Nieuws

Boekpresentatie 'Best tof!' door Paul Dolhain
26-11-2018
Sinds 2014 maak ik columns voor L1-radio in het radioprogramma van Ruud Kleinen. In deze columns blik ik terug op de afgelopen week en vat daarin het nieuws met een vette cynische knipoog samen. Toen ik 21 september mijn 200e column over de ether slingerde, bleek dat tevens een mooi moment om eens terug te blikken op het gehele oeuvre. Er waren columns bij die minder waren, maar er zaten ook columns tussen die me bijzonder trots maakte.
Deze zijn nu gebundeld in het boek: Best tof! Amber Delahaye heeft sommige columns voorzien van illustraties en Leon van Dorp is de uitgever.

Zondag 2 december mag ik dit boek presenteren en daarbij is iedereen uitgenodigd die daar maar bij wil zijn. In mijn stamkroeg Café Pelt, vanaf een uur of 17.00 uur. Daarna is het boek uiteraard te koop voor 12 euro in de boekhandel en op de website.
Een mooi sinterklaas- of kerstcadeau, toch?

Meer informatie: www.pauldolhain.nl
Boekpresentatie Het Dwaallichtje door Pieter Jan Rijken
07-11-2018
Pieter-Jan Rijken wil met zijn debuutverhaal Het Dwaallichtje een stukje verborgen Limburgse geschiedenis weer meer belichten. Hoe zag een mijn er eigenlijk uit en wat gebeurde er allemaal daar diep onder de grond? Het boek bestaat uit twee verhalen, die de jeugd een kijkje geven op dit Limburgse mijnverleden en die hopelijk ook mooie herinneringen oproepen bij hen die het zelf hebben mogen meemaken.

Kom op zaterdag 17 november naar de boekpresentatie van Het Dwaallichtje in het Mijnmuseum te Heerlen, in een van de laatste overblijfselen van de Mijnen in Nederland en stap samen met Pieter-Jan de Mijn weer in...

Wij nodigen u uit voor de presentatie van “Het Dwaallichtje”Zondag 17 november 2018
14.30 uur aanvang

Nederlands Mijnmuseum
Mijnmuseumpad 2
6412 EX Heerlen
Jos Bours bij boekhandel Krings in Sittard
24-10-2018
Op zondagmiddag, 28 oktober om 14 uur zal Jos Bours, schrijver van de dit jaar bij Leon van Dorp verschenen roman Duvelsprie, aanwezig zijn bij boekhandel Wim Krings in Sittard.
Jos werkte in Utrecht als dramaturg en theaterschrijver, nu schrijft hij romans, zoals Duvelsprie en De jongens van het Glaspaleis uit 2014. Beide verhalen spelen zich af in Schinnen en omgeving, het laatste in de vijftiger- en zestiger jaren, het eerste zelfs in de achttiende eeuw.
Jos zal uitgebreid vertellen over hoe hij tot deze zo verschillende verhalen is gekomen, hoe hij eraan heeft geschreven en natuurlijk voorlezen.
Zijn vrouw Marlies Hautvast, in wier stamboom hij het waargebeurde verhaal van Duvelsprie vond, zal het lied Herinnering aan Jean zingen, begeleid door Jos op de kwetsjbuul. Beiden zijn geboren in Schinnen.
Zondag 28 oktober, Brandstraat 23 Sittard. Toegang gratis. Aanvang 14 uur
Presentatie Nol van Gerwen
24-09-2018
Komende zaterdag presenteren we in samenwerking met Boekhandel De Tribune het boek "Paul" geschreven door Nol van Gerwen.

Aanvang: 15.30

Lutherse Kerk
Hondstraat 14
6211 HX Maastricht

U bent van harte welkom.
Liefde en Kunst heersen
16-07-2018
Zaterdag 7 juli werd het alom geprezen boek over Emile Epple "Liefde en Kunst heersen" geschreven door Marjet van de Weerd gepresenteerd in een druk bezocht Bonnefantenmuseum te Maastricht.
Het was een geweldige middag en indrukwekkende presentatie.
De foto's hiervan binnenkort op deze site.
Expositie leesplankjes in Limburgse dialecten
16-07-2018
Afgelopen zondag is in Museum Land van Valkenburg de expositie "leesplankjes in Limburgse dialecten" geopend. Leonie Robroek heeft in de loop der jaren een indrukwekkende verzameling opgebouwd.
In 2013 maakten we hierover het boek 'Aap-bis-zjwaam'.
Nu dus opnieuw onder de aandacht.

Een interview met Leonie vindt u onder de knop 'links'
Boekpresentatie Duvelsprie
16-04-2018
Beste mensen, lieve lezers,

Zaterdag 28 april is het zover: dan wordt de historische roman Duvelsprie ten doop gehouden. Die speelt zich helemaal af in Schinnen en is gebaseerd op een achttiende-eeuws, waargebeurd verhaal.
zie ook:
http://josbours.blogspot.nl/2018/02/ben-jegeinteresseerd-in-waargebeurde_64.html

Er is een heel dagprogramma georganiseerd, dat je in zijn geheel of gedeeltelijk kunt volgen.
's Morgens wordt Schinnen officieel uitgeroepen tot 'Bokkenrijdersgemeente' door het Internationaal Bokkenrijdersgenootschap in samenwerking met de gemeente Schinnen. Dat zal plaatsvinden in de ochtend op kasteel Terborgh.

's Middags is in de Alfa-brouwerij in Thull de uitgebreide boekpresentatie:
de sponsorende Alfabrouwerij vertoont een filmpje over het productieproces. Vervolgens vertelt Schinnens Bokkenrijdersspecialist Frits Schoonbrood uitgebreid over mythes, legendes en waarheid rond het verschijnsel Bokkenrijders.
Daarna wordt het boek gepresenteerd.

15:30 uur Welkomswoord door mr. ing. Roy van der Broek,
wethouder cultuur gemeente Schinnen;
15:35 uur Introductie boek door uitgever Van Dorp;
15:40 uur Verantwoording boek door auteur Jos Bours;
15:45 uur Marlies Hautvast zingt het lied: Herinnering aan Jean;
15:50 uur Voorlezen fragment uit boek door auteur Jos Bours;
16:00 uur Overhandigen boek aan wethouder en familie Meens;
16:05 uur Afsluiten officiële programma waarna

• signeren boek door auteur;
• mogelijkheid tot deelname aan rondleiding door brouwerij;
• en gezellig samenzijn in proeflokaal Alfa Bierbrouwerij;

17:30 uur Afsluiting

Je kunt zowel de hele dag of een deel van de dag bijwonen.
Je kan ook 's middags nog kiezen voor de hele middag of alleen de presentatie zelf.


De ontvangstruimte is beperkt. Mocht je van plan zijn te komen, doe dan alsjeblieft het volgende: meld je aan op josbours@hotmail.com

1. Geef door waaraan je wilt deelnemen:
• hele dag
• ochtendprogramma
• middagprogramma volledig
• middagprogramma boekpresentatie
2. En geef ook door dat je wilt deelnemen aan de rondleiding door de brouwerij.

Wacht niet te lang met je op te geven. Wie het eerst komt, het eerst maalt.

Adresgegevens:
Thull 15
6365 AC Schinnen


Wij verheugen ons in ieder geval op je/jullie komst.
Boekpresentatie Moderne tijden
19-03-2018
Iedereen is welkom op vrijdag 23 maart in Glaspaleis Schunck. Daar presenteren we het boek "Moderne tijden" geschreven door Joos Philippens.
Aanvang 17:00 uur
Entree vrij.

Bovendien is er om 8 uur een lezing over Peutz en Van Grunsven.
Leden van LGOG gratis. Niet-leden betalen € 5,-
Aanmelden voor de lezing kan via lgog.parkstad@gmail.com
Blog Jos Bours over Duvelsprie
01-03-2018
Eind april verschijnt Duvelsprie, de bokkenrijders roman door Jos Bours. Over dit spannende boek en aanverwante zaken is er nu ook een blog. Deze blog kun je vinden onder de knop LINKS.
Boekpresentatie Berini
15-01-2018
Boekpresentatie "Berini" door Dick Gebuys

U bent van harte uitgenodigd om de presentatie van deze prachtige, nieuwe bundel bij te wonen in Café Teerling in Heerlen en boekhandel Snoek Rotterdam.

In deze verzameling van oorspronkelijke blogs, trekt Dick Gebuys vanuit culturele thema’s en vriendschappen de lijnen na die zijn leven tot nu toe bepaald hebben – naar Rotterdam (waar hij geboren werd en opgroeide), naar Vlaanderen (waar hij het leven pas echt leerde kennen), naar Limburg (waar hij nu al weer bijna 40 jaar woont) en naar Duitsland (waar hij de sporen volgde die de oorlog in zijn geboortestad en in zijn eigen jeugd naliet).
We belanden in Rotterdam van de 20ste eeuw, de tijd van de Berini. We horen de echo van Vlaanderen in de jaren ’60 en ’70, we komen in Limburg vanaf 1979 en in Duitsland in de 21ste eeuw. En tussendoor lopen we over literaire paden en belanden we in oude monumentale panden en bruine kroegen. Of ontmoeten we menselijke monumenten.
Dick vertelt over Feijenoord en Sparta, over de Hefbrug, het Bombardement van 14 mei 1940, over de piratenzenders in de Sixties, over de ontgroening van de Mijnstreek met schlagerzanger Bruno Majcherek. Hij schrijft over de mijnwerkersliedjes van Carboon, de luisterliedjes van Vlamingen Willem Vermandere, Walter Debuck, Wannes Vandevelde en Zjef Vanuijtsel. Over Limburgers Paul Van de Velde, Wiel ‘Erwtje’ Gerrits, Jacques Kersten en Peter Smits. Maar ook over de schrijvers Jan Siebelink en Jef Geeraerts. Hij loopt zelfs ver terug de geschiedenis van de oude Mijnstreek in, met de Schaesbergse schrijver Frans Erens. Maar hij luistert ook naar het verhaal van Sinto Roger Moreno.
Op tijd en stond probeert Dick uiteenlopende literaire verschijnselen met een overkoepelende analyse aan elkaar te vlechten. Over waarheid en fictie, over verboden vruchten, over de Black Venus. Waarbij hij telkens het persoonlijke tot een algemene ervaring probeert om te buigen.

Heerlen
Zaterdag 20 januari 13.00 - 15.00 uur

Café Teerling,
Welterkerkstraat 7,
Heerlen-Welten

Rotterdam-C
Zondag 21 januari 13.30 uur

Boekhandel Snoek,
Meent 126,
Rotterdam-C
Docu Stephanie & Esther genomineerd op Limburg Film Festival.
08-01-2018
Komend weekend (12-13 jan.) vindt het Limburg Film Festival plaats.
De korte docu over Stephanie & Ester is genomineerd!
Een mooie prestatie van filmer Yorn Heijnen, we hopen natuurlijk dat hij in de prijzen valt.

http://limburgfilmfestival.nl/film/stephanie/

De docu waar het allemaal omdraait is ook te zien op deze site onder "Links"

https://youtu.be/pCwKunPfLQg
Boekpresentatie Eikenhout en zinkviooltjes door Wiel Kusters
11-12-2017
Op 16 december 2017 wordt in Boekhandel De Tribune Kapoenstraat 8-10, 6211 KW Maastricht 'Eikenhout en zinkviooltjes' door Wiel Kusters gepresenteerd.
Aanvang 17.00 uur.

Het betreft de briefwisseling tussen Jan Hanlo en Willem K. Coumans.

U bent van harte welkom.

Voor meer info zie:
www.leonvandorp.nl/boek/eikenhout-en-zinkviooltjes.
Publicaties en nieuws
13-11-2017
Onder 'downloads' vind je recente krantenartikelen over de nieuwe bundels van Ralf Habets en Paul Hermans.

Op dit moment zijn we druk bezig met de bundel "Eikenhout en zinkviooltjes" over de correspondentie tussen Jan Hanlo en Willem K. Coumans, bijeengebracht door Wiel Kusters. Voor meer info zie 'boeken in voorbereiding'.
Deze wordt gepresenteerd op 16 december in boekhandel De Tribune te Maastricht.
Ad van Iterson bij L1 Cultuurcafe
09-11-2017
Ad van Iterson was te gast bij L1 Cultuurcafe vanwege zijn nieuwe dichtbundel "Sintels | Embers | Krejje|" die verscheen bij gelegenheid van zijn afscheid van de Universiteit Maastricht. U kunt dit interview terug vinden onder de knop "Links" .
Presentatie Paul Hermans
30-10-2017
's Ochtends een interview bij RTV Maastricht en later een drukbezochte presentatie van de dichtbundel "Dierzien". Voor Paul Hermans was het een drukke maar geslaagde dag.
Het interview is te beluisteren onder de link MEDIA en de foto's van de presentatie volgen nog.
Gedichtenbundel Paul Hermans
23-10-2017
Zaterdag 28 oktober om 17:00 presenteert Paul Hermans zijn nieuwe dichtbundel 'Dierzien' in boekhandel De Tribune te Maastricht.
U bent van harte welkom.
Ad van Iterson bij RTV Maastricht
23-10-2017
Onlangs was Ad van Iterson te gast bij RTV Maastricht. Het interview is nu terug te vinden onder de knop "Links"
Ralf Habets op tv
19-10-2017
Onlangs verscheen zijn debuut 'Blik op scherp, 100 en een gedachten van een blinde'. Gisteren was hij te zien in het tv-programma Avondgasten van omroep L1.
Ga naar de knop 'links' om het programma terug te zien, en maak kennis met Ralf Habets.
Nieuwe drietalige poëziebundel van Ad van Iterson
12-10-2017
Drietalige poëziebundel Ad van Iterson over verdwenen Maastricht

Op Vrijdag, 13 oktober 2017 komt de drietalige gedichtenbundel Sintels | Embers | Krejje van Ad van Iterson uit. De bundel, die wordt gepubliceerd bij Uitgeverij Leon van Dorp, verschijnt bij zijn afscheid van de Universiteit Maastricht. Ad van Iterson (Maastricht, 1952) publiceerde vier verhalenbundels en vier romans. Daarnaast schrijft hij essays en columns, zoals de wekelijkse rubriek ‘Impassant’ in De Limburger.
De stad Maastricht, waar Ad van Iterson woont en werkt, is het decor van bijna al zijn fictie. Dat geldt ook voor Sintels | Embers | Krejje. Een wijdverspreid idee is dat Maastricht vóór de komst van de universiteit een ingeslapen provinciestad was. Van Iterson spreekt met zijn nieuwe boek op een literaire wijze deze notie tegen. Daarbij bestrijkt hij een periode van een halve eeuw, ruwweg tussen 1920 en 1970. Hij verbeeldt de stad als een machtig, grijs landschap van baksteen en Naamse steen. In de volksbuurten rond de Stokstraat en Raamstraat waren veel panden dichtgemetseld; de kanalen en bassins stonden vol stinkend water; fabrieksarbeiders zaten in cafés met glasgordijnen voor het raam waarna ze over de spoorbrug naar huis liepen; sintels vielen uit de locomotieven die over dezelfde brug reden. Op een speciale manier droeg dit leven en dit decor bij aan de grootsheid van de stad.
Sintels is in het Engels embers en in het Maastrichts krejje. Van Iterson heeft zijn gedichten naar het Engels vertaald omdat het de voertaal is aan de Universiteit Maastricht; ook hijzelf heeft decennia in deze taal gedoceerd en geschreven. Hij heeft de gedichten ook in het Maastrichts vertaald omdat de universiteit is gehuisvest in de stad en daarmee een speciale band onderhoudt of zou moeten onderhouden.

De bundel is te koop bij Boekhandel De Tribune, Kapoenstraat 8-10, Maastricht.
En via deze website.

Ad van Iterson kan worden gecontacteerd via:
T: 06 46200441
E: a.vaniterson@maastrichtuniversity.nl
Ralf Habets debuut presentatie.
02-10-2017
Persbericht


Ralf Habets, geboren op 10 december 1980 in Geleen verhuisde naar Grave omdat hij zeer slechtziend ter wereld kwam. Daar volgde hij de lagere school en de vervolgopleidingen in een internaat. Later ging hij, inmiddels blind geworden, voor zijn voormalige school werken. Nadat de kantoren van de Koninklijke Visio in Grave gesloten werden kreeg Ralf de mogelijkheid om in zijn geboortestreek te gaan werken en kwam hij terecht in Sittard. Voor hem een grote stap in zijn leven. Verhuizen, een eigen huis kopen, letterlijk de weg opnieuw leren vinden en het leven opnieuw vormgeven. Door al die veranderingen kwam hij voor de vraag te staan, wie ben ik en wat wil ik in mijn leven? Juist in deze turbulente periode van zijn leven schreef hij de columns die u nu kunt lezen in zijn debuut ‘Blik op scherp’.
Op pakkende en geheel eigen wijze beschrijft Ralf zijn ‘nietsziende’ blik op het leven en op de dingen die hem bezighouden. Dat zijn vooral praktische zaken, maar ook gevoelige thema’s die hij beslist niet uit de weg gaat.

Ralf zal zijn boek presenteren op vrijdag 6 oktober in boekhandel Krings te Sittard. U bent welkom vanaf 17 uur.


Ralf Habets – Blik op scherp.

ISBN: 978-90-79226-39-9

176 pag.

Prijs € 17,50
Lezing Antoine Jacobs
02-10-2017
Onlangs kwam het boek "Limburg door vreemde oogen" uit, waarin een aantal reisverhalen uit de negentiende eeuw verzameld zijn. Het boek is samengesteld door Antoine Jacobs en de onlangs overleden Harrie Leenders.
Antoine Jacobs geeft op 3 oktober een lezing over deze boeiende verhalen.

Glaspaleis Schunck - filmzaal
Prijs: €5,- / Leden LGOG gratis. Let op: LGOG int deze gelden in de zaal, niet aan de balie.
ON1
30-08-2017
Een filmpje over de val van Lange Jan heeft meer dan 40 jaar analoog op de plank gelegen. Nu is het digitaal beschikbaar en te zien in de map "Links" .
Nieuwe recensies
31-07-2017
Laatst een paar nieuwe recensies toegevoegd, onder andere Hans Meex, Ivo Senden en dan nu ook een mooie recensie van Enne Koops over "Limburg door vreemde oogen"
U kunt ze vinden onder Downloads en Links.
L1 radio- Limburg door vreemde oogen
17-07-2017
"Limburg door vreemde oogen" krijgt de aandacht die het verdient, op L1 radio heeft auteur Antoine Jacobs het uitvoerig toegelicht. Dit interview, tussen de muziek door, is nu op Facebook en hier bij 'downloads' te beluisteren.
Presentatie "Limburg door vreemde oogen"
10-07-2017
Het was een geweldige drukte in Museum Land van Valkenburg . Afgelopen zondag werd daar het langverwachte boek "Limburg door vreemde oogen" door Antoine Jacobs en Harrie Leenders gepresenteerd. Camille Oostwegel Sr. mocht uit handen van Sarah Meers, dochter van Harrie Leenders, het eerste exemplaar in ontvangst nemen. Harrie zou trots zijn.

Een fotoalbum vind je elders op deze site.
Drukproeven
21-06-2017
Vanmorgen drukproeven gezien van 'Limburg door vreemde oogen'. Jinet van B-Mediagroep bracht ze langs. Het belooft wat moois te worden, De productie is van het boek loopt helemaal volgens planning. Ik verheug me al op het moment dat ik een exemplaar in de handen kan houden.
Het is al met al een bijzonder project geworden. Over een langere periode is er door verschillende mensen met hart en ziel aan gewerkt. De drukproeven beloven veel goeds.
Nieuwe recensies
22-05-2017
Er zijn nieuwe recensies toegevoegd. Het betreft "Stephanie & Esther" en "Gevallen land" . Beide zijn geschreven door Marjo van Turnhout van de website Leestafel.
Interview met Antoine Jacobs over Limburg door vreemde ogen.
08-05-2017
Afgelopen zaterdag 6 mei was Antoine Jacobs te gast in het programma Cultuurcafé van L1. Een link vind je onder 'media/links'.
Lezing Irmgard Brose
08-05-2017
Afgelopen donderdag 4 mei was Irmgard Brose te gast bij L1Laat. Een link van het programma vind je bij 'media/links' .
Komende woensdag 10 mei geeft ze een lezing in Sittard.

UITNODIGING LEZING EN/OF RONDLEIDING
Over de Grens, Museum De Domijnen, Hedendaagse Kunst, Ligne 5, Sittard, tm 28 mei.

Woensdag 10 mei

11.00 - 12.00 lezing van Irmgard Brose uit Sittard over haar belevenissen in de oorlog,
en haar boek Terugzien in verwondering (2015)
12.30 - 13.30 rondleiding curator Anne Berk door tentoonstelling
13.30 – 14.30 rondleiding curator Anne Berk (bij voldoende belangstelling)

Het museum is gevestigd in een nieuw gebouw, samen met Hogeschool Zuyd en Filmhuis De Domijnen.
De rondleiding en lezing zijn gratis. Entree museum 6 euro.
Interview met Jan Schurgers
26-04-2017
Recentelijk verscheen in Dagblad De Limburger een interview met auteur Jan Schurgers over zijn nieuwe roman 'De witte kamer'. Dit kun je terugvinden onder de knop Downloads.
Foto's presentatie Verdrag van Maastricht 25 jaar later
09-02-2017
Nu te zien in fotobank de foto's van de presentatie in Lumière van het boek en documentaire Het Verdrag van Maastricht 25 jaar later.
Het Verdrag van Maastricht - 25 Jaar later
06-02-2017
Op donderdag 2 februari werd het boek 'Het Verdrag van Maastricht - 25 Jaar later', geschreven door Jo Cortenraedt en Maarten van Laarhoven, gepresenteerd.
In her splinternieuwe Lumière aan het Bassin te Maastricht vond ook de première plaats van de documentaire over dat historische verdrag. Oudgedienden va toen - o.a. Wim Kok, Weigel, Bolkestein, Delors - blikken daarin terug en geven gin visie op de toekomst. In het boek komen de sprekers uitgebreider aan het woord.
Met aansluitend een drukbezochte borrel was de presentatie van film en boek zeer geslaagd.
Een fotoimpressie volgt later.
In Memoriam Harrie Leenders 1950-2017
04-02-2017
Deze ochtend zaterdag 4 februari is Harrie overleden.
Harrie was sinds vorig jaar ongeneeslijk ziek. Een longontsteking is hem fataal geworden.
Onverwacht voor ons allemaal. Harrie had nog zoveel te doen en mede te delen naar de mensen: zijn dagelijks gedicht op Facebook, en wat er vandaag weer aan muzikaal moois in de cd-speler ging; vanaf zijn verblijf in het Hospice misten we dat laatste en ik weet zeker dat Harrie het nog het meeste miste.
Naast zijn literatuurkennis - in alle opzichten - was hij ook een breed georienteerd muziekkenner. Ik geb een paar jaar geleden een lezing over de geschiedenis van het requiem mogen mee maken. Geweldig.
Waar Harrie ook zeker naar uitkeek was de voltooiing en presentatie van zijn boek samen met Antoine Jacobs.
Het heeft niet zo mogen zijn. Harrie is te vroeg vertrokken. We hebben nog zoveel vragen; jij had vaak het antwoord. Harrie, ik mis je. We missen je.

Harrie, rust zacht.
Presentatie nieuwe roman Jan Schurgers
04-02-2017
In het Museum Land van Valkenburg presenteerde Jan Schurgers zijn nieuwe roman De witte kamer.
Het was een gezellige drukte met boeiende toespraken door Ivi Senden, wethouder Jan Vermeer en door Han zelf. Een fotoimpressie vind je onder de knop Albums.
Presentatie Hans Meex
24-11-2016
Zaterdag 26 november is de lang verwachte presentatie van het boek Levenslang ziek door Hans Meex.
U bent welkom vanaf 15:00 in Kloosterbibliotheek te Wittem.
Een middag met Wiel Kusters
26-09-2016
Zaterdag 8 oktober 14.30 uur in Boekhandel Leeskunst Kerkrade
Zaterdagmiddag staat in het teken van Wiel Kusters. Als boeiend verteller zal hij spreken over De onweerzitting en meer. Van De onweerzitting verschijnt een hernieuwde uitgave die op deze middag gepresenteerd wordt.
U bent van harte uitgenodigd deze middag bij te wonen.

Boekhandel Leeskunst Kerkrade
Hoofdstraat 2, 6461 CP Kerkrade

Tijdens een nachtelijk onweer in de jaren vijftig zitten de grootmoeder, de moeder en de jongen in de keuken, wachtend op het einde van wat voor beide vrouwen een boze droom is, voor de tienjarige jongen niet meer dan een vervelende onderbreking van zijn slaap. In de tijd die met donder en bliksem verstrijkt herbeleeft hij kleine maar betekenisvolle momenten uit zijn dagelijks leven.
In hetzelfde kader plaatst Wiel Kusters in deze sobere dichterlijke vertelling een serie herinneringen van de moeder en de grootmoeder, gebaseerd op familieverhalen, die terugreiken tot in het laatste kwart van de negentiende eeuw. In het verhaal 'Lichtflitsen', dat als een soort naschrift bij 'De onweerzitting' functioneert, legt hij op liefdevolle wijze het beeld vast van zijn dementerende moeder, zoveel jaren later, in de jaren negentig.
De onweerzitting speelt zich grotendeels af in het dorp dat ook het decor vormde van Kusters' succesvolle In en onder het dorp. Mijnwerkersleven in Limburg.

De pers over De onweerzitting:

Als God huist in het detail, dan is De onweerzitting van Wiel Kusters een gezegend boek. [...] De onweerzitting gaat over de teloorgang van traditionele gebruiken, rituelen en de bijbehorende handelingen, die Kusters als een verbaal archeoloog schitterend heeft vastgelegd, zonder de suggestie te wekken dat het vroeger allemaal beter was.
Peter Henk Steenhuis in Trouw

Deze terugblik op het ontwaken van poëtisch besef doet met regelmaat denken aan de manier waarop Eric de Kuyper zijn jeugdjaren heeft geboekstaafd in een reeks kleine boekjes.
Arjan Peters in de Volkskrant

Ik moest af en toe aan Nescio denken.
Janet Luis in NRC Handelsblad

Spekholzerheide is nu definitief op de kaart. Kusters schrijft sociale geschiedenis zoals Vlaamse schrijvers als Leo Pleysier en Erik Vlaminck die schrijven.
André Matthijsse in Haagsche Courant

De onweerzittting-Wiel Kusters, hernieuwde uitgave/verschijnt 8 oktober, Uitgeverij Leon van Dorp, 96 pag., ISBN 978-90-79226-29-0, 14,95


Met vriendelijke groet,
Leon van Dorp
Adri Gorissen geeft de bundel Wilde flora 3 sterren in dagblad de Limburger.
17-05-2016
Zesentwintig verhalen van even zo veel "schrijvers die iets met Limburg te maken hebben, omdat ze er geboren en getogen zijn, of omdat ze er wonen en werken" staan in de bundel Wilde flora, samengesteld door Ton van Reen. Veel van de auteurs beschrijven hun herinneringen aan het Limburg van hun jeugd en maar al te vaak komen kerk en mijn weer voorbij . Dat is jammer, want een 'Limburgs' verhaal hoeft toch niet per se over momenten uit de geschiedenis van de provincie te gaan of er te spelen.
Evengoed zitten juist bij die vertrouwde 'Limburgse' bijdragen de mooiste exemplaren. Zoals Geboortegrond van Peter Drehrnanns of Wilde flora van Huub Beurskens, waaraan de titel van de bundel is ontleend. Dat laatste is een sfeervol en suggestief verhaal over de vondst van een verlaten paar veter­ schoenen langs de Aalbeek in Steyl.

ADRI GORISSEN
Zeer geslaagde presentatie Wilde flora
02-05-2016
Het was een zeer geslaagde zaterdagmiddag bij de boekpresentatie van Wilde flora.
Gezellige drukte en er is mooi gesproken.
En natuurlijk een goed boek!
Mooi om zoveel schrijvers bij elkaar te zien.

Kijk voor de foto's in het album
Presentatie Wilde flora
18-04-2016
Beste lezer/lezeres,

Op zaterdag 23 april wordt de bundel Wilde flora gepresenteerd in samenwerking met Media Groep Limburg. 26 Limburgse verhalen door 26 Limburgse auteurs, bijeengebracht door de bekende auteur Ton van Reen. Een prachtbundel voor wie van Limburg, cultuur en literatuur houdt. Met verhalen die getuigen van de vreemde aantrekkingskracht van geboortegrond, de schoonheid van herinneringen, van liefde en vriendschap, maar ook van waanzin, moord en doodslag. Verhalen vol van energie, humor en lyrische pracht. Dwars, bizar en fantastisch.

Graag nodigen we u uit om deze feestelijke presentatie bij te wonen.

Waar: MGL kantoor , Mercator 3, 6135 KW te Sittard
Tijd: vanaf 15.00 tot 17.00 uur

Programma: Ton van Reen zal spreken over de bundel en de totstandkoming daarvan.
Adri Gorissen, journalist recensent, gaat iets vertellen over de Limburgse literatuur.
Enkele auteurs zullen een woordje doen.
Aanbieding eerste exemplaar.
Daarna is er mogelijkheid tot signeren.

De muzikale omlijsting wordt verzorgd door “troubadour” Paul van Loo.

De presentie is voor iedereen toegankelijk

Wilt u kennismaken met Limburgse schrijvers, dan is dit het moment!


Uitnodigend,

Uitgeverij Leon van Dorp

Voor routebeschrijving: Zie website MGL
http://www.limburgadverteren.nl/contact/kantooradressen/

Parkeergelegenheid aanwezig.
Overlijden Wim Brands
08-04-2016
Op 5 april overleed boekenliefhebber Wim Brands. Het radioprogramma "nooit meer slapen" wijdde in een 2 uur durende uitzending aandacht aan deze markante persoon.
Ga naar de knop "Links" om deze uitzending te beluisteren.
Het belang van schone ramen
18-03-2016
Op 16 april is de premiere van "Niets is wat het lijkt" in het Lumière theater in Maastricht. Een korte film geinsprireerd op de roman "Het belang van schone ramen" door Frits Criens.

Programma:
15.00 Theater open en inloop
15.30 Home is not a place, it’s a feeling non-fictie Jo Goffin/Peter de Bock
15.48 Niets is wat het lijkt fictie/non fictie van Jo Goffin
16.07 Breekbaar, speelfilm van Con Soeters
16.30 Pauze
17.00 Kunst waar je vrolijk van wordt, non-fictie Con Soeters
17.14 Verdwaald, speelfilm Jef Caelen
17.35 De Joker, speelfilm van Jef Caelen & Huub Bervoets
17.45 Einde programma
Presentatie verhalenbundel WIlde flora
11-03-2016
Uitgeverij Leon van Dorp presenteert 25 bekende en minder bekende Limburgse schrijvers, met verhalen die getuigen van de vreemde aantrekkingskracht van geboortegrond, de schoonheid van herinneringen, van liefde en vriendschap, maar ook van waanzin, moord en doodslag. Verhalen vol energie, humor en lyrische pracht. Dwars, bizar en fantastisch.
Onmisbaar voor wie wil kennisnemen van wat Limburg aan literaire schoonheid te bieden heeft.
Wilde Flora: een mooi boeket, een kleurrijke verzameling verhalen.
De verhalenbundel is samengesteld door schrijver Ton van Reen.

De presentatie vindt plaats in het MGL gebouw te Sittard op 23 april, verdere info volgt.
Interview met Hub van Wersch
01-02-2016
Vanwege het verschijnen van de bundel Van A naar A en terug is de schrijver geïnterviewd door StudioAlphen. Het is te beluisteren op :

http://studioalphen.nl/nieuws/159925/nieuw-boek-oud-wethouder-hub-van-wersch.html
Presentatie Van A naar A en terug van Hub van Wersch
01-02-2016
Bij boekhandel Haasbeek in Alphen aan de Rijn is onlangs een nieuwe bundel met reisverhalen en columns van Hub van Wersch gepresenteerd. Voor enkele sfeerfoto's gaat u naar downloads. Het was een gezellige drukte.
Van A naar A en terug
15-01-2016
PERSBERICHT

“Van A naar A en terug”


Moslim-extremisme beheerst al maandenlang het nieuws. Andere bedreigingen van het mondiale machtsevenwicht trekken minder aandacht. In deze verzameling reisimpressies beschrijft antropoloog Hub van Wersch de situatie in India. Met de economie van de grootste democratie op aarde gaat het goed, maar met de democratie gaat het slecht. Wordt India een nieuwe fundamentalistische staat?

In november 2014 publiceerde de auteur zijn omvangrijke historische debuutroman “Heil uit de diepte – Kolen, kerk en ketterij”, die veel waardering kreeg. De tweede druk daarvan is inmiddels verschenen. De auteur maakte daarna enkele reizen. Tijdens een zeilreis in Zuid-Amerika besloot hij zijn volgende roman te situeren in Azië. Daartoe reisde hij naar India - een land waarmee hij al decennia nauw is verbonden - en vestigde zich in Mumbai, het moderne gezicht van India. De stad blijkt op vele punten drastisch te zijn veranderd. In Mumbai deed hij inspiratie op voor een volgende roman.

In de bundel ‘Van A naar A en terug – Schetsen onderweg’ geeft Hub van Wersch in korte, scherpe en humoristische schetsen zijn reiservaringen weer. Wat India betreft is het beeld somber. De prikkelende teksten lenen zich prima voor het korten van de tijd op perrons, in wachtkamers of bij de lunch. Persoonlijk, geestig en informatief.

‘Van A naar A en terug – Schetsen onderweg’ is een uitgave van Uitgeverij Leon van Dorp.
App op basis van ´De geur van kolen´
09-12-2015
Het door de Heerlense journalist Joep Dohmen geschreven en door Leon van Dorp Uitgeverij uitgegeven boek ´De geur van kolen´ is een inspiratiebron geweest voor de ontwerpers van een app.
Joep neemt de lezer aan de hand van zijn familieverhaal mee door de geschiedenis van Heerlen in de tijd waarin de mijnen nog volop in bedrijf waren. De in Heerlen gevestigde Open Universiteit (OU) besloot in het kader van haar 30-jarig bestaan de stad een cadeautje aan te bieden. Dat werd de app ´Mijn Stad´.
De app - in feite een virtuele gids en geschiedenisleraar - leidt de gebruiker langs historische plaatsen, die ter plekke met filmpjes en foto´s belicht worden. Ook dienen vragen beantwoord te worden. Achtergrondinformatie, beelden, interactieve kaarten en interviews staan straks op een bijbehorende website. De app is gratis te downloaden in Google Playstore, binnenkort in de Apple App Store en voor het eind van dit jaar is de website klaar.
Drie boeken over de mijnen
24-10-2015
In het kader van het Jaar van de Mijnen 2015 vindt zondag 1 november vanaf 14.00 uur een speciale literaire middag plaats in het Mijnmuseum te Heerlen. Drie auteurs geven acte de présence.
Ivo Senden publiceerde onlangs de spannende mijnwerkersroman ‘Zwarte droom’, die in de jaren vijftig speelt.
Schrijver, blogger en reiziger Hub van Wersch neemt de lezer met zijn fascinerende roman ‘Heil uit de diepte’ mee naar de duistere 18e eeuw, het begin van de mijnbouw in Limburg, de wereld van kolen, kerk en ketterij.
Peter Lenssen vertelt over zijn aangrijpende historische roman ‘Mijnverdriet’. Een geheel herziene versie van zijn 25 jaar geleden verschenen spraakmakende roman ‘Toplöss’, die nu opnieuw verschijnt bij Uitgeverij Leon van Dorp. Een jubileumuitgave! ‘Mijnverdriet’ wordt deze middag officieel gepresenteerd.
Ook worden oude filmbeelden vertoond over het harde, ondergrondse werk in de Limburgse mijnen en uiteraard staat het museum open voor bezichtiging.
Adres: Kloosterweg 1, Heerlen.
Ogentroost
24-10-2015
Het is nu negen maanden geleden dat het me overkwam: een netvliesloslating in mijn rechteroog. Uitgerekend het goede oog waar ik alles mee moest doen. Met het linkeroog had ik al jaren nog maar vijf procent zicht.
Het is me niet gegund: ook met mijn ‘goede’ oog kan ik nu nauwelijks meer zien. Het is me overkomen en ik moet het ondergaan. Ik zal moeten accepteren dat het nooit meer zal worden zoals het was.
En ja, het werk heeft er onder geleden.
Toch is er dit jaar - met hulp van velen - nog een aantal boeken verschenen en er komt nog meer.
Dankbaar voor alle ondersteuning kan ik toch verder.
Ja, ik ben er nog! Het kan verkeren!
Presentatie Zwarte droom
23-04-2015
Op vrijdag 8 mei 2015 om 19:00 uur presenteert Uitgeverij Leon van Dorp de roman Zwarte droom.
Deze mijnwerkersroman, geschreven door Ivo Senden zal door de auteur worden gepresenteerd in het Royal Theater, de voormalige bioscoop aan het Heerlense stationsplein. De entree is gratis.

Zwarte droom is een prachtig boek dat zich bij uitstek leent voor verschijning in het Jaar van de Mijnen. Het vertelt een spannend, fictief verhaal dat zich afspeelt tegen het historisch en sociologisch zeer realistische decor van Heerlen anno 1951. In een vlot geschreven, toegankelijk verhaal, wordt de lezer – met of zonder kennis van het mijnverleden – meegenomen in de boven- en ondergrondse wereld van toen, die op gedetailleerde wijze en vol couleur locale, tot leven komt.

Zwarte droom is een fraai vormgegeven boek met 558 pagina's. Op 8 mei zal het boek in Royal verkrijgbaar zijn met de mogelijkheid tot signeren door de auteur. Vervolgens komt het boek ook in de regionale boekwinkels te liggen. De verkoopprijs bedraagt € 22,50.


Over het boek

1951. De wederopbouw is in volle gang. De vraag naar steenkool is groter dan ooit tevoren. De Limburgse mijnstreek bruist. Heel Nederland is afhankelijk van de koempels, die diep ondergronds werken in een wereld van ongekende omvang.
Jan Bemelmans is mijnwerker in de Oranje Nassau I. Wanneer het rustig voortkabbelende leven in de mijnwerkerskolonie Beersdal verstoord wordt door een reeks gebeurtenissen, begint Jan te twijfelen aan zijn toekomst. Hij droomt van een ander bestaan. Eigenlijk een ondenkbare gedachte voor een koempel. Jan kan de mijn wel loslaten, maar zal de mijn Jan loslaten?
Een vraag met een bloedstollend antwoord. Het blijkt dat persoonlijke kwesties en benauwende sociale controle net zo beslissend over leven en dood kunnen zijn als de voortdurende dreiging van instortende mijngangen, exploderend gas of stijgend water.

Deze spannende mijnwerkersroman neemt de lezer mee naar een stukje Nederland dat decennia lang een unieke samenleving vormde. Daal af in de wereld die boven- en ondergrond, gezin en werk, cultuur en kerk net zo hecht met elkaar verbond als het leven en de dood.


Over de auteur

Ivo Senden (1977) maakte eerder naam met Royal 1938-2008, een boek over de geschiedenis van het Royal Theater, de monumentale en mooiste bioscoop van Heerlen. Met zijn voorliefde voor regionale geschiedenis als basis, verkoos Senden, kleinzoon van twee mijnwerkers, het indrukwekkende mijnverleden van deze regio als thema voor zijn debuutroman, die in voornoemd Royal Theater zal worden gepresenteerd.

Graag nodigen wij u uit om aanwezig te zijn bij de presentatie van deze indrukwekkende roman. In aanloop hier naartoe zijn auteur en uitgever beschikbaar om Zwarte Droom persoonlijk toe te lichten.
Voerendaal op zondag
16-01-2015
'Voerendaal op zondag', is een literair evenement. Zondag a.s. is de aftrap van een reeks literaire ochtenden. Organisatie en presentatie: Dick Gebuys.
Frits Criens zal vertellen over zijn roman 'Het belang van schone ramen'. Herman Broekmans over boeken, dorpsdichter Peter Crombach en nog veel meer.
Waar? Bibliotheek Voerendaal, Furenthela 17 Voerendaal.
Zondag 18 januari 10.30-13.00 uur.
Entree €3,50 (met koffie en vlaai), (Leden bieb €2,50)
Ben van Melick over 'Heil uit de diepte'
13-01-2015
Op zondag 11 januari besprak Ben van Melick het boek 'Heil uit de diepte' van Hub van Wersch. Deze bespreking in het L1 live radioprogramma 'De Stemming' wil ik u niet onthouden. U vindt de radio-opname terug onder de knop 'Downloads'.
Bokkenrijders. De schande van Limburg (2)
28-11-2014
De boeken zijn vandaag afgeleverd (ook bij CB) en morgenmiddag is de presentatie in de Geulhemermolen in Berg en Terblijt (voor genodigden).
fotoalbum boekpresentatie 'Heil uit de diepte'
24-11-2014
Er is nu ook een fotocompilatie beschikbaar van de boekpresentaties van 'Heil uit de diepte'. Het was druk en sfeervol.
Verder een paar krantenartikelen zoals die verschenen in Algemeen Dagblad en Dagblad De Limburger. Ga hiervoor naar 'recensies en meer'.
Blog Hub van Wersch
13-11-2014
Hub van Wersch heeft ook een interessante blog. Dat kunt u vinden op:
www.hubvanwersch.wordpress.com
Eerste aanbieding roman 'Heil uit de diepte'
04-11-2014
Locoburgemeester Jo Bok van de gemeente Kerkrade zal zaterdag 8 november 2014 het eerste exemplaar ontvangen van de historische roman ‘Heil uit de diepte - Kolen, kerk en ketterij’.
Deze 670 pagina’s tellende roman behandelt het begin van de grootschalige mijnbouw in ons land en de bijzondere rol daarin van de vroegere abdij Kloosterrade (Rolduc). Tijdens de bijeenkomst zal de auteur, Hub van Wersch, een toelichting geven op dit uitzonderlijke werk.
Gastspreker is Catharina Scholtens.
De aanbieding vindt plaats in de prachtige rococo-bibliotheek van Rolduc. Aanvang 17.00 uur.
Nieuwe dichtbundel Paul Hermans
22-10-2014
Iedereen naar boekhandel De Tribune te Maastricht.
Zaterdagmiddag 25 oktober, 17.00 uur.
Presentatie van de nieuwe dichtbundel van Paul Hermans: Oud licht.
U bent van harte welkom.
"De geur van kolen" in het nieuws
08-10-2014
Het kan u bijna niet ontgaan zijn maar het boek "De geur van kolen is vaak in het nieuws. Dit vanwege 10 pagina's in het boek over burgemeester van Grunsven.
Onder de knop "recensies en meer" zijn enkele bijdragen van Joep Dohmen geplaatst, waaronder een analyse van het boek ‘Eindelijk een echte burgemeester’ en een brief aan Mars van Grunsven, kleinzoon van de oorlogsburgemeester.

"De geur van kolen" is echter veel meer dan 10 pagina's over van Grunsven. Het is een prachtige kroniek over Heerlen. Jammer dat dat nu onderbelicht blijft.
Jo Wijnen boekpresentatie
15-09-2014
Zondagmiddag 21 september wordt de nieuwe bundel met columns van Jo Wijnen gepresenteerd in de Oranjerie te Roermond. De bundel 'Op goed geluk' zal dan aan een breed publiek voorgesteld worden. Aanvang 14.00 uur Voor het uitgebreide programma zie: http://www.salonremunj.nl
Schrijf, schrijver, schrijfst
03-09-2014
Op zondag 7 september, in de Week van het Schrijven 2014, vindt in Centre Céramique Maastricht ‘Schrijf, schrijver, schrijfst’ plaats. Dé dag om je te laten inspireren door schrijvers, uitgevers en andere kenners van het geschreven woord! Iedereen die graag schrijft en/of leest is van harte welkom. ‘Schrijf, schrijver, schrijfst’ duurt van 11.30 tot 17.00 uur.
Deze tweede editie van ‘Schrijf, schrijver, schrijfst’ wordt georganiseerd door het Huis voor de Kunsten Limburg in samenwerking met Centre Céramique en het Letterkundig Centrum Limburg.
Concert voor de Führer
29-08-2014
Nu in de boekhandel. Het boek verschijnt vanwege de herdenking in september van Operatie Market Garden, een geallieerd offensief in september 1944 om Nederland te bevrijden. Prijs: het sympathieke bedrag van €9,95
Nieuwe uitgaven
04-07-2014
Binnenkort verschijnen twee boeken van Ton van Reen:

CONCERT VOOR DE FÜHRER verscheen eerder bij Uitgeverij De Geus. Deze derde druk wordt gepubliceerd door Uitgeverij Léon van Dorp. Het boek verschijnt opnieuw vanwege de herdenking in september van Operatie Market Garden, een geallieerd offensief in september 1944 om Nederland te
bevrijden. Het was deels een mislukking omdat de laatste brug een brug te ver bleek en het westen van Nederland te maken kreeg met de hongerwinter.
CONCERT VOOR DE FÜHRER verschijnt in augustus.

DE VERDWENEN STAD is een nieuwe roman over het leven van een advocaat in Roermond. Een man die verdwaald is in de kleine wereld van een provinciestad
met corrupte politici en in de tijd achtergebleven priesters van een vermolmde Kerk,die lijdt onder het trommelvuur van de pers die de misdaden door religieuzen aan de kaak stelt.
DE VERDWENEN STAD verschijnt in oktober.

Meer nieuws hierover volgt.
Recensie Frits Criens 'Het belang van schone ramen'
13-05-2014
Nu dan ook een recensie in Dagblad De Limburger/ Limburgs Dagblad. Vier sterren nog wel! Deze recensie is toegevoegd onder de knop 'recensies en meer'.
Interview met Frits Criens bij Omroep Venlo
05-05-2014
Onlangs is Frits Criens geïnterviewd bij Omroep Venlo.
Het interview is in zijn geheel te beluisteren op deze site. Ga hiervoor naar de knop 'Downloads'.
Schrijversdag in Dominicanen
04-05-2014
Boekhandel Dominicanen - voorheen Polare - in Maastricht organiseert op zondag 25 mei een schrijversmiddag. Diverse schrijvers krijgen daar de gelegenheid iets te vertellen over hun schrijverschap en oevre. In ieder geval zullen Joep Dohmen, François Van Gehuchten en Ton van Reen het publiek toespreken.
Over de komst van andere auteurs is mij nog niets bekend. Het belooft een drukke zondagmiddag te worden.
Het belang van schone ramen
14-03-2014
Op 21 maart presenteert Frits Criens zijn nieuwe roman 'Het belang van schone ramen'.
De presentatie is verpakt in een avondvullend literair programma. Gasten zijn Quirien van Haelen, presentator; Jo Wijnen, columnist, journalist, John Hölsgens, columnist, dichter en prozaïst. De muziek is in handen van Zanggroep Toesjee. Uiteraard is de entree gratis.
De presentatie vindt plaats in Trefcentrum Aldenghoor, Kasteellaan 7A, 6081 AN Haelen
Telefoon: 0475 592 915
Aanvang 20.00 uur, einde circa 22.15 uur

Dit is de eerste nieuwe uitgave door LVD-U in een interessante rij boeken die LVD-U dit jaar uitbrengt.
In memoriam Fré Videler
15-01-2014
Deze week bereikte me het trieste bericht dat Fré Videler op 67-jarige leeftijd is overleden. Fré had al langer last van zijn gezondheid en verbleef de laatste maanden van zijn leven in de Lückerheidekliniek te Kerkrade. Moge hij rusten in vrede. He's free.
De Vriendenrepubliek op TV
18-12-2013
Onder de knop "recensies en meer" is nu ook een link toegevoegd naar de uitzending van Het VPRO-programma Andere Tijden. In deze uitzending doen Joep Dohmen en Henk Langenberg uit de doeken hoe Limburg in de jaren '90 geregeerd werd door corruptie en omkoping. Kijk en huiver.
Joep Dohmen en Andere Tijden
11-12-2013
Zondag 15 december verschijnt Joep Dohmen op televisie in het programma Andere Tijden (VPRO).
De vriendenrepubliek
11-12-2013
Op 16 december verschijnt er een nieuwe druk van "De vriendenrepubliek". Dit in de jaren 90 spraakmakende boek (door Joep Dohmen) over corruptie en belangenverstrengeling in de Limburgse politiek en het bedrijfsleven was jaren uitverkocht en binnenkort dus weer verkrijgbaar.
Boekpresentatie: Bokkenrijders. De schande van Limburg (1)
26-11-2013
Prachtig boek, duidelijke inhoud. De feestelijke presentatie van het boek is aanstaande zaterdag 30 november om 14.00 uur in Schunck* Glaspaleis.
Dirk Dobbeleers, voorzitter van het internationaal bokkenrijdersgenootschap, zal het eerste exemplaar in ontvangst nemen. Verder zal François Van Gehuchten, auteur van dit boek, een interessante lezing/toelichting geven. Het vervolg op dit boek (deel 2) zal naar verwachting verschijnen in april-mei 2014
Haiku's uit het Heuvelland
31-10-2013
Boekpresentatie: “Haiku’s uit het Heuvelland” met kleurrijke natuurfoto’s van Anny Huyts over de vier seizoenen in het Limburgs Heuvelland. Zondag 10 november 14.00 uur, tijdens de jaarlijkse boekenmarkt in de Kloosterbibliotheek te Wittem (Gerarduszaal, Wittemerallee 32). Sprekende foto’s spiegelend met beeldende haiku-teksten van M.J. May.
Publiek gesprek met Joep Dohmen
26-10-2013
Op zondag 27 oktober is Joep Dohmen, samen met o.a. Frans Geraedts, tafelgast bij een publiek gesprek in SCHUNCK* over de ontwikkeling van Heerlen onder invloed van de mijnen. Dit gesprek vindt plaats ter gelegenheid van enerzijds de tentoonstelling New End, New End van Andreas Emenius in SCHUNCK* en anderzijds het verschijnen van ‘De geur van kolen’, het nieuwe boek van Joep Dohmen.

Zie ook http://schunck.nl/agenda/publiek-gesprek-met-joep-dohmen/
Presentatie boek leesplankjes
25-10-2013
Op 2 november om 14.00 uur wordt het langverwachte boek over leesplankjes gepresenteerd in BiblioRura Neerstraat 11-13 te Roermond.
Gastspreker is Leonie Cornips, hoogleraar taalcultuur. Zij zal het eerste exemplaar in ontvangst nemen. Tevens is er een expositie van de collectie leesplankjes.
We nodigen u van harte uit om bij deze presentatie aanwezig te zijn.
Signeersessie Joep Dohmen
16-10-2013
Zaterdagmiddag 19 oktober is er in boekhandel Het Raethuys in Heerlen een signeersessie. Joep Dohmen signeert daar zijn nieuwe boek 'De geur van kolen'. Vanaf 14.00 uur.
De geur van kolen in Schunck* Glaspaleis
08-10-2013
Het was een fantastische, gezellige middag tijdens de boekpresentatie van 'De geur van kolen.. Goede opkomst, fraaie toespraken, hapje en drankje. De foto's volgen.
Prachtig artikel Joep Dohmen
04-10-2013
Twee volle pagina's in Limburger/Limburgs Dagblad naar aanleiding van het verschijnen van het boek 'De geur van kolen' door Joep Dohmen. Wiel Beijer heeft er iets moois van gemaakt. Het artikel is terug te vinden onder de knop 'downloads'.
Vanavond is er ook een interview met Joep Dohmen op L1TV
De geur van kolen
12-09-2013
Zondagmiddag, 6 oktober 14.00 uur wordt ‘De geur van kolen’, het nieuwste boek van Joep Dohmen gepresenteerd. In de centrale hal van Glaspaleis Schunk* zal het eerste exemplaar aangeboden worden aan Paul Depla, burgemeester van Heerlen. Joep Dohmen zelf zal het boek toelichten en ook stadshistoricus Roelof Braad zal een en ander vertellen.
Het boek zal vanaf dat moment ook te koop zijn.
U bent van harte welkom.

Voor informatie over de auteur en over het boek zie elders op deze site.
Bokkenrijders
16-07-2013
Op dit moment wordt er hard gewerkt aan een boek over de bokkenrijdersprocessen in Nederlands Limburg.
Dit boek is een vervolg op het jaren eerder verschenen boek over de processen in Belgisch Limburg. Het zal in oktober/november 2013 verschijnen. Het is geschreven door François Van Gehuchten en wordt geredigeerd door Mark van Dijk. De omvang zal ongeveer 400 pagina's zijn. Meer hierover en over de mogelijkheid om het boek vooraf te bestellen volgt nog.
Dautzenberg
31-03-2013
Gisteren vond aan de Dautzenbergstraat de onthulling plaats van de plaquette ter herinnering aan de schrijver J.M. Dautzenberg. De plaquette, ooit in 1908 geplaatst in het oude gemeentehuis van Heerlen, heeft na afbraak van dat gemeentehuis een zwervend bestaan geleid. Uiteindelijk belandde het in een depot. Nu is het dan terug in 'zijn' straat. Het heeft een plaats gekregen aan de gevel achter het kruisbeeld met de bijnaam 'Hinger Jezus Vot'
Bij deze gelegenheid is daarna in het Savelsbergklooster een bundel gepresenteerd over de schrijver J.M. Dautzenberg waarin ook opgenomen zijn 'Heerlense gedichten'.
De foto's volgen nog.
Literair festival Heerlense Herfst
18-10-2012
In het voorjaar vond voor de vijfde keer Heerlense Lente plaats. Van diverse kanten werd gevraagd iets dergelijks ook in het najaar te organiseren. Dat is nu Heerlense Herfst geworden.
Het is weer een programma geworden vol met diverse interessante auteurs waaronder veel jeugdig talent, muziek en poëzie en de presentatie van het boek 'Woorden wandelen weer, leven en werk van Herman Cox' door Hennie Jetzes en Leonie Robroek.
Verder zal Fré Videler iets vertellen over zijn boek 'De Hondenstrontvreter'.
Toine Vreuls is de vaste columnist. Twee verhalen zijn te vinden in zijn bundel ‘Stille kogels’ (uitgeverij ‘Heerlense lente’). ‘Kenteringen’ is zijn eerste volwaardige verhalenbundel en die zal verschijnen bij uitgeverij Jetzes en Robroek.
Donderdag 18 oktober in Cultuurhuis Heerlen.
Aanvang: 20.00 uur, entree gratis.
Heerlense Herfst
20-09-2012
In Cultuurhuis Heerlen vindt op donderdag 18 oktober de eerste editie plaats van het festival Heerlense Herfst.
Een uitgebreid literair programma met misschien wel de bekendmaking van de nieuwe stadsdichter van Heerlen.
In ieder geval zal er ook aandacht worden geschonken aan auteur Fré Videler en zijn roman 'De Hondenstrontvreter'.
Kijk ook op cultuurhuisheerlen.nl. Aanvang 20.00 uur; entree gratis.
Recensies
21-06-2012
Al eerder recenseerde Han Groen de verhalenbundel 'Hamrahi' van Hans Dupont. Nu is er ook een recensie over Fré Videlers 'De Hondenstrontvreter' Beide recensies vind je terug onder 'Downloads/Diversen'
Han Groen is jurist te Heerlen. Hij recenseert al geruime tijd boeken en media voor o.a. NBD-Biblion.
Eerste foto-album
21-06-2012
Wat is een website tegenwoordig nog zonder foto-albums? Onder de knop 'Downloads/Diversen' vind je nu een eerste album. Het is een sfeerverslag van de presentatie van 'De Hondenstrontvreter' in Boekhandel 'Bij Het Raethuys' te Heerlen. Auteur Fré Videler is duidelijk in zijn nopjes.
Presentatie 'De Hondenstrontvreter'
17-05-2012
Op zaterdag 2 juni wordt in boekhandel 'Bij het Raethuys' in Heerlen het boek 'de hondenstrontvreter' gepresenteerd.
Na de presentatie en het aanbieden van het eerste exemplaar aan burgemeester Paul Depla zal Fré Videler, de auteur van dit langverwachte boek, aanwezig zijn om te signeren.
'De hondenstrontvreter' is een Heerlense roman. Het verhaal speelt zich af in de vijftiger en zestiger jaren. Hoofdpersoon in dit verhaal is de opgroeiende Ferry die kennis maakt met zijn schaduw.
'De Operstehong van Welten'
30-03-2012
De 'Auferstehung' van Welten. Op dinsdag 3 april wordt een nieuwe uitgave gepresenteerd. Het gaat om een boekje met de titel 'De Operstehung van Welten'. Het boekje is een initiatief van de Weltense heemkundeverenig 'Os Heem' die hiermee haar eerste jaarboekje presenteert. Het boekje is geschreven door Mark van Dijk en Wim Thijssen.
Waar?: Gemeenschapshuis Welten; aanvang 19.30 uur.
Recensie: Han Groen over "Hamrahi"
26-09-2011
Op de site van het Heerlens Schrijverscafé is een recensie te vinden over de verhalenbundel van Hans Dupont. Een link naar deze boekbespreking vindt u op de pagina Downloads/Diversen.
Monasticon Carmelitanum Neerlandicum
09-05-2011
Een historisch repertorium van de kloosters van de Orde der Broeders en Zusters van O.L. Vrouw van de berg Karmel (13de eeuw - 1940). Dit omvangrijke naslagwerk door kerkhistoricus Antoine Jacobs wordt op 10 mei gepresenteerd te Boxmeer. Meer informatie over dit boek en over de auteur volgt.
Dag van de kleine uitgevers
11-12-2010
Paul van der Velden en Theater Lexor organiseren een dag vol proza, poëzie en muziek uit de regio. Kleine optredens van muzikanten, dichters en schrijvers luiden het nieuwe culturele jaar 2011 in. Natuurlijk zijn er ook boeken te koop. Zondag 12 december in Theater Lexor. Vanaf 12.00 uur; entree gratis. Komt allen!
Noa de Mès
28-11-2010
Noa de Mès is het gevarïeerde praatprogramma in café Pelt in Heerlen. Maandelijks treden er op de zondagmiddag bekende en minder bekende mensen voor het voetlicht.
Zondagmiddag 28 november is er o.a. een interview met Hans Dupont. Hij zal vertellen over zijn verhalenbundel 'Hamrahi'.
Noa de Mès begint om 15.00 uur.
Online
27-11-2010
Eindelijk weer on-line met deze vernieuwde site. En het heeft wat voeten in de aarde gehad.
Mede dankzij de technische vaardigheden van Wilco Marx - 'webwizzard' met veel talent - is de site gegroeid tot wat het nu is. Dus Wilco, hartelijk dank!
Groet, Leon van Dorp
Presentatie Leo's Schatkist
00-00-0000
Madame van Dam nodigt u uit om de presentatie bij te wonen van 'Leo’s Schatkist', de nieuwe bundel van John Bovendeert.
Gevarieerd programma!

Zondag 26 augustus 2018
14.30 uur: iinloop
15.00 uur : aanvang


Bistrot Madame van Dam
Gasthuisstraat 11,
6411 KD Heerlen
045 - 750 46 71