Nieuws

Schrijversbezoek John Moonen 19/9 Sittard
15-09-2020
Bibliotheek De Domijnen: 'Ben jij erbij dinsdag 15 september? John Moonen, Johnster, presenteert zijn boek 'Srebrenica, een dag in het leven', in Filmhuis De Domijnen. Tickets scoor je hier: https://bit.ly/3aFm4dn'
Eveneens via NBD Biblion verkrijgbaar! Herfs, Marcel. Afslag Susteren: Een genadeloze afrekening. Recensie:
16-06-2020
Eveneens via NBD Biblion verkrijgbaar!
Herfs, Marcel. Afslag Susteren: Een genadeloze afrekening.

Recensie Els van Wier (NBD Biblion*):
‘Johan heeft financiële problemen. De boerderij die hij van zijn ouders heeft overgenomen brengt niet meer voldoen op om het bedrijf draaiende te houden. Wanneer hij met de makelaar in gesprek gaat om wat hectare grond te verkopen, komt die net een heel ander voorstel. Het grote geld lonkt en Johan gaat ermee akkoord dat zijn boerenschuur wordt omgebouwd tot een fabriek die het daglicht niet kan verdragen.
De hoofdstukken over Johan worden afgewisseld met die over Wies Bont die bij de Brabantse politie aan de bestrijding van drugscriminaliteit werkt. Een detective met veel aandacht voor het werk van de politie. De sfeer is die van het platteland, maar er komt geen dialect in voor. Er wordt veel gevloekt, niet alleen door de criminelen maar ook door de agenten en dorpsgenoten.
Spannend boek, onderhoudend om te lezen. Debuut van de Limburgse auteur.’

Categorie: fictie.
Genre: detective roman.
Leeftijdsgroep: volwassenen.
Moeilijkheidsgraad: 4 - makkelijk.
NUR code: 332 (thriller).

* NBD Biblion, voorheen bekend als de Nederlandse Bibliotheek Dienst is een dienstverlenende organisatie voor bibliotheken, gevestigd in Zoetermeer.
Het bedrijf koopt namens veel openbare bibliotheken in Nederland boeken en overige media bij Nederlandse uitgevers. Het is een samenwerkingsverband van Nederlandse openbare bibliotheken, uitgevers en boekhandelaren. Het bestuur van de NBD Biblion bestaat uit vertegenwoordigers van de bibliotheek-, de uitgevers- en de boekhandelswereld.
NBD Biblion is een bedrijf dat zonder winstoogmerk probeert de 'gang van het boek' in bibliotheken te optimaliseren. Het selecteert, recenseert en beschrijft nieuwe boektitels en verzorgt het uitleenklaar leveren van jaarlijks ruim 2 miljoen exemplaren aan de Nederlandse openbare bibliotheken en schoolmediatheken.
Bevrijd. Actueler dan ooit
29-04-2020
Actueler dan ooit. Begin dit jaar maakten ze - in het kielzog van de bevrijders 75 jaar eerder - een Bevrijd* - boeksigneertoer. Vijf tekenaars, Marco Jeurissen, Berend Vonk, Gady Mirtenbaum, Toon Tejohaas en Jean Gouders, schetsten een mooie aanvulling op alle verhalen over 75 jaar bevrijding. “Met het boek ‘Bevrijd’ willen we de onbekende verhalen over de oorlog laten zien”.


Begin januari 2020 verscheen Bevrijd* bij Uitgeverij Leon van Dorp (https://www.leonvandorp.nl/boek/bevrijd). L1 Nieuws was er als de kippen bij: https://l1.nl/l1mburg-centraal-zeven-stripverhalen-over-de-oorlog-in-limburg-153415/. De Volkskrant signaleerde eveneens hun pennevruchten. Evenzo Dagblad De Limburger (https://www.limburger.nl/cnt/dmf20200115_00142127/ook-de-oorlog-leent-zich-voor-een-stripverhaal). Ze waren te gast bij omroep ML5 in Leudal. Zij lichtten hun zegetocht toe bij L1 Radio tijdens het L1 Cultuurcafé vanuit Boekhandel Van der Velden Van Dam in Heerlen; togen naar Maastricht voor een signeersessie in Boekhandel De Tribune, de Atomik Stripwinkel in Sittard, het Boekhuis de kleine Tovenaar in Roermond en deden het Erfgoedcentrum De Domijnen in Sittard aan. Burgemeester Herbert Corsten van Sittards buurgemeente Gemeinde Selfkant ontving aldaar ‘het eerste’ exemplaar van Bevrijd. Ook Boekhandel Deurenberg in Kerkrade stond op het marsplan.


Dit boek is deze dagen actueler dan ooit. En uiteraard o.a. op bovenstaande halteplaatsen verkrijgbaar.


* Bevrijd plaatst lokale bevrijdings- en oorlogsverhalen tegen de achtergrond van de wereldgeschiedenis. De verhandelingen gaan over de grafdelvers van Margraten, waar vaak zwarte Amerikanen voor werden ingezet. Maar ook verhalen over de oorlog in Leudal en de Selfkant, Joodse onderduikers in Velden en de eerste oorlogsdode van Kerkrade. Verhalen met verschillende verteltechnieken, in diverse stijlen, realistisch en gestileerd, in kleur en zwart-wit, tragisch en ironisch.


#bevrijd #75jaarbevrijding #marcojeurissen #berendvonk #gadymirtenbaum #toontejohaas #jeangouders #uitgeverijleonvandorp #l1 #devolkskrant #delimburger #ml5 #leudal #l1radio #l1cultuurcafé #boekhandel #vanderveldenvandam #heerlen #boekhandeldetribune #maastricht #atomikstripwinkel #sittard #boekhuisdekleinetovenaar #roermond #erfgoedcentrum #dedomijnen #herbertcorsten #selfkant #gemeideselfkant boekhandeldeurenberg #kerkrade #75jaarbevrijdinginlimburg
Presentatie stripboek ‘Bevrijd’ maandag 02 maart 2020 17.00 - 21.00 uur - Erfgoedcentrum De Domijnen #Sittard
01-03-2020
Presentatie stripboek ‘Bevrijd’
maandag 02 maart 2020 17.00 - 21.00 uur - Erfgoedcentrum De Domijnen #Sittard https://www.dedomijnen.nl/tentoonstellingen/programma/presentatie-stripboek-bevrijd/ < Naar aanleiding van 75 jaar Bevrijding hebben vijf Limburgse cartoonisten de handen ineen geslagen om zeven unieke verhalen over de oorlog in Limburg te vertellen. “Met het boek ‘Bevrijd’ willen we de onbekende verhalen over de oorlog laten zien”, zegt Jean Gouders, een van de cartoonisten. Samen met Marco Jeurissen, Gady Mirtenbaum, Berend Vonk en Toon Hezemans is hij verantwoordelijk voor de verhalen.

De verhalen gaan over de grafdelvers van Margraten, waar vaak zwarte Amerikanen voor werden ingezet. Maar ook verhalen over de oorlog in Leudal en de Selfkant, Joodse onderduikers in Velden en de eerste oorlogsdode van Kerkrade. Verhalen met verschillende verteltechnieken, in diverse stijlen, realistisch en gestileerd, in kleur en zwart-wit, tragisch en ironisch. Ze vormen een mooie aanvulling op alle verhalen over 75 jaar bevrijding.

Presentatie stripboek BEVRIJD vindt plaats op maandag 2 maart om 17 uur in de Erfgoedzaal in het Erfgoedcentrum De Domijnen, Kapittelstraat 6 te Sittard.

Ontvangst pakweg 16.45 met kop koffie, om 17 uur welkom (Liesbeth Mantel, afdelingshoofd De Domijnen) dan korte presentatie van stadsarchivaris Peer Boselie, daarna woordje van vertegenwoordiger van de schrijvers/tekenaars van het stripboek, waarna aanbieding aan burgemeester Corsten van de Gemeinde Selfkant. Tenslotte een dankwoordje van burgemeester Corsten en even napraten.

De presentatie is gratis en open voor vrije inloop.
zo 1 mrt: DEMENTIESALON met/presentatie Jacques Graus - 'De heer heeft goede zin vandaag!'.
25-02-2020
DEMENTIESALON met/presentatie Jacques Graus - 'De heer heeft goede zin vandaag!'.

Joep Nicolaszaal - TheaterHotel De Oranjerie, Kloosterwandplein 12-16, 6041 JA Roermond. Zondag 1 maart 2020 om 14:00 uur (entree: € 5,00).

Dementiesalon - Salon Remunj. Op zondag 1 maart houdt Salon Remunj een dementie-salon; waarin het boek 'De heer heeft goede zin vandaag!' van Jacques Graus wordt gepresenteerd.

De inleiding verzorgt Marianne Smitsmans; zij is locoburgemeester en wethouder voor sociaal domein, communicatie en burgerparticipatie van Roermond. Samen met het Alzheimer Centrum Limburg geeft de gemeente Roermond een brochure uit over de aanpak van Dementievriendelijk Roermond.

Maaike Frencken interviewt Jacques Graus. Hij komt uit Echt is medeoprichter van Salon Remunj en het Letterkundig Centrum Limburg, schreef romans, verhalenbundels, gedichten en aforismen (o.a. Salon-Spreuken). 'De heer heeft goede zin vandaag!' is zijn meest pakkende roman. Het boek geeft een onverbloemde inkijk in het leven en de behandeling van iemand met dementie en zijn mantelzorgers. 'Tijdens het lezen zat ik nu eens hardop te lachen en dan weer diep geraakt voor me uit te kijken,' aldus een lezeres.

Beeldend kunstenaar Reggy Bruine de Bruin is eveneens present. Reggy, geboren en getogen in Amsterdam, woont in Epen en vertelt over haar serie portretten die ze 'Gezichten met een boodschap' noemt. Een serie over mensen bij wie het geheugen hen in de steek laat. Deze vragende, verdwaalde of ook heel gelukkige gezichten zijn al geëxposeerd in binnen- en buitenland.

Voor de muzikale omlijsting zorgt Het Koor voor Stem en Geheugen. Initiatiefnemer van het koor is de Stichting Dag van de Stem. Het koor komt elke vrijdag bij elkaar in 't Paradies in Roermond, onder de muzikale leiding van muziektherapeut Liesbeth van den Essen-Cox. Belangrijkste uitgangspunten: Zingen geeft plezier, maakt herinneringen levend, zorgt voor sociale contacten en draagt zo bij aan de algemene kwaliteit van leven!

Wilt u deze bijzondere middag bijwonen? U bent van harte welkom! Deze activiteit vindt plaats in de Joep Nicolaszaal van TheaterHotel De Oranjerie, Kloosterwandplein, Roermond. Ook voor mindervaliden prima bereikbaar. Aanvang is om 14.00 uur. Salon Remunj is voor iedereen die geïnteresseerd is in literatuur, muziek en beeldende kunst. De entree is 5 euro.
De TekenkingZ signeren!
28-01-2020
De TekenkingZ (Toon Tejohaas, Berend Vonk en Gady Mirtenbaum) signeren nu zaterdag 1 februari hun nieuwe boek Vrijheid (Uitgeverij Leon van Dorp) in boekhandel Van der Velden van Dam in #Heerlen: https://facebook.com/events/s/de-tekenkingz-signeren/763872487440331/ < van 10 tot 13 uur (tijdens de live radiouitzending L1 Cultuurcafé).

Daarna volgt een tour door NL: @toontejohaas: ‘Vijfenzeventig jaar na de bevrijders trekken ook de tekenaars van #BEVRIJD op richting de hoofdstad.

Er staan signeersessies gepland in de volgende #boekhandels :
1 feb 10.00 u VanDerVeldenVanDam, Heerlen tijdens #L1 cultuurcafé
1 feb 17.00 u Boekhandel De Tribune, #Maastricht.
8 feb 15.00 u Atomik Stripwinkel, #Sittard
1 mrt 14.00 u Boekhuis de kleine Tovenaar, #Roermond
7 mrt 14.00 u Deurenberg Boekhandel, #Kerkrade
13 mrt 17.00 u Lambiek, #Amsterdam’
Dick Gebuys. Het verhaal van Hamit Karakus zondag 2 februari 2020 in Cafe Teerling in Heerlen (Welten) vanaf 15.00 uur
24-01-2020
Dick Gebuys schrijft boek over Rotterdamse oud-wethouder Hamit Karakus
De Limburger: https://www.limburger.nl/cnt/dmf20200123_00143220/dick-gebuys-schrijft-boek-over-rotterdamse-oud-wethouder-hamit-karakus

De Voerendaalse schrijver Dick Gebuys heeft een biografisch werk geschreven over de Rotterdamse oud-wethouder Hamit Karakus.
De presentatie van Jezelf ontwikkelen…het verhaal van Hamit Karakus heeft plaats op zondag 2 februari 2020 in Cafe Teerling in Heerlen (Welten), vanaf 15.00 uur. Hier vond ook de helft van de veertig gesprekken van 2,5 uur lang plaats tussen Karkakus en zijn biograaf.

Rotterdam

Gebuys, sinds veertig jaar leraar Nederlands aan het Sintermeertencollege in Heerlen, is geboren en getogen in Rotterdam. Deze stad heeft altijd zijn belangstelling gehouden.

Hamit Karakus is de zoon van een Turkse immigrant. Na de LTS, werkte hij jaren als agent, hoofdagent en brigadier bij de politie Rotterdam-Rijnmond. Daarna werd hij actief in de handel in vastgoed en makelaardij. Door de opkomst van Pim Fortuyn werd Karakus politiek actief voor de PvdA. Hij schopte het tot wethouder.

Platform

Sinds 2014 is Karakus directeur van Platform 31, een kennis- en netwerkorganisatie voor stedelijke en regionale ontwikkeling.
Boekpresentatie Hamit Karakus en Dick Gebuys 26 jan. Rotterdam
23-01-2020
Jezelf blijven ontwikkelen

In het onlangs afgesloten decennium was integratie een van de meest besproken vraagstukken in het kabinet, in de media en aan de keukentafel. We gaan de jaren twintig in met een verdeeld land, veroorzaakt door verwrongen beeldvormingen tussen verschillende (bevolkings)groepen. Hoe is het tij te keren? Wanneer kunnen we spreken van een ‘succesvolle’ integratie En wat is er nodig om in verbondenheid samen te leven? Velen gesprekken met oud-wethouder Hamit Karakus resulteerden in een boek over deze vragen. ‘Jezelf blijven ontwikkelen’ is een verhaal over het aanrijken en grijpen van kansen, over doorzettingsvermogen en (bestuurlijke) moed.

‘Jezelf blijven ontwikkelen’ is het verhaal van Hamit Karakus, zoals hij het in vele gesprekken vertelde aan de auteur van dit boek, Dick Gebuys. Hoe hij zich heeft ontwikkeld van agent tot wethouder en directeur. Het is het verhaal van iemand die uitdagingen niet uit de weg ging en die de lessen die hij daaruit trok meenam op zijn levenspad. Om daaruit een positieve kijk op dat leven af te leiden en een visie op onze maatschappij en de politiek te ontwikkelen, die past bij deze tijd.

Aanrijken en grijpen van kansen
Integratie en persoonlijke ontwikkeling loopt als een rode draad door alle functies die hij bekleedde. “Wanneer is iemand volledig geïntegreerd? Bestaat er überhaupt een land waar migranten 100% zijn geïntegreerd en in hoeverre is dat echt nodig? Gaat verbinding niet veel meer over het aanrijken en grijpen van kansen?”, vraagt Karakus zichzelf regelmatig af. Het boek moedigt jonge lezers dan ook aan zichzelf te blijven ontwikkelen, nieuwsgierig te zijn naar het aanleren van nieuwe vaardigheden. En anderzijds geeft het boek leidinggevenden en bestuurders inzicht dat culturele diversiteit een aanwinst kan zijn voor organisaties.

Over Hamit Karakus
Hamit Karakus (1965) werd geboren in Kırşehir in Turkije. Hij groeide op in Steenwijk, waar hij zijn LBO-diploma haalde. In de jaren ’80 viel hij op in zijn werk als politieman in Rotterdam. Daarna maakte hij kort carrière in de vastgoedsector. Na de nederlaag van de Partij van de Arbeid in de verkiezingen van 2002 werd hij gevraagd binnen de PvdA in Rotterdam. Van 2006 tot 2014 was hij voor die partij wethouder en locoburgemeester in de Maasstad. Toen de verkiezingen van dat jaar niet goed afliepen vertrok Karakus uit de actieve politiek en werd hij algemeen directeur van Platform31.


Noot voor de redactie / niet voor publicatie
U bent van harte welkom om bij de officiële boekpresentatie aanwezig te zijn op zondag 26 januari in boekhandel Snoek.


Het programma is als volgt:
13.00 uur: inloop
13.30 uur: boekpresentatie en overhandiging eerste exemplaar aan de heer Pieter Winsemius
14.00 uur: einde

Locatie: Boekhandel Snoek,
Meent 126,
3011 JS Rotterdam
#UITNODIGING 12.01 boekpresentatie: Afslag Susteren*. Een genadeloze afrekening - Marcel Herfs
06-01-2020
#UITNODIGING 12.01 boekpresentatie:
Afslag Susteren*. Een genadeloze afrekening - Marcel Herfs.

Zondag 12 januari 2020 om 15.00 uur. EuroParcs Resort Hommelheide, Hommelweg 2, 6114 RT Susteren.

* In het fictieve dorp Dillen bestiert Johan Smeets een melkveebedrijf. Financiële moeilijkheden dwingen hem tot gevaarlijke keuzes. Hij begeeft zich in een milieu waar andere regels gelden dan in het zo “idyllische” boerenleven.
De gevolgen van deze keuzes zijn rampzalig. De rampspoed treft niet alleen Johan, maar meerdere dorpsgenoten worden meegezogen in een poel van geweld.

N.B. Eén week later - zondag 19 januari - is Marcel Herfs om 13:30 uur te gast in het Uur van de Buurt: https://www.bibliotheekheerlen.nl/agenda/uurvandebuurtglaspaleis.html < in de Bibliotheek Heerlen (2e etage) in het Schunck* Glaspaleis. Stadsdichter Jan Widdershoven is er o.a. ook.
zo 15.12 - Lucie Verzandvoort (Maarten Brorens) & Jacques Graus o.a. in Uur van de Buurt in SCHUNCK Glaspaleis
08-12-2019
Zo 15.12 - Lucie Verzandvoort (Maarten Brorens) & Jacques Graus o.a. in Uur van de Buurt in SCHUNCK Glaspaleis #Heerlen.

Zondag 15 december 2019 van 13:30 tot 15:00 | Schunck Glaspaleis, Bongerd 18, 2e etage Schunck Bibliotheek Heerlen.

Iedere maand in Uur van de Buurt stelt Leon van Dorp​ een boek of auteur voor. Deze maand twee: het boek van Lucie Verzandvoort, Geef mij maar alleen de slagroom! en Jacques Graus met 'De heer heeft goede zin vandaag!'. Iedereen is welkom.

Zoon Maarten Brorens​ vertelt over het boek van zijn moeder Lucie Verzandvoort – Geef mij maar alleen de slagroom! Ze heeft hele bibliotheken aan boeken gelezen, maar in haar 90e levensjaar nam Lucie Verzandvoort zelf de pen ter hand en debuteert als schrijfster. Geboren in 1928 te Amsterdam woonde ze als kind uit een ´spoorweggezin´ op uiteenlopende plekken in heel Nederland. Dook met haar familie onder vanwege de spoorwegstaking tijdens de oorlogsjaren. Kort na de oorlog volgde ze een opleiding tot onderwijzeres. Bereisde vervolgens vijf jaar lang de wereld als zeevrouw. Leerde tijdens een van de reizen haar toekomstige echtgenoot kennen en woont sinds haar huwelijk in Limburg.

Jacques Graus – 'De heer heeft goede zin vandaag!'. Jacques Graus (Belfeld 1946) is neerlandicus, schrijver en hypnotherapeut. Hij is medeoprichter van het Letterkundig Centrum Limburg (1981) en Salon Remunj (1993). Tevens richtte hij met een collega het tijdschrift ‘Hypnotherapie’ op, waarin zijn levensovertuiging ‘Woorden zijn het beste medicijn’ het sterkst tot uiting komt. Als prozaschrijver werd zijn eerste verhaal gepubliceerd in Avenue Literair (1972).


N.B. Aardig om te vermelden, ook aanwezig is Anoek Hilt - Heerlens’ jeugdstadsdichter. Zij droeg haar eerste gedicht voor tijdens de opening van Basquiat in aanwezigheid van Koningin Maxima. Anoek wil graag poëzie combineren met dans en andere kleinkunst-performers en wil jongeren kennis laten maken met de schoonheid van taal.


Tekst (deels) overgenomen uit het event bij Schunck. Zie voor méér details Schunck Bibliotheek Heerlen.
John Moonen. Do 12 december va 19:30 uur in de Bibliotheek Valkenburg (Berkelplein 99 aldaar). Boekpresentatie: Srebrenica, een
08-12-2019
John Moonen. Do 12 december va 19:30 uur in de Bibliotheek Valkenburg (Berkelplein 99 aldaar). Boekpresentatie: Srebrenica, een dag in het leven.

‘John Moonen presenteert zijn autobiografie: “Srebrenica, een dag in het leven”.

Tijdens de boekpresentatie vertelt hij hoe zijn boek tot stand kwam, nadat hij zijn leven en werk in Srebrenica afsloot en zich weer in Nederland vestigde. Aangezien muziek een belangrijk onderdeel is van zijn boek zal hij, als singer-songwriter zijnde, ook een aantal liedjes ten gehore brengen.’

Iedereen is welkom.
Reizen, centraal in 6e BoekenBorrel (John Moonen 1 vd 4 gasten) do 28 nov. va 20u #Heerlen
26-11-2019
Boekhandel Van der Velden van Dam: “Srebrenica. De ‘zilveren stad’ in Oost-Bosnië, beroemd om de grootste genocide in Europa sinds de Tweede Wereldoorlog (méér dan 8000 moslimmannen en – jongens zijn er vermoord) en Beatlefan John Moonen uit Valkenburg zocht er zichzelf en wilde de wereld daar een beetje verbeteren met muziek (Johnster). Hij schreef er - eveneens recentelijk verschenen - het boek over: Srebrenica, een dag in het leven. Uitgegeven bij Uitgeverij Leon van Dorp.”
Michael Berg, Jos van Cann & Peter Winkels! Nu donderdag 28 november v.a. 19u in #Sittard
26-11-2019
Michael Berg, Jos van Cann & Peter Winkels! Nu donderdag 28 november v.a. 19u in #Sittard. Boekhandel Krings: Presentatie van Moord in het bronsgroen eikenhout < ‘Op deze speciale dag waar Michael Berg als boekenadviseur aanwezig is in onze winkel zal hij met Jos van Cann en Peter Winkels praten over zijn boek maar uiteraard over hun boek: Moord in het bronsgroen eikenhout. Een encyclopedie van Limburgse thrillerauteurs EN thrillers die zich in Limburg afspelen (en niet zijn geschreven door Limburgers). U bent van harte welkom op deze bijzondere avond!’
Mieke Simons zondag 17 nov. 13u30 óók in Uur van de Buurt #Heerlen
14-11-2019
Wat een succes. Jongstleden zaterdagmiddag presenteerde Mieke Simons in een fraaie show haar nieuwe boek Lená en Julien, ‘ne me quitte pas’. Diverse sprekers inclusief muziek passeerden de revue. Het was een feest* in een bomvol Cultuurhuis Heerlen.

Kom luisteren. Aanstaande zondagmiddag 17 november is Mieke Simons om 13:30 uur óók te gast in Boekhandel Van der Velden Van Dam op de Promenade nabij Theater #Heerlen tijdens ‘Het Uur van de Buurt’-op-locatie, aka ‘Gluren bij de Buren’ (een initiatief van de SCHUNCK Bibliotheek Heerlen, SCHUNCK): https://www.facebook.com/events/1362885637168561/ < Jan Wolkers komt die middag aan bod (Nederland Leest), historicus Roelof Braat (Historische Kring Het Land van Herle) verhaalt over die Promenade; uiteraard verzorgt Monique van den Kerkhof prima koffie in haar nieuwe boekenzaak.
#boekpresentaties Moord in het bronsgroen eikenhout
28-10-2019
#boekpresentaties Moord in het bronsgroen eikenhout

“Beste mensen,

Hoera, ons boek verschijnt volgende week. Graag willen we jullie vanwege jullie betrokkenheid de mogelijkheid bieden bij een presentatie aanwezig te zijn.

In overleg met Uitgeverij Leon van Dorp hebben we gekozen voor twee momenten om ons Lexicon van misdaadliteratuur in Limburg Moord in het bronsgroen eikenhout ten doop te houden: op vrijdag 1 november a.s.16.00 uur in de bibliotheek van Reuver ( De Bibliotheek Maas en Peel, Pastoor Vranckenlaan 18, 5953 CP Reuver) en op donderdagavond 28 november a.s. rond 19.00 uur bij Boekhandel Krings, Brandstraat 23, 6131 CS in Sittard.

Overigens, zal Peter op zaterdag 26 oktober tijdens het symposium Limburg als literaire inspiratiebron (Koninklijk LGOG) in Ligne Sittard een verhaal over ons werkstuk vertellen; net als op zaterdag 16 november tijdens de thrilleravond Het lijk was nog warm bij SCHUNCK aka SCHUNCK Bibliotheek Heerlen in Heerlen.

We hopen jullie bij een van deze gelegenheden de hand te mogen drukken!

Hartelijke groet,
Peter Winkels en Jos van Cann”

N.B. Zie eveneens: https://www.leonvandorp.nl/boek/moord-in-het-bronsgroen-eikenhout
Boekpresentatie Jan Schurgers. Zo 13 okt. 11u30 Museum Land van Valkenburg “Het lied van de waan en andere verhalen"
11-10-2019
Boekpresentatie. TV Valkenburg: ‘Komende zondag 13 oktober presenteert Jan Schurgers zijn nieuwste boek. Het kreeg als titel mee “Het lied van de waan en andere verhalen” en bevat acht geheel verschillende verhalen. Ze bewegen zich vrijuit tussen het dagelijkse leven en de fantasie van de opgevoerde personages.
Het eerste exemplaar zal worden uitgereikt aan de wethouder van Kunst en Cultuur Claudia Bisschops.

De presentatie vindt plaats in het museum van Valkenburg en begint om 11.30 uur en iedere belangstellende is welkom.

In het programma TV Valkenburg is auteur Jan Schurgers geïnterviewd over zijn nieuwe boek. Het gesprek wordt vanaf zondag uitgezonden.’
John Laugs signeert #Maastricht! Nu zaterdag 28 september 2019 signeert John Laugs** tussen 14:00 en 16:00 uur in Boekhandel De
27-09-2019
John Laugs signeert #Maastricht! Onlangs ontving burgemeester Annemarie Penn-te Strake van de Gemeente Maastricht het allereerste exemplaar van Alles voor de stad*. Hubert Pijls (1819-1903) burgemeester van Maastricht.
Nu zaterdag 28 september 2019 signeert John Laugs** tussen 14:00 en 16:00 uur in Boekhandel De Tribune (Kapoenstraat 8-10, 6211 KW Maastricht). Kom gerust langs.

* Hubert Pijls (1819-1903) was 33 jaren burgemeester van Maastricht, 48 jaren gemeenteraadslid en vele jaren wethouder. Hij was tevens lid van de Eerste en Tweede Kamer en van de Provinciale Staten. In de bestaande literatuur wordt Pijls opgevoerd als de grote tegenpool én tegenstander van grootindustrieel Petrus Regout. Dat is echter te kort door de bocht. Pijls was een doortastende, keiharde werker die zijn dossiers kende, maar die door zijn autoritaire optreden ook weerstand opriep. Onder Pijls burgemeesterschap ontwikkelde Maastricht zich van een beknelde vesting tot een qua verkeersinfrastructuur, industrie en huisvesting moderne stad. Als klassiek-liberaal bestuurder had Pijls – niet als privé-persoon – weinig oog voor de minderbedeelden. Bestrijding van armoede was vooral een kerkelijke en particuliere aangelegenheid. Na zijn eerste ambtstermijn voorkwamen zijn politieke tegenstanders een herbenoeming. Zes jaren later moesten zij erkennen, dat niemand beter was als burgemeester dan Pijls. Hij bekleedde vervolgens het ambt, totdat het fysiek niet meer ging. Hij bleef zich inzetten voor Maastricht: Alles voor de stad!.

** Drs. J.W.M. (John) Laugs, Geleen 1948. Na de onderwijzersopleiding studeerde hij mo-geschiedenis en volgde hij de doctoraal opleiding aan de Universiteit van Nijmegen. Hij werkte 42 jaar in het onderwijs; waarvan 35 jaar als leraar geschiedenis en maatschappijleer in Maastricht.
Uitnodiging zo 15/9 13u30: Uur van de Buurt: Sidney van den Berg, Paul Hermans & vlaai
13-09-2019
Zondag 15 september 13.30 uur in het Schunck Glaspaleis.
Burendag. Schunck Bibliotheek presenteert interessante buurtgasten én viert Burendag met buren-vlaai. "Tijdens Uur van de Buurt nodigen wij alle buren uit om een eigen stukje burenvlaai mee te nemen en te delen met de buurt. Heeft u een leuk recept en vindt u het leuk om dit met de buurt te delen? Kom dan op deze speciale Uur van de Buurt Burendag. Iets meenemen is natuurlijk niet verplicht, uw aanwezigheid en gezelligheid stellen we al zeer op prijs om deze speciale Burendag met elkaar te vieren. Koffie en thee staat voor iedereen klaar."

Speciale gasten zijn o.a. Sidney van den Berg (De positieve stad) en onze dichter Paul Hermans die onder meer zijn nieuwe bundel Verlatingen presenteert. Toegang is gratis!
Uitnodiging: boekpresentatie Verlatingen - Paul Hermans za 14 sept. 17u bij De Tribune
04-09-2019
Zaterdag 14 september 2019 presenteren we de nieuwe bundel van Paul Hermans: Verlatingen. U bent vanaf 17.00 uur van harte welkom in Boekhandel De Tribune (Kapoenstraat 8-10, 6211 KW
Maastricht).

Acte van Verlatinghe zou men deze bundel kunnen noemen. De gedichten roepen verlatingen en verlatenheden op, lege plekken waar het afwezige voor een moment weer gevoelde aanwezigheid kan worden.

Pavane

Als een mooi vergeefs
tegen de dood klinkt Brahms
door al mijn lege kamers.
Waar moeder sliep, waar
vader ging, waar allen bleven
die mij even stierven.N.B. Verlatingen is de negende dichtbundel van Paul Hermans (Maastricht,1953) en, na Oud Licht (2014) en Dierzien (2017), de derde bundel die bij Uitgeverij Leon van Dorp verschijnt.n Zie: https://www.leonvandorp.nl/auteur/paul-hermans
Gluren bij de Buren 21 juli 13:30 uur met o.a. Jan Schurgers
17-07-2019
Invitatie. Deze Gluren bij de Buren-middag vindt as zondag 21 juli om 13:30 uur in Grand-Cafe en B&b Schuttershof vof plaats. Op het programma aldaar staat o.a.: Leo Noy met wijknieuws; de complimentenduim; buurtstraat/-pand in beeld; open buurtpodium met dichter Hub Pieters; huismuziek en onze Uitgeverij Leon van Dorp presenteert auteur Jan Schurgers en zijn boek De witte kamer*. Iedereen is van harte welkom!

* Jan Schurgers schreef een spannend verhaal dat tot het einde toe blijft boeien en een verrassende ontknoping kent. De hoofdpersoon ontwaakt uit een delirium en het duurt enige tijd voor hij gaat beseffen waar hij is en waarom hij daar is. Tijdens zijn genezingsproces komen langzaam herinneringen uit zijn verleden boven en die beangstigen hem. Wat is er gebeurd en wat heeft hij gedaan waardoor hij zich in de situatie bevindt die hem zo verwart? Langzaam wordt de sluier opgelicht.
Uurt van de Buurt met Jos Bours zo 16 juni 13:30 uur in Schunck* #uitnodiging
11-06-2019
Uitnodiging. Jos Bours* schuift zondagmiddag 16 juni om 13:30 uur aan in Schunck tijdens Het Uur van de Buurt (2e etage SCHUNCK Bibliotheek Heerlen (gratis toegang). Uiteraard komen zijn boeken ter sprake: zijn debuutroman De Jongens van het Glaspaleis (2014) en Duvelsprie, vorig jaar bij ons verschenen, een roman gebaseerd op een waargebeurd verhaal uit de stamboom van zijn levenspartner Marlies Hautvast dat terug gaat naar 1721, de tijd van de bokkenrijders. Marlies is er ook en neemt de accordeon mee.
Overigens zal de ‘huispianist’ Jesse de Haas er vermoedelijk zijn en vertelt Anne Wolfs over haar nieuwe yoga-studio Kwestie Van Aandacht in het centrum van Heerlen.
Kortom, dit wordt een gezellig buurttreffen in het Glaspaleis: https://www.bibliotheekheerlen.nl/agenda/Uurvandebuurtglaspaleis16juni.html < Komt u nu zondag ook even buurten bij SCHUNCK?

* Jos Bours werd in 1946 geboren in Schinnen. Zie: https://www.leonvandorp.nl/auteur/jos-bours < Hij studeerde Nederlands in Nijmegen en dramaturgie in Utrecht en richtte samen met zijn levenspartner Marlies Hautvast het Stut Theater op, de eerste Community Theatergroep in Nederland. Volg bovenstaande link(s) voor méér details.
#NIEUWEUITGAVE “Geef me dan maar alleen de slagroom!” - Lucie Verzandvoort
07-06-2019
#NIEUWEUITGAVE
“Geef me dan maar alleen de slagroom!”
Beschouwingen vanuit een verzorgingshuis

Auteur: Lucie Verzandvoort

Bij een val liep Lucie Verzandvoort een gebroken knie op en tijdelijke opname in een verzorgingshuis was noodzakelijk. Het gebonden zijn aan een rolstoel en de noodzaak van hulp viel Lucie, die kerngezond en vitaal is, niet gemakkelijk. Zelfstandig als ze is, wenst ze niet afhankelijk te zijn. Zij moest haar verpleegweken in geduld uitzitten en hield een dagboek bij, want in Huize Methusalem was genoeg te beleven.

Lucie liet zich meevoeren op het dagelijks levensritme van bewoners en personeel, een gemêleerd gezelschap, zo blijkt. Was getuige van voorvallen die je relativerend als komisch zou kunnen bestempelen. Daarnaast zag ze om zich heen lichamelijk leed, aftakeling en schrijnende eenzaamheid.

In deze twee maanden keek ze ook terug op haar leven.

Geboren in Amsterdam woonde ze als kind uit een ´spoorweggezin´ op uiteenlopende plekken in heel Nederland. Dook met haar familie onder vanwege de spoorwegstaking tijdens de oorlogsjaren. Bereisde vijf jaar lang de wereld als zeevrouw, woont sinds haar huwelijk in Limburg en was naast moeder en huisvrouw tot haar pensionering werkzaam als onderwijzeres.

ISBN: 9789079226573
#NIEUWEUITGAVE “Geef me dan maar alleen de slagroom!” - Lucie Verzandvoort
07-06-2019
#NIEUWEUITGAVE
“Geef me dan maar alleen de slagroom!”
Beschouwingen vanuit een verzorgingshuis

Auteur: Lucie Verzandvoort

Bij een val liep Lucie Verzandvoort een gebroken knie op en tijdelijke opname in een verzorgingshuis was noodzakelijk. Het gebonden zijn aan een rolstoel en de noodzaak van hulp viel Lucie, die kerngezond en vitaal is, niet gemakkelijk. Zelfstandig als ze is, wenst ze niet afhankelijk te zijn. Zij moest haar verpleegweken in geduld uitzitten en hield een dagboek bij, want in Huize Methusalem was genoeg te beleven.

Lucie liet zich meevoeren op het dagelijks levensritme van bewoners en personeel, een gemêleerd gezelschap, zo blijkt. Was getuige van voorvallen die je relativerend als komisch zou kunnen bestempelen. Daarnaast zag ze om zich heen lichamelijk leed, aftakeling en schrijnende eenzaamheid.

In deze twee maanden keek ze ook terug op haar leven.

Geboren in Amsterdam woonde ze als kind uit een ´spoorweggezin´ op uiteenlopende plekken in heel Nederland. Dook met haar familie onder vanwege de spoorwegstaking tijdens de oorlogsjaren. Bereisde vijf jaar lang de wereld als zeevrouw, woont sinds haar huwelijk in Limburg en was naast moeder en huisvrouw tot haar pensionering werkzaam als onderwijzeres.

ISBN: 9789079226573
Dick Gebuys is zondag 14 april 2019 te gast in “het Uur van de Buurt” in SCHUNCK (aanvang 13:30 uur).Iedereen is welkom; entree
11-04-2019
Dick vertelt o.a. over Feijenoord en Sparta, over de Hefbrug, het Bombardement van 14 mei 1940, over de piratenzenders in de Sixties, over de ontgroening van de Mijnstreek met schlagerzanger Bruno Majcherek. Hij schrijft over de mijnwerkersliedjes van Carboon, de luisterliedjes van Vlamingen Willem Vermandere, Walter Debuck, Wannes Vandevelde en Zjef Vanuijtsel. Over Limburgers Paul Van de Velde, Wiel ‘Erwtje’ Gerrits, Jacques Kersten en Peter Smits. Maar ook over de schrijvers Jan Siebelink en Jef Geeraerts. Hij loopt zelfs ver terug de geschiedenis van de oude Mijnstreek in, met de Schaesbergse schrijver Frans Erens. Maar hij luistert ook naar het verhaal van Sinto Roger Moreno.

Op tijd en stond probeert Dick uiteenlopende literaire verschijnselen met een overkoepelende analyse aan elkaar te vlechten. Over waarheid en fictie, over verboden vruchten, over de Black Venus. Waarbij hij telkens het persoonlijke tot een algemene ervaring probeert om te buigen.

Laat u verrassen zondag; graag tot dan!

NB Meer over Dick, zie: https://www.leonvandorp.nl/auteur/dick-gebuys

#Heerlen
Za 9 maart 15u. Presentatie: Wat betekent deze plaatsnaam? in Schuttershof
09-03-2019
Wat betekent deze plaatsnaam ? nieuwe versie
Lijst van Limburgse Toponiemen.
Auteur: Herman Kaldenhoven


Van 'Wat betekent deze plaatsnaam?' verschijnt eind februari 2019 een nieuwe versie. Deze tweede druk bevat nog meer verwijzingen dan de eerste druk, met dank aan de vele enthousiaste lezers die met allerlei suggesties en aanvullingen kwamen. Deze nieuwe uitgave is bovendien geïllustreerd met 26 foto's.

Verklaringen van Limburgse plaatsnamen waren tot nu toe te vinden in talrijke, vaak moeilijk te vinden, verspreide bronnen. Dit boek bevat een verzameling van die plaatsnamen met daarbij hun schrijfwijze in het dialect, hun eerste schrifte­lijke vermelding en schrijfwijze, gevolgd door hun verklaring.

Dit boek geeft korte verklaringen voor nagenoeg alle plaats- en water­namen die in Limburg van Mook tot Vaals voorkomen.

Onmisbaar voor iedereen die belangstelling heeft voor Limburg en zijn geschiedenis.


De presentatie is zaterdag 9 maart 15.00 uur in Grand Café Schuttershof.
Valkenburgerweg 23
6411 BM Heerlen
Di 26 maart 19u30: Jos Bours, auteur Duvelsprie, bezoekt Leeswinkel Beek
06-03-2019
De tijd van de bokkenrijders. Jos Bours vertelt over hoe de schijnbaar kansloze jonge moeder Anna overleefde, dat ze peettante werd van een dochtertje van de veldwachter Wittmaekers, die later werd gewurgd als bokkenrijder, hoe ze zelf ontsnapte aan de verdenking en haar leven een onverwachte wending gaf die ertoe leidde dat ze in 1781 in Sittard werd begraven in een rouwmis met drie heren.
Over het ontstaan en verhaal van Duvelsprie vertelt hij op 26 maart vanaf 19:30 uur in Leeswinkel Beek. Het zal je maar overkomen! Dat je in de stamboom van je geliefde een waargebeurd verhaal vindt over Anna, een straatarm meisje van 16, dat ongetrouwd, maar mét een pasgeboren zoontje, in 1721 in het Zuid-Limburgse Schinnen terechtkomt. Alwaar ze bijna wordt vermalen door de grote geschiedenis: in die tijd vervolgden de overheden de zogenaamde bokkenrijdersbendes, die Staat en Kerk zouden bedreigen. Honderden mensen werden gearresteerd en ter dood gebracht. Schinnen was een van de ‘bokkenrijdersnesten’. Anna trouwt met een voorvader van de partner van Jos Bours en woont op Krekelberg, een van de aanzienlijkste boerderijen van Schinnen...
Zie voor méér informatie:
https://www.dedomijnen.nl/bibliotheek/programma/lezing-jos-bours/
Zo 17 maart 13u30: Uur van de Buurt Glaspaleis #Heerlen met columnist Paul Dolhain
06-03-2019
Met op de buurtstoel: Paul Dolhain met columns uit zijn nieuwste boek 'Best tof!'.

Paul Dolhain (1977) spreekt sinds 2014 columns in op L1 Radio. In deze columns blikt hij terug en vooruit op het nieuws. Kritisch, met een flinke knipoog. In oktober 2018 werd zijn 200ste column uitgezonden. Dit boek is een overzicht van de beste columns tot dan toe. De Best Of. Best tof nietwaar?

Paul Dolhain was jarenlang barman, maar verruilde in 2017 de achterkant voor de voorkant van de bar. Sindsdien verdient hij zijn brood als freelance journalist, tekstschrijver, columnist, zanger en theatermaker. Dat laatste doet hij voornamelijk als de ene helft van Peul Jan. Samen met Jan Widdershoven maakt hij cabaretvoorstellingen, waaronder de Oudejaarsconference.
Zijn kantoor heeft hij in het centrum van Heerlen. De stad waar hij geboren en getogen is. Daar heeft hij een gezamenlijke werkruimte met illustrator Amber Delahaye. Zij verzorgde de illustraties van dit boek.
De Liefde voor Het Verhaal, Valentijnsdag (14 feb.) 2019 bij Madame van Dam. Literaire talkshow
03-02-2019
Valentijnsdag 2019, vanaf 20 uur: De Liefde voor Het Verhaal. De 2e Boekenborrel in Madame van Dam #Heerlen.
Wiel Beijer interviewt.
Te gast zijn o.a. (!) Petra Quaedvlieg, Anya Niewierra, Paul van Gageldonk, Marcel van der Heyden, Merlijn Huntjens, John Bovendeert en Paul Dolhain.
Deze talkshow is #gratis toegangelijk.
Opening Poëzieroute Kerkrade in HuB vrijdag1 februari 2019 om 14u
23-01-2019
Vrijdag 1 februari (14.00 - 16.00 uur) wordt de Poëzieroute van het stadspark Kerkrade geopend. De opening vindt plaats in HuB. Bibliotheek in aanwezigheid van betrokken dichters zoals: Wim Heijmans, Loek van de Weijer, Paul Weelen, Wiel Kusters, Manuel Kneepgens, Maarten van de Bergh, Sasja Janssen, Paul Hermans en Frans Budé.

Ze zullen hun gedicht voordragen dat op een zuiltje in het park is vereeuwigd of op een muur van de HuB is geschilderd. Met een openingswoord door wethouder Jo Schlangen en de voorzitter van Dichter in Beeld: Johan Dinjens. Inloop is vanaf 13.30 uur.

De toegang is gratis, a.u.b. wel een plekje reserveren via: of: 045-763 05 20.
Hans Meex in Dagblad De Limburger (22-01-2019) door Judith Bouwels: Hemofiliepatiënt zet ervaring om in hulp voor anderen
22-01-2019
Hans Meex in Dagblad De Limburger (22-01-2019) door Judith Bouwels:

Hemofiliepatiënt zet ervaring om in hulp voor anderen

Hij dacht dat hij de dertig niet zou halen. Inmiddels is Hans Meex 53. De hemofilie waarmee hij geboren is en alle gevolgen daarvan, houden hem niet tegen om positief in het leven te staan. Hans schreef een autobiografie over zijn leven, geeft lezingen en workshops aan ziekenhuispersoneel en farmaceuten en is ambassadeur van Stichting Mens Achter de Patiënt.

In zijn boek legt Hans Meex onder andere zijn medische toestand uit. Geboren met hemofilie, waardoor hij bijna zijn hele leven is behandeld met bloedplasmaproducten. Hierdoor is hij begin jaren negentig besmet met hiv en hepatitis C. „Ik was toen 26 en ik dacht meteen ‘de 30 haal ik niet’.” De inwoner van Simpelveld kwam terecht bij artsen van verschillende disciplines, die pas zijn gestart met overleggen over hun patiënt toen Hans en zijn vrouw met de vuist op tafel sloegen.

Lezingen in de medische wereld
Dit laatste heeft indruk gemaakt bij verschillende partijen. Zijn boek ging, zoals Hans zegt, ‘een eigen leven leiden’. „Raden van Bestuur van ziekenhuizen en farmaceuten lazen mijn boek en waren onder de indruk van hoe ik mijn artsen zo ver heb gekregen om samen te werken.” Daardoor ontving hij meerdere verzoeken om lezingen en trainingen te geven aan personeel. Hierbij maakt hij sinds kort gebruik van een nieuw hulpmiddel: een korte documentaire, waarin hij kan laten zien en horen wat hij ook beschrijft in zijn boek. Empathie voor patiënten en hun naasten en interdisciplinair samenwerken zijn de hoofdzaken die aan bod komen.

Stichting Mens Achter de Patiënt
Waar empathie en interdisciplinair samenwerken ook op één staan, is bij Stichting Mens Achter de Patiënt. Deze mensgerichte onderwijsmodule wordt toegepast bij de zorgopleidingen van Maastricht University, Hogeschool Zuyd en ROCLeeuwenborgh en Gilde Opleidingen. Hans is ambassadeur van het programma waar twaalf studenten en vier patiënten tijdens een module samenwerken. Er wordt daarbij nadruk gelegd op de communicatie tussen arts en patiënt en diens naasten. Voor Hans, als ervaringsdeskundige, is dit een ideale combinatie: „Ik zet me in voor de patiënt in het algemeen en voor de toekomstige zorgverlener.”

Beperkt energiepotje
Tegenwoordig gaat het goed met Hans. Zijn medische toestand is op dit moment stabiel. Hij neemt naast zijn eerdergenoemde vrijwillige activiteiten ook de tijd voor zichzelf. Hij verlegt bijvoorbeeld zijn eigen grenzen, om actief te blijven. „Een van die doelen was de trappen bij Snowworld in Landgraaf op te kunnen lopen”, vertelt Hans. „Ik heb hier zeven weken op moeten oefenen, maar het is me gelukt om ze op en weer af te lopen.” Hij moet zijn agenda wel goed beheren, aangezien de optimist in 2018 te veel hooi op zijn vork nam. „Ik heb maar een beperkt energiepotje.”

Toekomst
In 2019 staan er opnieuw lezingen en trainingen voor de deur, waaronder in het buitenland. Hans geeft voor de derde keer een lezing in Stockholm. Exacte data zijn echter nog niet vastgelegd. Er wordt zo veel mogelijk van dag tot dag bekeken. Ondanks dat de Simpelveldenaar niet veel energie heeft, heeft hij het gevoel 80 te kunnen worden. „En dit heb ik te danken aan mijn vrouw. Iedere keer als ik mijn ogen open deed toen ik lang in het ziekenhuis lag, was zij daar. Ze was de motor om niet op te geven.”

Foto: Luc Lodder . Fotobijschrift: Hans Meex zet zich in voor patiënt en toekomstig zorgverlener.
Bron: https://www.limburger.nl/cnt/dmf20190114_00087972/hemofiliepatient-zet-ervaring-om-in-hulp-voor-anderen

N.B. Over Hans Meex en zijn boek, zie: https://www.leonvandorp.nl/auteur/hans-meex
Nieuwjaarstreffen & De Valkenburgerweg. Uur van de Buurt in SCHUNCK*
16-01-2019
Zondag 20 januari 2019 staat de SCHUNCK Bibliotheek Heerlen weer in het teken van Het Uur van de Buurt. Vanaf 13:30 (tot 15:00) kunt gratis aanschuiven in het SCHUNCK* Glaspaleis #Heerlen!
Naast het uitwisselen van de Buurtwensen komt de Valkenburgerweg in (woord) en beeld langs. Diverse gasten nemen daartoe op de Buurtstoel plaats:
- zoals de Nivon Natuurvrienden-vrijwilligers Ellen Smits en Wim Warmerdam. Zij vertellen over het , Natuurvriendenhuis Eikhold (Villa Eikhold);
- de jonge ondernemende buurtbewoner Nick Reemers, studeert over 2 maanden af aan het Cios Sittard Venlo, opende recentelijk zijn sportschool MFG Sports academy, waarmee hij een een ander beeld van vechtsport wil geven;
- voormalig stadshistoricus Roelof Braad, thans hoofdredacteur Mijnstreek, Historisch Magazine voor Parkstad Limburg, belicht aan de hand van historische beelden markante gebouwen aan de Valkenburgerweg;
- en last-but-not-least duidt voormalig Frans-leraar Herman Kaldenhoven de betekenis van plaatsnamen; met uiteraard zijn bij ons uitgebrachte boeken over toponiemen als vertrekpunt.

Zie voor méér details: https://www.bibliotheekheerlen.nl/agenda/uurvandebuurtschunckglaspaleis.html < iedereen welkom!
Boekpresentatie 'Best tof!' door Paul Dolhain
26-11-2018
Sinds 2014 maak ik columns voor L1-radio in het radioprogramma van Ruud Kleinen. In deze columns blik ik terug op de afgelopen week en vat daarin het nieuws met een vette cynische knipoog samen. Toen ik 21 september mijn 200e column over de ether slingerde, bleek dat tevens een mooi moment om eens terug te blikken op het gehele oeuvre. Er waren columns bij die minder waren, maar er zaten ook columns tussen die me bijzonder trots maakte.
Deze zijn nu gebundeld in het boek: Best tof! Amber Delahaye heeft sommige columns voorzien van illustraties en Leon van Dorp is de uitgever.

Zondag 2 december mag ik dit boek presenteren en daarbij is iedereen uitgenodigd die daar maar bij wil zijn. In mijn stamkroeg Café Pelt, vanaf een uur of 17.00 uur. Daarna is het boek uiteraard te koop voor 12 euro in de boekhandel en op de website.
Een mooi sinterklaas- of kerstcadeau, toch?

Meer informatie: www.pauldolhain.nl
Boekpresentatie Het Dwaallichtje door Pieter Jan Rijken
07-11-2018
Pieter-Jan Rijken wil met zijn debuutverhaal Het Dwaallichtje een stukje verborgen Limburgse geschiedenis weer meer belichten. Hoe zag een mijn er eigenlijk uit en wat gebeurde er allemaal daar diep onder de grond? Het boek bestaat uit twee verhalen, die de jeugd een kijkje geven op dit Limburgse mijnverleden en die hopelijk ook mooie herinneringen oproepen bij hen die het zelf hebben mogen meemaken.

Kom op zaterdag 17 november naar de boekpresentatie van Het Dwaallichtje in het Mijnmuseum te Heerlen, in een van de laatste overblijfselen van de Mijnen in Nederland en stap samen met Pieter-Jan de Mijn weer in...

Wij nodigen u uit voor de presentatie van “Het Dwaallichtje”Zondag 17 november 2018
14.30 uur aanvang

Nederlands Mijnmuseum
Mijnmuseumpad 2
6412 EX Heerlen
Jos Bours bij boekhandel Krings in Sittard
24-10-2018
Op zondagmiddag, 28 oktober om 14 uur zal Jos Bours, schrijver van de dit jaar bij Leon van Dorp verschenen roman Duvelsprie, aanwezig zijn bij boekhandel Wim Krings in Sittard.
Jos werkte in Utrecht als dramaturg en theaterschrijver, nu schrijft hij romans, zoals Duvelsprie en De jongens van het Glaspaleis uit 2014. Beide verhalen spelen zich af in Schinnen en omgeving, het laatste in de vijftiger- en zestiger jaren, het eerste zelfs in de achttiende eeuw.
Jos zal uitgebreid vertellen over hoe hij tot deze zo verschillende verhalen is gekomen, hoe hij eraan heeft geschreven en natuurlijk voorlezen.
Zijn vrouw Marlies Hautvast, in wier stamboom hij het waargebeurde verhaal van Duvelsprie vond, zal het lied Herinnering aan Jean zingen, begeleid door Jos op de kwetsjbuul. Beiden zijn geboren in Schinnen.
Zondag 28 oktober, Brandstraat 23 Sittard. Toegang gratis. Aanvang 14 uur
Presentatie Nol van Gerwen
24-09-2018
Komende zaterdag presenteren we in samenwerking met Boekhandel De Tribune het boek "Paul" geschreven door Nol van Gerwen.

Aanvang: 15.30

Lutherse Kerk
Hondstraat 14
6211 HX Maastricht

U bent van harte welkom.
Liefde en Kunst heersen
16-07-2018
Zaterdag 7 juli werd het alom geprezen boek over Emile Epple "Liefde en Kunst heersen" geschreven door Marjet van de Weerd gepresenteerd in een druk bezocht Bonnefantenmuseum te Maastricht.
Het was een geweldige middag en indrukwekkende presentatie.
De foto's hiervan binnenkort op deze site.
Expositie leesplankjes in Limburgse dialecten
16-07-2018
Afgelopen zondag is in Museum Land van Valkenburg de expositie "leesplankjes in Limburgse dialecten" geopend. Leonie Robroek heeft in de loop der jaren een indrukwekkende verzameling opgebouwd.
In 2013 maakten we hierover het boek 'Aap-bis-zjwaam'.
Nu dus opnieuw onder de aandacht.

Een interview met Leonie vindt u onder de knop 'links'
Boekpresentatie Duvelsprie
16-04-2018
Beste mensen, lieve lezers,

Zaterdag 28 april is het zover: dan wordt de historische roman Duvelsprie ten doop gehouden. Die speelt zich helemaal af in Schinnen en is gebaseerd op een achttiende-eeuws, waargebeurd verhaal.
zie ook:
http://josbours.blogspot.nl/2018/02/ben-jegeinteresseerd-in-waargebeurde_64.html

Er is een heel dagprogramma georganiseerd, dat je in zijn geheel of gedeeltelijk kunt volgen.
's Morgens wordt Schinnen officieel uitgeroepen tot 'Bokkenrijdersgemeente' door het Internationaal Bokkenrijdersgenootschap in samenwerking met de gemeente Schinnen. Dat zal plaatsvinden in de ochtend op kasteel Terborgh.

's Middags is in de Alfa-brouwerij in Thull de uitgebreide boekpresentatie:
de sponsorende Alfabrouwerij vertoont een filmpje over het productieproces. Vervolgens vertelt Schinnens Bokkenrijdersspecialist Frits Schoonbrood uitgebreid over mythes, legendes en waarheid rond het verschijnsel Bokkenrijders.
Daarna wordt het boek gepresenteerd.

15:30 uur Welkomswoord door mr. ing. Roy van der Broek,
wethouder cultuur gemeente Schinnen;
15:35 uur Introductie boek door uitgever Van Dorp;
15:40 uur Verantwoording boek door auteur Jos Bours;
15:45 uur Marlies Hautvast zingt het lied: Herinnering aan Jean;
15:50 uur Voorlezen fragment uit boek door auteur Jos Bours;
16:00 uur Overhandigen boek aan wethouder en familie Meens;
16:05 uur Afsluiten officiële programma waarna

• signeren boek door auteur;
• mogelijkheid tot deelname aan rondleiding door brouwerij;
• en gezellig samenzijn in proeflokaal Alfa Bierbrouwerij;

17:30 uur Afsluiting

Je kunt zowel de hele dag of een deel van de dag bijwonen.
Je kan ook 's middags nog kiezen voor de hele middag of alleen de presentatie zelf.


De ontvangstruimte is beperkt. Mocht je van plan zijn te komen, doe dan alsjeblieft het volgende: meld je aan op josbours@hotmail.com

1. Geef door waaraan je wilt deelnemen:
• hele dag
• ochtendprogramma
• middagprogramma volledig
• middagprogramma boekpresentatie
2. En geef ook door dat je wilt deelnemen aan de rondleiding door de brouwerij.

Wacht niet te lang met je op te geven. Wie het eerst komt, het eerst maalt.

Adresgegevens:
Thull 15
6365 AC Schinnen


Wij verheugen ons in ieder geval op je/jullie komst.
Boekpresentatie Moderne tijden
19-03-2018
Iedereen is welkom op vrijdag 23 maart in Glaspaleis Schunck. Daar presenteren we het boek "Moderne tijden" geschreven door Joos Philippens.
Aanvang 17:00 uur
Entree vrij.

Bovendien is er om 8 uur een lezing over Peutz en Van Grunsven.
Leden van LGOG gratis. Niet-leden betalen € 5,-
Aanmelden voor de lezing kan via lgog.parkstad@gmail.com
Blog Jos Bours over Duvelsprie
01-03-2018
Eind april verschijnt Duvelsprie, de bokkenrijders roman door Jos Bours. Over dit spannende boek en aanverwante zaken is er nu ook een blog. Deze blog kun je vinden onder de knop LINKS.
Boekpresentatie Berini
15-01-2018
Boekpresentatie "Berini" door Dick Gebuys

U bent van harte uitgenodigd om de presentatie van deze prachtige, nieuwe bundel bij te wonen in Café Teerling in Heerlen en boekhandel Snoek Rotterdam.

In deze verzameling van oorspronkelijke blogs, trekt Dick Gebuys vanuit culturele thema’s en vriendschappen de lijnen na die zijn leven tot nu toe bepaald hebben – naar Rotterdam (waar hij geboren werd en opgroeide), naar Vlaanderen (waar hij het leven pas echt leerde kennen), naar Limburg (waar hij nu al weer bijna 40 jaar woont) en naar Duitsland (waar hij de sporen volgde die de oorlog in zijn geboortestad en in zijn eigen jeugd naliet).
We belanden in Rotterdam van de 20ste eeuw, de tijd van de Berini. We horen de echo van Vlaanderen in de jaren ’60 en ’70, we komen in Limburg vanaf 1979 en in Duitsland in de 21ste eeuw. En tussendoor lopen we over literaire paden en belanden we in oude monumentale panden en bruine kroegen. Of ontmoeten we menselijke monumenten.
Dick vertelt over Feijenoord en Sparta, over de Hefbrug, het Bombardement van 14 mei 1940, over de piratenzenders in de Sixties, over de ontgroening van de Mijnstreek met schlagerzanger Bruno Majcherek. Hij schrijft over de mijnwerkersliedjes van Carboon, de luisterliedjes van Vlamingen Willem Vermandere, Walter Debuck, Wannes Vandevelde en Zjef Vanuijtsel. Over Limburgers Paul Van de Velde, Wiel ‘Erwtje’ Gerrits, Jacques Kersten en Peter Smits. Maar ook over de schrijvers Jan Siebelink en Jef Geeraerts. Hij loopt zelfs ver terug de geschiedenis van de oude Mijnstreek in, met de Schaesbergse schrijver Frans Erens. Maar hij luistert ook naar het verhaal van Sinto Roger Moreno.
Op tijd en stond probeert Dick uiteenlopende literaire verschijnselen met een overkoepelende analyse aan elkaar te vlechten. Over waarheid en fictie, over verboden vruchten, over de Black Venus. Waarbij hij telkens het persoonlijke tot een algemene ervaring probeert om te buigen.

Heerlen
Zaterdag 20 januari 13.00 - 15.00 uur

Café Teerling,
Welterkerkstraat 7,
Heerlen-Welten

Rotterdam-C
Zondag 21 januari 13.30 uur

Boekhandel Snoek,
Meent 126,
Rotterdam-C
Docu Stephanie & Esther genomineerd op Limburg Film Festival.
08-01-2018
Komend weekend (12-13 jan.) vindt het Limburg Film Festival plaats.
De korte docu over Stephanie & Ester is genomineerd!
Een mooie prestatie van filmer Yorn Heijnen, we hopen natuurlijk dat hij in de prijzen valt.

http://limburgfilmfestival.nl/film/stephanie/

De docu waar het allemaal omdraait is ook te zien op deze site onder "Links"

https://youtu.be/pCwKunPfLQg
Boekpresentatie Eikenhout en zinkviooltjes door Wiel Kusters
11-12-2017
Op 16 december 2017 wordt in Boekhandel De Tribune Kapoenstraat 8-10, 6211 KW Maastricht 'Eikenhout en zinkviooltjes' door Wiel Kusters gepresenteerd.
Aanvang 17.00 uur.

Het betreft de briefwisseling tussen Jan Hanlo en Willem K. Coumans.

U bent van harte welkom.

Voor meer info zie:
www.leonvandorp.nl/boek/eikenhout-en-zinkviooltjes.
Publicaties en nieuws
13-11-2017
Onder 'downloads' vind je recente krantenartikelen over de nieuwe bundels van Ralf Habets en Paul Hermans.

Op dit moment zijn we druk bezig met de bundel "Eikenhout en zinkviooltjes" over de correspondentie tussen Jan Hanlo en Willem K. Coumans, bijeengebracht door Wiel Kusters. Voor meer info zie 'boeken in voorbereiding'.
Deze wordt gepresenteerd op 16 december in boekhandel De Tribune te Maastricht.
Ad van Iterson bij L1 Cultuurcafe
09-11-2017
Ad van Iterson was te gast bij L1 Cultuurcafe vanwege zijn nieuwe dichtbundel "Sintels | Embers | Krejje|" die verscheen bij gelegenheid van zijn afscheid van de Universiteit Maastricht. U kunt dit interview terug vinden onder de knop "Links" .
Presentatie Paul Hermans
30-10-2017
's Ochtends een interview bij RTV Maastricht en later een drukbezochte presentatie van de dichtbundel "Dierzien". Voor Paul Hermans was het een drukke maar geslaagde dag.
Het interview is te beluisteren onder de link MEDIA en de foto's van de presentatie volgen nog.
Gedichtenbundel Paul Hermans
23-10-2017
Zaterdag 28 oktober om 17:00 presenteert Paul Hermans zijn nieuwe dichtbundel 'Dierzien' in boekhandel De Tribune te Maastricht.
U bent van harte welkom.
Ad van Iterson bij RTV Maastricht
23-10-2017
Onlangs was Ad van Iterson te gast bij RTV Maastricht. Het interview is nu terug te vinden onder de knop "Links"
Ralf Habets op tv
19-10-2017
Onlangs verscheen zijn debuut 'Blik op scherp, 100 en een gedachten van een blinde'. Gisteren was hij te zien in het tv-programma Avondgasten van omroep L1.
Ga naar de knop 'links' om het programma terug te zien, en maak kennis met Ralf Habets.
Nieuwe drietalige poëziebundel van Ad van Iterson
12-10-2017
Drietalige poëziebundel Ad van Iterson over verdwenen Maastricht

Op Vrijdag, 13 oktober 2017 komt de drietalige gedichtenbundel Sintels | Embers | Krejje van Ad van Iterson uit. De bundel, die wordt gepubliceerd bij Uitgeverij Leon van Dorp, verschijnt bij zijn afscheid van de Universiteit Maastricht. Ad van Iterson (Maastricht, 1952) publiceerde vier verhalenbundels en vier romans. Daarnaast schrijft hij essays en columns, zoals de wekelijkse rubriek ‘Impassant’ in De Limburger.
De stad Maastricht, waar Ad van Iterson woont en werkt, is het decor van bijna al zijn fictie. Dat geldt ook voor Sintels | Embers | Krejje. Een wijdverspreid idee is dat Maastricht vóór de komst van de universiteit een ingeslapen provinciestad was. Van Iterson spreekt met zijn nieuwe boek op een literaire wijze deze notie tegen. Daarbij bestrijkt hij een periode van een halve eeuw, ruwweg tussen 1920 en 1970. Hij verbeeldt de stad als een machtig, grijs landschap van baksteen en Naamse steen. In de volksbuurten rond de Stokstraat en Raamstraat waren veel panden dichtgemetseld; de kanalen en bassins stonden vol stinkend water; fabrieksarbeiders zaten in cafés met glasgordijnen voor het raam waarna ze over de spoorbrug naar huis liepen; sintels vielen uit de locomotieven die over dezelfde brug reden. Op een speciale manier droeg dit leven en dit decor bij aan de grootsheid van de stad.
Sintels is in het Engels embers en in het Maastrichts krejje. Van Iterson heeft zijn gedichten naar het Engels vertaald omdat het de voertaal is aan de Universiteit Maastricht; ook hijzelf heeft decennia in deze taal gedoceerd en geschreven. Hij heeft de gedichten ook in het Maastrichts vertaald omdat de universiteit is gehuisvest in de stad en daarmee een speciale band onderhoudt of zou moeten onderhouden.

De bundel is te koop bij Boekhandel De Tribune, Kapoenstraat 8-10, Maastricht.
En via deze website.

Ad van Iterson kan worden gecontacteerd via:
T: 06 46200441
E: a.vaniterson@maastrichtuniversity.nl
Ralf Habets debuut presentatie.
02-10-2017
Persbericht


Ralf Habets, geboren op 10 december 1980 in Geleen verhuisde naar Grave omdat hij zeer slechtziend ter wereld kwam. Daar volgde hij de lagere school en de vervolgopleidingen in een internaat. Later ging hij, inmiddels blind geworden, voor zijn voormalige school werken. Nadat de kantoren van de Koninklijke Visio in Grave gesloten werden kreeg Ralf de mogelijkheid om in zijn geboortestreek te gaan werken en kwam hij terecht in Sittard. Voor hem een grote stap in zijn leven. Verhuizen, een eigen huis kopen, letterlijk de weg opnieuw leren vinden en het leven opnieuw vormgeven. Door al die veranderingen kwam hij voor de vraag te staan, wie ben ik en wat wil ik in mijn leven? Juist in deze turbulente periode van zijn leven schreef hij de columns die u nu kunt lezen in zijn debuut ‘Blik op scherp’.
Op pakkende en geheel eigen wijze beschrijft Ralf zijn ‘nietsziende’ blik op het leven en op de dingen die hem bezighouden. Dat zijn vooral praktische zaken, maar ook gevoelige thema’s die hij beslist niet uit de weg gaat.

Ralf zal zijn boek presenteren op vrijdag 6 oktober in boekhandel Krings te Sittard. U bent welkom vanaf 17 uur.


Ralf Habets – Blik op scherp.

ISBN: 978-90-79226-39-9

176 pag.

Prijs € 17,50
Lezing Antoine Jacobs
02-10-2017
Onlangs kwam het boek "Limburg door vreemde oogen" uit, waarin een aantal reisverhalen uit de negentiende eeuw verzameld zijn. Het boek is samengesteld door Antoine Jacobs en de onlangs overleden Harrie Leenders.
Antoine Jacobs geeft op 3 oktober een lezing over deze boeiende verhalen.

Glaspaleis Schunck - filmzaal
Prijs: €5,- / Leden LGOG gratis. Let op: LGOG int deze gelden in de zaal, niet aan de balie.
ON1
30-08-2017
Een filmpje over de val van Lange Jan heeft meer dan 40 jaar analoog op de plank gelegen. Nu is het digitaal beschikbaar en te zien in de map "Links" .
Nieuwe recensies
31-07-2017
Laatst een paar nieuwe recensies toegevoegd, onder andere Hans Meex, Ivo Senden en dan nu ook een mooie recensie van Enne Koops over "Limburg door vreemde oogen"
U kunt ze vinden onder Downloads en Links.
L1 radio- Limburg door vreemde oogen
17-07-2017
"Limburg door vreemde oogen" krijgt de aandacht die het verdient, op L1 radio heeft auteur Antoine Jacobs het uitvoerig toegelicht. Dit interview, tussen de muziek door, is nu op Facebook en hier bij 'downloads' te beluisteren.
Presentatie "Limburg door vreemde oogen"
10-07-2017
Het was een geweldige drukte in Museum Land van Valkenburg . Afgelopen zondag werd daar het langverwachte boek "Limburg door vreemde oogen" door Antoine Jacobs en Harrie Leenders gepresenteerd. Camille Oostwegel Sr. mocht uit handen van Sarah Meers, dochter van Harrie Leenders, het eerste exemplaar in ontvangst nemen. Harrie zou trots zijn.

Een fotoalbum vind je elders op deze site.
Drukproeven
21-06-2017
Vanmorgen drukproeven gezien van 'Limburg door vreemde oogen'. Jinet van B-Mediagroep bracht ze langs. Het belooft wat moois te worden, De productie is van het boek loopt helemaal volgens planning. Ik verheug me al op het moment dat ik een exemplaar in de handen kan houden.
Het is al met al een bijzonder project geworden. Over een langere periode is er door verschillende mensen met hart en ziel aan gewerkt. De drukproeven beloven veel goeds.
Nieuwe recensies
22-05-2017
Er zijn nieuwe recensies toegevoegd. Het betreft "Stephanie & Esther" en "Gevallen land" . Beide zijn geschreven door Marjo van Turnhout van de website Leestafel.
Interview met Antoine Jacobs over Limburg door vreemde ogen.
08-05-2017
Afgelopen zaterdag 6 mei was Antoine Jacobs te gast in het programma Cultuurcafé van L1. Een link vind je onder 'media/links'.
Lezing Irmgard Brose
08-05-2017
Afgelopen donderdag 4 mei was Irmgard Brose te gast bij L1Laat. Een link van het programma vind je bij 'media/links' .
Komende woensdag 10 mei geeft ze een lezing in Sittard.

UITNODIGING LEZING EN/OF RONDLEIDING
Over de Grens, Museum De Domijnen, Hedendaagse Kunst, Ligne 5, Sittard, tm 28 mei.

Woensdag 10 mei

11.00 - 12.00 lezing van Irmgard Brose uit Sittard over haar belevenissen in de oorlog,
en haar boek Terugzien in verwondering (2015)
12.30 - 13.30 rondleiding curator Anne Berk door tentoonstelling
13.30 – 14.30 rondleiding curator Anne Berk (bij voldoende belangstelling)

Het museum is gevestigd in een nieuw gebouw, samen met Hogeschool Zuyd en Filmhuis De Domijnen.
De rondleiding en lezing zijn gratis. Entree museum 6 euro.
Interview met Jan Schurgers
26-04-2017
Recentelijk verscheen in Dagblad De Limburger een interview met auteur Jan Schurgers over zijn nieuwe roman 'De witte kamer'. Dit kun je terugvinden onder de knop Downloads.
Foto's presentatie Verdrag van Maastricht 25 jaar later
09-02-2017
Nu te zien in fotobank de foto's van de presentatie in Lumière van het boek en documentaire Het Verdrag van Maastricht 25 jaar later.
Het Verdrag van Maastricht - 25 Jaar later
06-02-2017
Op donderdag 2 februari werd het boek 'Het Verdrag van Maastricht - 25 Jaar later', geschreven door Jo Cortenraedt en Maarten van Laarhoven, gepresenteerd.
In her splinternieuwe Lumière aan het Bassin te Maastricht vond ook de première plaats van de documentaire over dat historische verdrag. Oudgedienden va toen - o.a. Wim Kok, Weigel, Bolkestein, Delors - blikken daarin terug en geven gin visie op de toekomst. In het boek komen de sprekers uitgebreider aan het woord.
Met aansluitend een drukbezochte borrel was de presentatie van film en boek zeer geslaagd.
Een fotoimpressie volgt later.
In Memoriam Harrie Leenders 1950-2017
04-02-2017
Deze ochtend zaterdag 4 februari is Harrie overleden.
Harrie was sinds vorig jaar ongeneeslijk ziek. Een longontsteking is hem fataal geworden.
Onverwacht voor ons allemaal. Harrie had nog zoveel te doen en mede te delen naar de mensen: zijn dagelijks gedicht op Facebook, en wat er vandaag weer aan muzikaal moois in de cd-speler ging; vanaf zijn verblijf in het Hospice misten we dat laatste en ik weet zeker dat Harrie het nog het meeste miste.
Naast zijn literatuurkennis - in alle opzichten - was hij ook een breed georienteerd muziekkenner. Ik geb een paar jaar geleden een lezing over de geschiedenis van het requiem mogen mee maken. Geweldig.
Waar Harrie ook zeker naar uitkeek was de voltooiing en presentatie van zijn boek samen met Antoine Jacobs.
Het heeft niet zo mogen zijn. Harrie is te vroeg vertrokken. We hebben nog zoveel vragen; jij had vaak het antwoord. Harrie, ik mis je. We missen je.

Harrie, rust zacht.
Presentatie nieuwe roman Jan Schurgers
04-02-2017
In het Museum Land van Valkenburg presenteerde Jan Schurgers zijn nieuwe roman De witte kamer.
Het was een gezellige drukte met boeiende toespraken door Ivi Senden, wethouder Jan Vermeer en door Han zelf. Een fotoimpressie vind je onder de knop Albums.
Presentatie Hans Meex
24-11-2016
Zaterdag 26 november is de lang verwachte presentatie van het boek Levenslang ziek door Hans Meex.
U bent welkom vanaf 15:00 in Kloosterbibliotheek te Wittem.
Een middag met Wiel Kusters
26-09-2016
Zaterdag 8 oktober 14.30 uur in Boekhandel Leeskunst Kerkrade
Zaterdagmiddag staat in het teken van Wiel Kusters. Als boeiend verteller zal hij spreken over De onweerzitting en meer. Van De onweerzitting verschijnt een hernieuwde uitgave die op deze middag gepresenteerd wordt.
U bent van harte uitgenodigd deze middag bij te wonen.

Boekhandel Leeskunst Kerkrade
Hoofdstraat 2, 6461 CP Kerkrade

Tijdens een nachtelijk onweer in de jaren vijftig zitten de grootmoeder, de moeder en de jongen in de keuken, wachtend op het einde van wat voor beide vrouwen een boze droom is, voor de tienjarige jongen niet meer dan een vervelende onderbreking van zijn slaap. In de tijd die met donder en bliksem verstrijkt herbeleeft hij kleine maar betekenisvolle momenten uit zijn dagelijks leven.
In hetzelfde kader plaatst Wiel Kusters in deze sobere dichterlijke vertelling een serie herinneringen van de moeder en de grootmoeder, gebaseerd op familieverhalen, die terugreiken tot in het laatste kwart van de negentiende eeuw. In het verhaal 'Lichtflitsen', dat als een soort naschrift bij 'De onweerzitting' functioneert, legt hij op liefdevolle wijze het beeld vast van zijn dementerende moeder, zoveel jaren later, in de jaren negentig.
De onweerzitting speelt zich grotendeels af in het dorp dat ook het decor vormde van Kusters' succesvolle In en onder het dorp. Mijnwerkersleven in Limburg.

De pers over De onweerzitting:

Als God huist in het detail, dan is De onweerzitting van Wiel Kusters een gezegend boek. [...] De onweerzitting gaat over de teloorgang van traditionele gebruiken, rituelen en de bijbehorende handelingen, die Kusters als een verbaal archeoloog schitterend heeft vastgelegd, zonder de suggestie te wekken dat het vroeger allemaal beter was.
Peter Henk Steenhuis in Trouw

Deze terugblik op het ontwaken van poëtisch besef doet met regelmaat denken aan de manier waarop Eric de Kuyper zijn jeugdjaren heeft geboekstaafd in een reeks kleine boekjes.
Arjan Peters in de Volkskrant

Ik moest af en toe aan Nescio denken.
Janet Luis in NRC Handelsblad

Spekholzerheide is nu definitief op de kaart. Kusters schrijft sociale geschiedenis zoals Vlaamse schrijvers als Leo Pleysier en Erik Vlaminck die schrijven.
André Matthijsse in Haagsche Courant

De onweerzittting-Wiel Kusters, hernieuwde uitgave/verschijnt 8 oktober, Uitgeverij Leon van Dorp, 96 pag., ISBN 978-90-79226-29-0, 14,95


Met vriendelijke groet,
Leon van Dorp
Adri Gorissen geeft de bundel Wilde flora 3 sterren in dagblad de Limburger.
17-05-2016
Zesentwintig verhalen van even zo veel "schrijvers die iets met Limburg te maken hebben, omdat ze er geboren en getogen zijn, of omdat ze er wonen en werken" staan in de bundel Wilde flora, samengesteld door Ton van Reen. Veel van de auteurs beschrijven hun herinneringen aan het Limburg van hun jeugd en maar al te vaak komen kerk en mijn weer voorbij . Dat is jammer, want een 'Limburgs' verhaal hoeft toch niet per se over momenten uit de geschiedenis van de provincie te gaan of er te spelen.
Evengoed zitten juist bij die vertrouwde 'Limburgse' bijdragen de mooiste exemplaren. Zoals Geboortegrond van Peter Drehrnanns of Wilde flora van Huub Beurskens, waaraan de titel van de bundel is ontleend. Dat laatste is een sfeervol en suggestief verhaal over de vondst van een verlaten paar veter­ schoenen langs de Aalbeek in Steyl.

ADRI GORISSEN
Zeer geslaagde presentatie Wilde flora
02-05-2016
Het was een zeer geslaagde zaterdagmiddag bij de boekpresentatie van Wilde flora.
Gezellige drukte en er is mooi gesproken.
En natuurlijk een goed boek!
Mooi om zoveel schrijvers bij elkaar te zien.

Kijk voor de foto's in het album
Presentatie Wilde flora
18-04-2016
Beste lezer/lezeres,

Op zaterdag 23 april wordt de bundel Wilde flora gepresenteerd in samenwerking met Media Groep Limburg. 26 Limburgse verhalen door 26 Limburgse auteurs, bijeengebracht door de bekende auteur Ton van Reen. Een prachtbundel voor wie van Limburg, cultuur en literatuur houdt. Met verhalen die getuigen van de vreemde aantrekkingskracht van geboortegrond, de schoonheid van herinneringen, van liefde en vriendschap, maar ook van waanzin, moord en doodslag. Verhalen vol van energie, humor en lyrische pracht. Dwars, bizar en fantastisch.

Graag nodigen we u uit om deze feestelijke presentatie bij te wonen.

Waar: MGL kantoor , Mercator 3, 6135 KW te Sittard
Tijd: vanaf 15.00 tot 17.00 uur

Programma: Ton van Reen zal spreken over de bundel en de totstandkoming daarvan.
Adri Gorissen, journalist recensent, gaat iets vertellen over de Limburgse literatuur.
Enkele auteurs zullen een woordje doen.
Aanbieding eerste exemplaar.
Daarna is er mogelijkheid tot signeren.

De muzikale omlijsting wordt verzorgd door “troubadour” Paul van Loo.

De presentie is voor iedereen toegankelijk

Wilt u kennismaken met Limburgse schrijvers, dan is dit het moment!


Uitnodigend,

Uitgeverij Leon van Dorp

Voor routebeschrijving: Zie website MGL
http://www.limburgadverteren.nl/contact/kantooradressen/

Parkeergelegenheid aanwezig.
Overlijden Wim Brands
08-04-2016
Op 5 april overleed boekenliefhebber Wim Brands. Het radioprogramma "nooit meer slapen" wijdde in een 2 uur durende uitzending aandacht aan deze markante persoon.
Ga naar de knop "Links" om deze uitzending te beluisteren.
Het belang van schone ramen
18-03-2016
Op 16 april is de premiere van "Niets is wat het lijkt" in het Lumière theater in Maastricht. Een korte film geinsprireerd op de roman "Het belang van schone ramen" door Frits Criens.

Programma:
15.00 Theater open en inloop
15.30 Home is not a place, it’s a feeling non-fictie Jo Goffin/Peter de Bock
15.48 Niets is wat het lijkt fictie/non fictie van Jo Goffin
16.07 Breekbaar, speelfilm van Con Soeters
16.30 Pauze
17.00 Kunst waar je vrolijk van wordt, non-fictie Con Soeters
17.14 Verdwaald, speelfilm Jef Caelen
17.35 De Joker, speelfilm van Jef Caelen & Huub Bervoets
17.45 Einde programma
Presentatie verhalenbundel WIlde flora
11-03-2016
Uitgeverij Leon van Dorp presenteert 25 bekende en minder bekende Limburgse schrijvers, met verhalen die getuigen van de vreemde aantrekkingskracht van geboortegrond, de schoonheid van herinneringen, van liefde en vriendschap, maar ook van waanzin, moord en doodslag. Verhalen vol energie, humor en lyrische pracht. Dwars, bizar en fantastisch.
Onmisbaar voor wie wil kennisnemen van wat Limburg aan literaire schoonheid te bieden heeft.
Wilde Flora: een mooi boeket, een kleurrijke verzameling verhalen.
De verhalenbundel is samengesteld door schrijver Ton van Reen.

De presentatie vindt plaats in het MGL gebouw te Sittard op 23 april, verdere info volgt.
Interview met Hub van Wersch
01-02-2016
Vanwege het verschijnen van de bundel Van A naar A en terug is de schrijver geïnterviewd door StudioAlphen. Het is te beluisteren op :

http://studioalphen.nl/nieuws/159925/nieuw-boek-oud-wethouder-hub-van-wersch.html
Presentatie Van A naar A en terug van Hub van Wersch
01-02-2016
Bij boekhandel Haasbeek in Alphen aan de Rijn is onlangs een nieuwe bundel met reisverhalen en columns van Hub van Wersch gepresenteerd. Voor enkele sfeerfoto's gaat u naar downloads. Het was een gezellige drukte.
Van A naar A en terug
15-01-2016
PERSBERICHT

“Van A naar A en terug”


Moslim-extremisme beheerst al maandenlang het nieuws. Andere bedreigingen van het mondiale machtsevenwicht trekken minder aandacht. In deze verzameling reisimpressies beschrijft antropoloog Hub van Wersch de situatie in India. Met de economie van de grootste democratie op aarde gaat het goed, maar met de democratie gaat het slecht. Wordt India een nieuwe fundamentalistische staat?

In november 2014 publiceerde de auteur zijn omvangrijke historische debuutroman “Heil uit de diepte – Kolen, kerk en ketterij”, die veel waardering kreeg. De tweede druk daarvan is inmiddels verschenen. De auteur maakte daarna enkele reizen. Tijdens een zeilreis in Zuid-Amerika besloot hij zijn volgende roman te situeren in Azië. Daartoe reisde hij naar India - een land waarmee hij al decennia nauw is verbonden - en vestigde zich in Mumbai, het moderne gezicht van India. De stad blijkt op vele punten drastisch te zijn veranderd. In Mumbai deed hij inspiratie op voor een volgende roman.

In de bundel ‘Van A naar A en terug – Schetsen onderweg’ geeft Hub van Wersch in korte, scherpe en humoristische schetsen zijn reiservaringen weer. Wat India betreft is het beeld somber. De prikkelende teksten lenen zich prima voor het korten van de tijd op perrons, in wachtkamers of bij de lunch. Persoonlijk, geestig en informatief.

‘Van A naar A en terug – Schetsen onderweg’ is een uitgave van Uitgeverij Leon van Dorp.
App op basis van ´De geur van kolen´
09-12-2015
Het door de Heerlense journalist Joep Dohmen geschreven en door Leon van Dorp Uitgeverij uitgegeven boek ´De geur van kolen´ is een inspiratiebron geweest voor de ontwerpers van een app.
Joep neemt de lezer aan de hand van zijn familieverhaal mee door de geschiedenis van Heerlen in de tijd waarin de mijnen nog volop in bedrijf waren. De in Heerlen gevestigde Open Universiteit (OU) besloot in het kader van haar 30-jarig bestaan de stad een cadeautje aan te bieden. Dat werd de app ´Mijn Stad´.
De app - in feite een virtuele gids en geschiedenisleraar - leidt de gebruiker langs historische plaatsen, die ter plekke met filmpjes en foto´s belicht worden. Ook dienen vragen beantwoord te worden. Achtergrondinformatie, beelden, interactieve kaarten en interviews staan straks op een bijbehorende website. De app is gratis te downloaden in Google Playstore, binnenkort in de Apple App Store en voor het eind van dit jaar is de website klaar.
Drie boeken over de mijnen
24-10-2015
In het kader van het Jaar van de Mijnen 2015 vindt zondag 1 november vanaf 14.00 uur een speciale literaire middag plaats in het Mijnmuseum te Heerlen. Drie auteurs geven acte de présence.
Ivo Senden publiceerde onlangs de spannende mijnwerkersroman ‘Zwarte droom’, die in de jaren vijftig speelt.
Schrijver, blogger en reiziger Hub van Wersch neemt de lezer met zijn fascinerende roman ‘Heil uit de diepte’ mee naar de duistere 18e eeuw, het begin van de mijnbouw in Limburg, de wereld van kolen, kerk en ketterij.
Peter Lenssen vertelt over zijn aangrijpende historische roman ‘Mijnverdriet’. Een geheel herziene versie van zijn 25 jaar geleden verschenen spraakmakende roman ‘Toplöss’, die nu opnieuw verschijnt bij Uitgeverij Leon van Dorp. Een jubileumuitgave! ‘Mijnverdriet’ wordt deze middag officieel gepresenteerd.
Ook worden oude filmbeelden vertoond over het harde, ondergrondse werk in de Limburgse mijnen en uiteraard staat het museum open voor bezichtiging.
Adres: Kloosterweg 1, Heerlen.
Ogentroost
24-10-2015
Het is nu negen maanden geleden dat het me overkwam: een netvliesloslating in mijn rechteroog. Uitgerekend het goede oog waar ik alles mee moest doen. Met het linkeroog had ik al jaren nog maar vijf procent zicht.
Het is me niet gegund: ook met mijn ‘goede’ oog kan ik nu nauwelijks meer zien. Het is me overkomen en ik moet het ondergaan. Ik zal moeten accepteren dat het nooit meer zal worden zoals het was.
En ja, het werk heeft er onder geleden.
Toch is er dit jaar - met hulp van velen - nog een aantal boeken verschenen en er komt nog meer.
Dankbaar voor alle ondersteuning kan ik toch verder.
Ja, ik ben er nog! Het kan verkeren!
Presentatie Zwarte droom
23-04-2015
Op vrijdag 8 mei 2015 om 19:00 uur presenteert Uitgeverij Leon van Dorp de roman Zwarte droom.
Deze mijnwerkersroman, geschreven door Ivo Senden zal door de auteur worden gepresenteerd in het Royal Theater, de voormalige bioscoop aan het Heerlense stationsplein. De entree is gratis.

Zwarte droom is een prachtig boek dat zich bij uitstek leent voor verschijning in het Jaar van de Mijnen. Het vertelt een spannend, fictief verhaal dat zich afspeelt tegen het historisch en sociologisch zeer realistische decor van Heerlen anno 1951. In een vlot geschreven, toegankelijk verhaal, wordt de lezer – met of zonder kennis van het mijnverleden – meegenomen in de boven- en ondergrondse wereld van toen, die op gedetailleerde wijze en vol couleur locale, tot leven komt.

Zwarte droom is een fraai vormgegeven boek met 558 pagina's. Op 8 mei zal het boek in Royal verkrijgbaar zijn met de mogelijkheid tot signeren door de auteur. Vervolgens komt het boek ook in de regionale boekwinkels te liggen. De verkoopprijs bedraagt € 22,50.


Over het boek

1951. De wederopbouw is in volle gang. De vraag naar steenkool is groter dan ooit tevoren. De Limburgse mijnstreek bruist. Heel Nederland is afhankelijk van de koempels, die diep ondergronds werken in een wereld van ongekende omvang.
Jan Bemelmans is mijnwerker in de Oranje Nassau I. Wanneer het rustig voortkabbelende leven in de mijnwerkerskolonie Beersdal verstoord wordt door een reeks gebeurtenissen, begint Jan te twijfelen aan zijn toekomst. Hij droomt van een ander bestaan. Eigenlijk een ondenkbare gedachte voor een koempel. Jan kan de mijn wel loslaten, maar zal de mijn Jan loslaten?
Een vraag met een bloedstollend antwoord. Het blijkt dat persoonlijke kwesties en benauwende sociale controle net zo beslissend over leven en dood kunnen zijn als de voortdurende dreiging van instortende mijngangen, exploderend gas of stijgend water.

Deze spannende mijnwerkersroman neemt de lezer mee naar een stukje Nederland dat decennia lang een unieke samenleving vormde. Daal af in de wereld die boven- en ondergrond, gezin en werk, cultuur en kerk net zo hecht met elkaar verbond als het leven en de dood.


Over de auteur

Ivo Senden (1977) maakte eerder naam met Royal 1938-2008, een boek over de geschiedenis van het Royal Theater, de monumentale en mooiste bioscoop van Heerlen. Met zijn voorliefde voor regionale geschiedenis als basis, verkoos Senden, kleinzoon van twee mijnwerkers, het indrukwekkende mijnverleden van deze regio als thema voor zijn debuutroman, die in voornoemd Royal Theater zal worden gepresenteerd.

Graag nodigen wij u uit om aanwezig te zijn bij de presentatie van deze indrukwekkende roman. In aanloop hier naartoe zijn auteur en uitgever beschikbaar om Zwarte Droom persoonlijk toe te lichten.
Voerendaal op zondag
16-01-2015
'Voerendaal op zondag', is een literair evenement. Zondag a.s. is de aftrap van een reeks literaire ochtenden. Organisatie en presentatie: Dick Gebuys.
Frits Criens zal vertellen over zijn roman 'Het belang van schone ramen'. Herman Broekmans over boeken, dorpsdichter Peter Crombach en nog veel meer.
Waar? Bibliotheek Voerendaal, Furenthela 17 Voerendaal.
Zondag 18 januari 10.30-13.00 uur.
Entree €3,50 (met koffie en vlaai), (Leden bieb €2,50)
Ben van Melick over 'Heil uit de diepte'
13-01-2015
Op zondag 11 januari besprak Ben van Melick het boek 'Heil uit de diepte' van Hub van Wersch. Deze bespreking in het L1 live radioprogramma 'De Stemming' wil ik u niet onthouden. U vindt de radio-opname terug onder de knop 'Downloads'.
Bokkenrijders. De schande van Limburg (2)
28-11-2014
De boeken zijn vandaag afgeleverd (ook bij CB) en morgenmiddag is de presentatie in de Geulhemermolen in Berg en Terblijt (voor genodigden).
fotoalbum boekpresentatie 'Heil uit de diepte'
24-11-2014
Er is nu ook een fotocompilatie beschikbaar van de boekpresentaties van 'Heil uit de diepte'. Het was druk en sfeervol.
Verder een paar krantenartikelen zoals die verschenen in Algemeen Dagblad en Dagblad De Limburger. Ga hiervoor naar 'recensies en meer'.
Blog Hub van Wersch
13-11-2014
Hub van Wersch heeft ook een interessante blog. Dat kunt u vinden op:
www.hubvanwersch.wordpress.com
Eerste aanbieding roman 'Heil uit de diepte'
04-11-2014
Locoburgemeester Jo Bok van de gemeente Kerkrade zal zaterdag 8 november 2014 het eerste exemplaar ontvangen van de historische roman ‘Heil uit de diepte - Kolen, kerk en ketterij’.
Deze 670 pagina’s tellende roman behandelt het begin van de grootschalige mijnbouw in ons land en de bijzondere rol daarin van de vroegere abdij Kloosterrade (Rolduc). Tijdens de bijeenkomst zal de auteur, Hub van Wersch, een toelichting geven op dit uitzonderlijke werk.
Gastspreker is Catharina Scholtens.
De aanbieding vindt plaats in de prachtige rococo-bibliotheek van Rolduc. Aanvang 17.00 uur.
Nieuwe dichtbundel Paul Hermans
22-10-2014
Iedereen naar boekhandel De Tribune te Maastricht.
Zaterdagmiddag 25 oktober, 17.00 uur.
Presentatie van de nieuwe dichtbundel van Paul Hermans: Oud licht.
U bent van harte welkom.
"De geur van kolen" in het nieuws
08-10-2014
Het kan u bijna niet ontgaan zijn maar het boek "De geur van kolen is vaak in het nieuws. Dit vanwege 10 pagina's in het boek over burgemeester van Grunsven.
Onder de knop "recensies en meer" zijn enkele bijdragen van Joep Dohmen geplaatst, waaronder een analyse van het boek ‘Eindelijk een echte burgemeester’ en een brief aan Mars van Grunsven, kleinzoon van de oorlogsburgemeester.

"De geur van kolen" is echter veel meer dan 10 pagina's over van Grunsven. Het is een prachtige kroniek over Heerlen. Jammer dat dat nu onderbelicht blijft.
Jo Wijnen boekpresentatie
15-09-2014
Zondagmiddag 21 september wordt de nieuwe bundel met columns van Jo Wijnen gepresenteerd in de Oranjerie te Roermond. De bundel 'Op goed geluk' zal dan aan een breed publiek voorgesteld worden. Aanvang 14.00 uur Voor het uitgebreide programma zie: http://www.salonremunj.nl
Schrijf, schrijver, schrijfst
03-09-2014
Op zondag 7 september, in de Week van het Schrijven 2014, vindt in Centre Céramique Maastricht ‘Schrijf, schrijver, schrijfst’ plaats. Dé dag om je te laten inspireren door schrijvers, uitgevers en andere kenners van het geschreven woord! Iedereen die graag schrijft en/of leest is van harte welkom. ‘Schrijf, schrijver, schrijfst’ duurt van 11.30 tot 17.00 uur.
Deze tweede editie van ‘Schrijf, schrijver, schrijfst’ wordt georganiseerd door het Huis voor de Kunsten Limburg in samenwerking met Centre Céramique en het Letterkundig Centrum Limburg.
Concert voor de Führer
29-08-2014
Nu in de boekhandel. Het boek verschijnt vanwege de herdenking in september van Operatie Market Garden, een geallieerd offensief in september 1944 om Nederland te bevrijden. Prijs: het sympathieke bedrag van €9,95
Nieuwe uitgaven
04-07-2014
Binnenkort verschijnen twee boeken van Ton van Reen:

CONCERT VOOR DE FÜHRER verscheen eerder bij Uitgeverij De Geus. Deze derde druk wordt gepubliceerd door Uitgeverij Léon van Dorp. Het boek verschijnt opnieuw vanwege de herdenking in september van Operatie Market Garden, een geallieerd offensief in september 1944 om Nederland te
bevrijden. Het was deels een mislukking omdat de laatste brug een brug te ver bleek en het westen van Nederland te maken kreeg met de hongerwinter.
CONCERT VOOR DE FÜHRER verschijnt in augustus.

DE VERDWENEN STAD is een nieuwe roman over het leven van een advocaat in Roermond. Een man die verdwaald is in de kleine wereld van een provinciestad
met corrupte politici en in de tijd achtergebleven priesters van een vermolmde Kerk,die lijdt onder het trommelvuur van de pers die de misdaden door religieuzen aan de kaak stelt.
DE VERDWENEN STAD verschijnt in oktober.

Meer nieuws hierover volgt.
Recensie Frits Criens 'Het belang van schone ramen'
13-05-2014
Nu dan ook een recensie in Dagblad De Limburger/ Limburgs Dagblad. Vier sterren nog wel! Deze recensie is toegevoegd onder de knop 'recensies en meer'.
Interview met Frits Criens bij Omroep Venlo
05-05-2014
Onlangs is Frits Criens geïnterviewd bij Omroep Venlo.
Het interview is in zijn geheel te beluisteren op deze site. Ga hiervoor naar de knop 'Downloads'.
Schrijversdag in Dominicanen
04-05-2014
Boekhandel Dominicanen - voorheen Polare - in Maastricht organiseert op zondag 25 mei een schrijversmiddag. Diverse schrijvers krijgen daar de gelegenheid iets te vertellen over hun schrijverschap en oevre. In ieder geval zullen Joep Dohmen, François Van Gehuchten en Ton van Reen het publiek toespreken.
Over de komst van andere auteurs is mij nog niets bekend. Het belooft een drukke zondagmiddag te worden.
Het belang van schone ramen
14-03-2014
Op 21 maart presenteert Frits Criens zijn nieuwe roman 'Het belang van schone ramen'.
De presentatie is verpakt in een avondvullend literair programma. Gasten zijn Quirien van Haelen, presentator; Jo Wijnen, columnist, journalist, John Hölsgens, columnist, dichter en prozaïst. De muziek is in handen van Zanggroep Toesjee. Uiteraard is de entree gratis.
De presentatie vindt plaats in Trefcentrum Aldenghoor, Kasteellaan 7A, 6081 AN Haelen
Telefoon: 0475 592 915
Aanvang 20.00 uur, einde circa 22.15 uur

Dit is de eerste nieuwe uitgave door LVD-U in een interessante rij boeken die LVD-U dit jaar uitbrengt.
In memoriam Fré Videler
15-01-2014
Deze week bereikte me het trieste bericht dat Fré Videler op 67-jarige leeftijd is overleden. Fré had al langer last van zijn gezondheid en verbleef de laatste maanden van zijn leven in de Lückerheidekliniek te Kerkrade. Moge hij rusten in vrede. He's free.
De Vriendenrepubliek op TV
18-12-2013
Onder de knop "recensies en meer" is nu ook een link toegevoegd naar de uitzending van Het VPRO-programma Andere Tijden. In deze uitzending doen Joep Dohmen en Henk Langenberg uit de doeken hoe Limburg in de jaren '90 geregeerd werd door corruptie en omkoping. Kijk en huiver.
Joep Dohmen en Andere Tijden
11-12-2013
Zondag 15 december verschijnt Joep Dohmen op televisie in het programma Andere Tijden (VPRO).
De vriendenrepubliek
11-12-2013
Op 16 december verschijnt er een nieuwe druk van "De vriendenrepubliek". Dit in de jaren 90 spraakmakende boek (door Joep Dohmen) over corruptie en belangenverstrengeling in de Limburgse politiek en het bedrijfsleven was jaren uitverkocht en binnenkort dus weer verkrijgbaar.
Boekpresentatie: Bokkenrijders. De schande van Limburg (1)
26-11-2013
Prachtig boek, duidelijke inhoud. De feestelijke presentatie van het boek is aanstaande zaterdag 30 november om 14.00 uur in Schunck* Glaspaleis.
Dirk Dobbeleers, voorzitter van het internationaal bokkenrijdersgenootschap, zal het eerste exemplaar in ontvangst nemen. Verder zal François Van Gehuchten, auteur van dit boek, een interessante lezing/toelichting geven. Het vervolg op dit boek (deel 2) zal naar verwachting verschijnen in april-mei 2014
Haiku's uit het Heuvelland
31-10-2013
Boekpresentatie: “Haiku’s uit het Heuvelland” met kleurrijke natuurfoto’s van Anny Huyts over de vier seizoenen in het Limburgs Heuvelland. Zondag 10 november 14.00 uur, tijdens de jaarlijkse boekenmarkt in de Kloosterbibliotheek te Wittem (Gerarduszaal, Wittemerallee 32). Sprekende foto’s spiegelend met beeldende haiku-teksten van M.J. May.
Publiek gesprek met Joep Dohmen
26-10-2013
Op zondag 27 oktober is Joep Dohmen, samen met o.a. Frans Geraedts, tafelgast bij een publiek gesprek in SCHUNCK* over de ontwikkeling van Heerlen onder invloed van de mijnen. Dit gesprek vindt plaats ter gelegenheid van enerzijds de tentoonstelling New End, New End van Andreas Emenius in SCHUNCK* en anderzijds het verschijnen van ‘De geur van kolen’, het nieuwe boek van Joep Dohmen.

Zie ook http://schunck.nl/agenda/publiek-gesprek-met-joep-dohmen/
Presentatie boek leesplankjes
25-10-2013
Op 2 november om 14.00 uur wordt het langverwachte boek over leesplankjes gepresenteerd in BiblioRura Neerstraat 11-13 te Roermond.
Gastspreker is Leonie Cornips, hoogleraar taalcultuur. Zij zal het eerste exemplaar in ontvangst nemen. Tevens is er een expositie van de collectie leesplankjes.
We nodigen u van harte uit om bij deze presentatie aanwezig te zijn.
Signeersessie Joep Dohmen
16-10-2013
Zaterdagmiddag 19 oktober is er in boekhandel Het Raethuys in Heerlen een signeersessie. Joep Dohmen signeert daar zijn nieuwe boek 'De geur van kolen'. Vanaf 14.00 uur.
De geur van kolen in Schunck* Glaspaleis
08-10-2013
Het was een fantastische, gezellige middag tijdens de boekpresentatie van 'De geur van kolen.. Goede opkomst, fraaie toespraken, hapje en drankje. De foto's volgen.
Prachtig artikel Joep Dohmen
04-10-2013
Twee volle pagina's in Limburger/Limburgs Dagblad naar aanleiding van het verschijnen van het boek 'De geur van kolen' door Joep Dohmen. Wiel Beijer heeft er iets moois van gemaakt. Het artikel is terug te vinden onder de knop 'downloads'.
Vanavond is er ook een interview met Joep Dohmen op L1TV
De geur van kolen
12-09-2013
Zondagmiddag, 6 oktober 14.00 uur wordt ‘De geur van kolen’, het nieuwste boek van Joep Dohmen gepresenteerd. In de centrale hal van Glaspaleis Schunk* zal het eerste exemplaar aangeboden worden aan Paul Depla, burgemeester van Heerlen. Joep Dohmen zelf zal het boek toelichten en ook stadshistoricus Roelof Braad zal een en ander vertellen.
Het boek zal vanaf dat moment ook te koop zijn.
U bent van harte welkom.

Voor informatie over de auteur en over het boek zie elders op deze site.
Bokkenrijders
16-07-2013
Op dit moment wordt er hard gewerkt aan een boek over de bokkenrijdersprocessen in Nederlands Limburg.
Dit boek is een vervolg op het jaren eerder verschenen boek over de processen in Belgisch Limburg. Het zal in oktober/november 2013 verschijnen. Het is geschreven door François Van Gehuchten en wordt geredigeerd door Mark van Dijk. De omvang zal ongeveer 400 pagina's zijn. Meer hierover en over de mogelijkheid om het boek vooraf te bestellen volgt nog.
Dautzenberg
31-03-2013
Gisteren vond aan de Dautzenbergstraat de onthulling plaats van de plaquette ter herinnering aan de schrijver J.M. Dautzenberg. De plaquette, ooit in 1908 geplaatst in het oude gemeentehuis van Heerlen, heeft na afbraak van dat gemeentehuis een zwervend bestaan geleid. Uiteindelijk belandde het in een depot. Nu is het dan terug in 'zijn' straat. Het heeft een plaats gekregen aan de gevel achter het kruisbeeld met de bijnaam 'Hinger Jezus Vot'
Bij deze gelegenheid is daarna in het Savelsbergklooster een bundel gepresenteerd over de schrijver J.M. Dautzenberg waarin ook opgenomen zijn 'Heerlense gedichten'.
De foto's volgen nog.
Literair festival Heerlense Herfst
18-10-2012
In het voorjaar vond voor de vijfde keer Heerlense Lente plaats. Van diverse kanten werd gevraagd iets dergelijks ook in het najaar te organiseren. Dat is nu Heerlense Herfst geworden.
Het is weer een programma geworden vol met diverse interessante auteurs waaronder veel jeugdig talent, muziek en poëzie en de presentatie van het boek 'Woorden wandelen weer, leven en werk van Herman Cox' door Hennie Jetzes en Leonie Robroek.
Verder zal Fré Videler iets vertellen over zijn boek 'De Hondenstrontvreter'.
Toine Vreuls is de vaste columnist. Twee verhalen zijn te vinden in zijn bundel ‘Stille kogels’ (uitgeverij ‘Heerlense lente’). ‘Kenteringen’ is zijn eerste volwaardige verhalenbundel en die zal verschijnen bij uitgeverij Jetzes en Robroek.
Donderdag 18 oktober in Cultuurhuis Heerlen.
Aanvang: 20.00 uur, entree gratis.
Heerlense Herfst
20-09-2012
In Cultuurhuis Heerlen vindt op donderdag 18 oktober de eerste editie plaats van het festival Heerlense Herfst.
Een uitgebreid literair programma met misschien wel de bekendmaking van de nieuwe stadsdichter van Heerlen.
In ieder geval zal er ook aandacht worden geschonken aan auteur Fré Videler en zijn roman 'De Hondenstrontvreter'.
Kijk ook op cultuurhuisheerlen.nl. Aanvang 20.00 uur; entree gratis.
Recensies
21-06-2012
Al eerder recenseerde Han Groen de verhalenbundel 'Hamrahi' van Hans Dupont. Nu is er ook een recensie over Fré Videlers 'De Hondenstrontvreter' Beide recensies vind je terug onder 'Downloads/Diversen'
Han Groen is jurist te Heerlen. Hij recenseert al geruime tijd boeken en media voor o.a. NBD-Biblion.
Eerste foto-album
21-06-2012
Wat is een website tegenwoordig nog zonder foto-albums? Onder de knop 'Downloads/Diversen' vind je nu een eerste album. Het is een sfeerverslag van de presentatie van 'De Hondenstrontvreter' in Boekhandel 'Bij Het Raethuys' te Heerlen. Auteur Fré Videler is duidelijk in zijn nopjes.
Presentatie 'De Hondenstrontvreter'
17-05-2012
Op zaterdag 2 juni wordt in boekhandel 'Bij het Raethuys' in Heerlen het boek 'de hondenstrontvreter' gepresenteerd.
Na de presentatie en het aanbieden van het eerste exemplaar aan burgemeester Paul Depla zal Fré Videler, de auteur van dit langverwachte boek, aanwezig zijn om te signeren.
'De hondenstrontvreter' is een Heerlense roman. Het verhaal speelt zich af in de vijftiger en zestiger jaren. Hoofdpersoon in dit verhaal is de opgroeiende Ferry die kennis maakt met zijn schaduw.
'De Operstehong van Welten'
30-03-2012
De 'Auferstehung' van Welten. Op dinsdag 3 april wordt een nieuwe uitgave gepresenteerd. Het gaat om een boekje met de titel 'De Operstehung van Welten'. Het boekje is een initiatief van de Weltense heemkundeverenig 'Os Heem' die hiermee haar eerste jaarboekje presenteert. Het boekje is geschreven door Mark van Dijk en Wim Thijssen.
Waar?: Gemeenschapshuis Welten; aanvang 19.30 uur.
Recensie: Han Groen over "Hamrahi"
26-09-2011
Op de site van het Heerlens Schrijverscafé is een recensie te vinden over de verhalenbundel van Hans Dupont. Een link naar deze boekbespreking vindt u op de pagina Downloads/Diversen.
Monasticon Carmelitanum Neerlandicum
09-05-2011
Een historisch repertorium van de kloosters van de Orde der Broeders en Zusters van O.L. Vrouw van de berg Karmel (13de eeuw - 1940). Dit omvangrijke naslagwerk door kerkhistoricus Antoine Jacobs wordt op 10 mei gepresenteerd te Boxmeer. Meer informatie over dit boek en over de auteur volgt.
Dag van de kleine uitgevers
11-12-2010
Paul van der Velden en Theater Lexor organiseren een dag vol proza, poëzie en muziek uit de regio. Kleine optredens van muzikanten, dichters en schrijvers luiden het nieuwe culturele jaar 2011 in. Natuurlijk zijn er ook boeken te koop. Zondag 12 december in Theater Lexor. Vanaf 12.00 uur; entree gratis. Komt allen!
Noa de Mès
28-11-2010
Noa de Mès is het gevarïeerde praatprogramma in café Pelt in Heerlen. Maandelijks treden er op de zondagmiddag bekende en minder bekende mensen voor het voetlicht.
Zondagmiddag 28 november is er o.a. een interview met Hans Dupont. Hij zal vertellen over zijn verhalenbundel 'Hamrahi'.
Noa de Mès begint om 15.00 uur.
Online
27-11-2010
Eindelijk weer on-line met deze vernieuwde site. En het heeft wat voeten in de aarde gehad.
Mede dankzij de technische vaardigheden van Wilco Marx - 'webwizzard' met veel talent - is de site gegroeid tot wat het nu is. Dus Wilco, hartelijk dank!
Groet, Leon van Dorp
Presentatie Leo's Schatkist
00-00-0000
Madame van Dam nodigt u uit om de presentatie bij te wonen van 'Leo’s Schatkist', de nieuwe bundel van John Bovendeert.
Gevarieerd programma!

Zondag 26 augustus 2018
14.30 uur: iinloop
15.00 uur : aanvang


Bistrot Madame van Dam
Gasthuisstraat 11,
6411 KD Heerlen
045 - 750 46 71
Dick Gebuys is zondag 14 april 2019 te gast in “het Uur van de Buurt” in SCHUNCK (aanvang 13:30 uur).Iedereen is welkom; entree
00-00-0000
Dick vertelt o.a. over Feijenoord en Sparta, over de Hefbrug, het Bombardement van 14 mei 1940, over de piratenzenders in de Sixties, over de ontgroening van de Mijnstreek met schlagerzanger Bruno Majcherek. Hij schrijft over de mijnwerkersliedjes van Carboon, de luisterliedjes van Vlamingen Willem Vermandere, Walter Debuck, Wannes Vandevelde en Zjef Vanuijtsel. Over Limburgers Paul Van de Velde, Wiel ‘Erwtje’ Gerrits, Jacques Kersten en Peter Smits. Maar ook over de schrijvers Jan Siebelink en Jef Geeraerts. Hij loopt zelfs ver terug de geschiedenis van de oude Mijnstreek in, met de Schaesbergse schrijver Frans Erens. Maar hij luistert ook naar het verhaal van Sinto Roger Moreno.

Op tijd en stond probeert Dick uiteenlopende literaire verschijnselen met een overkoepelende analyse aan elkaar te vlechten. Over waarheid en fictie, over verboden vruchten, over de Black Venus. Waarbij hij telkens het persoonlijke tot een algemene ervaring probeert om te buigen.

Laat u verrassen zondag; graag tot dan!

NB Meer over Dick, zie: https://www.leonvandorp.nl/auteur/dick-gebuys

#Heerlen