschouwing Ben.

NB Zie eveneens: https://www.leonvandorp.nl/boek/limburg-door-vreemde-oogen < Antoine Jacobs, Harrie Leenders.
Binnenkort verschijnt: Het zesde gebod - José van der Burgt
27-04-2021
Het zesde gebod - José van der Burgt. Zij groeide op in een klein Limburgs mijnwerkersdorp. Haar vader was hoofd van de school en schreef kinderboeken, evenals een van haar broers.
Ze publiceerde twee kinderboeken bij uitgeverij Clavis in Hasselt.
Bij het schrijven van haar debuutroman Het zesde gebod putte José van de Burgt uit haar jeugdherinneringen, waarin het dorpsleven, de rol van de katholieke kerk en de opvoeding rond de jaren zestig een centrale plaats innemen.
Bespreking De Sjproach va Kirchroa - Veldeke Jaarboek 2020: lezenswaardig, leerzaam en onderhoudend...
08-04-2021
De Sjproach va Kirchroa


Lei Heijenrath, De Taal van Kerkrade, De Sjproach va Kirchroa, e profiel van ’t Kirchröadsj in 101 wöad. Leon van Dorp, Heerlen 2020. ISBN 9789079226740. NUR 610. Pagina’s: 141


Et Meier’s Kättche fuhr dann met om Rädche
un dann dät et laache, su wie ne Sunnesching

Deze versregels zou de gemiddelde lezer onmiddellijk als Kerkraads inschatten als hij of zij die hardop zou lezen. Aan de schrijfwijze valt echter op dat het hier niet om een Limburgs dialect gaat. Dit is inderdaad een stukje songtekst van het lied Mieng eetste Fründin uit 1976, van de bekende Keulse band Bläck Fööss, waar de zanger op poëtische wijze zingt over een fietstochtje met zijn eerste vriendinnetje Keetje.

Het Keuls vertoont klaarblijkelijk grote overeenkomsten met het Kerkraads en Lei Heijenrath legt in zijn boek De Sjproach va Kirchroa uit hoe dat zit. Hij doet dat aan de hand van 101 woorden waarbij hij, zoals hij in de inleiding schrijft, “vooral de taalkundige kant van het Kerkraads dialect” wil beschrijven. Daarbij moeten we uiteraard rekening houden met het feit dat het Kerkraads deel uitmaakt van de grote taalfamilie van de Ripuarische dialecten. Kerkrade ligt immers ten oosten van de Benrather Linie en het Kerkraads vertoont kenmerken van de Hoogduitse klankverschuiving. Het zal u dus niet verbazen dat een van de 101 trefwoorden Benrather Linie is.
Maar ook andere Ripuarische kenmerken komen aan bod. Zingen de Bläck Fööss Et Meier’s Kättche fuhr mit om Rädche, dan zien we hier in één regel drie fenomenen die Lei in zijn boek behandelt: het gebruik van het onzijdig lidwoord bij vrouwelijke persoonsnamen: in Kerkrade ’t Biela, waar in andere Limburgse dialecten net als in het Nederlands vaak het lidwoord ontbreekt.
Ook laat het Kerkraads een typische volgorde zien bij de combinatie voornaam-achternaam: niet ’t Biela Botterweck maar ’t Botterwecks Biela, d’r Hanraths Joep, enz.
En ook de umlaut bij de verkleinwoorden en meervouden, die lezers met een ander dialect ook als kenmerk van hun dialect kennen, is terug te voeren op Rijnlandse invloed. Katharina wordt in Keulen Kättche, in Kerkrade Keetsje of Keetche. Zie de trefwoorden Lidwöad, Umlaut.

Behalve aan taalkundige fenomenen besteedt de auteur via de woordenschat veel aandacht aan de historie van Kerkrade. Zo wordt naast de etymologie van woorden ook de sociaalhistorische achtergrond belicht. De vroegste geschiedenis, de Franse Tijd en het mijnverleden passeren de revue in items als Bergman, Jedeks, Kiebel, Kirchroa, Mazjerang, Piet en Sjiech.
Het boekje bevat naast de verhalende paragrafen ook praktische informatie in de vorm van items als V.E.L.D.E.K.E., een verklarende woordenlijst en verwijzingen naar vele nuttige websites van organisaties, zoals dialectwoordenboeken, woordenboeken b.v. over voornamen en familienamen, een bibliografie en als bijlage het Convenant inzake de Nederlandse erkenning van de Limburgse Taal.

De trefwoorden worden soms afgewisseld met gedichten in het Kerkraads van de hand van L.H. Het boekje is niet alleen een bewijs van een omvangrijke kennis van dialect in het algemeen en van het Kerkraads in het bijzonder, maar ook van een grote liefde voor Kerkrade en ’t Kirchröadsj:

daar leef ik in mijn eigen taal
vertsel en sjrief er mijn verhaal
daar is geschiedenis om mij heen
in verhalen, in mensen en in steen
daar is mijn leven mee vergroeid
en dat is wat mij eindeloos boeit.


De auteur is erin geslaagd om de eigen aard van het Kerkraads dialect te treffen door middel van zijn selectie van woorden en zegswijzen, soms is zijn uitleg met een knipoog, zoals in Sjmits bakkes en Sjravele. Als “bewijs” voor de grote literatuurkennis van de Kerkradenaar voert hij de aan Goethe ontleende en in Kerkrade vaak gebruikte verwensing Lèk miech am aasj! aan.
Een raadseltje voor de lezer: wat is de huidige naam van de voormalige Auwe Möllewèg die is vernoemd naar een voormalig Pruisisch, maar weinig koninklijk, aangetrouwd mannelijk Duits lid van het Oranjehuis?

Bij een werk van deze omvang is het onvermijdelijk dat er wel eens iets fout gaat of voor discussie vatbaar is. Zo zullen dialectsprekers uit Noord-Limburg met verbazing lezen dat alle Limburgers ich of iech zeggen. Zie: Limburgs.
Ook de opmerking dat het Limburgs aansluit bij het Hoogduits wat betreft het gebruik van ziech klopt voor werkwoorden als ziech zetse, ziech sjtelle, ziech breche, maar uniek voor het Limburgs zijn combinaties als ziech jet drinke, èse. Zie: Ziech.
De afleiding van Jevelles zou er ongetwijfeld anders uitgezien hebben als de auteur rekening gehouden had met de mogelijkheid dat jevelles van het Duitse gefälligst zou afstammen.
Tenslotte de kwestie ablaut of umlaut. Bij het werkwoord lofe is de vorm doe leufs geen ablaut maar een vorm van i-umlaut, vergelijkbaar met boom - beum. Zie: Umlaut.

Deze puntjes van kritiek wegen natuurlijk niet op tegen de prestatie die Lei Heijenrath met dit lezenswaardige, leerzame en onderhoudende boek heeft neergezet, geschreven in een goed leesbare, vlotte stijl, gelardeerd met veel humor, waarbij de Kerkradenaar niet altijd even serieus genomen wordt, zodat de lezer ongetwijfeld, zoals ’t Meier’s Kättche dät laache, of op z’n Kerkraads deet laache!

Peter Klein



Bespreking De Sjproach va Kirchroa - Veldeke Jaarboek 2020: lezenswaardig, leerzaam en onderhoudend, geschreven in een goed leesbare, vlotte stijl, gelardeerd met veel humor...
Oud-programmamaker Peter Winkels overleden
08-04-2021
Oud-programmamaker Peter Winkels overleden, kopte 1Limburg 7 april 2021. "In zijn woonplaats Reuver is oud-programmamaker van Omroep Limburg en L1, Peter Winkels, overleden.

Winkels was neerlandicus, schrijver en oud-leraar Nederlands aan het Bernardinuscollege in zijn geboorteplaats Heerlen.

Programma's
Winkels maakte bij de regionale omroep vele jaren cultuurprogramma's. Hij had zijn eigen boekenrubriek en stond aan de wieg van diverse vastelaovesprogramma's.

Laatste wapenfeit
De Reuvernaar bracht vorig jaar nog een autobiografische roman met als titel 'Leven, stukje bij beetje' uit. Zijn laatste wapenfeit is van begin van dit jaar toen hij het boek 'Vasteloavend Vertelt, Verteld, Vertel' uitbracht, een onderzoek naar de literaire weergave van vastelaovend binnen de Nederlandstalige letterkunde.

Zoon Toon Winkels, cameraman en editor, maakte over het boekwerk en zijn vader een kort tv-portret dat L1 uitzond. Peter Winkels (1954-2021) was al sinds 2016 ernstig ziek."


Wij wensen familie en nabestaanden alle sterkte. We brachten in 2019 nog het Lexicon misdaadliteratuur in Limburg uit dat hij samen met Jos van Cann schreef.
Heilige Nicolaas, bruggenbouwer tussen Oost en West - ‘Goed om meer te weten over zijn leven en werken…’ NBD Biblion, recensie
25-03-2021
‘Goed om meer te weten over zijn leven en werken…’ Mooi NBD Biblion; dank voor deze recensie.
Heilige Nicolaas, bruggenbouwer tussen Oost en West: 1700 jaar devotie, legenden en volksgebruiken / Marcus Vankan. - 1e druk, [Heerlen]: Uitgeverij Leon van Dorp, 2020. - 176 pagina's : illustraties ; 23 cm.

Boek over de Heilige Nicolaas, geschreven door de pastoor van de Nicolaasparochie in Heythuysen. Een katholieke herder, geen etnoloog, geen volkskundige. Dat heeft plus- en minkanten. Tot de pluskanten hoort dat hij zich goed kan inleven in wat vereerders van de Heilige, zeker vroeger, ervoeren bij het bezoeken van de talrijke aan Nicolaas gewijde kerken, of als ze in aanraking kwamen met diens relikwieën.
Een protestantse auteur zou het al bij voorbaat moeilijk hebben met heiligen en hun afbeeldingen en de vele mirakels die over Nicolaas de ronde doen. Dat geldt ook voor atheïsten en rationalisten.
Vankan besteedt veel aandacht aan die mirakels. Terecht, zonder kennis daarvan zijn veel kunstwerken over Nicolaas niet te begrijpen. Voor hem is Nicolaas van Myra een historische figuur, door het volk tot bisschop uitverkoren, wiens gebeente sinds 1087 rust in Bari. Voor ons, vertrouwd met Sinterklaas, is het goed te weten, dat Nicolaas meer was dan een kindervriend. Goed om meer te weten over zijn leven en werken, al was het maar om verdere degradatie tot Santa Claus te voorkomen. Zijn feest behoort hier tot het cultureel erfgoed, maar in veel landen speelt Nicolaas nog steeds een prominente rol.
In de ondertitel 'Nicolaas bruggenbouwer tussen Oost en West' zit dus wel iets in.

Recensent: Drs. Th.C.J. Fransen
Proficiat senator Hamit Karakus!
04-03-2021
Proficiat! ‘Ontzettend trots dat ik ben geïnstalleerd als lid van de Eerste Kamer.’ twitterde de prille senator dinsdag 2 maart 2021. Exact dertien maanden geleden schreven we: ‘Jezelf blijven ontwikkelen - een gezellige boekpresentatie (https://www.leonvandorp.nl/boek/jezelf-blijven-ontwikkelen) van Dick Gebuys met Hamit Karakus in café Teerling in Welten, Heerlen.’ Van Welten, langs Rotterdam naar Den Haag. Nogmaals, gefeliciteerd!
#hamitkarakus #dickgebuys #eerstekamerderstatengeneraal #welten #rotterdam #denhaag
Zuster Maria Magdalena r.i.p.. Terugzien in verwondering, Irmgard Brose
25-02-2021
Zuster Maria Magdalena r.i.p.

Eind vorige week overleed Irmgard Brose. Wij condoleren familie en nabestaanden. En we zullen haar met respect blijven herinneren.

Terugzien in verwondering: https://www.leonvandorp.nl/boek/terugzien-in-verwondering 'Mijn leven loopt als een rivier door het landschap van de tijd. Ik kijk ernaar om in verwondering. Wat voor tijden, gebeurtenissen, veranderingen heb ik doorstaan. Zelf ben ik erdoor veranderd, ik heb andere opvattingen, andere ideeën en zienswijzen gekregen en toch ben ik in wezen dezelfde gebleven. Hoe wonderlijk is een mensenleven. Mijn leven is verweven met de bloedige geschiedenis van de twintigste eeuw. Ik voel me een levend geschiedenisboek en ik wil, dat het gelezen wordt.'

Omdat de tijden blijven veranderen.

NB Irmgard Brose over haar belevenissen in de oorlog, zie L1: https://l1.nl/l1nws-irmgard-brose-schaamt-zich-op-deze-dagen-voor-haar-vaderland-128575/ Een gevoel van schaamte. N.a.v. de expositie Over de Grens, Museum De Domijnen, Hedendaagse Kunst, Ligne 5, Sittard.
Timmerman Bjorn Knoops schrijft om te overleven Debuutroman. Dagblad De Limburger 31-01-2021 door Rob Cobben
07-02-2021
Timmerman Bjorn Knoops schrijft om te overleven
Debuutroman. Dagblad De Limburger 31-01-2021 door Rob Cobben. https://www.limburger.nl/cnt/dmf20210131_95596078? < Bjorn Knoops is timmerman én schrijver. Zijn debuutroman kwam onlangs uit. Voor de 40-jarige Grathemmer, die lijdt aan depressies, is schrijven een vorm van therapie. Lees verder via bovenstaande link.
'De climax is heftig, maar die gaan we hier niet verklappen. Het verhaal is doorspekt met zwarte humor. „Dat moest ook wel”, legt hij uit, „want het gaat om zware materie”.'
4 van 5 sterren! Recensie: Boekje over het Kirchröadsj is een feest om te lezen 25-01-2021 Dagblad De Limburger - Ronald Colée
04-02-2021
Hónged-en-ee zeggen Kerkradenaren als ze heel veel bedoelen. Dat was voor Neerlandicus en dialectkenner Lei Heijenrath reden om zijn moedertaal aan de hand van 101 woorden te typeren.
Het overgrote deel van deze provincie heeft bij dit dialect de meeste moeite het te begrijpen, omdat het tot het afwijkende Ripuarisch taalgebied behoort waar een g in een j verandert (jeluklieje in plaats van gelökkige), de k in ch (maache in plaats van make), de p in een f (lofe in plaats van loupe) en de t in een s (wasser in plaats van water).

In De Taal van Kerkrade rangschikt Heijenrath alfabetisch 101 woorden. Van abazzes (foei) tot zölder (zolder). Let wel: het is géén woordenboek en dat maakt dit boekje zo leuk. Zo kom je er als lezer achter dat koempels geen mijnwerkers zijn, maar kameraden en een mijnwerker bergman is. Maar ook dat zölder (Duits söller) afstamt van het Latijnse sol of het Romeinse solarium: het dichtst bij de zon.

Voor de ware dialectliefhebber is dit boekje een feest om te lezen. De iets minder goed ingevoerde taalkenner struikelt wellicht over technische termen als elisie en metathesis. Zelfs nu een verklarende woordenlijst achter in het boekje opgenomen is.

De taal van Kerkrade (waardering: 4 van 5 sterren)

Auteur: Lei Heijenrath
Uitgeverij: Leon van Dorp

Prijs: 16,50 euro
De Taal van Kerkrade*. Lei Heijenrath was bij Wouter Nelissen te gast, zaterdag 2 januari jl. in het L1 Cultuurcafé
09-01-2021
De Taal van Kerkrade*. Lei Heijenrath was bij Wouter Nelissen te gast, zaterdag 2 januari jl. in het L1 Cultuurcafé; vertelde over zijn nieuwe boek. Hij zocht 101 woorden waarmee hij het Kerkraads weet te duiden. “Een dialect is een taal zonder leger.” aldus de vicevoorzitter van Veldeke. Herbeluister de radio-fragmenten via: https://l1.nl/l1-cultuurcafe-de-taal-van-kerkrade-de-sjproach-va-kirchroa-161789/ < over de afwezigheid van de g in Kerkrade, en méér. ‘Kerkradenaar en neerlandicus Lei Heijenrath over zijn boek De Taal van Kerkrade (De Sjproach va Kirchroa), waarin hij de geschiedenis, het karakter en de eigenschappen van het Kerkraads in 101 (dialect)woorden vat.’

* De Taal van Kerkrade. De Sjproach va Kirchroa: https://www.leonvandorp.nl/boek/de-taal-van-kerkrade-de-sjproach-va-kirchroa < E profiel van 't Kirchröadsj in 101 wöad.
Oorlog en bevrijding van Vaals tot Venlo, een scholierenproject
21-12-2020
Oorlog en bevrijding van Vaals tot Venlo, een scholierenproject. Zie: https://www.leonvandorp.nl/boek/verhalen-langs-de-grens < Vanuit middelbare scholen aan beide kanten van de grens togen in 2019 enkele tientallen enthousiaste scholieren van 14 tot 18 jaar aan de slag om de weder­waardigheden van de laatste generatie overlevenden van ‘de oorlog’ vast te leggen. Een selectie hiervan, een fruitmand vol verhalen, wordt u hier in de bundel ‘Verhalen langs de grens’ aangeboden. ‘Ter lering ende vermaak’. Enkele verhalen zijn schokkend; ook die moeten verteld worden. Maar wij gaan er van uit dat bij het lezen, naast de traan, ook regelmatig de glimlach op het gezicht van de lezer zal verschijnen.

75 Jaar bevrijding en democratie

In september 1944 begon vanuit het zuiden de bevrijding van Limburg. Door een aantal militaire tegenslagen duurde het ruim zeven maanden voordat onze provincie helemaal bevrijd was. Deze episode van nu 75 jaar geleden heeft in sterke mate het verdere verloop van onze geschiedenis bepaald. Het leergeld van een ellendige periode is goed besteed. Terreur en onderdrukking maakten in ons deel van Europa weer plaats voor mensenrechten en democratie.

De duur betaalde lessen uit het verleden mogen echter niet vergeten worden. Vrijheid en mensenrechten zijn helaas niet vanzelfsprekend. Onze vrijheid moet goed verzorgd worden. Het behouden van de verhalen speelt daarbij een grote rol. Jonge mensen daarbij betrekken is wezenlijk. ‘Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst.’
De te beschrijven geschiedenis heeft meerdere kanten. De meeste burgers, Nederlanders én Duitsers, waren gewoon slachtoffer. De Duitse bezettingsmacht kon ook in ons land rekenen op voldoende medewerking. Daarom moet het verhaal van de bevrijding van Limburg ook vanuit beide kanten van de grens verteld worden. De huidige goede verstandhouding met onze ooster­buren schept daarvoor ook de ruimhartige gelegenheid.

Gerard Driessen
Jos Peeters
Martin van der Weerden
De Taal van Kerkrade* al bij Deurenberg, LeesKunst en Van der Velden Van Dam
16-12-2020
De Taal van Kerkrade*. De Sjproach va Kirchroa. E profiel van 't Kirchröadsj in 101 wöad. In een onderhoudende stijl - die recht doet aan de taalkundige wetenschappelijkheid - schets Lei Heijenrath de lezer het panorama van een taal die het verdient om te koesteren. De officiële boekpresentatie is naar januari 2021 verplaatst.
Deurenberg Boekhandel (045 744 07 07) of LeesKunst (045 535 53 90) in #Kerkrade en Boekhandel Van der Velden Van Dam (045 785 72 96) in #Heerlen bijvoorbeeld, hebben dit fraaie nieuwe boek al in huis! Bel ze, om uw exemplaar te reserveren (afhalen/bezorgen kan eveneens). Regel het online; haal het lokaal.

* Lei Heijenrath is neerlandicus en kenner van het dialect. Hij heeft een aantal publicaties over zowel de streektaal als de regionale geschiedenis op zijn naam staan. https://www.leonvandorp.nl/.../de-taal-van-kerkrade-de...
Dit boek besteed aandacht aan het karakter en de eigenschappen van het dialect van Kerkrade. Het Kerkraads maakt deel uit van de Ripuarische dialectfamilie. Die is rijk aan traditie en in Limburg nog in levendig gebruik. Aan de hand van 101 dialectwoorden wordt een beeld geschetst van de voertaal van de Kerkradenaren (en vele andere Limburgers). Daarbij komen tal van interessante aspecten aan bod. De ene keer is dat de geschiedenis van het woord, een andere keer de aspecten van de uitspraak en weer een andere keer de cultuurtraditie of de humor die het woord met zich meedraagt.
Een dialect is een taal die geen leger heeft en geen ministers. Het is helemaal van zichzelf, maar heeft wel familie. Alle dialecten hebben een eerbiedwaardige traditie die teruggaat tot het begin van onze geschiedenis. Ze zijn dus allemaal veel ouder dan de standaardtalen.


#LeiHeijenrath #DeTaalvanKerkrade #kirchroa #DeSjproachvaKirchroa #nieuwboek #boek #ikleesthuis #haalhetlokaal #regelhetonline #boekhandelleeskunst #leeskunst #boekhandeldeurenberg #deurenberg #boekhandelvanderveldenvandam #vanderveldenvandam #uitgeverijleonvandorp #leonvandorp #eenboekanzoveeldoen #limburg #dialect #dialecten #streektaal #meertensinstituut
óók op NPO Radio 5 en 6 dec., Zin in Weekend
05-12-2020
Heilige Nicolaas, bruggenbouwer tussen Oost en West. 1700 jaar devotie, legenden en volksgebruiken kom óók op NPO Radio 5 langs, vandaag zaterdag 5 en morgen 6 dec. tussen 18 en 19 uur, zie: https://www.nporadio5.nl/zininweekend Hennie Burggraaff maakte eerder deze week opnames met pastoor Marcus Vankan voor het radioprogramma Zin in Weekend.
De derde druk van Moderne Tijden* is er! Met een gasgever/quote van Camille Oostwegel. Hij ontving het eerste exemplaar van Joos
02-12-2020
De derde druk van Moderne Tijden* is er! Met een gasgever/quote van Camille Oostwegel. Hij ontving het eerste exemplaar van Joos Philippens.  ‘Heerlen is een moderne stad. Dít boek moet iedereen in Nederland lezen. Ik heb er zelf maar een dag gewoond; ben geboren in het St. Joseph Ziekenhuis in Heerlen en daarna opgegroeid in villa Casa Blanca in Houthem die de vermaarde Heerlense architect Frits Peutz in 1929 ontwierp. Het eerste kubistische huis in Zuid-Nederland, het is nu overigens een rijksmonument. Mijn grootvader zat in het bestuur van de Pancratiuskerk en kende zo én Peutz én burgemeester Van Grunsven; dat komt allemaal in dit fraaie boek Moderne Tijden* langs. Mijn vader had zijn tandartspraktijk aan de Klompstraat en later aan de Coriovallumstraat, tegenover het Thermenmuseum. Dus ik groeide op met die vooruitstrevende verhalen. Wat je van Heerlen moet weten, staat in dit boek. Sterker nog, net zoals Nederland vijf jaar geleden kennis nam - langs Het Geluk van Limburg van Marcia Luyten - van de rijke mijnhistorie die Limburg sierde, zo is Moderne Tijden* van Joos Philippens een goed en makkelijk lezend boek dat wars van de actualiteit, doorspekt is met eeuwigheidswaarde.’  Vandaar zijn quote op de voorzijde van de derde druk van Moderne Tijden*: Mooie aansluiting op ‘Het Geluk van Limburg’.  Camille Oostwegel.  * Moderne Tijden. Peutz en Van Grunsven, bouwers van Heerlen. Het recept voor gebouwen die hun tijd ver vooruit waren? Steenkolenmijnen, priesters en een geniale architect. Voeg daar een uiterst vooruitstrevende burgemeester aan toe en je hebt Moderne Tijden.Joos Philippens laat het Heerlen van 1926 tot 1962 zien door de ogen van Marcel van Grunsven. Deze sphinx-achtige burgemeester heeft, met architect Frits Peutz, in 35 jaar tijd het Heerlen van nu geschapen. Stadhuis, Glaspaleis, schouwburg, Royal-bioscoop en Retraitehuis, ze domineren nog steeds de stad. Deze blikvangers kwamen er natuurlijk niet zonder slag of stoot. En dan waren daar ook nog de oorlog en de mislukte projecten. Moderne Tijden, een boek dat leest als een roman, maar gebaseerd is op echte gebeurtenissen. 
#modernetijden #camilleoostwegel #joosphilippens #fritspeutz #marcelvangrunsven #bouwersvanheerlen #uitgeverijleonvandorp #derdedruk #Heerlen #HeerlenMIJNstad  
‘Het kwetsbare beschermen.’ Wat een leuk gesprek...
01-12-2020
‘Het kwetsbare beschermen.’ Wat een leuk gesprek. Met de opkomst van de universiteiten kwam de patroonheilige in beeld en zijn feest. De schoen zetten, komt uit het Grieks?
Luister dit, Jolien en de pastoor* van de Heilige Nicolaas Heythuysen​ -kerk in haar radioprogramma L1 Cultuurcafé.
Pastoor Marcus Vankan* is namelijk de grootste Sinterklaas-fan van Limburg: https://l1.nl/l1-cultuurcafe-pastoor-vankan-is-de-grootste-sinterklaas-fan-van-limburg-161127/ < #L1 / #sinterklaas #marcusvankan #sintnicolaas #l1cultuurcafe #l1radio /via @L1.

N.B. Zijn boek Heilige Nicolaas, bruggenbouwer tussen Oost en West. 1700 jaar devotie, legenden en volksgebruiken (een standaardwerk, waaraan hij drie jaar werkte) verscheen recentelijk bij Uitgeverij Leon van Dorp.

* ‘De leukste pastoor van Limburg’, zei ze ????.
Luister naar het L1 Cultuurcafé #L1radio! Pastoor Marcus Vankan is zaterdagochtend 28 november rond 11 uur te gast bij Jolien Li
26-11-2020
Luister naar het L1 Cultuurcafé #L1radio! Pastoor Marcus Vankan is zaterdagochtend 28 november rond 11 uur te gast bij Jolien Linssen en duidt de Goedheiligman.

Aan zijn onlangs verschenen boek Heilige Nicolaas, bruggenbouwer tussen Oost en West belicht 1.700 jaar devotie, legenden en volksgebruiken, werkte hij drie jaar. Het eerste exemplaar ontving recentelijk de hulpbisschop van Roermond mgr. Everard de Jong. Vankan is een groot bewonderaar van Sinterklaas.

Marcus Vankan studeerde filosofie en theologie op het Grootseminarie Rolduc. Hij is werkzaam als priester voor het bisdom Roermond en woonachtig in Heythuysen; waarvan de kerk is toegewijd aan de H. Nicolaas van Myra.

Al ruim 25 jaar legt hij zich toe op het verzamelen van Sint-Nicolaasvoorwerpen. Op basis van deze collectie organiseert hij regelmatig tentoonstellingen. Daarnaast geeft hij al vele jaren lezingen over Sint-Nicolaas/Sinterklaas. Hij is bestuurslid van het Sint- Nicolaasgenootschap Nederland. Sinds 2007 is hij regelmatig te gast in Bari, waar hij contacten onderhoud met andere Sinterklaasliefhebbers uit Europa die zich aldaar treffen. Vanuit deze passie is hij ook al 25 jaar sinterklaasadviseur voor de Goedheiligman en kruipt hij jaarlijks onder diens baard.

Zaterdagochtend dus naar de radio luisteren: www.L1.nl. Alles over Sinterklaas!

#marcusvankan #sinterklaas #heiligenicolaas #bruggenbouwertussenoostenwest #L1 #L1cultuurcafe #L1radio
De Limburger kopte afgelopen maandag 8 november: Groot bewonderaar van Sinterklaas. Lijdzaam zag pastoor Vankan uit Heythuysen ‘
11-11-2020
Boekpresentatie Heilige Nicolaas, bruggenbouwer tussen Oost en West - Marcus Vankan
De Limburger kopte afgelopen maandag 8 november: Groot bewonderaar van Sinterklaas. Lijdzaam zag pastoor Vankan uit Heythuysen ‘zijn’ Sinterklaas ten prooi vallen aan commercie
Door Maikel Suilen: 'Met lede ogen zag pastoor Marcus Vankan van de Sint Nicolaaskerk in Heythuysen, hoe Sinterklaas steeds verder ten prooi viel aan de commercie. In zijn boek gaat hij, groot bewonderaar van de goedheiligman, terug naar de kern, ook die van Zwarte Piet.'
Lees verder via: https://www.limburger.nl/cnt/dmf20201108_95807374
Altaar-inzegening Mgr. De Jong en boekpresentatie Heilige Nicolaas, bruggenbouwer - pastoor Marcus Vankan
10-11-2020
Altaar-inzegening Mgr. De Jong en boekpresentatie Heilige Nicolaas, bruggenbouwer - pastoor Marcus Vankan, zondag 8 november 2020 in Heythuysen.
Hulpbisschop van Roermond Mgr. Everard de Jong zegende het nieuwe Sint Nicolaas altaar retabel in tijdens een gebedsviering in de H. Nicolaaskerk in Heythuysen. ‘Een ontwerp en geheel vervaardigd door de Zeeuwse kunstenaar Roeland van der Kley.Gedurende twee corona-veilige bijeenkomsten bedankten we de vrijwilligers die zich hebben ingezet om ons gebouw meer op de toekomst te richten.Daarnaast vond er ook de boekpresentatie plaats van pastoor Marcus Vankan. Na ruim drie jaar eraan gewerkt te hebben mocht de hulpbisschop het eerste exemplaar in ontvangst nemen: "Heilige Nicolaas, bruggenbouwer tussen Oost en West"’, aldus meldt de facebook-pagina Heilige Nicolaas Heythuysen.

Méér foto's gemaakt door Sylvia Sleven, staan hier: https://www.facebook.com/Taborcluster/posts/1783678518451909

NB Over het boek Heilige Nicolaas, bruggenbouwer (https://www.leonvandorp.nl/boek/heilige-nicolaas-bruggenbouwer), verkrijgbaar bij de boekhandel: ‘Sinterklaas, wie kent hem niet?’, luidt de eerste zin van een bekend Sint-Nicolaaslied. Maar hoe kennen wij Sinterklaas? Wat weten wij van de historische bisschop Nicolaas van Myra? Van de vroegste verering voor hem en hoe de Sint-Nicolaasdevotie zich vanuit Klein-Azië over Europa verspreidde? Wat weten wij van de tradities rond Sint Nicolaas? Sinterklaaskenner Marcus Vankan gaat in negen hoofdstukken in op de geschiedenis, de legenden en de vele volksgebruiken die zich in de loop van 1700 jaar hebben ontwikkeld. Want de Sinterklaas, zoals wij die thans kennen, is slechts één van de verschijningsvormen van de goedheiligman. In Lotharingen, de Alpen en op onze Waddeneilanden komen hele andere Sinterklazen voor!
Schrijversbezoek John Moonen 19/9 Sittard
15-09-2020
Bibliotheek De Domijnen: 'Ben jij erbij dinsdag 15 september? John Moonen, Johnster, presenteert zijn boek 'Srebrenica, een dag in het leven', in Filmhuis De Domijnen. Tickets scoor je hier: https://bit.ly/3aFm4dn'
Eveneens via NBD Biblion verkrijgbaar! Herfs, Marcel. Afslag Susteren: Een genadeloze afrekening. Recensie:
16-06-2020
Eveneens via NBD Biblion verkrijgbaar!
Herfs, Marcel. Afslag Susteren: Een genadeloze afrekening.

Recensie Els van Wier (NBD Biblion*):
‘Johan heeft financiële problemen. De boerderij die hij van zijn ouders heeft overgenomen brengt niet meer voldoen op om het bedrijf draaiende te houden. Wanneer hij met de makelaar in gesprek gaat om wat hectare grond te verkopen, komt die net een heel ander voorstel. Het grote geld lonkt en Johan gaat ermee akkoord dat zijn boerenschuur wordt omgebouwd tot een fabriek die het daglicht niet kan verdragen.
De hoofdstukken over Johan worden afgewisseld met die over Wies Bont die bij de Brabantse politie aan de bestrijding van drugscriminaliteit werkt. Een detective met veel aandacht voor het werk van de politie. De sfeer is die van het platteland, maar er komt geen dialect in voor. Er wordt veel gevloekt, niet alleen door de criminelen maar ook door de agenten en dorpsgenoten.
Spannend boek, onderhoudend om te lezen. Debuut van de Limburgse auteur.’

Categorie: fictie.
Genre: detective roman.
Leeftijdsgroep: volwassenen.
Moeilijkheidsgraad: 4 - makkelijk.
NUR code: 332 (thriller).

* NBD Biblion, voorheen bekend als de Nederlandse Bibliotheek Dienst is een dienstverlenende organisatie voor bibliotheken, gevestigd in Zoetermeer.
Het bedrijf koopt namens veel openbare bibliotheken in Nederland boeken en overige media bij Nederlandse uitgevers. Het is een samenwerkingsverband van Nederlandse openbare bibliotheken, uitgevers en boekhandelaren. Het bestuur van de NBD Biblion bestaat uit vertegenwoordigers van de bibliotheek-, de uitgevers- en de boekhandelswereld.
NBD Biblion is een bedrijf dat zonder winstoogmerk probeert de 'gang van het boek' in bibliotheken te optimaliseren. Het selecteert, recenseert en beschrijft nieuwe boektitels en verzorgt het uitleenklaar leveren van jaarlijks ruim 2 miljoen exemplaren aan de Nederlandse openbare bibliotheken en schoolmediatheken.
Bevrijd. Actueler dan ooit
29-04-2020
Actueler dan ooit. Begin dit jaar maakten ze - in het kielzog van de bevrijders 75 jaar eerder - een Bevrijd* - boeksigneertoer. Vijf tekenaars, Marco Jeurissen, Berend Vonk, Gady Mirtenbaum, Toon Tejohaas en Jean Gouders, schetsten een mooie aanvulling op alle verhalen over 75 jaar bevrijding. “Met het boek ‘Bevrijd’ willen we de onbekende verhalen over de oorlog laten zien”.


Begin januari 2020 verscheen Bevrijd* bij Uitgeverij Leon van Dorp (https://www.leonvandorp.nl/boek/bevrijd). L1 Nieuws was er als de kippen bij: https://l1.nl/l1mburg-centraal-zeven-stripverhalen-over-de-oorlog-in-limburg-153415/. De Volkskrant signaleerde eveneens hun pennevruchten. Evenzo Dagblad De Limburger (https://www.limburger.nl/cnt/dmf20200115_00142127/ook-de-oorlog-leent-zich-voor-een-stripverhaal). Ze waren te gast bij omroep ML5 in Leudal. Zij lichtten hun zegetocht toe bij L1 Radio tijdens het L1 Cultuurcafé vanuit Boekhandel Van der Velden Van Dam in Heerlen; togen naar Maastricht voor een signeersessie in Boekhandel De Tribune, de Atomik Stripwinkel in Sittard, het Boekhuis de kleine Tovenaar in Roermond en deden het Erfgoedcentrum De Domijnen in Sittard aan. Burgemeester Herbert Corsten van Sittards buurgemeente Gemeinde Selfkant ontving aldaar ‘het eerste’ exemplaar van Bevrijd. Ook Boekhandel Deurenberg in Kerkrade stond op het marsplan.


Dit boek is deze dagen actueler dan ooit. En uiteraard o.a. op bovenstaande halteplaatsen verkrijgbaar.


* Bevrijd plaatst lokale bevrijdings- en oorlogsverhalen tegen de achtergrond van de wereldgeschiedenis. De verhandelingen gaan over de grafdelvers van Margraten, waar vaak zwarte Amerikanen voor werden ingezet. Maar ook verhalen over de oorlog in Leudal en de Selfkant, Joodse onderduikers in Velden en de eerste oorlogsdode van Kerkrade. Verhalen met verschillende verteltechnieken, in diverse stijlen, realistisch en gestileerd, in kleur en zwart-wit, tragisch en ironisch.


#bevrijd #75jaarbevrijding #marcojeurissen #berendvonk #gadymirtenbaum #toontejohaas #jeangouders #uitgeverijleonvandorp #l1 #devolkskrant #delimburger #ml5 #leudal #l1radio #l1cultuurcafé #boekhandel #vanderveldenvandam #heerlen #boekhandeldetribune #maastricht #atomikstripwinkel #sittard #boekhuisdekleinetovenaar #roermond #erfgoedcentrum #dedomijnen #herbertcorsten #selfkant #gemeideselfkant boekhandeldeurenberg #kerkrade #75jaarbevrijdinginlimburg
Presentatie stripboek ‘Bevrijd’ maandag 02 maart 2020 17.00 - 21.00 uur - Erfgoedcentrum De Domijnen #Sittard
01-03-2020
Presentatie stripboek ‘Bevrijd’
maandag 02 maart 2020 17.00 - 21.00 uur - Erfgoedcentrum De Domijnen #Sittard https://www.dedomijnen.nl/tentoonstellingen/programma/presentatie-stripboek-bevrijd/ < Naar aanleiding van 75 jaar Bevrijding hebben vijf Limburgse cartoonisten de handen ineen geslagen om zeven unieke verhalen over de oorlog in Limburg te vertellen. “Met het boek ‘Bevrijd’ willen we de onbekende verhalen over de oorlog laten zien”, zegt Jean Gouders, een van de cartoonisten. Samen met Marco Jeurissen, Gady Mirtenbaum, Berend Vonk en Toon Hezemans is hij verantwoordelijk voor de verhalen.

De verhalen gaan over de grafdelvers van Margraten, waar vaak zwarte Amerikanen voor werden ingezet. Maar ook verhalen over de oorlog in Leudal en de Selfkant, Joodse onderduikers in Velden en de eerste oorlogsdode van Kerkrade. Verhalen met verschillende verteltechnieken, in diverse stijlen, realistisch en gestileerd, in kleur en zwart-wit, tragisch en ironisch. Ze vormen een mooie aanvulling op alle verhalen over 75 jaar bevrijding.

Presentatie stripboek BEVRIJD vindt plaats op maandag 2 maart om 17 uur in de Erfgoedzaal in het Erfgoedcentrum De Domijnen, Kapittelstraat 6 te Sittard.

Ontvangst pakweg 16.45 met kop koffie, om 17 uur welkom (Liesbeth Mantel, afdelingshoofd De Domijnen) dan korte presentatie van stadsarchivaris Peer Boselie, daarna woordje van vertegenwoordiger van de schrijvers/tekenaars van het stripboek, waarna aanbieding aan burgemeester Corsten van de Gemeinde Selfkant. Tenslotte een dankwoordje van burgemeester Corsten en even napraten.

De presentatie is gratis en open voor vrije inloop.
zo 1 mrt: DEMENTIESALON met/presentatie Jacques Graus - 'De heer heeft goede zin vandaag!'.
25-02-2020
DEMENTIESALON met/presentatie Jacques Graus - 'De heer heeft goede zin vandaag!'.

Joep Nicolaszaal - TheaterHotel De Oranjerie, Kloosterwandplein 12-16, 6041 JA Roermond. Zondag 1 maart 2020 om 14:00 uur (entree: € 5,00).

Dementiesalon - Salon Remunj. Op zondag 1 maart houdt Salon Remunj een dementie-salon; waarin het boek 'De heer heeft goede zin vandaag!' van Jacques Graus wordt gepresenteerd.

De inleiding verzorgt Marianne Smitsmans; zij is locoburgemeester en wethouder voor sociaal domein, communicatie en burgerparticipatie van Roermond. Samen met het Alzheimer Centrum Limburg geeft de gemeente Roermond een brochure uit over de aanpak van Dementievriendelijk Roermond.

Maaike Frencken interviewt Jacques Graus. Hij komt uit Echt is medeoprichter van Salon Remunj en het Letterkundig Centrum Limburg, schreef romans, verhalenbundels, gedichten en aforismen (o.a. Salon-Spreuken). 'De heer heeft goede zin vandaag!' is zijn meest pakkende roman. Het boek geeft een onverbloemde inkijk in het leven en de behandeling van iemand met dementie en zijn mantelzorgers. 'Tijdens het lezen zat ik nu eens hardop te lachen en dan weer diep geraakt voor me uit te kijken,' aldus een lezeres.

Beeldend kunstenaar Reggy Bruine de Bruin is eveneens present. Reggy, geboren en getogen in Amsterdam, woont in Epen en vertelt over haar serie portretten die ze 'Gezichten met een boodschap' noemt. Een serie over mensen bij wie het geheugen hen in de steek laat. Deze vragende, verdwaalde of ook heel gelukkige gezichten zijn al geëxposeerd in binnen- en buitenland.

Voor de muzikale omlijsting zorgt Het Koor voor Stem en Geheugen. Initiatiefnemer van het koor is de Stichting Dag van de Stem. Het koor komt elke vrijdag bij elkaar in 't Paradies in Roermond, onder de muzikale leiding van muziektherapeut Liesbeth van den Essen-Cox. Belangrijkste uitgangspunten: Zingen geeft plezier, maakt herinneringen levend, zorgt voor sociale contacten en draagt zo bij aan de algemene kwaliteit van leven!

Wilt u deze bijzondere middag bijwonen? U bent van harte welkom! Deze activiteit vindt plaats in de Joep Nicolaszaal van TheaterHotel De Oranjerie, Kloosterwandplein, Roermond. Ook voor mindervaliden prima bereikbaar. Aanvang is om 14.00 uur. Salon Remunj is voor iedereen die geïnteresseerd is in literatuur, muziek en beeldende kunst. De entree is 5 euro.
De TekenkingZ signeren!
28-01-2020
De TekenkingZ (Toon Tejohaas, Berend Vonk en Gady Mirtenbaum) signeren nu zaterdag 1 februari hun nieuwe boek Vrijheid (Uitgeverij Leon van Dorp) in boekhandel Van der Velden van Dam in #Heerlen: https://facebook.com/events/s/de-tekenkingz-signeren/763872487440331/ < van 10 tot 13 uur (tijdens de live radiouitzending L1 Cultuurcafé).

Daarna volgt een tour door NL: @toontejohaas: ‘Vijfenzeventig jaar na de bevrijders trekken ook de tekenaars van #BEVRIJD op richting de hoofdstad.

Er staan signeersessies gepland in de volgende #boekhandels :
1 feb 10.00 u VanDerVeldenVanDam, Heerlen tijdens #L1 cultuurcafé
1 feb 17.00 u Boekhandel De Tribune, #Maastricht.
8 feb 15.00 u Atomik Stripwinkel, #Sittard
1 mrt 14.00 u Boekhuis de kleine Tovenaar, #Roermond
7 mrt 14.00 u Deurenberg Boekhandel, #Kerkrade
13 mrt 17.00 u Lambiek, #Amsterdam’
Dick Gebuys. Het verhaal van Hamit Karakus zondag 2 februari 2020 in Cafe Teerling in Heerlen (Welten) vanaf 15.00 uur
24-01-2020
Dick Gebuys schrijft boek over Rotterdamse oud-wethouder Hamit Karakus
De Limburger: https://www.limburger.nl/cnt/dmf20200123_00143220/dick-gebuys-schrijft-boek-over-rotterdamse-oud-wethouder-hamit-karakus

De Voerendaalse schrijver Dick Gebuys heeft een biografisch werk geschreven over de Rotterdamse oud-wethouder Hamit Karakus.
De presentatie van Jezelf ontwikkelen…het verhaal van Hamit Karakus heeft plaats op zondag 2 februari 2020 in Cafe Teerling in Heerlen (Welten), vanaf 15.00 uur. Hier vond ook de helft van de veertig gesprekken van 2,5 uur lang plaats tussen Karkakus en zijn biograaf.

Rotterdam

Gebuys, sinds veertig jaar leraar Nederlands aan het Sintermeertencollege in Heerlen, is geboren en getogen in Rotterdam. Deze stad heeft altijd zijn belangstelling gehouden.

Hamit Karakus is de zoon van een Turkse immigrant. Na de LTS, werkte hij jaren als agent, hoofdagent en brigadier bij de politie Rotterdam-Rijnmond. Daarna werd hij actief in de handel in vastgoed en makelaardij. Door de opkomst van Pim Fortuyn werd Karakus politiek actief voor de PvdA. Hij schopte het tot wethouder.

Platform

Sinds 2014 is Karakus directeur van Platform 31, een kennis- en netwerkorganisatie voor stedelijke en regionale ontwikkeling.
Boekpresentatie Hamit Karakus en Dick Gebuys 26 jan. Rotterdam
23-01-2020
Jezelf blijven ontwikkelen

In het onlangs afgesloten decennium was integratie een van de meest besproken vraagstukken in het kabinet, in de media en aan de keukentafel. We gaan de jaren twintig in met een verdeeld land, veroorzaakt door verwrongen beeldvormingen tussen verschillende (bevolkings)groepen. Hoe is het tij te keren? Wanneer kunnen we spreken van een ‘succesvolle’ integratie En wat is er nodig om in verbondenheid samen te leven? Velen gesprekken met oud-wethouder Hamit Karakus resulteerden in een boek over deze vragen. ‘Jezelf blijven ontwikkelen’ is een verhaal over het aanrijken en grijpen van kansen, over doorzettingsvermogen en (bestuurlijke) moed.

‘Jezelf blijven ontwikkelen’ is het verhaal van Hamit Karakus, zoals hij het in vele gesprekken vertelde aan de auteur van dit boek, Dick Gebuys. Hoe hij zich heeft ontwikkeld van agent tot wethouder en directeur. Het is het verhaal van iemand die uitdagingen niet uit de weg ging en die de lessen die hij daaruit trok meenam op zijn levenspad. Om daaruit een positieve kijk op dat leven af te leiden en een visie op onze maatschappij en de politiek te ontwikkelen, die past bij deze tijd.

Aanrijken en grijpen van kansen
Integratie en persoonlijke ontwikkeling loopt als een rode draad door alle functies die hij bekleedde. “Wanneer is iemand volledig geïntegreerd? Bestaat er überhaupt een land waar migranten 100% zijn geïntegreerd en in hoeverre is dat echt nodig? Gaat verbinding niet veel meer over het aanrijken en grijpen van kansen?”, vraagt Karakus zichzelf regelmatig af. Het boek moedigt jonge lezers dan ook aan zichzelf te blijven ontwikkelen, nieuwsgierig te zijn naar het aanleren van nieuwe vaardigheden. En anderzijds geeft het boek leidinggevenden en bestuurders inzicht dat culturele diversiteit een aanwinst kan zijn voor organisaties.

Over Hamit Karakus
Hamit Karakus (1965) werd geboren in Kırşehir in Turkije. Hij groeide op in Steenwijk, waar hij zijn LBO-diploma haalde. In de jaren ’80 viel hij op in zijn werk als politieman in Rotterdam. Daarna maakte hij kort carrière in de vastgoedsector. Na de nederlaag van de Partij van de Arbeid in de verkiezingen van 2002 werd hij gevraagd binnen de PvdA in Rotterdam. Van 2006 tot 2014 was hij voor die partij wethouder en locoburgemeester in de Maasstad. Toen de verkiezingen van dat jaar niet goed afliepen vertrok Karakus uit de actieve politiek en werd hij algemeen directeur van Platform31.


Noot voor de redactie / niet voor publicatie
U bent van harte welkom om bij de officiële boekpresentatie aanwezig te zijn op zondag 26 januari in boekhandel Snoek.


Het programma is als volgt:
13.00 uur: inloop
13.30 uur: boekpresentatie en overhandiging eerste exemplaar aan de heer Pieter Winsemius
14.00 uur: einde

Locatie: Boekhandel Snoek,
Meent 126,
3011 JS Rotterdam
#UITNODIGING 12.01 boekpresentatie: Afslag Susteren*. Een genadeloze afrekening - Marcel Herfs
06-01-2020
#UITNODIGING 12.01 boekpresentatie:
Afslag Susteren*. Een genadeloze afrekening - Marcel Herfs.

Zondag 12 januari 2020 om 15.00 uur. EuroParcs Resort Hommelheide, Hommelweg 2, 6114 RT Susteren.

* In het fictieve dorp Dillen bestiert Johan Smeets een melkveebedrijf. Financiële moeilijkheden dwingen hem tot gevaarlijke keuzes. Hij begeeft zich in een milieu waar andere regels gelden dan in het zo “idyllische” boerenleven.
De gevolgen van deze keuzes zijn rampzalig. De rampspoed treft niet alleen Johan, maar meerdere dorpsgenoten worden meegezogen in een poel van geweld.

N.B. Eén week later - zondag 19 januari - is Marcel Herfs om 13:30 uur te gast in het Uur van de Buurt: https://www.bibliotheekheerlen.nl/agenda/uurvandebuurtglaspaleis.html < in de Bibliotheek Heerlen (2e etage) in het Schunck* Glaspaleis. Stadsdichter Jan Widdershoven is er o.a. ook.
zo 15.12 - Lucie Verzandvoort (Maarten Brorens) & Jacques Graus o.a. in Uur van de Buurt in SCHUNCK Glaspaleis
08-12-2019
Zo 15.12 - Lucie Verzandvoort (Maarten Brorens) & Jacques Graus o.a. in Uur van de Buurt in SCHUNCK Glaspaleis #Heerlen.

Zondag 15 december 2019 van 13:30 tot 15:00 | Schunck Glaspaleis, Bongerd 18, 2e etage Schunck Bibliotheek Heerlen.

Iedere maand in Uur van de Buurt stelt Leon van Dorp​ een boek of auteur voor. Deze maand twee: het boek van Lucie Verzandvoort, Geef mij maar alleen de slagroom! en Jacques Graus met 'De heer heeft goede zin vandaag!'. Iedereen is welkom.

Zoon Maarten Brorens​ vertelt over het boek van zijn moeder Lucie Verzandvoort – Geef mij maar alleen de slagroom! Ze heeft hele bibliotheken aan boeken gelezen, maar in haar 90e levensjaar nam Lucie Verzandvoort zelf de pen ter hand en debuteert als schrijfster. Geboren in 1928 te Amsterdam woonde ze als kind uit een ´spoorweggezin´ op uiteenlopende plekken in heel Nederland. Dook met haar familie onder vanwege de spoorwegstaking tijdens de oorlogsjaren. Kort na de oorlog volgde ze een opleiding tot onderwijzeres. Bereisde vervolgens vijf jaar lang de wereld als zeevrouw. Leerde tijdens een van de reizen haar toekomstige echtgenoot kennen en woont sinds haar huwelijk in Limburg.

Jacques Graus – 'De heer heeft goede zin vandaag!'. Jacques Graus (Belfeld 1946) is neerlandicus, schrijver en hypnotherapeut. Hij is medeoprichter van het Letterkundig Centrum Limburg (1981) en Salon Remunj (1993). Tevens richtte hij met een collega het tijdschrift ‘Hypnotherapie’ op, waarin zijn levensovertuiging ‘Woorden zijn het beste medicijn’ het sterkst tot uiting komt. Als prozaschrijver werd zijn eerste verhaal gepubliceerd in Avenue Literair (1972).


N.B. Aardig om te vermelden, ook aanwezig is Anoek Hilt - Heerlens’ jeugdstadsdichter. Zij droeg haar eerste gedicht voor tijdens de opening van Basquiat in aanwezigheid van Koningin Maxima. Anoek wil graag poëzie combineren met dans en andere kleinkunst-performers en wil jongeren kennis laten maken met de schoonheid van taal.


Tekst (deels) overgenomen uit het event bij Schunck. Zie voor méér details Schunck Bibliotheek Heerlen.
John Moonen. Do 12 december va 19:30 uur in de Bibliotheek Valkenburg (Berkelplein 99 aldaar). Boekpresentatie: Srebrenica, een
08-12-2019
John Moonen. Do 12 december va 19:30 uur in de Bibliotheek Valkenburg (Berkelplein 99 aldaar). Boekpresentatie: Srebrenica, een dag in het leven.

‘John Moonen presenteert zijn autobiografie: “Srebrenica, een dag in het leven”.

Tijdens de boekpresentatie vertelt hij hoe zijn boek tot stand kwam, nadat hij zijn leven en werk in Srebrenica afsloot en zich weer in Nederland vestigde. Aangezien muziek een belangrijk onderdeel is van zijn boek zal hij, als singer-songwriter zijnde, ook een aantal liedjes ten gehore brengen.’

Iedereen is welkom.
Reizen, centraal in 6e BoekenBorrel (John Moonen 1 vd 4 gasten) do 28 nov. va 20u #Heerlen
26-11-2019
Boekhandel Van der Velden van Dam: “Srebrenica. De ‘zilveren stad’ in Oost-Bosnië, beroemd om de grootste genocide in Europa sinds de Tweede Wereldoorlog (méér dan 8000 moslimmannen en – jongens zijn er vermoord) en Beatlefan John Moonen uit Valkenburg zocht er zichzelf en wilde de wereld daar een beetje verbeteren met muziek (Johnster). Hij schreef er - eveneens recentelijk verschenen - het boek over: Srebrenica, een dag in het leven. Uitgegeven bij Uitgeverij Leon van Dorp.”
Michael Berg, Jos van Cann & Peter Winkels! Nu donderdag 28 november v.a. 19u in #Sittard
26-11-2019
Michael Berg, Jos van Cann & Peter Winkels! Nu donderdag 28 november v.a. 19u in #Sittard. Boekhandel Krings: Presentatie van Moord in het bronsgroen eikenhout < ‘Op deze speciale dag waar Michael Berg als boekenadviseur aanwezig is in onze winkel zal hij met Jos van Cann en Peter Winkels praten over zijn boek maar uiteraard over hun boek: Moord in het bronsgroen eikenhout. Een encyclopedie van Limburgse thrillerauteurs EN thrillers die zich in Limburg afspelen (en niet zijn geschreven door Limburgers). U bent van harte welkom op deze bijzondere avond!’
Mieke Simons zondag 17 nov. 13u30 óók in Uur van de Buurt #Heerlen
14-11-2019
Wat een succes. Jongstleden zaterdagmiddag presenteerde Mieke Simons in een fraaie show haar nieuwe boek Lená en Julien, ‘ne me quitte pas’. Diverse sprekers inclusief muziek passeerden de revue. Het was een feest* in een bomvol Cultuurhuis Heerlen.

Kom luisteren. Aanstaande zondagmiddag 17 november is Mieke Simons om 13:30 uur óók te gast in Boekhandel Van der Velden Van Dam op de Promenade nabij Theater #Heerlen tijdens ‘Het Uur van de Buurt’-op-locatie, aka ‘Gluren bij de Buren’ (een initiatief van de SCHUNCK Bibliotheek Heerlen, SCHUNCK): https://www.facebook.com/events/1362885637168561/ < Jan Wolkers komt die middag aan bod (Nederland Leest), historicus Roelof Braat (Historische Kring Het Land van Herle) verhaalt over die Promenade; uiteraard verzorgt Monique van den Kerkhof prima koffie in haar nieuwe boekenzaak.
#boekpresentaties Moord in het bronsgroen eikenhout
28-10-2019
#boekpresentaties Moord in het bronsgroen eikenhout

“Beste mensen,

Hoera, ons boek verschijnt volgende week. Graag willen we jullie vanwege jullie betrokkenheid de mogelijkheid bieden bij een presentatie aanwezig te zijn.

In overleg met Uitgeverij Leon van Dorp hebben we gekozen voor twee momenten om ons Lexicon van misdaadliteratuur in Limburg Moord in het bronsgroen eikenhout ten doop te houden: op vrijdag 1 november a.s.16.00 uur in de bibliotheek van Reuver ( De Bibliotheek Maas en Peel, Pastoor Vranckenlaan 18, 5953 CP Reuver) en op donderdagavond 28 november a.s. rond 19.00 uur bij Boekhandel Krings, Brandstraat 23, 6131 CS in Sittard.

Overigens, zal Peter op zaterdag 26 oktober tijdens het symposium Limburg als literaire inspiratiebron (Koninklijk LGOG) in Ligne Sittard een verhaal over ons werkstuk vertellen; net als op zaterdag 16 november tijdens de thrilleravond Het lijk was nog warm bij SCHUNCK aka SCHUNCK Bibliotheek Heerlen in Heerlen.

We hopen jullie bij een van deze gelegenheden de hand te mogen drukken!

Hartelijke groet,
Peter Winkels en Jos van Cann”

N.B. Zie eveneens: https://www.leonvandorp.nl/boek/moord-in-het-bronsgroen-eikenhout
Boekpresentatie Jan Schurgers. Zo 13 okt. 11u30 Museum Land van Valkenburg “Het lied van de waan en andere verhalen"
11-10-2019
Boekpresentatie. TV Valkenburg: ‘Komende zondag 13 oktober presenteert Jan Schurgers zijn nieuwste boek. Het kreeg als titel mee “Het lied van de waan en andere verhalen” en bevat acht geheel verschillende verhalen. Ze bewegen zich vrijuit tussen het dagelijkse leven en de fantasie van de opgevoerde personages.
Het eerste exemplaar zal worden uitgereikt aan de wethouder van Kunst en Cultuur Claudia Bisschops.

De presentatie vindt plaats in het museum van Valkenburg en begint om 11.30 uur en iedere belangstellende is welkom.

In het programma TV Valkenburg is auteur Jan Schurgers geïnterviewd over zijn nieuwe boek. Het gesprek wordt vanaf zondag uitgezonden.’
John Laugs signeert #Maastricht! Nu zaterdag 28 september 2019 signeert John Laugs** tussen 14:00 en 16:00 uur in Boekhandel De
27-09-2019
John Laugs signeert #Maastricht! Onlangs ontving burgemeester Annemarie Penn-te Strake van de Gemeente Maastricht het allereerste exemplaar van Alles voor de stad*. Hubert Pijls (1819-1903) burgemeester van Maastricht.
Nu zaterdag 28 september 2019 signeert John Laugs** tussen 14:00 en 16:00 uur in Boekhandel De Tribune (Kapoenstraat 8-10, 6211 KW Maastricht). Kom gerust langs.

* Hubert Pijls (1819-1903) was 33 jaren burgemeester van Maastricht, 48 jaren gemeenteraadslid en vele jaren wethouder. Hij was tevens lid van de Eerste en Tweede Kamer en van de Provinciale Staten. In de bestaande literatuur wordt Pijls opgevoerd als de grote tegenpool én tegenstander van grootindustrieel Petrus Regout. Dat is echter te kort door de bocht. Pijls was een doortastende, keiharde werker die zijn dossiers kende, maar die door zijn autoritaire optreden ook weerstand opriep. Onder Pijls burgemeesterschap ontwikkelde Maastricht zich van een beknelde vesting tot een qua verkeersinfrastructuur, industrie en huisvesting moderne stad. Als klassiek-liberaal bestuurder had Pijls – niet als privé-persoon – weinig oog voor de minderbedeelden. Bestrijding van armoede was vooral een kerkelijke en particuliere aangelegenheid. Na zijn eerste ambtstermijn voorkwamen zijn politieke tegenstanders een herbenoeming. Zes jaren later moesten zij erkennen, dat niemand beter was als burgemeester dan Pijls. Hij bekleedde vervolgens het ambt, totdat het fysiek niet meer ging. Hij bleef zich inzetten voor Maastricht: Alles voor de stad!.

** Drs. J.W.M. (John) Laugs, Geleen 1948. Na de onderwijzersopleiding studeerde hij mo-geschiedenis en volgde hij de doctoraal opleiding aan de Universiteit van Nijmegen. Hij werkte 42 jaar in het onderwijs; waarvan 35 jaar als leraar geschiedenis en maatschappijleer in Maastricht.
Uitnodiging zo 15/9 13u30: Uur van de Buurt: Sidney van den Berg, Paul Hermans & vlaai
13-09-2019
Zondag 15 september 13.30 uur in het Schunck Glaspaleis.
Burendag. Schunck Bibliotheek presenteert interessante buurtgasten én viert Burendag met buren-vlaai. "Tijdens Uur van de Buurt nodigen wij alle buren uit om een eigen stukje burenvlaai mee te nemen en te delen met de buurt. Heeft u een leuk recept en vindt u het leuk om dit met de buurt te delen? Kom dan op deze speciale Uur van de Buurt Burendag. Iets meenemen is natuurlijk niet verplicht, uw aanwezigheid en gezelligheid stellen we al zeer op prijs om deze speciale Burendag met elkaar te vieren. Koffie en thee staat voor iedereen klaar."

Speciale gasten zijn o.a. Sidney van den Berg (De positieve stad) en onze dichter Paul Hermans die onder meer zijn nieuwe bundel Verlatingen presenteert. Toegang is gratis!
Uitnodiging: boekpresentatie Verlatingen - Paul Hermans za 14 sept. 17u bij De Tribune
04-09-2019
Zaterdag 14 september 2019 presenteren we de nieuwe bundel van Paul Hermans: Verlatingen. U bent vanaf 17.00 uur van harte welkom in Boekhandel De Tribune (Kapoenstraat 8-10, 6211 KW
Maastricht).

Acte van Verlatinghe zou men deze bundel kunnen noemen. De gedichten roepen verlatingen en verlatenheden op, lege plekken waar het afwezige voor een moment weer gevoelde aanwezigheid kan worden.

Pavane

Als een mooi vergeefs
tegen de dood klinkt Brahms
door al mijn lege kamers.
Waar moeder sliep, waar
vader ging, waar allen bleven
die mij even stierven.



N.B. Verlatingen is de negende dichtbundel van Paul Hermans (Maastricht,1953) en, na Oud Licht (2014) en Dierzien (2017), de derde bundel die bij Uitgeverij Leon van Dorp verschijnt.n Zie: https://www.leonvandorp.nl/auteur/paul-hermans
Gluren bij de Buren 21 juli 13:30 uur met o.a. Jan Schurgers
17-07-2019
Invitatie. Deze Gluren bij de Buren-middag vindt as zondag 21 juli om 13:30 uur in Grand-Cafe en B&b Schuttershof vof plaats. Op het programma aldaar staat o.a.: Leo Noy met wijknieuws; de complimentenduim; buurtstraat/-pand in beeld; open buurtpodium met dichter Hub Pieters; huismuziek en onze Uitgeverij Leon van Dorp presenteert auteur Jan Schurgers en zijn boek De witte kamer*. Iedereen is van harte welkom!

* Jan Schurgers schreef een spannend verhaal dat tot het einde toe blijft boeien en een verrassende ontknoping kent. De hoofdpersoon ontwaakt uit een delirium en het duurt enige tijd voor hij gaat beseffen waar hij is en waarom hij daar is. Tijdens zijn genezingsproces komen langzaam herinneringen uit zijn verleden boven en die beangstigen hem. Wat is er gebeurd en wat heeft hij gedaan waardoor hij zich in de situatie bevindt die hem zo verwart? Langzaam wordt de sluier opgelicht.
Uurt van de Buurt met Jos Bours zo 16 juni 13:30 uur in Schunck* #uitnodiging
11-06-2019
Uitnodiging. Jos Bours* schuift zondagmiddag 16 juni om 13:30 uur aan in Schunck tijdens Het Uur van de Buurt (2e etage SCHUNCK Bibliotheek Heerlen (gratis toegang). Uiteraard komen zijn boeken ter sprake: zijn debuutroman De Jongens van het Glaspaleis (2014) en Duvelsprie, vorig jaar bij ons verschenen, een roman gebaseerd op een waargebeurd verhaal uit de stamboom van zijn levenspartner Marlies Hautvast dat terug gaat naar 1721, de tijd van de bokkenrijders. Marlies is er ook en neemt de accordeon mee.
Overigens zal de ‘huispianist’ Jesse de Haas er vermoedelijk zijn en vertelt Anne Wolfs over haar nieuwe yoga-studio Kwestie Van Aandacht in het centrum van Heerlen.
Kortom, dit wordt een gezellig buurttreffen in het Glaspaleis: https://www.bibliotheekheerlen.nl/agenda/Uurvandebuurtglaspaleis16juni.html < Komt u nu zondag ook even buurten bij SCHUNCK?

* Jos Bours werd in 1946 geboren in Schinnen. Zie: https://www.leonvandorp.nl/auteur/jos-bours < Hij studeerde Nederlands in Nijmegen en dramaturgie in Utrecht en richtte samen met zijn levenspartner Marlies Hautvast het Stut Theater op, de eerste Community Theatergroep in Nederland. Volg bovenstaande link(s) voor méér details.
#NIEUWEUITGAVE “Geef me dan maar alleen de slagroom!” - Lucie Verzandvoort
07-06-2019
#NIEUWEUITGAVE
“Geef me dan maar alleen de slagroom!”
Beschouwingen vanuit een verzorgingshuis

Auteur: Lucie Verzandvoort

Bij een val liep Lucie Verzandvoort een gebroken knie op en tijdelijke opname in een verzorgingshuis was noodzakelijk. Het gebonden zijn aan een rolstoel en de noodzaak van hulp viel Lucie, die kerngezond en vitaal is, niet gemakkelijk. Zelfstandig als ze is, wenst ze niet afhankelijk te zijn. Zij moest haar verpleegweken in geduld uitzitten en hield een dagboek bij, want in Huize Methusalem was genoeg te beleven.

Lucie liet zich meevoeren op het dagelijks levensritme van bewoners en personeel, een gemêleerd gezelschap, zo blijkt. Was getuige van voorvallen die je relativerend als komisch zou kunnen bestempelen. Daarnaast zag ze om zich heen lichamelijk leed, aftakeling en schrijnende eenzaamheid.

In deze twee maanden keek ze ook terug op haar leven.

Geboren in Amsterdam woonde ze als kind uit een ´spoorweggezin´ op uiteenlopende plekken in heel Nederland. Dook met haar familie onder vanwege de spoorwegstaking tijdens de oorlogsjaren. Bereisde vijf jaar lang de wereld als zeevrouw, woont sinds haar huwelijk in Limburg en was naast moeder en huisvrouw tot haar pensionering werkzaam als onderwijzeres.

ISBN: 9789079226573
#NIEUWEUITGAVE “Geef me dan maar alleen de slagroom!” - Lucie Verzandvoort
07-06-2019
#NIEUWEUITGAVE
“Geef me dan maar alleen de slagroom!”
Beschouwingen vanuit een verzorgingshuis

Auteur: Lucie Verzandvoort

Bij een val liep Lucie Verzandvoort een gebroken knie op en tijdelijke opname in een verzorgingshuis was noodzakelijk. Het gebonden zijn aan een rolstoel en de noodzaak van hulp viel Lucie, die kerngezond en vitaal is, niet gemakkelijk. Zelfstandig als ze is, wenst ze niet afhankelijk te zijn. Zij moest haar verpleegweken in geduld uitzitten en hield een dagboek bij, want in Huize Methusalem was genoeg te beleven.

Lucie liet zich meevoeren op het dagelijks levensritme van bewoners en personeel, een gemêleerd gezelschap, zo blijkt. Was getuige van voorvallen die je relativerend als komisch zou kunnen bestempelen. Daarnaast zag ze om zich heen lichamelijk leed, aftakeling en schrijnende eenzaamheid.

In deze twee maanden keek ze ook terug op haar leven.

Geboren in Amsterdam woonde ze als kind uit een ´spoorweggezin´ op uiteenlopende plekken in heel Nederland. Dook met haar familie onder vanwege de spoorwegstaking tijdens de oorlogsjaren. Bereisde vijf jaar lang de wereld als zeevrouw, woont sinds haar huwelijk in Limburg en was naast moeder en huisvrouw tot haar pensionering werkzaam als onderwijzeres.

ISBN: 9789079226573
Dick Gebuys is zondag 14 april 2019 te gast in “het Uur van de Buurt” in SCHUNCK (aanvang 13:30 uur).Iedereen is welkom; entree
11-04-2019
Dick vertelt o.a. over Feijenoord en Sparta, over de Hefbrug, het Bombardement van 14 mei 1940, over de piratenzenders in de Sixties, over de ontgroening van de Mijnstreek met schlagerzanger Bruno Majcherek. Hij schrijft over de mijnwerkersliedjes van Carboon, de luisterliedjes van Vlamingen Willem Vermandere, Walter Debuck, Wannes Vandevelde en Zjef Vanuijtsel. Over Limburgers Paul Van de Velde, Wiel ‘Erwtje’ Gerrits, Jacques Kersten en Peter Smits. Maar ook over de schrijvers Jan Siebelink en Jef Geeraerts. Hij loopt zelfs ver terug de geschiedenis van de oude Mijnstreek in, met de Schaesbergse schrijver Frans Erens. Maar hij luistert ook naar het verhaal van Sinto Roger Moreno.

Op tijd en stond probeert Dick uiteenlopende literaire verschijnselen met een overkoepelende analyse aan elkaar te vlechten. Over waarheid en fictie, over verboden vruchten, over de Black Venus. Waarbij hij telkens het persoonlijke tot een algemene ervaring probeert om te buigen.

Laat u verrassen zondag; graag tot dan!

NB Meer over Dick, zie: https://www.leonvandorp.nl/auteur/dick-gebuys

#Heerlen
Za 9 maart 15u. Presentatie: Wat betekent deze plaatsnaam? in Schuttershof
09-03-2019
Wat betekent deze plaatsnaam ? nieuwe versie
Lijst van Limburgse Toponiemen.
Auteur: Herman Kaldenhoven


Van 'Wat betekent deze plaatsnaam?' verschijnt eind februari 2019 een nieuwe versie. Deze tweede druk bevat nog meer verwijzingen dan de eerste druk, met dank aan de vele enthousiaste lezers die met allerlei suggesties en aanvullingen kwamen. Deze nieuwe uitgave is bovendien geïllustreerd met 26 foto's.

Verklaringen van Limburgse plaatsnamen waren tot nu toe te vinden in talrijke, vaak moeilijk te vinden, verspreide bronnen. Dit boek bevat een verzameling van die plaatsnamen met daarbij hun schrijfwijze in het dialect, hun eerste schrifte­lijke vermelding en schrijfwijze, gevolgd door hun verklaring.

Dit boek geeft korte verklaringen voor nagenoeg alle plaats- en water­namen die in Limburg van Mook tot Vaals voorkomen.

Onmisbaar voor iedereen die belangstelling heeft voor Limburg en zijn geschiedenis.


De presentatie is zaterdag 9 maart 15.00 uur in Grand Café Schuttershof.
Valkenburgerweg 23
6411 BM Heerlen
Di 26 maart 19u30: Jos Bours, auteur Duvelsprie, bezoekt Leeswinkel Beek
06-03-2019
De tijd van de bokkenrijders. Jos Bours vertelt over hoe de schijnbaar kansloze jonge moeder Anna overleefde, dat ze peettante werd van een dochtertje van de veldwachter Wittmaekers, die later werd gewurgd als bokkenrijder, hoe ze zelf ontsnapte aan de verdenking en haar leven een onverwachte wending gaf die ertoe leidde dat ze in 1781 in Sittard werd begraven in een rouwmis met drie heren.
Over het ontstaan en verhaal van Duvelsprie vertelt hij op 26 maart vanaf 19:30 uur in Leeswinkel Beek. Het zal je maar overkomen! Dat je in de stamboom van je geliefde een waargebeurd verhaal vindt over Anna, een straatarm meisje van 16, dat ongetrouwd, maar mét een pasgeboren zoontje, in 1721 in het Zuid-Limburgse Schinnen terechtkomt. Alwaar ze bijna wordt vermalen door de grote geschiedenis: in die tijd vervolgden de overheden de zogenaamde bokkenrijdersbendes, die Staat en Kerk zouden bedreigen. Honderden mensen werden gearresteerd en ter dood gebracht. Schinnen was een van de ‘bokkenrijdersnesten’. Anna trouwt met een voorvader van de partner van Jos Bours en woont op Krekelberg, een van de aanzienlijkste boerderijen van Schinnen...
Zie voor méér informatie:
https://www.dedomijnen.nl/bibliotheek/programma/lezing-jos-bours/
Zo 17 maart 13u30: Uur van de Buurt Glaspaleis #Heerlen met columnist Paul Dolhain
06-03-2019
Met op de buurtstoel: Paul Dolhain met columns uit zijn nieuwste boek 'Best tof!'.

Paul Dolhain (1977) spreekt sinds 2014 columns in op L1 Radio. In deze columns blikt hij terug en vooruit op het nieuws. Kritisch, met een flinke knipoog. In oktober 2018 werd zijn 200ste column uitgezonden. Dit boek is een overzicht van de beste columns tot dan toe. De Best Of. Best tof nietwaar?

Paul Dolhain was jarenlang barman, maar verruilde in 2017 de achterkant voor de voorkant van de bar. Sindsdien verdient hij zijn brood als freelance journalist, tekstschrijver, columnist, zanger en theatermaker. Dat laatste doet hij voornamelijk als de ene helft van Peul Jan. Samen met Jan Widdershoven maakt hij cabaretvoorstellingen, waaronder de Oudejaarsconference.
Zijn kantoor heeft hij in het centrum van Heerlen. De stad waar hij geboren en getogen is. Daar heeft hij een gezamenlijke werkruimte met illustrator Amber Delahaye. Zij verzorgde de illustraties van dit boek.
De Liefde voor Het Verhaal, Valentijnsdag (14 feb.) 2019 bij Madame van Dam. Literaire talkshow
03-02-2019
Valentijnsdag 2019, vanaf 20 uur: De Liefde voor Het Verhaal. De 2e Boekenborrel in Madame van Dam #Heerlen.
Wiel Beijer interviewt.
Te gast zijn o.a. (!) Petra Quaedvlieg, Anya Niewierra, Paul van Gageldonk, Marcel van der Heyden, Merlijn Huntjens, John Bovendeert en Paul Dolhain.
Deze talkshow is #gratis toegangelijk.
Opening Poëzieroute Kerkrade in HuB vrijdag1 februari 2019 om 14u
23-01-2019
Vrijdag 1 februari (14.00 - 16.00 uur) wordt de Poëzieroute van het stadspark Kerkrade geopend. De opening vindt plaats in HuB. Bibliotheek in aanwezigheid van betrokken dichters zoals: Wim Heijmans, Loek van de Weijer, Paul Weelen, Wiel Kusters, Manuel Kneepgens, Maarten van de Bergh, Sasja Janssen, Paul Hermans en Frans Budé.

Ze zullen hun gedicht voordragen dat op een zuiltje in het park is vereeuwigd of op een muur van de HuB is geschilderd. Met een openingswoord door wethouder Jo Schlangen en de voorzitter van Dichter in Beeld: Johan Dinjens. Inloop is vanaf 13.30 uur.

De toegang is gratis, a.u.b. wel een plekje reserveren via: of: 045-763 05 20.
Hans Meex in Dagblad De Limburger (22-01-2019) door Judith Bouwels: Hemofiliepatiënt zet ervaring om in hulp voor anderen
22-01-2019
Hans Meex in Dagblad De Limburger (22-01-2019) door Judith Bouwels:

Hemofiliepatiënt zet ervaring om in hulp voor anderen

Hij dacht dat hij de dertig niet zou halen. Inmiddels is Hans Meex 53. De hemofilie waarmee hij geboren is en alle gevolgen daarvan, houden hem niet tegen om positief in het leven te staan. Hans schreef een autobiografie over zijn leven, geeft lezingen en workshops aan ziekenhuispersoneel en farmaceuten en is ambassadeur van Stichting Mens Achter de Patiënt.

In zijn boek legt Hans Meex onder andere zijn medische toestand uit. Geboren met hemofilie, waardoor hij bijna zijn hele leven is behandeld met bloedplasmaproducten. Hierdoor is hij begin jaren negentig besmet met hiv en hepatitis C. „Ik was toen 26 en ik dacht meteen ‘de 30 haal ik niet’.” De inwoner van Simpelveld kwam terecht bij artsen van verschillende disciplines, die pas zijn gestart met overleggen over hun patiënt toen Hans en zijn vrouw met de vuist op tafel sloegen.

Lezingen in de medische wereld
Dit laatste heeft indruk gemaakt bij verschillende partijen. Zijn boek ging, zoals Hans zegt, ‘een eigen leven leiden’. „Raden van Bestuur van ziekenhuizen en farmaceuten lazen mijn boek en waren onder de indruk van hoe ik mijn artsen zo ver heb gekregen om samen te werken.” Daardoor ontving hij meerdere verzoeken om lezingen en trainingen te geven aan personeel. Hierbij maakt hij sinds kort gebruik van een nieuw hulpmiddel: een korte documentaire, waarin hij kan laten zien en horen wat hij ook beschrijft in zijn boek. Empathie voor patiënten en hun naasten en interdisciplinair samenwerken zijn de hoofdzaken die aan bod komen.

Stichting Mens Achter de Patiënt
Waar empathie en interdisciplinair samenwerken ook op één staan, is bij Stichting Mens Achter de Patiënt. Deze mensgerichte onderwijsmodule wordt toegepast bij de zorgopleidingen van Maastricht University, Hogeschool Zuyd en ROCLeeuwenborgh en Gilde Opleidingen. Hans is ambassadeur van het programma waar twaalf studenten en vier patiënten tijdens een module samenwerken. Er wordt daarbij nadruk gelegd op de communicatie tussen arts en patiënt en diens naasten. Voor Hans, als ervaringsdeskundige, is dit een ideale combinatie: „Ik zet me in voor de patiënt in het algemeen en voor de toekomstige zorgverlener.”

Beperkt energiepotje
Tegenwoordig gaat het goed met Hans. Zijn medische toestand is op dit moment stabiel. Hij neemt naast zijn eerdergenoemde vrijwillige activiteiten ook de tijd voor zichzelf. Hij verlegt bijvoorbeeld zijn eigen grenzen, om actief te blijven. „Een van die doelen was de trappen bij Snowworld in Landgraaf op te kunnen lopen”, vertelt Hans. „Ik heb hier zeven weken op moeten oefenen, maar het is me gelukt om ze op en weer af te lopen.” Hij moet zijn agenda wel goed beheren, aangezien de optimist in 2018 te veel hooi op zijn vork nam. „Ik heb maar een beperkt energiepotje.”

Toekomst
In 2019 staan er opnieuw lezingen en trainingen voor de deur, waaronder in het buitenland. Hans geeft voor de derde keer een lezing in Stockholm. Exacte data zijn echter nog niet vastgelegd. Er wordt zo veel mogelijk van dag tot dag bekeken. Ondanks dat de Simpelveldenaar niet veel energie heeft, heeft hij het gevoel 80 te kunnen worden. „En dit heb ik te danken aan mijn vrouw. Iedere keer als ik mijn ogen open deed toen ik lang in het ziekenhuis lag, was zij daar. Ze was de motor om niet op te geven.”

Foto: Luc Lodder . Fotobijschrift: Hans Meex zet zich in voor patiënt en toekomstig zorgverlener.
Bron: https://www.limburger.nl/cnt/dmf20190114_00087972/hemofiliepatient-zet-ervaring-om-in-hulp-voor-anderen

N.B. Over Hans Meex en zijn boek, zie: https://www.leonvandorp.nl/auteur/hans-meex
Nieuwjaarstreffen & De Valkenburgerweg. Uur van de Buurt in SCHUNCK*
16-01-2019
Zondag 20 januari 2019 staat de SCHUNCK Bibliotheek Heerlen weer in het teken van Het Uur van de Buurt. Vanaf 13:30 (tot 15:00) kunt gratis aanschuiven in het SCHUNCK* Glaspaleis #Heerlen!
Naast het uitwisselen van de Buurtwensen komt de Valkenburgerweg in (woord) en beeld langs. Diverse gasten nemen daartoe op de Buurtstoel plaats:
- zoals de Nivon Natuurvrienden-vrijwilligers Ellen Smits en Wim Warmerdam. Zij vertellen over het , Natuurvriendenhuis Eikhold (Villa Eikhold);
- de jonge ondernemende buurtbewoner Nick Reemers, studeert over 2 maanden af aan het Cios Sittard Venlo, opende recentelijk zijn sportschool MFG Sports academy, waarmee hij een een ander beeld van vechtsport wil geven;
- voormalig stadshistoricus Roelof Braad, thans hoofdredacteur Mijnstreek, Historisch Magazine voor Parkstad Limburg, belicht aan de hand van historische beelden markante gebouwen aan de Valkenburgerweg;
- en last-but-not-least duidt voormalig Frans-leraar Herman Kaldenhoven de betekenis van plaatsnamen; met uiteraard zijn bij ons uitgebrachte boeken over toponiemen als vertrekpunt.

Zie voor méér details: https://www.bibliotheekheerlen.nl/agenda/uurvandebuurtschunckglaspaleis.html < iedereen welkom!
Boekpresentatie 'Best tof!' door Paul Dolhain
26-11-2018
Sinds 2014 maak ik columns voor L1-radio in het radioprogramma van Ruud Kleinen. In deze columns blik ik terug op de afgelopen week en vat daarin het nieuws met een vette cynische knipoog samen. Toen ik 21 september mijn 200e column over de ether slingerde, bleek dat tevens een mooi moment om eens terug te blikken op het gehele oeuvre. Er waren columns bij die minder waren, maar er zaten ook columns tussen die me bijzonder trots maakte.
Deze zijn nu gebundeld in het boek: Best tof! Amber Delahaye heeft sommige columns voorzien van illustraties en Leon van Dorp is de uitgever.

Zondag 2 december mag ik dit boek presenteren en daarbij is iedereen uitgenodigd die daar maar bij wil zijn. In mijn stamkroeg Café Pelt, vanaf een uur of 17.00 uur. Daarna is het boek uiteraard te koop voor 12 euro in de boekhandel en op de website.
Een mooi sinterklaas- of kerstcadeau, toch?

Meer informatie: www.pauldolhain.nl
Boekpresentatie Het Dwaallichtje door Pieter Jan Rijken
07-11-2018
Pieter-Jan Rijken wil met zijn debuutverhaal Het Dwaallichtje een stukje verborgen Limburgse geschiedenis weer meer belichten. Hoe zag een mijn er eigenlijk uit en wat gebeurde er allemaal daar diep onder de grond? Het boek bestaat uit twee verhalen, die de jeugd een kijkje geven op dit Limburgse mijnverleden en die hopelijk ook mooie herinneringen oproepen bij hen die het zelf hebben mogen meemaken.

Kom op zaterdag 17 november naar de boekpresentatie van Het Dwaallichtje in het Mijnmuseum te Heerlen, in een van de laatste overblijfselen van de Mijnen in Nederland en stap samen met Pieter-Jan de Mijn weer in...

Wij nodigen u uit voor de presentatie van “Het Dwaallichtje”



Zondag 17 november 2018
14.30 uur aanvang

Nederlands Mijnmuseum
Mijnmuseumpad 2
6412 EX Heerlen
Jos Bours bij boekhandel Krings in Sittard
24-10-2018
Op zondagmiddag, 28 oktober om 14 uur zal Jos Bours, schrijver van de dit jaar bij Leon van Dorp verschenen roman Duvelsprie, aanwezig zijn bij boekhandel Wim Krings in Sittard.
Jos werkte in Utrecht als dramaturg en theaterschrijver, nu schrijft hij romans, zoals Duvelsprie en De jongens van het Glaspaleis uit 2014. Beide verhalen spelen zich af in Schinnen en omgeving, het laatste in de vijftiger- en zestiger jaren, het eerste zelfs in de achttiende eeuw.
Jos zal uitgebreid vertellen over hoe hij tot deze zo verschillende verhalen is gekomen, hoe hij eraan heeft geschreven en natuurlijk voorlezen.
Zijn vrouw Marlies Hautvast, in wier stamboom hij het waargebeurde verhaal van Duvelsprie vond, zal het lied Herinnering aan Jean zingen, begeleid door Jos op de kwetsjbuul. Beiden zijn geboren in Schinnen.
Zondag 28 oktober, Brandstraat 23 Sittard. Toegang gratis. Aanvang 14 uur
Presentatie Nol van Gerwen
24-09-2018
Komende zaterdag presenteren we in samenwerking met Boekhandel De Tribune het boek "Paul" geschreven door Nol van Gerwen.

Aanvang: 15.30

Lutherse Kerk
Hondstraat 14
6211 HX Maastricht

U bent van harte welkom.
Liefde en Kunst heersen
16-07-2018
Zaterdag 7 juli werd het alom geprezen boek over Emile Epple "Liefde en Kunst heersen" geschreven door Marjet van de Weerd gepresenteerd in een druk bezocht Bonnefantenmuseum te Maastricht.
Het was een geweldige middag en indrukwekkende presentatie.
De foto's hiervan binnenkort op deze site.
Expositie leesplankjes in Limburgse dialecten
16-07-2018
Afgelopen zondag is in Museum Land van Valkenburg de expositie "leesplankjes in Limburgse dialecten" geopend. Leonie Robroek heeft in de loop der jaren een indrukwekkende verzameling opgebouwd.
In 2013 maakten we hierover het boek 'Aap-bis-zjwaam'.
Nu dus opnieuw onder de aandacht.

Een interview met Leonie vindt u onder de knop 'links'
Boekpresentatie Duvelsprie
16-04-2018
Beste mensen, lieve lezers,

Zaterdag 28 april is het zover: dan wordt de historische roman Duvelsprie ten doop gehouden. Die speelt zich helemaal af in Schinnen en is gebaseerd op een achttiende-eeuws, waargebeurd verhaal.
zie ook:
http://josbours.blogspot.nl/2018/02/ben-jegeinteresseerd-in-waargebeurde_64.html

Er is een heel dagprogramma georganiseerd, dat je in zijn geheel of gedeeltelijk kunt volgen.
's Morgens wordt Schinnen officieel uitgeroepen tot 'Bokkenrijdersgemeente' door het Internationaal Bokkenrijdersgenootschap in samenwerking met de gemeente Schinnen. Dat zal plaatsvinden in de ochtend op kasteel Terborgh.

's Middags is in de Alfa-brouwerij in Thull de uitgebreide boekpresentatie:
de sponsorende Alfabrouwerij vertoont een filmpje over het productieproces. Vervolgens vertelt Schinnens Bokkenrijdersspecialist Frits Schoonbrood uitgebreid over mythes, legendes en waarheid rond het verschijnsel Bokkenrijders.
Daarna wordt het boek gepresenteerd.

15:30 uur Welkomswoord door mr. ing. Roy van der Broek,
wethouder cultuur gemeente Schinnen;
15:35 uur Introductie boek door uitgever Van Dorp;
15:40 uur Verantwoording boek door auteur Jos Bours;
15:45 uur Marlies Hautvast zingt het lied: Herinnering aan Jean;
15:50 uur Voorlezen fragment uit boek door auteur Jos Bours;
16:00 uur Overhandigen boek aan wethouder en familie Meens;
16:05 uur Afsluiten officiële programma waarna

• signeren boek door auteur;
• mogelijkheid tot deelname aan rondleiding door brouwerij;
• en gezellig samenzijn in proeflokaal Alfa Bierbrouwerij;

17:30 uur Afsluiting

Je kunt zowel de hele dag of een deel van de dag bijwonen.
Je kan ook 's middags nog kiezen voor de hele middag of alleen de presentatie zelf.


De ontvangstruimte is beperkt. Mocht je van plan zijn te komen, doe dan alsjeblieft het volgende: meld je aan op josbours@hotmail.com

1. Geef door waaraan je wilt deelnemen:
• hele dag
• ochtendprogramma
• middagprogramma volledig
• middagprogramma boekpresentatie
2. En geef ook door dat je wilt deelnemen aan de rondleiding door de brouwerij.

Wacht niet te lang met je op te geven. Wie het eerst komt, het eerst maalt.

Adresgegevens:
Thull 15
6365 AC Schinnen


Wij verheugen ons in ieder geval op je/jullie komst.
Boekpresentatie Moderne tijden
19-03-2018
Iedereen is welkom op vrijdag 23 maart in Glaspaleis Schunck. Daar presenteren we het boek "Moderne tijden" geschreven door Joos Philippens.
Aanvang 17:00 uur
Entree vrij.

Bovendien is er om 8 uur een lezing over Peutz en Van Grunsven.
Leden van LGOG gratis. Niet-leden betalen € 5,-
Aanmelden voor de lezing kan via lgog.parkstad@gmail.com
Blog Jos Bours over Duvelsprie
01-03-2018
Eind april verschijnt Duvelsprie, de bokkenrijders roman door Jos Bours. Over dit spannende boek en aanverwante zaken is er nu ook een blog. Deze blog kun je vinden onder de knop LINKS.
Boekpresentatie Berini
15-01-2018
Boekpresentatie "Berini" door Dick Gebuys

U bent van harte uitgenodigd om de presentatie van deze prachtige, nieuwe bundel bij te wonen in Café Teerling in Heerlen en boekhandel Snoek Rotterdam.

In deze verzameling van oorspronkelijke blogs, trekt Dick Gebuys vanuit culturele thema’s en vriendschappen de lijnen na die zijn leven tot nu toe bepaald hebben – naar Rotterdam (waar hij geboren werd en opgroeide), naar Vlaanderen (waar hij het leven pas echt leerde kennen), naar Limburg (waar hij nu al weer bijna 40 jaar woont) en naar Duitsland (waar hij de sporen volgde die de oorlog in zijn geboortestad en in zijn eigen jeugd naliet).
We belanden in Rotterdam van de 20ste eeuw, de tijd van de Berini. We horen de echo van Vlaanderen in de jaren ’60 en ’70, we komen in Limburg vanaf 1979 en in Duitsland in de 21ste eeuw. En tussendoor lopen we over literaire paden en belanden we in oude monumentale panden en bruine kroegen. Of ontmoeten we menselijke monumenten.
Dick vertelt over Feijenoord en Sparta, over de Hefbrug, het Bombardement van 14 mei 1940, over de piratenzenders in de Sixties, over de ontgroening van de Mijnstreek met schlagerzanger Bruno Majcherek. Hij schrijft over de mijnwerkersliedjes van Carboon, de luisterliedjes van Vlamingen Willem Vermandere, Walter Debuck, Wannes Vandevelde en Zjef Vanuijtsel. Over Limburgers Paul Van de Velde, Wiel ‘Erwtje’ Gerrits, Jacques Kersten en Peter Smits. Maar ook over de schrijvers Jan Siebelink en Jef Geeraerts. Hij loopt zelfs ver terug de geschiedenis van de oude Mijnstreek in, met de Schaesbergse schrijver Frans Erens. Maar hij luistert ook naar het verhaal van Sinto Roger Moreno.
Op tijd en stond probeert Dick uiteenlopende literaire verschijnselen met een overkoepelende analyse aan elkaar te vlechten. Over waarheid en fictie, over verboden vruchten, over de Black Venus. Waarbij hij telkens het persoonlijke tot een algemene ervaring probeert om te buigen.

Heerlen
Zaterdag 20 januari 13.00 - 15.00 uur

Café Teerling,
Welterkerkstraat 7,
Heerlen-Welten

Rotterdam-C
Zondag 21 januari 13.30 uur

Boekhandel Snoek,
Meent 126,
Rotterdam-C
Docu Stephanie & Esther genomineerd op Limburg Film Festival.
08-01-2018
Komend weekend (12-13 jan.) vindt het Limburg Film Festival plaats.
De korte docu over Stephanie & Ester is genomineerd!
Een mooie prestatie van filmer Yorn Heijnen, we hopen natuurlijk dat hij in de prijzen valt.

http://limburgfilmfestival.nl/film/stephanie/

De docu waar het allemaal omdraait is ook te zien op deze site onder "Links"

https://youtu.be/pCwKunPfLQg
Boekpresentatie Eikenhout en zinkviooltjes door Wiel Kusters
11-12-2017
Op 16 december 2017 wordt in Boekhandel De Tribune Kapoenstraat 8-10, 6211 KW Maastricht 'Eikenhout en zinkviooltjes' door Wiel Kusters gepresenteerd.
Aanvang 17.00 uur.

Het betreft de briefwisseling tussen Jan Hanlo en Willem K. Coumans.

U bent van harte welkom.

Voor meer info zie:
www.leonvandorp.nl/boek/eikenhout-en-zinkviooltjes.
Publicaties en nieuws
13-11-2017
Onder 'downloads' vind je recente krantenartikelen over de nieuwe bundels van Ralf Habets en Paul Hermans.

Op dit moment zijn we druk bezig met de bundel "Eikenhout en zinkviooltjes" over de correspondentie tussen Jan Hanlo en Willem K. Coumans, bijeengebracht door Wiel Kusters. Voor meer info zie 'boeken in voorbereiding'.
Deze wordt gepresenteerd op 16 december in boekhandel De Tribune te Maastricht.
Ad van Iterson bij L1 Cultuurcafe
09-11-2017
Ad van Iterson was te gast bij L1 Cultuurcafe vanwege zijn nieuwe dichtbundel "Sintels | Embers | Krejje|" die verscheen bij gelegenheid van zijn afscheid van de Universiteit Maastricht. U kunt dit interview terug vinden onder de knop "Links" .
Presentatie Paul Hermans
30-10-2017
's Ochtends een interview bij RTV Maastricht en later een drukbezochte presentatie van de dichtbundel "Dierzien". Voor Paul Hermans was het een drukke maar geslaagde dag.
Het interview is te beluisteren onder de link MEDIA en de foto's van de presentatie volgen nog.
Gedichtenbundel Paul Hermans
23-10-2017
Zaterdag 28 oktober om 17:00 presenteert Paul Hermans zijn nieuwe dichtbundel 'Dierzien' in boekhandel De Tribune te Maastricht.
U bent van harte welkom.
Ad van Iterson bij RTV Maastricht
23-10-2017
Onlangs was Ad van Iterson te gast bij RTV Maastricht. Het interview is nu terug te vinden onder de knop "Links"
Ralf Habets op tv
19-10-2017
Onlangs verscheen zijn debuut 'Blik op scherp, 100 en een gedachten van een blinde'. Gisteren was hij te zien in het tv-programma Avondgasten van omroep L1.
Ga naar de knop 'links' om het programma terug te zien, en maak kennis met Ralf Habets.
Nieuwe drietalige poëziebundel van Ad van Iterson
12-10-2017
Drietalige poëziebundel Ad van Iterson over verdwenen Maastricht

Op Vrijdag, 13 oktober 2017 komt de drietalige gedichtenbundel Sintels | Embers | Krejje van Ad van Iterson uit. De bundel, die wordt gepubliceerd bij Uitgeverij Leon van Dorp, verschijnt bij zijn afscheid van de Universiteit Maastricht. Ad van Iterson (Maastricht, 1952) publiceerde vier verhalenbundels en vier romans. Daarnaast schrijft hij essays en columns, zoals de wekelijkse rubriek ‘Impassant’ in De Limburger.
De stad Maastricht, waar Ad van Iterson woont en werkt, is het decor van bijna al zijn fictie. Dat geldt ook voor Sintels | Embers | Krejje. Een wijdverspreid idee is dat Maastricht vóór de komst van de universiteit een ingeslapen provinciestad was. Van Iterson spreekt met zijn nieuwe boek op een literaire wijze deze notie tegen. Daarbij bestrijkt hij een periode van een halve eeuw, ruwweg tussen 1920 en 1970. Hij verbeeldt de stad als een machtig, grijs landschap van baksteen en Naamse steen. In de volksbuurten rond de Stokstraat en Raamstraat waren veel panden dichtgemetseld; de kanalen en bassins stonden vol stinkend water; fabrieksarbeiders zaten in cafés met glasgordijnen voor het raam waarna ze over de spoorbrug naar huis liepen; sintels vielen uit de locomotieven die over dezelfde brug reden. Op een speciale manier droeg dit leven en dit decor bij aan de grootsheid van de stad.
Sintels is in het Engels embers en in het Maastrichts krejje. Van Iterson heeft zijn gedichten naar het Engels vertaald omdat het de voertaal is aan de Universiteit Maastricht; ook hijzelf heeft decennia in deze taal gedoceerd en geschreven. Hij heeft de gedichten ook in het Maastrichts vertaald omdat de universiteit is gehuisvest in de stad en daarmee een speciale band onderhoudt of zou moeten onderhouden.

De bundel is te koop bij Boekhandel De Tribune, Kapoenstraat 8-10, Maastricht.
En via deze website.

Ad van Iterson kan worden gecontacteerd via:
T: 06 46200441
E: a.vaniterson@maastrichtuniversity.nl
Ralf Habets debuut presentatie.
02-10-2017
Persbericht


Ralf Habets, geboren op 10 december 1980 in Geleen verhuisde naar Grave omdat hij zeer slechtziend ter wereld kwam. Daar volgde hij de lagere school en de vervolgopleidingen in een internaat. Later ging hij, inmiddels blind geworden, voor zijn voormalige school werken. Nadat de kantoren van de Koninklijke Visio in Grave gesloten werden kreeg Ralf de mogelijkheid om in zijn geboortestreek te gaan werken en kwam hij terecht in Sittard. Voor hem een grote stap in zijn leven. Verhuizen, een eigen huis kopen, letterlijk de weg opnieuw leren vinden en het leven opnieuw vormgeven. Door al die veranderingen kwam hij voor de vraag te staan, wie ben ik en wat wil ik in mijn leven? Juist in deze turbulente periode van zijn leven schreef hij de columns die u nu kunt lezen in zijn debuut ‘Blik op scherp’.
Op pakkende en geheel eigen wijze beschrijft Ralf zijn ‘nietsziende’ blik op het leven en op de dingen die hem bezighouden. Dat zijn vooral praktische zaken, maar ook gevoelige thema’s die hij beslist niet uit de weg gaat.

Ralf zal zijn boek presenteren op vrijdag 6 oktober in boekhandel Krings te Sittard. U bent welkom vanaf 17 uur.


Ralf Habets – Blik op scherp.

ISBN: 978-90-79226-39-9

176 pag.

Prijs € 17,50
Lezing Antoine Jacobs
02-10-2017
Onlangs kwam het boek "Limburg door vreemde oogen" uit, waarin een aantal reisverhalen uit de negentiende eeuw verzameld zijn. Het boek is samengesteld door Antoine Jacobs en de onlangs overleden Harrie Leenders.
Antoine Jacobs geeft op 3 oktober een lezing over deze boeiende verhalen.

Glaspaleis Schunck - filmzaal
Prijs: €5,- / Leden LGOG gratis. Let op: LGOG int deze gelden in de zaal, niet aan de balie.
ON1
30-08-2017
Een filmpje over de val van Lange Jan heeft meer dan 40 jaar analoog op de plank gelegen. Nu is het digitaal beschikbaar en te zien in de map "Links" .
Nieuwe recensies
31-07-2017
Laatst een paar nieuwe recensies toegevoegd, onder andere Hans Meex, Ivo Senden en dan nu ook een mooie recensie van Enne Koops over "Limburg door vreemde oogen"
U kunt ze vinden onder Downloads en Links.
L1 radio- Limburg door vreemde oogen
17-07-2017
"Limburg door vreemde oogen" krijgt de aandacht die het verdient, op L1 radio heeft auteur Antoine Jacobs het uitvoerig toegelicht. Dit interview, tussen de muziek door, is nu op Facebook en hier bij 'downloads' te beluisteren.
Presentatie "Limburg door vreemde oogen"
10-07-2017
Het was een geweldige drukte in Museum Land van Valkenburg . Afgelopen zondag werd daar het langverwachte boek "Limburg door vreemde oogen" door Antoine Jacobs en Harrie Leenders gepresenteerd. Camille Oostwegel Sr. mocht uit handen van Sarah Meers, dochter van Harrie Leenders, het eerste exemplaar in ontvangst nemen. Harrie zou trots zijn.

Een fotoalbum vind je elders op deze site.
Drukproeven
21-06-2017
Vanmorgen drukproeven gezien van 'Limburg door vreemde oogen'. Jinet van B-Mediagroep bracht ze langs. Het belooft wat moois te worden, De productie is van het boek loopt helemaal volgens planning. Ik verheug me al op het moment dat ik een exemplaar in de handen kan houden.
Het is al met al een bijzonder project geworden. Over een langere periode is er door verschillende mensen met hart en ziel aan gewerkt. De drukproeven beloven veel goeds.
Nieuwe recensies
22-05-2017
Er zijn nieuwe recensies toegevoegd. Het betreft "Stephanie & Esther" en "Gevallen land" . Beide zijn geschreven door Marjo van Turnhout van de website Leestafel.
Interview met Antoine Jacobs over Limburg door vreemde ogen.
08-05-2017
Afgelopen zaterdag 6 mei was Antoine Jacobs te gast in het programma Cultuurcafé van L1. Een link vind je onder 'media/links'.
Lezing Irmgard Brose
08-05-2017
Afgelopen donderdag 4 mei was Irmgard Brose te gast bij L1Laat. Een link van het programma vind je bij 'media/links' .
Komende woensdag 10 mei geeft ze een lezing in Sittard.

UITNODIGING LEZING EN/OF RONDLEIDING
Over de Grens, Museum De Domijnen, Hedendaagse Kunst, Ligne 5, Sittard, tm 28 mei.

Woensdag 10 mei

11.00 - 12.00 lezing van Irmgard Brose uit Sittard over haar belevenissen in de oorlog,
en haar boek Terugzien in verwondering (2015)
12.30 - 13.30 rondleiding curator Anne Berk door tentoonstelling
13.30 – 14.30 rondleiding curator Anne Berk (bij voldoende belangstelling)

Het museum is gevestigd in een nieuw gebouw, samen met Hogeschool Zuyd en Filmhuis De Domijnen.
De rondleiding en lezing zijn gratis. Entree museum 6 euro.
Interview met Jan Schurgers
26-04-2017
Recentelijk verscheen in Dagblad De Limburger een interview met auteur Jan Schurgers over zijn nieuwe roman 'De witte kamer'. Dit kun je terugvinden onder de knop Downloads.
Foto's presentatie Verdrag van Maastricht 25 jaar later
09-02-2017
Nu te zien in fotobank de foto's van de presentatie in Lumière van het boek en documentaire Het Verdrag van Maastricht 25 jaar later.
Het Verdrag van Maastricht - 25 Jaar later
06-02-2017
Op donderdag 2 februari werd het boek 'Het Verdrag van Maastricht - 25 Jaar later', geschreven door Jo Cortenraedt en Maarten van Laarhoven, gepresenteerd.
In her splinternieuwe Lumière aan het Bassin te Maastricht vond ook de première plaats van de documentaire over dat historische verdrag. Oudgedienden va toen - o.a. Wim Kok, Weigel, Bolkestein, Delors - blikken daarin terug en geven gin visie op de toekomst. In het boek komen de sprekers uitgebreider aan het woord.
Met aansluitend een drukbezochte borrel was de presentatie van film en boek zeer geslaagd.
Een fotoimpressie volgt later.
In Memoriam Harrie Leenders 1950-2017
04-02-2017
Deze ochtend zaterdag 4 februari is Harrie overleden.
Harrie was sinds vorig jaar ongeneeslijk ziek. Een longontsteking is hem fataal geworden.
Onverwacht voor ons allemaal. Harrie had nog zoveel te doen en mede te delen naar de mensen: zijn dagelijks gedicht op Facebook, en wat er vandaag weer aan muzikaal moois in de cd-speler ging; vanaf zijn verblijf in het Hospice misten we dat laatste en ik weet zeker dat Harrie het nog het meeste miste.
Naast zijn literatuurkennis - in alle opzichten - was hij ook een breed georienteerd muziekkenner. Ik geb een paar jaar geleden een lezing over de geschiedenis van het requiem mogen mee maken. Geweldig.
Waar Harrie ook zeker naar uitkeek was de voltooiing en presentatie van zijn boek samen met Antoine Jacobs.
Het heeft niet zo mogen zijn. Harrie is te vroeg vertrokken. We hebben nog zoveel vragen; jij had vaak het antwoord. Harrie, ik mis je. We missen je.

Harrie, rust zacht.
Presentatie nieuwe roman Jan Schurgers
04-02-2017
In het Museum Land van Valkenburg presenteerde Jan Schurgers zijn nieuwe roman De witte kamer.
Het was een gezellige drukte met boeiende toespraken door Ivi Senden, wethouder Jan Vermeer en door Han zelf. Een fotoimpressie vind je onder de knop Albums.
Presentatie Hans Meex
24-11-2016
Zaterdag 26 november is de lang verwachte presentatie van het boek Levenslang ziek door Hans Meex.
U bent welkom vanaf 15:00 in Kloosterbibliotheek te Wittem.
Een middag met Wiel Kusters
26-09-2016
Zaterdag 8 oktober 14.30 uur in Boekhandel Leeskunst Kerkrade
Zaterdagmiddag staat in het teken van Wiel Kusters. Als boeiend verteller zal hij spreken over De onweerzitting en meer. Van De onweerzitting verschijnt een hernieuwde uitgave die op deze middag gepresenteerd wordt.
U bent van harte uitgenodigd deze middag bij te wonen.

Boekhandel Leeskunst Kerkrade
Hoofdstraat 2, 6461 CP Kerkrade

Tijdens een nachtelijk onweer in de jaren vijftig zitten de grootmoeder, de moeder en de jongen in de keuken, wachtend op het einde van wat voor beide vrouwen een boze droom is, voor de tienjarige jongen niet meer dan een vervelende onderbreking van zijn slaap. In de tijd die met donder en bliksem verstrijkt herbeleeft hij kleine maar betekenisvolle momenten uit zijn dagelijks leven.
In hetzelfde kader plaatst Wiel Kusters in deze sobere dichterlijke vertelling een serie herinneringen van de moeder en de grootmoeder, gebaseerd op familieverhalen, die terugreiken tot in het laatste kwart van de negentiende eeuw. In het verhaal 'Lichtflitsen', dat als een soort naschrift bij 'De onweerzitting' functioneert, legt hij op liefdevolle wijze het beeld vast van zijn dementerende moeder, zoveel jaren later, in de jaren negentig.
De onweerzitting speelt zich grotendeels af in het dorp dat ook het decor vormde van Kusters' succesvolle In en onder het dorp. Mijnwerkersleven in Limburg.

De pers over De onweerzitting:

Als God huist in het detail, dan is De onweerzitting van Wiel Kusters een gezegend boek. [...] De onweerzitting gaat over de teloorgang van traditionele gebruiken, rituelen en de bijbehorende handelingen, die Kusters als een verbaal archeoloog schitterend heeft vastgelegd, zonder de suggestie te wekken dat het vroeger allemaal beter was.
Peter Henk Steenhuis in Trouw

Deze terugblik op het ontwaken van poëtisch besef doet met regelmaat denken aan de manier waarop Eric de Kuyper zijn jeugdjaren heeft geboekstaafd in een reeks kleine boekjes.
Arjan Peters in de Volkskrant

Ik moest af en toe aan Nescio denken.
Janet Luis in NRC Handelsblad

Spekholzerheide is nu definitief op de kaart. Kusters schrijft sociale geschiedenis zoals Vlaamse schrijvers als Leo Pleysier en Erik Vlaminck die schrijven.
André Matthijsse in Haagsche Courant

De onweerzittting-Wiel Kusters, hernieuwde uitgave/verschijnt 8 oktober, Uitgeverij Leon van Dorp, 96 pag., ISBN 978-90-79226-29-0, 14,95


Met vriendelijke groet,
Leon van Dorp
Adri Gorissen geeft de bundel Wilde flora 3 sterren in dagblad de Limburger.
17-05-2016
Zesentwintig verhalen van even zo veel "schrijvers die iets met Limburg te maken hebben, omdat ze er geboren en getogen zijn, of omdat ze er wonen en werken" staan in de bundel Wilde flora, samengesteld door Ton van Reen. Veel van de auteurs beschrijven hun herinneringen aan het Limburg van hun jeugd en maar al te vaak komen kerk en mijn weer voorbij . Dat is jammer, want een 'Limburgs' verhaal hoeft toch niet per se over momenten uit de geschiedenis van de provincie te gaan of er te spelen.
Evengoed zitten juist bij die vertrouwde 'Limburgse' bijdragen de mooiste exemplaren. Zoals Geboortegrond van Peter Drehrnanns of Wilde flora van Huub Beurskens, waaraan de titel van de bundel is ontleend. Dat laatste is een sfeervol en suggestief verhaal over de vondst van een verlaten paar veter­ schoenen langs de Aalbeek in Steyl.

ADRI GORISSEN
Zeer geslaagde presentatie Wilde flora
02-05-2016
Het was een zeer geslaagde zaterdagmiddag bij de boekpresentatie van Wilde flora.
Gezellige drukte en er is mooi gesproken.
En natuurlijk een goed boek!
Mooi om zoveel schrijvers bij elkaar te zien.

Kijk voor de foto's in het album
Presentatie Wilde flora
18-04-2016
Beste lezer/lezeres,

Op zaterdag 23 april wordt de bundel Wilde flora gepresenteerd in samenwerking met Media Groep Limburg. 26 Limburgse verhalen door 26 Limburgse auteurs, bijeengebracht door de bekende auteur Ton van Reen. Een prachtbundel voor wie van Limburg, cultuur en literatuur houdt. Met verhalen die getuigen van de vreemde aantrekkingskracht van geboortegrond, de schoonheid van herinneringen, van liefde en vriendschap, maar ook van waanzin, moord en doodslag. Verhalen vol van energie, humor en lyrische pracht. Dwars, bizar en fantastisch.

Graag nodigen we u uit om deze feestelijke presentatie bij te wonen.

Waar: MGL kantoor , Mercator 3, 6135 KW te Sittard
Tijd: vanaf 15.00 tot 17.00 uur

Programma: Ton van Reen zal spreken over de bundel en de totstandkoming daarvan.
Adri Gorissen, journalist recensent, gaat iets vertellen over de Limburgse literatuur.
Enkele auteurs zullen een woordje doen.
Aanbieding eerste exemplaar.
Daarna is er mogelijkheid tot signeren.

De muzikale omlijsting wordt verzorgd door “troubadour” Paul van Loo.

De presentie is voor iedereen toegankelijk

Wilt u kennismaken met Limburgse schrijvers, dan is dit het moment!


Uitnodigend,

Uitgeverij Leon van Dorp

Voor routebeschrijving: Zie website MGL
http://www.limburgadverteren.nl/contact/kantooradressen/

Parkeergelegenheid aanwezig.
Overlijden Wim Brands
08-04-2016
Op 5 april overleed boekenliefhebber Wim Brands. Het radioprogramma "nooit meer slapen" wijdde in een 2 uur durende uitzending aandacht aan deze markante persoon.
Ga naar de knop "Links" om deze uitzending te beluisteren.
Het belang van schone ramen
18-03-2016
Op 16 april is de premiere van "Niets is wat het lijkt" in het Lumière theater in Maastricht. Een korte film geinsprireerd op de roman "Het belang van schone ramen" door Frits Criens.

Programma:
15.00 Theater open en inloop
15.30 Home is not a place, it’s a feeling non-fictie Jo Goffin/Peter de Bock
15.48 Niets is wat het lijkt fictie/non fictie van Jo Goffin
16.07 Breekbaar, speelfilm van Con Soeters
16.30 Pauze
17.00 Kunst waar je vrolijk van wordt, non-fictie Con Soeters
17.14 Verdwaald, speelfilm Jef Caelen
17.35 De Joker, speelfilm van Jef Caelen & Huub Bervoets
17.45 Einde programma
Presentatie verhalenbundel WIlde flora
11-03-2016
Uitgeverij Leon van Dorp presenteert 25 bekende en minder bekende Limburgse schrijvers, met verhalen die getuigen van de vreemde aantrekkingskracht van geboortegrond, de schoonheid van herinneringen, van liefde en vriendschap, maar ook van waanzin, moord en doodslag. Verhalen vol energie, humor en lyrische pracht. Dwars, bizar en fantastisch.
Onmisbaar voor wie wil kennisnemen van wat Limburg aan literaire schoonheid te bieden heeft.
Wilde Flora: een mooi boeket, een kleurrijke verzameling verhalen.
De verhalenbundel is samengesteld door schrijver Ton van Reen.

De presentatie vindt plaats in het MGL gebouw te Sittard op 23 april, verdere info volgt.
Interview met Hub van Wersch
01-02-2016
Vanwege het verschijnen van de bundel Van A naar A en terug is de schrijver geïnterviewd door StudioAlphen. Het is te beluisteren op :

http://studioalphen.nl/nieuws/159925/nieuw-boek-oud-wethouder-hub-van-wersch.html
Presentatie Van A naar A en terug van Hub van Wersch
01-02-2016
Bij boekhandel Haasbeek in Alphen aan de Rijn is onlangs een nieuwe bundel met reisverhalen en columns van Hub van Wersch gepresenteerd. Voor enkele sfeerfoto's gaat u naar downloads. Het was een gezellige drukte.
Van A naar A en terug
15-01-2016
PERSBERICHT

“Van A naar A en terug”


Moslim-extremisme beheerst al maandenlang het nieuws. Andere bedreigingen van het mondiale machtsevenwicht trekken minder aandacht. In deze verzameling reisimpressies beschrijft antropoloog Hub van Wersch de situatie in India. Met de economie van de grootste democratie op aarde gaat het goed, maar met de democratie gaat het slecht. Wordt India een nieuwe fundamentalistische staat?

In november 2014 publiceerde de auteur zijn omvangrijke historische debuutroman “Heil uit de diepte – Kolen, kerk en ketterij”, die veel waardering kreeg. De tweede druk daarvan is inmiddels verschenen. De auteur maakte daarna enkele reizen. Tijdens een zeilreis in Zuid-Amerika besloot hij zijn volgende roman te situeren in Azië. Daartoe reisde hij naar India - een land waarmee hij al decennia nauw is verbonden - en vestigde zich in Mumbai, het moderne gezicht van India. De stad blijkt op vele punten drastisch te zijn veranderd. In Mumbai deed hij inspiratie op voor een volgende roman.

In de bundel ‘Van A naar A en terug – Schetsen onderweg’ geeft Hub van Wersch in korte, scherpe en humoristische schetsen zijn reiservaringen weer. Wat India betreft is het beeld somber. De prikkelende teksten lenen zich prima voor het korten van de tijd op perrons, in wachtkamers of bij de lunch. Persoonlijk, geestig en informatief.

‘Van A naar A en terug – Schetsen onderweg’ is een uitgave van Uitgeverij Leon van Dorp.
App op basis van ´De geur van kolen´
09-12-2015
Het door de Heerlense journalist Joep Dohmen geschreven en door Leon van Dorp Uitgeverij uitgegeven boek ´De geur van kolen´ is een inspiratiebron geweest voor de ontwerpers van een app.
Joep neemt de lezer aan de hand van zijn familieverhaal mee door de geschiedenis van Heerlen in de tijd waarin de mijnen nog volop in bedrijf waren. De in Heerlen gevestigde Open Universiteit (OU) besloot in het kader van haar 30-jarig bestaan de stad een cadeautje aan te bieden. Dat werd de app ´Mijn Stad´.
De app - in feite een virtuele gids en geschiedenisleraar - leidt de gebruiker langs historische plaatsen, die ter plekke met filmpjes en foto´s belicht worden. Ook dienen vragen beantwoord te worden. Achtergrondinformatie, beelden, interactieve kaarten en interviews staan straks op een bijbehorende website. De app is gratis te downloaden in Google Playstore, binnenkort in de Apple App Store en voor het eind van dit jaar is de website klaar.
Drie boeken over de mijnen
24-10-2015
In het kader van het Jaar van de Mijnen 2015 vindt zondag 1 november vanaf 14.00 uur een speciale literaire middag plaats in het Mijnmuseum te Heerlen. Drie auteurs geven acte de présence.
Ivo Senden publiceerde onlangs de spannende mijnwerkersroman ‘Zwarte droom’, die in de jaren vijftig speelt.
Schrijver, blogger en reiziger Hub van Wersch neemt de lezer met zijn fascinerende roman ‘Heil uit de diepte’ mee naar de duistere 18e eeuw, het begin van de mijnbouw in Limburg, de wereld van kolen, kerk en ketterij.
Peter Lenssen vertelt over zijn aangrijpende historische roman ‘Mijnverdriet’. Een geheel herziene versie van zijn 25 jaar geleden verschenen spraakmakende roman ‘Toplöss’, die nu opnieuw verschijnt bij Uitgeverij Leon van Dorp. Een jubileumuitgave! ‘Mijnverdriet’ wordt deze middag officieel gepresenteerd.
Ook worden oude filmbeelden vertoond over het harde, ondergrondse werk in de Limburgse mijnen en uiteraard staat het museum open voor bezichtiging.
Adres: Kloosterweg 1, Heerlen.
Ogentroost
24-10-2015
Het is nu negen maanden geleden dat het me overkwam: een netvliesloslating in mijn rechteroog. Uitgerekend het goede oog waar ik alles mee moest doen. Met het linkeroog had ik al jaren nog maar vijf procent zicht.
Het is me niet gegund: ook met mijn ‘goede’ oog kan ik nu nauwelijks meer zien. Het is me overkomen en ik moet het ondergaan. Ik zal moeten accepteren dat het nooit meer zal worden zoals het was.
En ja, het werk heeft er onder geleden.
Toch is er dit jaar - met hulp van velen - nog een aantal boeken verschenen en er komt nog meer.
Dankbaar voor alle ondersteuning kan ik toch verder.
Ja, ik ben er nog! Het kan verkeren!
Presentatie Zwarte droom
23-04-2015
Op vrijdag 8 mei 2015 om 19:00 uur presenteert Uitgeverij Leon van Dorp de roman Zwarte droom.
Deze mijnwerkersroman, geschreven door Ivo Senden zal door de auteur worden gepresenteerd in het Royal Theater, de voormalige bioscoop aan het Heerlense stationsplein. De entree is gratis.

Zwarte droom is een prachtig boek dat zich bij uitstek leent voor verschijning in het Jaar van de Mijnen. Het vertelt een spannend, fictief verhaal dat zich afspeelt tegen het historisch en sociologisch zeer realistische decor van Heerlen anno 1951. In een vlot geschreven, toegankelijk verhaal, wordt de lezer – met of zonder kennis van het mijnverleden – meegenomen in de boven- en ondergrondse wereld van toen, die op gedetailleerde wijze en vol couleur locale, tot leven komt.

Zwarte droom is een fraai vormgegeven boek met 558 pagina's. Op 8 mei zal het boek in Royal verkrijgbaar zijn met de mogelijkheid tot signeren door de auteur. Vervolgens komt het boek ook in de regionale boekwinkels te liggen. De verkoopprijs bedraagt € 22,50.


Over het boek

1951. De wederopbouw is in volle gang. De vraag naar steenkool is groter dan ooit tevoren. De Limburgse mijnstreek bruist. Heel Nederland is afhankelijk van de koempels, die diep ondergronds werken in een wereld van ongekende omvang.
Jan Bemelmans is mijnwerker in de Oranje Nassau I. Wanneer het rustig voortkabbelende leven in de mijnwerkerskolonie Beersdal verstoord wordt door een reeks gebeurtenissen, begint Jan te twijfelen aan zijn toekomst. Hij droomt van een ander bestaan. Eigenlijk een ondenkbare gedachte voor een koempel. Jan kan de mijn wel loslaten, maar zal de mijn Jan loslaten?
Een vraag met een bloedstollend antwoord. Het blijkt dat persoonlijke kwesties en benauwende sociale controle net zo beslissend over leven en dood kunnen zijn als de voortdurende dreiging van instortende mijngangen, exploderend gas of stijgend water.

Deze spannende mijnwerkersroman neemt de lezer mee naar een stukje Nederland dat decennia lang een unieke samenleving vormde. Daal af in de wereld die boven- en ondergrond, gezin en werk, cultuur en kerk net zo hecht met elkaar verbond als het leven en de dood.


Over de auteur

Ivo Senden (1977) maakte eerder naam met Royal 1938-2008, een boek over de geschiedenis van het Royal Theater, de monumentale en mooiste bioscoop van Heerlen. Met zijn voorliefde voor regionale geschiedenis als basis, verkoos Senden, kleinzoon van twee mijnwerkers, het indrukwekkende mijnverleden van deze regio als thema voor zijn debuutroman, die in voornoemd Royal Theater zal worden gepresenteerd.

Graag nodigen wij u uit om aanwezig te zijn bij de presentatie van deze indrukwekkende roman. In aanloop hier naartoe zijn auteur en uitgever beschikbaar om Zwarte Droom persoonlijk toe te lichten.
Voerendaal op zondag
16-01-2015
'Voerendaal op zondag', is een literair evenement. Zondag a.s. is de aftrap van een reeks literaire ochtenden. Organisatie en presentatie: Dick Gebuys.
Frits Criens zal vertellen over zijn roman 'Het belang van schone ramen'. Herman Broekmans over boeken, dorpsdichter Peter Crombach en nog veel meer.
Waar? Bibliotheek Voerendaal, Furenthela 17 Voerendaal.
Zondag 18 januari 10.30-13.00 uur.
Entree €3,50 (met koffie en vlaai), (Leden bieb €2,50)
Ben van Melick over 'Heil uit de diepte'
13-01-2015
Op zondag 11 januari besprak Ben van Melick het boek 'Heil uit de diepte' van Hub van Wersch. Deze bespreking in het L1 live radioprogramma 'De Stemming' wil ik u niet onthouden. U vindt de radio-opname terug onder de knop 'Downloads'.
Bokkenrijders. De schande van Limburg (2)
28-11-2014
De boeken zijn vandaag afgeleverd (ook bij CB) en morgenmiddag is de presentatie in de Geulhemermolen in Berg en Terblijt (voor genodigden).
fotoalbum boekpresentatie 'Heil uit de diepte'
24-11-2014
Er is nu ook een fotocompilatie beschikbaar van de boekpresentaties van 'Heil uit de diepte'. Het was druk en sfeervol.
Verder een paar krantenartikelen zoals die verschenen in Algemeen Dagblad en Dagblad De Limburger. Ga hiervoor naar 'recensies en meer'.
Blog Hub van Wersch
13-11-2014
Hub van Wersch heeft ook een interessante blog. Dat kunt u vinden op:
www.hubvanwersch.wordpress.com
Eerste aanbieding roman 'Heil uit de diepte'
04-11-2014
Locoburgemeester Jo Bok van de gemeente Kerkrade zal zaterdag 8 november 2014 het eerste exemplaar ontvangen van de historische roman ‘Heil uit de diepte - Kolen, kerk en ketterij’.
Deze 670 pagina’s tellende roman behandelt het begin van de grootschalige mijnbouw in ons land en de bijzondere rol daarin van de vroegere abdij Kloosterrade (Rolduc). Tijdens de bijeenkomst zal de auteur, Hub van Wersch, een toelichting geven op dit uitzonderlijke werk.
Gastspreker is Catharina Scholtens.
De aanbieding vindt plaats in de prachtige rococo-bibliotheek van Rolduc. Aanvang 17.00 uur.
Nieuwe dichtbundel Paul Hermans
22-10-2014
Iedereen naar boekhandel De Tribune te Maastricht.
Zaterdagmiddag 25 oktober, 17.00 uur.
Presentatie van de nieuwe dichtbundel van Paul Hermans: Oud licht.
U bent van harte welkom.
"De geur van kolen" in het nieuws
08-10-2014
Het kan u bijna niet ontgaan zijn maar het boek "De geur van kolen is vaak in het nieuws. Dit vanwege 10 pagina's in het boek over burgemeester van Grunsven.
Onder de knop "recensies en meer" zijn enkele bijdragen van Joep Dohmen geplaatst, waaronder een analyse van het boek ‘Eindelijk een echte burgemeester’ en een brief aan Mars van Grunsven, kleinzoon van de oorlogsburgemeester.

"De geur van kolen" is echter veel meer dan 10 pagina's over van Grunsven. Het is een prachtige kroniek over Heerlen. Jammer dat dat nu onderbelicht blijft.
Jo Wijnen boekpresentatie
15-09-2014
Zondagmiddag 21 september wordt de nieuwe bundel met columns van Jo Wijnen gepresenteerd in de Oranjerie te Roermond. De bundel 'Op goed geluk' zal dan aan een breed publiek voorgesteld worden. Aanvang 14.00 uur Voor het uitgebreide programma zie: http://www.salonremunj.nl
Schrijf, schrijver, schrijfst
03-09-2014
Op zondag 7 september, in de Week van het Schrijven 2014, vindt in Centre Céramique Maastricht ‘Schrijf, schrijver, schrijfst’ plaats. Dé dag om je te laten inspireren door schrijvers, uitgevers en andere kenners van het geschreven woord! Iedereen die graag schrijft en/of leest is van harte welkom. ‘Schrijf, schrijver, schrijfst’ duurt van 11.30 tot 17.00 uur.
Deze tweede editie van ‘Schrijf, schrijver, schrijfst’ wordt georganiseerd door het Huis voor de Kunsten Limburg in samenwerking met Centre Céramique en het Letterkundig Centrum Limburg.
Concert voor de Führer
29-08-2014
Nu in de boekhandel. Het boek verschijnt vanwege de herdenking in september van Operatie Market Garden, een geallieerd offensief in september 1944 om Nederland te bevrijden. Prijs: het sympathieke bedrag van €9,95
Nieuwe uitgaven
04-07-2014
Binnenkort verschijnen twee boeken van Ton van Reen:

CONCERT VOOR DE FÜHRER verscheen eerder bij Uitgeverij De Geus. Deze derde druk wordt gepubliceerd door Uitgeverij Léon van Dorp. Het boek verschijnt opnieuw vanwege de herdenking in september van Operatie Market Garden, een geallieerd offensief in september 1944 om Nederland te
bevrijden. Het was deels een mislukking omdat de laatste brug een brug te ver bleek en het westen van Nederland te maken kreeg met de hongerwinter.
CONCERT VOOR DE FÜHRER verschijnt in augustus.

DE VERDWENEN STAD is een nieuwe roman over het leven van een advocaat in Roermond. Een man die verdwaald is in de kleine wereld van een provinciestad
met corrupte politici en in de tijd achtergebleven priesters van een vermolmde Kerk,die lijdt onder het trommelvuur van de pers die de misdaden door religieuzen aan de kaak stelt.
DE VERDWENEN STAD verschijnt in oktober.

Meer nieuws hierover volgt.
Recensie Frits Criens 'Het belang van schone ramen'
13-05-2014
Nu dan ook een recensie in Dagblad De Limburger/ Limburgs Dagblad. Vier sterren nog wel! Deze recensie is toegevoegd onder de knop 'recensies en meer'.
Interview met Frits Criens bij Omroep Venlo
05-05-2014
Onlangs is Frits Criens geïnterviewd bij Omroep Venlo.
Het interview is in zijn geheel te beluisteren op deze site. Ga hiervoor naar de knop 'Downloads'.
Schrijversdag in Dominicanen
04-05-2014
Boekhandel Dominicanen - voorheen Polare - in Maastricht organiseert op zondag 25 mei een schrijversmiddag. Diverse schrijvers krijgen daar de gelegenheid iets te vertellen over hun schrijverschap en oevre. In ieder geval zullen Joep Dohmen, François Van Gehuchten en Ton van Reen het publiek toespreken.
Over de komst van andere auteurs is mij nog niets bekend. Het belooft een drukke zondagmiddag te worden.
Het belang van schone ramen
14-03-2014
Op 21 maart presenteert Frits Criens zijn nieuwe roman 'Het belang van schone ramen'.
De presentatie is verpakt in een avondvullend literair programma. Gasten zijn Quirien van Haelen, presentator; Jo Wijnen, columnist, journalist, John Hölsgens, columnist, dichter en prozaïst. De muziek is in handen van Zanggroep Toesjee. Uiteraard is de entree gratis.
De presentatie vindt plaats in Trefcentrum Aldenghoor, Kasteellaan 7A, 6081 AN Haelen
Telefoon: 0475 592 915
Aanvang 20.00 uur, einde circa 22.15 uur

Dit is de eerste nieuwe uitgave door LVD-U in een interessante rij boeken die LVD-U dit jaar uitbrengt.
In memoriam Fré Videler
15-01-2014
Deze week bereikte me het trieste bericht dat Fré Videler op 67-jarige leeftijd is overleden. Fré had al langer last van zijn gezondheid en verbleef de laatste maanden van zijn leven in de Lückerheidekliniek te Kerkrade. Moge hij rusten in vrede. He's free.
De Vriendenrepubliek op TV
18-12-2013
Onder de knop "recensies en meer" is nu ook een link toegevoegd naar de uitzending van Het VPRO-programma Andere Tijden. In deze uitzending doen Joep Dohmen en Henk Langenberg uit de doeken hoe Limburg in de jaren '90 geregeerd werd door corruptie en omkoping. Kijk en huiver.
Joep Dohmen en Andere Tijden
11-12-2013
Zondag 15 december verschijnt Joep Dohmen op televisie in het programma Andere Tijden (VPRO).
De vriendenrepubliek
11-12-2013
Op 16 december verschijnt er een nieuwe druk van "De vriendenrepubliek". Dit in de jaren 90 spraakmakende boek (door Joep Dohmen) over corruptie en belangenverstrengeling in de Limburgse politiek en het bedrijfsleven was jaren uitverkocht en binnenkort dus weer verkrijgbaar.
Boekpresentatie: Bokkenrijders. De schande van Limburg (1)
26-11-2013
Prachtig boek, duidelijke inhoud. De feestelijke presentatie van het boek is aanstaande zaterdag 30 november om 14.00 uur in Schunck* Glaspaleis.
Dirk Dobbeleers, voorzitter van het internationaal bokkenrijdersgenootschap, zal het eerste exemplaar in ontvangst nemen. Verder zal François Van Gehuchten, auteur van dit boek, een interessante lezing/toelichting geven. Het vervolg op dit boek (deel 2) zal naar verwachting verschijnen in april-mei 2014
Haiku's uit het Heuvelland
31-10-2013
Boekpresentatie: “Haiku’s uit het Heuvelland” met kleurrijke natuurfoto’s van Anny Huyts over de vier seizoenen in het Limburgs Heuvelland. Zondag 10 november 14.00 uur, tijdens de jaarlijkse boekenmarkt in de Kloosterbibliotheek te Wittem (Gerarduszaal, Wittemerallee 32). Sprekende foto’s spiegelend met beeldende haiku-teksten van M.J. May.
Publiek gesprek met Joep Dohmen
26-10-2013
Op zondag 27 oktober is Joep Dohmen, samen met o.a. Frans Geraedts, tafelgast bij een publiek gesprek in SCHUNCK* over de ontwikkeling van Heerlen onder invloed van de mijnen. Dit gesprek vindt plaats ter gelegenheid van enerzijds de tentoonstelling New End, New End van Andreas Emenius in SCHUNCK* en anderzijds het verschijnen van ‘De geur van kolen’, het nieuwe boek van Joep Dohmen.

Zie ook http://schunck.nl/agenda/publiek-gesprek-met-joep-dohmen/
Presentatie boek leesplankjes
25-10-2013
Op 2 november om 14.00 uur wordt het langverwachte boek over leesplankjes gepresenteerd in BiblioRura Neerstraat 11-13 te Roermond.
Gastspreker is Leonie Cornips, hoogleraar taalcultuur. Zij zal het eerste exemplaar in ontvangst nemen. Tevens is er een expositie van de collectie leesplankjes.
We nodigen u van harte uit om bij deze presentatie aanwezig te zijn.
Signeersessie Joep Dohmen
16-10-2013
Zaterdagmiddag 19 oktober is er in boekhandel Het Raethuys in Heerlen een signeersessie. Joep Dohmen signeert daar zijn nieuwe boek 'De geur van kolen'. Vanaf 14.00 uur.
De geur van kolen in Schunck* Glaspaleis
08-10-2013
Het was een fantastische, gezellige middag tijdens de boekpresentatie van 'De geur van kolen.. Goede opkomst, fraaie toespraken, hapje en drankje. De foto's volgen.
Prachtig artikel Joep Dohmen
04-10-2013
Twee volle pagina's in Limburger/Limburgs Dagblad naar aanleiding van het verschijnen van het boek 'De geur van kolen' door Joep Dohmen. Wiel Beijer heeft er iets moois van gemaakt. Het artikel is terug te vinden onder de knop 'downloads'.
Vanavond is er ook een interview met Joep Dohmen op L1TV
De geur van kolen
12-09-2013
Zondagmiddag, 6 oktober 14.00 uur wordt ‘De geur van kolen’, het nieuwste boek van Joep Dohmen gepresenteerd. In de centrale hal van Glaspaleis Schunk* zal het eerste exemplaar aangeboden worden aan Paul Depla, burgemeester van Heerlen. Joep Dohmen zelf zal het boek toelichten en ook stadshistoricus Roelof Braad zal een en ander vertellen.
Het boek zal vanaf dat moment ook te koop zijn.
U bent van harte welkom.

Voor informatie over de auteur en over het boek zie elders op deze site.
Bokkenrijders
16-07-2013
Op dit moment wordt er hard gewerkt aan een boek over de bokkenrijdersprocessen in Nederlands Limburg.
Dit boek is een vervolg op het jaren eerder verschenen boek over de processen in Belgisch Limburg. Het zal in oktober/november 2013 verschijnen. Het is geschreven door François Van Gehuchten en wordt geredigeerd door Mark van Dijk. De omvang zal ongeveer 400 pagina's zijn. Meer hierover en over de mogelijkheid om het boek vooraf te bestellen volgt nog.
Dautzenberg
31-03-2013
Gisteren vond aan de Dautzenbergstraat de onthulling plaats van de plaquette ter herinnering aan de schrijver J.M. Dautzenberg. De plaquette, ooit in 1908 geplaatst in het oude gemeentehuis van Heerlen, heeft na afbraak van dat gemeentehuis een zwervend bestaan geleid. Uiteindelijk belandde het in een depot. Nu is het dan terug in 'zijn' straat. Het heeft een plaats gekregen aan de gevel achter het kruisbeeld met de bijnaam 'Hinger Jezus Vot'
Bij deze gelegenheid is daarna in het Savelsbergklooster een bundel gepresenteerd over de schrijver J.M. Dautzenberg waarin ook opgenomen zijn 'Heerlense gedichten'.
De foto's volgen nog.
Literair festival Heerlense Herfst
18-10-2012
In het voorjaar vond voor de vijfde keer Heerlense Lente plaats. Van diverse kanten werd gevraagd iets dergelijks ook in het najaar te organiseren. Dat is nu Heerlense Herfst geworden.
Het is weer een programma geworden vol met diverse interessante auteurs waaronder veel jeugdig talent, muziek en poëzie en de presentatie van het boek 'Woorden wandelen weer, leven en werk van Herman Cox' door Hennie Jetzes en Leonie Robroek.
Verder zal Fré Videler iets vertellen over zijn boek 'De Hondenstrontvreter'.
Toine Vreuls is de vaste columnist. Twee verhalen zijn te vinden in zijn bundel ‘Stille kogels’ (uitgeverij ‘Heerlense lente’). ‘Kenteringen’ is zijn eerste volwaardige verhalenbundel en die zal verschijnen bij uitgeverij Jetzes en Robroek.
Donderdag 18 oktober in Cultuurhuis Heerlen.
Aanvang: 20.00 uur, entree gratis.
Heerlense Herfst
20-09-2012
In Cultuurhuis Heerlen vindt op donderdag 18 oktober de eerste editie plaats van het festival Heerlense Herfst.
Een uitgebreid literair programma met misschien wel de bekendmaking van de nieuwe stadsdichter van Heerlen.
In ieder geval zal er ook aandacht worden geschonken aan auteur Fré Videler en zijn roman 'De Hondenstrontvreter'.
Kijk ook op cultuurhuisheerlen.nl. Aanvang 20.00 uur; entree gratis.
Recensies
21-06-2012
Al eerder recenseerde Han Groen de verhalenbundel 'Hamrahi' van Hans Dupont. Nu is er ook een recensie over Fré Videlers 'De Hondenstrontvreter' Beide recensies vind je terug onder 'Downloads/Diversen'
Han Groen is jurist te Heerlen. Hij recenseert al geruime tijd boeken en media voor o.a. NBD-Biblion.
Eerste foto-album
21-06-2012
Wat is een website tegenwoordig nog zonder foto-albums? Onder de knop 'Downloads/Diversen' vind je nu een eerste album. Het is een sfeerverslag van de presentatie van 'De Hondenstrontvreter' in Boekhandel 'Bij Het Raethuys' te Heerlen. Auteur Fré Videler is duidelijk in zijn nopjes.
Presentatie 'De Hondenstrontvreter'
17-05-2012
Op zaterdag 2 juni wordt in boekhandel 'Bij het Raethuys' in Heerlen het boek 'de hondenstrontvreter' gepresenteerd.
Na de presentatie en het aanbieden van het eerste exemplaar aan burgemeester Paul Depla zal Fré Videler, de auteur van dit langverwachte boek, aanwezig zijn om te signeren.
'De hondenstrontvreter' is een Heerlense roman. Het verhaal speelt zich af in de vijftiger en zestiger jaren. Hoofdpersoon in dit verhaal is de opgroeiende Ferry die kennis maakt met zijn schaduw.
'De Operstehong van Welten'
30-03-2012
De 'Auferstehung' van Welten. Op dinsdag 3 april wordt een nieuwe uitgave gepresenteerd. Het gaat om een boekje met de titel 'De Operstehung van Welten'. Het boekje is een initiatief van de Weltense heemkundeverenig 'Os Heem' die hiermee haar eerste jaarboekje presenteert. Het boekje is geschreven door Mark van Dijk en Wim Thijssen.
Waar?: Gemeenschapshuis Welten; aanvang 19.30 uur.
Recensie: Han Groen over "Hamrahi"
26-09-2011
Op de site van het Heerlens Schrijverscafé is een recensie te vinden over de verhalenbundel van Hans Dupont. Een link naar deze boekbespreking vindt u op de pagina Downloads/Diversen.
Monasticon Carmelitanum Neerlandicum
09-05-2011
Een historisch repertorium van de kloosters van de Orde der Broeders en Zusters van O.L. Vrouw van de berg Karmel (13de eeuw - 1940). Dit omvangrijke naslagwerk door kerkhistoricus Antoine Jacobs wordt op 10 mei gepresenteerd te Boxmeer. Meer informatie over dit boek en over de auteur volgt.
Dag van de kleine uitgevers
11-12-2010
Paul van der Velden en Theater Lexor organiseren een dag vol proza, poëzie en muziek uit de regio. Kleine optredens van muzikanten, dichters en schrijvers luiden het nieuwe culturele jaar 2011 in. Natuurlijk zijn er ook boeken te koop. Zondag 12 december in Theater Lexor. Vanaf 12.00 uur; entree gratis. Komt allen!
Noa de Mès
28-11-2010
Noa de Mès is het gevarïeerde praatprogramma in café Pelt in Heerlen. Maandelijks treden er op de zondagmiddag bekende en minder bekende mensen voor het voetlicht.
Zondagmiddag 28 november is er o.a. een interview met Hans Dupont. Hij zal vertellen over zijn verhalenbundel 'Hamrahi'.
Noa de Mès begint om 15.00 uur.
Online
27-11-2010
Eindelijk weer on-line met deze vernieuwde site. En het heeft wat voeten in de aarde gehad.
Mede dankzij de technische vaardigheden van Wilco Marx - 'webwizzard' met veel talent - is de site gegroeid tot wat het nu is. Dus Wilco, hartelijk dank!
Groet, Leon van Dorp
Presentatie Leo's Schatkist
00-00-0000
Madame van Dam nodigt u uit om de presentatie bij te wonen van 'Leo’s Schatkist', de nieuwe bundel van John Bovendeert.
Gevarieerd programma!

Zondag 26 augustus 2018
14.30 uur: iinloop
15.00 uur : aanvang


Bistrot Madame van Dam
Gasthuisstraat 11,
6411 KD Heerlen
045 - 750 46 71
Dick Gebuys is zondag 14 april 2019 te gast in “het Uur van de Buurt” in SCHUNCK (aanvang 13:30 uur).Iedereen is welkom; entree
00-00-0000
Dick vertelt o.a. over Feijenoord en Sparta, over de Hefbrug, het Bombardement van 14 mei 1940, over de piratenzenders in de Sixties, over de ontgroening van de Mijnstreek met schlagerzanger Bruno Majcherek. Hij schrijft over de mijnwerkersliedjes van Carboon, de luisterliedjes van Vlamingen Willem Vermandere, Walter Debuck, Wannes Vandevelde en Zjef Vanuijtsel. Over Limburgers Paul Van de Velde, Wiel ‘Erwtje’ Gerrits, Jacques Kersten en Peter Smits. Maar ook over de schrijvers Jan Siebelink en Jef Geeraerts. Hij loopt zelfs ver terug de geschiedenis van de oude Mijnstreek in, met de Schaesbergse schrijver Frans Erens. Maar hij luistert ook naar het verhaal van Sinto Roger Moreno.

Op tijd en stond probeert Dick uiteenlopende literaire verschijnselen met een overkoepelende analyse aan elkaar te vlechten. Over waarheid en fictie, over verboden vruchten, over de Black Venus. Waarbij hij telkens het persoonlijke tot een algemene ervaring probeert om te buigen.

Laat u verrassen zondag; graag tot dan!

NB Meer over Dick, zie: https://www.leonvandorp.nl/auteur/dick-gebuys

#Heerlen